Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Leica Summilux DG 9mm f/1.7 ASPH.

22.12.2023, Milan Šurkala, recenze
Panasonic Leica Summilux DG 9mm f/1.7 ASPH.
Leica DG Summilux 9mm F1.7 ASPH (H-X09) je poměrně novým objektivem v nabídce společnosti Panasonic pro systém Micro Four Thirds. Zajímavý je svým 100° širokoúhlým záběrem i velmi kompaktními rozměry při velmi dobré světelnosti.

Autofokus, ostření

 
Jak už je u moderních objektivů Panasonic zvykem, ostření je bleskurychlé a velmi tiché. Přeostří z nekonečna na pár desítek centimetrů v průběhu 0,1 až 0,15 sekundy, s předostřováním se dá tento čas ještě trochu zkrátit. Ovládání manuálního ostření je možné pomocí zaostřovacího kroužku, jak ale bylo řečeno v předchozí kapitole, toto přepnutí si musíte vynutit na těle fotoaparátu.
 
Panasonic Leica Summilux DG 9mm f/1.7 ASPH. focus breathing
zaostření na minimum
 
Panasonic Leica Summilux DG 9mm f/1.7 ASPH. focus breathing
zaostření na nekonečno
 
Vyzkoušel jsem také focus breating, tedy změnu úhlu záběru při změně zaostření, přičemž tento problém vás opravdu trápit nebude. Jak vidíte, úhel záběru je takřka totožný a naměřil jsem jen 1,0% rozdíl. Na fotografii focené na minimum si všimněte fleků, které napovídají jednu dobrou vlastnost objektivu. Možnost ostřit na opravdu krátkou vzdálenost. Objektiv byl totiž schopen zaostřit na zaschlé kapky na skle, přes nějž jsem tyto snímky fotil.
 
 

Focení makra

 
Tento objektiv je schopen zaostřovat od 9 cm od roviny snímače, což v praxi znamená zhruba 1,5 cm od přední čočky. Můžete být tedy na objektu takřka "přilepeni". Problémem je pochopitelně široký úhel záběru a velmi vysoké riziko stínění si, na druhou stranu se i přesto s objektivem dají fotit působivé "makro" snímky. 1× zvětšení sice zdaleka nedosahuje, ale přepočtené zvětšení 0,59× není na objektiv tohoto typu vůbec špatné číslo, ba právě naopak.
 
Panasonic Leica Summilux DG 9mm f/1.7 ASPH. makro kleště
expoziční čas 1/20 s, clona F1,7, citlivost ISO 100, ohnisková vzdálenost 9 (18) mm, korekce +1,3 EV, klikněte pro zvětšení
 
Snímky mohou dostat velmi zajímavou perspektivu a pokud odcloníte, připravte se na opravdu maličkou hloubku ostrosti. Stinnou stránkou pak může být chromatická aberace.
 
 

Světelnost a clona

 
Zde budeme rychle hotovi. Objektiv má pevnou ohniskovou vzdálenost, tedy jen jednu světelnost, a to F1,7. To je výborná hodnota a pro takto širokoúhlý objektiv o to víc. Irisová clona má 7 lamel a clonit lze max. na F16.
 
 

Bokeh

 
Ultra-širokoúhlé objektivy si obvykle nespojujeme s přílišným rozmazáváním pozadí a v případě 4/3" čipu už vůbec ne. Přesto to tento objektiv umí více než dobře. Pomáhají mu k tomu dva důležité detaily. Velmi dobrá světelnost F1,7 a schopnost zaostřovat od extrémně krátkých vzdáleností (zhruba 1-1,5 cm od přední čočky).
 
Panasonic Leica Summilux DG 9mm f/1.7 ASPH. bokeh plně otevřená clona
expoziční čas 1/6 s, clona F1,7, citlivost ISO 100, ohnisková vzdálenost 9 (18) mm, klikněte pro zvětšení
 
Bonusem je také velmi zajímavá perspektiva. Bokeh je zde poměrně jemný, odlesky sice nejsou perfektně kulaté, jsou ale relativně plné, což pomáhá jemnosti.
 
Panasonic Leica Summilux DG 9mm f/1.7 ASPH. bokeh clona F4
expoziční čas 1/4 s, clona F4, citlivost ISO 400, ohnisková vzdálenost 9 (18) mm, klikněte pro zvětšení
 
I s přicloněním je bokeh stále přijatelně jemný (díky plným odleskům), nicméně ty už chytají dost patrný tvar 7lamelové clony. U složitějšího pozadí to tak dobré nebývá.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.