Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
8.10.2019, Milan Šurkala, aktualita
Fotografie ze smartphonů se díky softwarovým kouzlům neustále zlepšují a Photoshop Dad na svém YouTube kanále zkusil porovnat výsledky z nového iPhonu 11 Pro a 100MPx Fujifilmu GFX 100. Výsledky jsou překvapivé.
Choakinek (4783) | 8.10.201910:37
I na tak malém obrázku je to vidět. U těch bílých automobilů vpravo v pozadí je vidět, že jsou na jedné fotce v softwarově generovaném bokehu, zatímco na druhé je bokeh zcela zjevně optický.

Pak je jasné, že fotka vlevo je z iPhonu a fotka vpravo z Fuji GFX 100. A to i přes ten chytáček, že fotka vlevo byla zcela zjevně záměrně focena tak, aby působila líbivěji ;­-­).

U těch fotek fotoaparátu Canon ­(ve videu­) je tedy po odkrytí těch ­"fejkových­" vrstev z Photoshopu rozdíl naprosto propastný v neprospěch iPhonu. Až mi ho bylo líto, chudáčka :­-­). A to již při 1 Mpx rozlišení fotky ­- možná mohli taky porovnat část 100 Mpx fotky z Fuji s částí cca 8x zvětšené fotky z iPhonu :­-D.
Odpovědět2  1
xvasek (240) | 8.10.201911:13
Já bych to zase tak kriticky neviděl, pro hodně moc lidí ­(a uživatelů iPhone obzvlášť :­-­) tam rozdíl prostě nebude.

Každopádně já nemám rád softwarový bokeh kvůli chování na hranách ­- typicky to odnesou ve většině případů vlasy, i na té fotce pod článkem. Na displayi mobilu to většinou vypadá ještě OK, ale na počítači z toho mívám takový divný pocit.

Co se dívám na okolí a co mi chodí fotky od kamarádů a známých, tak uživatelé to většinou s novým mobilem vyzkouší, ale po týdnu se vrací k ­"normální­" celoplošně ostré fotografii.
Odpovědět4  0
Choakinek (4783) | 8.10.201911:48
"... Každopádně já nemám rád softwarový bokeh kvůli chování na hranách ­­- typicky to odnesou ve většině případů vlasy...­"

Ano, toto je zásadní a velmi viditelný problém. Na tom malém obrázku pod článkem problém nevnímám nebo ne dostatečně zřetelně, ale už u stejné fotografie v rozlišení cca 1 Mpx ­(z videa­) je ten problém vidět opravdu hodně.

Samozřejmě pokud se výrobcům telefonů někdy podaří integrovat ­"Lytro­" snímač s dostatečným rozlišením, tak vlastně každý pixel snímače vytáhne ze scény i hloubku, což by pomohlo generovat bokeh s nebývalou přesností a tyto problémy nejspíš odpadnou. Stejně jako třeba situace, ve které je mezi částmi nějaké postavy malá škvíra, přičemž to telefon vyhodnotí jako součást postavy a tak obsah té škvíry je ostrý, přitom jde o pozadí.
Odpovědět1  0
Pavel Matějka (1069) | 8.10.201916:55
Snímač Lytro? O ty se už od dubna 2018 nikdo nesnaží. Slepá ulička.
Odpovědět1  0
Choakinek (4783) | 8.10.201920:46
Pro foťáky, ale pro telefony snad nikdy vývoj nezačal nebo snad ano?

To je dost rozdíl ­- foťáky jsou dnes celosvětově v podstatě jen pro drobnou minoritu ve srovnání s telefony. Navíc nedávno začalo období, kde se výrobci telefonů soustředí zejména na vývoj fotomodulů.
Odpovědět0  2
Pavel Matějka (1069) | 9.10.20198:55
A ani nezačne.
Odpovědět2  0
busy (4706) | 9.10.201912:02
Mat Lytro snimac v mobile by bolo urcite velmi zaujimave riesenie :­)

