Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Apple iPhone 17 Pro by měl mít 12 GB RAM a 48MPx tele-modul pro obě varianty

24.7.2024, Milan Šurkala, aktualita
Apple iPhone 17 Pro by měl mít 12 GB RAM a 48MPx tele-modul pro obě varianty
Za pár týdnů nás čeká uvedení nových iPhonů 16 a 16 Pro, nicméně objevují se už i úniky ohledně iPhonů 17 Pro. Tam by se poprvé u Applu mělo objevit 12 GB RAM. Rovněž se mluví o tom, že by 48MPx tele-modul mohly dostat obě varianty.
Před dvěma týdny se objevila roadmapa fotoaparátů pro nové iPhony s tím, že modely iPhone 16, které očekáváme v září, by měly mít větší 48MPx snímač pro hlavní modul telefonů iPhone 16 Pro, nově 48MPx snímač pro ultra-širokoúhlou kamerku a menší 6,3" verze by měla převzít 12MPx tele-modul z nynějšího modelu iPhone 15 Pro Max s 5× zoomem a 1/3,1" snímačem. Objevila se ale současně zákulisní informace o tom, že budoucí iPhone 17 Pro Max by měl dostat větší 1/2,6" snímač se 48 MPx pro svůj tele-modul v příštím roce. A zde nebylo jasné, zda ho dostane i menší verze iPhone 17 Pro ihned, nebo až o rok později jako iPhone 18 Pro. Nové úniky napovídají, že by se tak mohlo stát spíše dříve.
 
Oba dva modely iPhone 17 Pro by tak v roce 2025 měly dostat trojici 48MPx fotoaparátů a poprvé také 12 GB RAM. Jak se zdá, tak Apple se sice snaží protlačit své systémy lokální generativní AI, ale moc se letos nepřetrhne s operační pamětí, aby to mělo dostatečnou rezervu. To nás čeká patrně až v příštím roce. Paměť RAM je u Applu dlouhodobě slabým místem, nicméně analytik Ming-Chi Kuo se nechal slyšet, že Apple Intelligence ke svému běhu potřebuje jen cca 2 GB RAM. Tělo má využívat titanu, bude zde USB-C a Face ID. Procesorem má být Apple A19 Pro vyráběný procesem TSMC N3P, což je v kontrastu s předchozími informacemi, že tento procesor by patrně mohl být prvním čipem vyráběným 2nm procesem. Verze Pro má mít 6,27" displej, Pro Max pak 6,86", v obou verzích s Dynamic Island a Pro Motion.
 
Telefony iPhone 17 a iPhone 17 Slim dostanou podobný 6,27" displej v případě menšího modelu a 6,65" displej v případě Slimu. Také zde bude Dynamic Island a Pro Motion. Procesorem má být slabší A19 a telefony se budou muset spokojit jen s 8 GB RAM. Tělo má být hliníkové.
 
Současně máme také novém o iPhonu SE4. Tento model má mít 6,06" displej s obnovovací frekvencí 60 Hz, procesor Apple A18 a 6-8 GB RAM. Vzadu bude jen jeden fotoaparát (Apple, opravdu?), a to s rozlišením 48 MPx. Také zde má být hliníkové tělo. Předpokládá se uvedení na jaře příštího roku. Únik ale ztrácí trochu věrohodnost některými zvláštními detaily. Např. je divné, aby iPhone 17 Slim stál 1299 USD, zatímco větší a mnohem výkonnější iPhone 17 Pro byl za 1199 USD. Nejen proto je třeba brát všechny uvedené informace s rezervou.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.