Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Adobe kritizován za podmínky ke cloudu, může sledovat vaše fotky, má to ale důvody

12.6.2024, Milan Šurkala, aktualita
Adobe kritizován za podmínky ke cloudu, může sledovat vaše fotky, má to ale důvody
Na společnost Adobe se strhla velká kritika za její aktualizované podmínky ke Creative Cloudu. V nich si vyhrazuje právo přistupovat k vašim souborům. Mohlo by se zdát, že důvodem je trénování AI, má to ale pozadí.
Občas se strhne obrovská kritika, která nemusí až takové opodstatnění, jak to na první pohled vypadá. Typické je to asi každé 2-3 roky, kdy si někdo vzpomene na uživatelské podmínky Facebooku a začne prohlašovat, že Facebook má autorská práva k vašim fotografiím, což není pravda. Licenci k fotkám mu uživatel v podstatě musí dát z logického důvodu, aby je na tom Facebooku mohl zobrazit jiným, což je vůbec důvod, proč je tam uživatel nahrává. Něco podobného se nyní stalo se společností Adobe a jejím Creative Cloudem. Ten má totiž upravené podmínky použití, kde některým neunikla pasáž o tom, že Adobe může přistupovat k vašemu obsahu na cloudu, a to automatickými nebo manuálními metodami.
 
Nejde o nic nového, tohle bylo v podmínkách snad vždy, ostatně už přes rok můžete takto dát Adobe možnost toto využít i ke trénování AI pro fotografické funkce. A právě to, že Adobe bude sahat na vaše fotografie, trénovat na nich svou generativní AI a nic vám za to nezaplatí, je obavou, která se v posledních dnes honí internetem. Jenže ona to není úplně tak pravda.
 
Důvodů pro přístup Adobe k datům na cloudu je povícero. Jedním je třeba to, že když uživatel bude řešit něco s cloudovou podporou, Adobe potřebuje mít svolení k tomu, aby se k těmto datům dostal, a mohl s vámi problém řádně řešit. Je zde i výše zmíněná část strojového učení, tam jde ale o trénink pro cloudové funkce (např. Photoshop Neural Filters, Liquid Mode, Remove Background). Asi také chcete, aby se vám v aplikaci zobrazovaly náhledy, takže je nutné, aby mohly systému Adobe tyto soubory otevřít a podívat se, co v nich je, a vytvořit odpovídající náhled. Jedním z dalších důvodů je ale také legislativa CSAM (Child Sexual Abuse Material), tedy detekce obrazového obsahu se sexuálně zneužívanými dětmi. Ta by měla být pro poskytovatele cloudových a komunikačních služeb povinná (alespoň dle návrhů).
 
Pokud jde ale o trénování generativní AI Firefly, ta je trénována pouze na datech z fotobanky Adobe Stock a dat z veřejné domény (public domain). Mnozí si nicméně stěžují na to, že Photoshop bez odsouhlasení podmínek není možné používat a někteří tvrdí, že dokonce ani odinstalovat.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.