Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty: březen 2024

26.3.2024, Milan Šurkala, článek
Doporučené fotoaparáty: březen 2024
Při výběru nového zařízení pro pořizování fotografií není jednoduché se vyznat v nabídce nejrůznějších fotoaparátů. Náš pravidelný průvodce tím nejlepším na trhu by vám v tom ale mohl pomoci.
Třída CSC fotoaparátů je jedinou z kategorií fotoaparátů, která prodejně dramaticky neklesá (spíše stagnuje, resp. na rozdíl od ostatních klesá jen pomalu). Nabídka je čím dál zajímavější, ale více se tlačí do lukrativnějšího high-endu. Pokud jde o full frame CSC fotoaparáty, těm se budeme věnovat v následující kapitole, zde se zaměříme spíše na ty menší a levnější modely.
 
 

Panasonic Lumix GH5 II - recenze


Fotoaparát Panasonic Lumix GH5 II míří vysoko a v podstatě jde o profesionální videokameru v podobě fotoaparátu. Na fotografie vám vystačí klidně levnější model G90 nebo G9, nicméně ve videu je dost na výši (pro ty, pro které je důležitá zejména fotografie, bych doporučil spíše G9). 4/3" snímač s 20 megapixely umí natáčet 4K a dokonce i 6K video (to ale neumí při poměru stran 16:9). K tomu se můžete těšit na 4K i Full HD při 60 fps a v případě zpomaleného videa až při 180 fps. Počítejte však s tím, že u zpomaleného videa nefunguje autofokus a nenahrává se zvuk, lze použít AF akorát před natáčením.

Panasonic Lumix GH5 II

Autofokus je nicméně asi jedinou výraznou slabinou přístroje. Zatímco DFD ostření je výborné u fotografií, u videa je lenivější, jeho výkon výrazně závisí na nastavení a nezřídka nezvládá rychlejší pohyby (nové firmwary to ale postupně vylepšují). Pro profesionální natáčení se hodí možnost přednastavit si roviny ostrosti (softwarový follow focus systém). Lumix GH5 II nabídne velké množství různých vstupů i výstupů, zde se snad na nic nezapomnělo. Potěší i snadná ovladatelnost, konfigurovatelnost a rychlost přístroje. Vedle spousty konfigurovatelných tlačítek je tu totiž i dotykový displej. V ceně je i V-Log L, velmi výkonná 6,5EV mechanická stabilizace, 10bitový 60p záznam i na kartu, máme tu i možnost živého streamování. Pro vloggery ideální přístroj.
 
Tento model obvykle vyjde od 27-31,5 tisíc Kč za tělo. Za tu cenu je to velmi dobrá nabídka pro vloggery a profesionálnější nasazení. Dá se sehnat se setovými objektivy, např. univerzálním 12-60mm F3.5-5.6 nebo světelnějším Leica 12-60mm F2.8-4.0.
 

 

Panasonic Lumix G9 - recenze

 
CSC fotoaparát Panasonic Lumix G9 byl foto-vrcholem nabídky tohoto výrobce. Má 20MPx snímač s mechanickou stabilizací, která nabídne opravdu velmi dobrý účinek (s širokoúhlými objektivy lze fotit několikasekundové expozice z ruky). Disponuje také multiexpozičním režimem s až 80MPx rozlišením. Ten nabídne mnohem lepší detaily i nižší šum. Ostatně i zpracování obrazu je hodně na úrovni a lepší, než byste od 4/3" čipu čekali.
 
Panasonic Lumix G9
 
Tím ale pozitiva zdaleka nekončí. Máme zde podporu 4K/60p videa, nicméně proti řadě GH5 chybí Cinema 4K a spousta profesionálních vstupů. Stále je však k dispozici např. jack pro externí mikrofon. Potěší i přítomnost zpomaleného Full HD videa až při 180 fps. Zajímavostí je i sekvenční snímání s rychlostí až 60 fps v plném rozlišení. DFD ostření je velmi rychlé, ale v některých případech umí být i nepřesné.
 
Fotoaparát nabídne téměř nekonečné možnosti nastavení expozice i ostření, perfektně lze také konfigurovat samotné ovládání fotoaparátu, čemuž dopomáhá i plně polohovatelný dotykový displej. Výborný je také obrovský elektronický hledáček. K dispozici jsou dva sloty pro paměťové karty (včetně podpory UHS-II) a vodě odolná konstrukce. Fotoaparát je vybaven stavovým displejem na horní straně. Panasonic nyní nabízí fotoaparát standardně za 25,5-30 tisíc Kč. Více lze doporučit set s univerzálním objektivem Panasonic 12-60mm (už za 33-36 tisíc), případně světelnějším objektivem Leica 12-60mm (42 tisíc Kč).
 
