Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
9.12.2022, Milan Šurkala, aktualita
Zatímco se fotobanky obvykle od obsahu generovaného pomocí umělé inteligence distancují, Shutterstock a Adobe k tomuto mají jiný postoj. Shutterstock ho sice nechce, ale sám nabízí jeho generování, Adobe jako jeden z mála ho bude i přijímat.
Johnn195 (1) | 10.12.20229:25
AI nikomu práci nevezme. Především AI nebude nahrazovat fotografy, ilustrátory ani jiné umělce. Generování a editování obrázků pomocí AI je nástroj, který určený pro jejich použití. Jestli někdo bude jen slepě generovat co největší množství obrázků bez další přidané hodnoty než je sypání argumentů do AI, tak výsledek nebude nikdy moc kvalitní.
Odpovědět0  0
LeHydrak (102) | 9.12.202220:46
Za mně je otázka špatně položená. Vezme AI práci fotografům na fotobankách během následujícího roku? Jednoznačně ne. Vezme AI práci fotografům na fotobankách v tomto století? Jednoznačně ano. Během následujících 10 let? Nooo, těžko říct, tam je to za mně 50­/50..
Odpovědět2  0
wrah666 (11) | 10.12.20228:12
Akorát, že fotografové to obvykle mívají v první řadě jako koníček a až pak práci. Je fajn, že je to živí a že díky prodeji fotografií mají třeba na lepší techniku, ale myslím,ž e spousta by jich to dělal dál i ­"zadarmo.­" A pak je otázkou, jak moc Ai dokáže trefit to, na co člověk v tu chvíli myslí. Nějaký obrázek to udělá vždy, ale trefit ten optimální? Dost pravděpodobně zabere méně času a úsilí si ho jít vyfotit. A nezapoměl bych na fakt, že spoustu třeba slavných okamžiků dějin někdo zachytil náhodou, čistě jen tak, že byl na místě a vyfotil to. A třeba v tom okamžiku ani neděvěl, že to bude slavný snímek a že jde o převratnou událost. Ai ­(ozbrojená­) nás možná pozabíjí, ale těžko nahradí. Spíš to bude něco, jako obavy dělníků, že je nahradí stroje. Uběhlo spousty času a lidé jsou tam stále potřeba.
Odpovědět2  1
Choakinek (4783) | 10.12.202217:29
Je to dokonce přesně naopak ­- dělníků je velký nedostatek, ale je snaha tento nedostatek různými intrikami maskovat, protože ­"tištění­" peněz vytvořilo drtivou dominanci podniků jedné koncepce a tato koncepce počítá s dělníkem jen jako s pracantem, co bude makat ­"za pár šupů­".

Proti tomu pak jde navíc ještě socialistický koncept ­"vzdělanostní společnosti­", který z trhu práce vysává další dělníky.

Dnes už je jisté, že tento ­"krásný­" svět ­"tištění­" peněz je předem odsouzený k zániku. Ví se to přesně od doby, kdy rodiče svým dětem ve velkém ­(přefouknutém­) měřítku začali říkat: ­"Běž na vysokou školu, ať z tebe něco bude!"
Odpovědět0  0
coremar (4) | 11.12.202222:30
S tím méně času a úsilí bych tolik nespěchal. Stačí chvíli ladit zadání a pak dát generovat třeba 100 obrázků a do 10ti minut to máte hotový ­(s rozumným HW­). Sto obrázků už je docela dost na to, aby nějaký byl dostatečně dobrý. Jistěže, když chcete fotku lesa co máte za domem, tak je rychlejší jít to cvaknout, ale když potřebujete fotku hornaté oblasti a žijete někde na placce, tak to máte rychleji vygenerované, nebo když potřebujete aby bylo konkrétní počasí atd. Spíš mě připadá, že kvalita a rozlišení zatím ještě dost zaostává za tím, co zvládne pořádný foťák v rukou zkušeného fotografa. Žároveň mě ale přijde, že zrovna rozlišení nemá zas tak často moc zásadní vliv pro fotobanky, navíc AI upscaling funguje docela slušně.

Se zbytkem bych souhlasil. Myslím, že je ta panika trochu zbytečná, chápu například malíře apod, které může takhle kdokoliv kopírovat, co se týče stylu atd. Tady už bych nějaký pravidla nastolil určitě, ale neviděl bych to jako katastrofu pro fotografy, minimálně v následujících letech.
Odpovědět0  0
Choakinek (4783) | 10.12.202217:31
Asi jak kterým...

Jak chceš udělat fotoreportáž z nějaké události pomocí AI? Těmto fotografům práci jistě nevezme.
Odpovědět0  0
mlsný amatér (778) | 11.12.202210:26
Jednoduše. vezmu fotky z nějaké úplně jiné události, např. následků řádění tornáda na Jižní Moravě, nechám chvíli řádit AI a hleďme! najednou mám reportáž o bombardování Kyjeva! Ano, už se to stalo a dokonce k tomu AI ani nebyla potřeba.
Odpovědět1  2
Choakinek (4783) | 11.12.202215:13
Dobrá, upřesním ­- PRAVDIVOU fotoreportáž :­-­).
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.