Ale osobne si myslim, ze na portret s rozmazanym pozadim je ­(aspon v sucasnej dobe­) technicky ovela jednoduchsie pouzit dva fotomoduly dostatocne ­(aspon 2­-3 cm­) vzdialene od seba. Porovnanim obrazov z oboch modulov sa daju ziskat informacie o hlbke jednotlivych prvkov sceny a tym padom sa da presne urcit co ma byt ostre a co rozmazane. Je sice pravda, ze bookeh stale bude ­"iba­" digitalny, ale zase nehrozia rozne artefakty ako zle prechody medzi ostrymi vlasmi a rozmazanym pozadim medzi nimi a nehrozi ani ostry uzky pas pozadia medzi dvomi blizko stojacimi postavami v popredi.
Odpovědět0  2
Choakinek (4783) | 9.10.201913:55
Chceš tedy říci, že současné nejčastější řešení ­- druhý, tzv. pomocný, nejspíš menší, určitě však snímač s menším rozlišením umístěný velmi blízko ­"hlavního­" snímače ­(nevím, jestli někde 2 cm, určitě však ne 3 cm­) je technicky špatné řešení?
Odpovědět0  2
busy (4706) | 9.10.201915:05
Nie, nic take vo svojom prispevku netvrdim. Lepsie si ho precitaj.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6663) | 9.10.201916:44
Tak to tedy zkus líp vysvětlit, protože ani já jsem to vůbec nepochopil. Řekl jsi, že bys za lepší považoval nějaké řešení a pak navrhl v podstatě totéž řešení, které se používá dnes, a jehož problémy jsou způsobeny právě tím, co popisuješ ­(tedy to neřeší problém, když je to právě ono, co ho způsobuje­).
Odpovědět0  0
busy (4706) | 9.10.201918:39
O mne je zname ze som fanusik plenoptickej technologie pouzitej vo fotoaparatoch Lytro a je skoda ze vyvoj v tomto smere nenapreduje tak ako by som si predstavoval. Poznam princip tejto technologie a viem co vsetko dokaze, resp. co vsetko je mozne s nou dosiahnut. Rozmazanie pozadia je iba jedna z mnohych funkcii. A pre mna by bolo velmi zaujimave mat v mobile takyto fotoaparat zalozeny na tejto technologii.

Ale dosiahnut taku kvality obrazu a take rozlisenia, ake sa daju dosiahnut klasickym sposobom, a to vsetko pri rozumnej cene, zatial tato technologia zial neumoznuje.

Preto som este napisal, ze pokial chceme hlavne to aby vedel mobil rozmazat pozadie, postaci aj to ked bude mat dva klasicke fotomoduly, idealne dva rovnocenne a dostatocne vzdialene od seba. Myslel som tym princip binokularneho videnia, ake ma clovek.

Ale zeby toto bolo lepsie riesenie, som nepisal. Iba to, ze so sucastnymi technologiami je z technickeho hladiska jednoduchsie realizovatelne.

Viem ze vela mobilov nieco podobne uz umoznuje ­- pouzit informacie z druheho ­(obvykle pomocneho s nizsim rozlisenim­) fotomodulu pre vytvorenie fotky s rozmazanym pozadim. Ale stale to nie je ono. Napriklad robili sme pokusy s Xiaomi Redmi Note 7 ktory ma dva fotaky ­- jeden 48 MPix a druhy 5 MPix, A navyse velmi blizko seba. To rozmazanie pozadia bolo hodne ­"kostrbate­" ­- nepacilo sa mi to moc. Myslim si ze ak by mal dva rovnake fotomoduly ­(uplne by stacilo aj menej nez tych sialenych 48 MPix­) a dalej od seba, bolo by mozne dosiahnut kvalitnejsie rozmazanie pozadia ­- ovela blizsie k idealnemu rozmazaniu vzniknutemu opticky ­(objektivom s dobrym bookehom­).
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6663) | 9.10.201919:51
No právě, že to rozmazání pozadí bude u této technologie kostrbaté vždy a pokud kostrbaté bude méně, tak to bude díky odhadování ­(vymýšlení si, což je vlastně to, co se děje dnes­). Čím dál máš fotoaparáty od sebe, tím větší máš zákryty, kam vidíš jen jedním fotoaparátem ­(a to kostrbaté pozadí, které se ti nelíbí­). Takže pořád nerozumím tomu, jak chceš řešit problém tím, že prosazuješ řešení, které je prvotní příčinou tohoto problému.

Potřeboval bys tři fotoaparáty v řadě, abys měl dostatek informací. Ke všemu bys pak měl obrazy alespoň ze dvou fotoaparátů. Tenké detaily jako vlasy jsou pak to, co se v obraze z jiné kamery hledá nechutně těžko ­(třeba už jen proto, že je za tím jiné pozadí, takže se těžko pozná, kde máš korespondující bod­). Jak to máš ze dvou různých bodů, budeš tam mít nějaké chyby v korespondenci bodů.

Jsem se něco naprogramoval programů, kde jsme brali obrazy ze dvou kamer a odhadovali vzdálenost, což se dalo udělat s dosti solidní přesností ­(chyba méně než 2 %­), ale to se dalo odhadovat pro plošky ­(které šlo rozpoznávat v obou obrazech s dostatečnou jistotou­), ale ne pro pixely.
Odpovědět0  0
2xs (262) | 9.10.20199:31
Taky bych to neviděl tak kriticky. Mně se dokonce barevné a světelné podání levého snímku zdá hezčí ­(kontrast­). Jediný problém je skutečně v detailech vlasů... zubatá schodovitost. Ale toho si všimne až ten, kdo si něčeho všimnout chce. První dojem je lepší na levé straně.
Odpovědět0  2
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.