Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Leica Summilux DG 9mm f/1.7 ASPH.

22.12.2023, Milan Šurkala, recenze
Panasonic Leica Summilux DG 9mm f/1.7 ASPH.
Leica DG Summilux 9mm F1.7 ASPH (H-X09) je poměrně novým objektivem v nabídce společnosti Panasonic pro systém Micro Four Thirds. Zajímavý je svým 100° širokoúhlým záběrem i velmi kompaktními rozměry při velmi dobré světelnosti.

Sférické a poduškovité zkreslení

 
V nekorigovaném RAWu se setkáte s velmi výrazným sférickým zkreslením, to dosahuje hodnoty +5,0 %, což je dost. Moderní RAW konvertory ale snímky otevřou už s aplikovanými korekcemi, a to se pak dostanete na téměř úplně rovné linie. +0,4 % není nic, čeho byste si snadno všimli.
 
JPEG, korigovaný RAW
nekorigovaný RAW
 

Vinětace

 
Pokud necháte korekci vinětace zapnutou, budete se pohybovat jen někde kolem 0,4 až 0,6 EV. To se ale v podstatě bude týkat i RAWů, které mají korekci optických vad vestavěnou a mnohdy automaticky aplikovanou. Bez korekcí může být vinětace výraznější, a to okolo 1,5 EV u plně otevřené clony, což pak klesá až k 0,7 EV. Pochopitelně závisí také na zaostření.
 
Panasonic Leica 9mm F1.7 ASPH vinětace
 
 

Chromatická aberace

 
Nebude chybět ani test chromatické aberace při různých clonách.
 
clona F1,7 (JPEG)
 
clona F1,7 (RAW)
 
clona F2,8 (JPEG)
 
clona F2,8 (RAW)
 
clona F5,6 (JPEG)
 
clona F5,6 (RAW)
 
clona F16 (JPEG)
 
clona F16 (RAW)
 
U nižších clon je chromatická aberace trochu patrná, s cloněním postupně mizí, ačkoli úplně se jí nikdy nezbavíte. Pak spíše přechází do mírných duchů. Je zajímavé, že v JPEGu je trochu více patrná než v RAWu (bez korekcí). V zásadě bych ji neoznačoval za výrazný problém.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.