Objevil se jeho nástupce Lumix G9 II, který je v podstatě modelem GH6 s mírně oholenou výbavou a bez aktivního chlazení. Má však 25MPx čip, podporuje 5.8K30p, 5.7K60p, 4K120p i Full HD slow-motion do 300 fps. Oproti GH6 má však navíc fázové zaostřování a o tomto modelu si povíme níže.
 
 
 

Panasonic Lumix GH6 - recenze

 
Další z recenzovaných fotoaparátů, které lze doporučit, je Panasonic Lumix GH6. Ten dostává nový 25MPx snímač, který příjemně zvyšuje rozlišení pro fotografie, což zvyšuje množství detailů, přitom ale nabídne poměrně nízký šum a vysoký dynamický rozsah. Pro focení statických snímků pak přijde vhod excelentní mechanická stabilizace. Pro fotografy ale bude fotoaparát nejspíš příliš drahý a pro takové použití bych doporučil spíše mnohem levnější G9 (resp. G9 II) nebo jiný model géčkové řady (zaujmout by ale přeci jen mohla funkce 100MPx multiexpozice). Lumix GH6 totiž míří na primárně na video (a to i profesionální). Pokud právě to je tím, co je pro vás nejdůležitější, pak může mít GH6 smysl.
 
Panasonic Lumix GH6
 
Dostanete zde totiž velmi kvalitní 5.7K video při 60 fps, 4K při 120 fps, Full HD video pak umí i ve 240 fps a pokud chcete slow-motion, tak se dostanete dokonce na 300 fps. K dispozici je plnohodnotný V-Log, zajímavostí je také duální citlivost a funkce Dynamic Range Boost pro rozšíření dynamického rozsahu. Samozřejmostí jsou také nejrůznější profesionální funkce pro natáčení videa, která běžní smrtelníci nejspíš asi ani nevyužijí. Fotoaparátu lze téměř neomezeně konfigurovat ovládání, má dotykový displej výklopný oběma běžnými způsoby (výklopný i plně polohovatelný). Pro dlouhé natáčení videa je tu dokonce i aktivní chlazení. To ale zvětšuje rozměry fotoaparátu, který není zrovna malý.
 
Dalším negativem může být systém zaostřování DFD, který funguje výborně u fotek a solidně i u videa, ale přece jen v některých situacích na kvalitní fázový AF nestačí. Stinnou stránkou je také nižší výdrž na baterie. Tělo je k mání za 47-53 tisíc, set s objektivem Panasonic 12-60mm za 56-58 tisíc a s Leicou 12-60mm pak za 61 tisíc (sleva 7500 Kč).
 
 

Panasonic Lumix G9 II - recenze

 
Lumix G9 II je v podstatě trochu menší verzí modelu GH6. Ponechává si drtivou většinu video funkcí vlajkové lodě, stále tedy umí 5.8K/30p, 5.7K/60p, 4K/120p, Full HD při 300p, nechybí V-Log a další podobné technologie. Dokonce má automatický DR Boost, který není nutno aktivovat ručně, a proti GH6 je prvním modelem Panasonicu se 4/3" čipem, který má i velmi rychlé a dostatečně přesné fázové zaostřování.
 
Panasonic Lumix G9 II
 
Zůstává tak 25MPx senzor, tedy se zvýšeným rozlišením. Model je však o něco menší než GH6, takže mu chybí aktivní chlazení a dokáže se o něco rychleji přehřát. Ačkoli ho tak Panasonic cílí jako fotografickou vlajkovou loď, ve skutečnosti je to vynikající fotoaparát i pro video. Počítejte však s tím, že je násobně dražší než předchůdce, Lumix G9. Cena těla totiž začíná na 46 tisících Kč.
 

 

 

Fujifilm X-T5 / X-H2

 
Velmi slušným fotoaparátem je také Fujifilm X-T5, který nahradil původní model X-T4.Výrazně se zvýšilo rozlišení na 40 MPx (z 26 MPx) a jeho APS-C snímač X-Trans je i přes vyšší pixelovou hustotu oceňován za vynikající kvalitu obrazu. Velmi potěší i přítomnost mechanické stabilizace, která papírově patří k nejvýkonnějším. Testy sice až tak moc nadšením nehýří, ale pořád je to velmi slušné.
 
Fujifilm X-T5
 
Fujifilm v poslední době hodně tlačí na video a bylo to vidět už i u X-T4. Zvládne UHD a dokonce i DCI 4K, a to až při 60 fps, nicméně pokud se spokojíte s nižší frekvencí 30 fps, můžete použít dokonce i 6.2K video. Ve Full HD máme k dispozici slow-motion až při 240 fps, což je nadprůměr. Potěší i 10bitový F-Log záznam s 13EV dynamickým rozsahem. Docela rozumná je také výdrž na akumulátor. Pokud jde o autofokus, ten je sice fázový, ale tradiční slabinou. Ne všude funguje sledování objektu, výkon je hodně závislý na použitém objektivu i objektu, který je sledován, nicméně toto se zlepšuje s každou další verzí firmwaru. Pokud jde o cenu, ta je obvykle 46,5 tisíce za tělo, 56,5 tisíc za set s objektivem 18-55mm a 59,5 tisíc v setu s 16-80mm. To jsou slevy zhruba 2500 Kč.
 
Kdo je více zaměřený na video, může upřednostnit model X-H2. V zásadě jde o velmi podobné fotoaparáty, nicméně X-T5 je kompaktnější. X-H2 má o něco větší tělo (zhruba o 100 gramů těžší), zvládne kartu CFexpress, umí také 8K video, které byste u X-T5 nenašli. Dnes je obvykle za 52 tisíc Kč s DPH.
 
 
  

Fujifilm X-S10 / X-S20

 
Velmi slušně vychází v recenzích fotoaparát Fujifilm X-S10. Oceňováno je poměrně slušné ovládání a držení, kterému by i přesto slušelo i nějaké to další konfigurovatelné tlačítko navíc nebo lépe doladěné dotykové ovládání. Ovace sklízí fotoaparát za svůj 26MPx senzor a kvalitu obrazu. Ta je nadprůměrná a potěší i mechanická stabilizace senzoru, což usnadňuje focení statických scén za špatného světla. Máme tu fázový autofokus, ale průběžné ostření se sledováním bohužel nedosahuje standardu konkurence.

 

 
Fujifilm X-S10
 
Podporováno je Cinema 4K video maximálně při 30 fps, na kartu je bohužel maximem jen 4:2:0 v 8 bitech (nicméně umí např. F-Log). Přes HDMI ale zvládá i 4:2:2 a 10bitovou hloubku. Navíc jde o převzorkování z 6K záznamu. Potěší i Full HD slow-motion video při 240 fps. Tělo je většinou za 22-27 tisíc (zdražení 2-5 tisíc Kč), se s objektivem 15-45mm je za 30 tisíc, s 18-55mm objektivem pak za 30-38 tisíc, příp. set s objektivem 16-80mm za 40 tisíc.
 
Byl také představen nový model X-S20, který podporuje dokonce 6K video a 4K při 60p, jeho očekávaná cena sice měla být docela vysoká, ale nakonec je za 33 tisíc Kč za tělo, což je pro ty, kteří chtějí i natáčet video, rozhodně akceptovatelný příplatek.
 
 

Sony A6700

 
Sony A6700 (ILCE-6700) je vlajkovou lodí společnosti Sony v APS-C třídě a přináší mnoho zajímavých funkcí. Máme zde 26MPx snímač, který podporuje natáčení 4K60p videa převzorkováním ze 6K videa (je tedy velmi detailní s minimálním cropem, podporována je 10bitová barevná hloubka), případně dokonce 4K120p video, nicméně v tomto případě už musíte počítat s výrazným ořezem. To komplikuje snímání širokoúhlého videa, na druhou stranu dostáváte 1,5-1,6× zoom k dobru. Těšit se můžete na solidní autofokus i dobrou, i když ne excelentní, mechanickou stabilizaci obrazu.
 
Sony A6700
 
Vylepšení se dočkalo ovládání přístroje, kdy je dotykový displej konečně použitelný i k něčemu jinému než jen výběru AF bodů. Menu jsou totiž konečně dotyková, tedy něco, co má konkurence už roky. Přesto jsou některá nastavení komplikovaná. Z nectností bychom mohli zmínit slabší hledáček a jen průměrně rychlé sekvenční snímání, někoho může zarazit slot pro jednu kartu SDXC. Fotoaparát je ale velmi univerzálním přístrojem pro fotky a zejména video, navíc je dnes za docela zajímavou cenu. Tělo se dá sehnat od 39.000 Kč (sleva 1000 Kč). Set s nepříliš dobrým objektivem 16-50mm PZ je jen o 2000 Kč dražší, nicméně zajímavější volbou je set s ultrazoomem 18-135mm, tedy je obvykle okolo 47-49 tisíc Kč. Pozitivem je i velmi široká nabídka objektivů třetích stran.
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.