Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
24.7.2020, Milan Šurkala, aktualita
Sony zaznamenalo významné vítězství. Agentura Associated Press totiž vymění veškerou svou foto i video výbavu za přístroje jedné značky. Tentokrát to bude Sony, a to celosvětově pro všechny své fotografy a kameramany.
třebaň (358) | 26.7.202022:49
Fotografové testovali techniku několika výrobců v drsném prostředí a výsledkem byla celková preference Sony. Tiché focení při 20 fps se superrychlým AF a největším výběrem nativních skel včetně světelných tele, nízká hmotnost, spolehlivost a úroveň podpory. AP získala 54 Pulitzerových cen a 32 za fotografii a představuje synonymum profesionálního fotožurnalismu. Pro AP pracuje rel. nízký počet stovek kmenových fotografů v ca 100 zemích, kteří budou mít k dispozici exkluzivně několik těl a objektivů SONY a dále externisté bez exkluzivity. Vcelku se jedná o velké uznání pro Sony a obecně FF bezzrcadel a největší unifikované pořízení fototechniky v historii AP.
Odpovědět2  0
jardaOMD (104) | 27.7.20200:50
Tak kazdy si muze vybrat jestli uveri radoby serioznim kecum nebo se podiva do reality a hodnoceni si udela sam. Za me AP uz davno nema s novinarinou nic spolecneho. Stejne s tim vybranim si je tomu u fototechniky a asi v kterekoliv jine oblasti.
Odpovědět0  0
horgallery (2) | 26.7.20209:50
AP udělalo jen to, že koupilo přístroje od výrobce chipů. Canon a Nikon je dnes vyrábět nedokáží.
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1069) | 26.7.20207:21
co nedávno kompletně přešla na focení iPhony? Nebo to byla jiná?
Odpovědět0  1
jardaOMD (104) | 25.7.202021:33
Jednak AP uz nema s novinarinou nic spolecneho. Ti jen pracuji na politickou ci mocenskou zakazku.
Druhak ja myslim, ze tu techniku nikomu nenuti, pokud si zamestnanec poridi svou, nejspis jim to vadit nebude minimalne teda u foto praci.
A pak a to hlavne agentury dnes fotografy skoro ani nepotrebuji, fotky jsou porizovany klidne mobily nebo se kupuji od nahodne kolemjdoucich. Neco jako reportazni fotograf uz je davno po smrti :)
Odpovědět3  0
blue.sun (754) | 24.7.202018:11
kdyby mi zaměstnavatel jako profíkovi diktoval, s čím mám fotit, půjdu jinam...
Odpovědět1  3
Ozzelot (302) | 24.7.202018:53
kdyby Vás zaměstnával, tak by Vám tu techniku především platil a když si něco nastaví jako ­"firemní standard­" tak jít jinam by asi byla Vaše jediná možnost. Myslím, že jinde to není jinak. Hodně redakcí většinou jede jen jeden systém. Ze skladu si nafasujete co potřebujete a jdete fotit. Profíkovi to myslím problém nedělá :­-­) ...jinak tohle je velká zpráva. Vlastně ani nevím, jestli je to ­"prohra­" ­(prosím berte s nadsázkou­) zrcadlovek, nebo Canonu s Nikonem obecně. Rozhodně myslím, že tohle nezůstane bez odezvy trhu a nastalý trend to asi ještě urychlí... PS: nejsem odpůrcem DSLR, ani C a N, jen se snažím pochopit co se stalo...
Odpovědět4  0
blue.sun (754) | 25.7.202011:19
Tak je fakt, že AP nezaměstnává zrovna elitu fotografů, aby si lidi svobodomyslně mohli rozhodovat, co chtějí za vybavení... ale stejně je hloupé lidem nutit jeden systém, navíc ještě Sony s nejhorším ovládáním na světě...
Jestli je to prohra... záleží na tom, co používali do té doby. DSLR pořád mají své místo a stále je používají profesionálové všeho druhu. Kdyby ty A9 a A7 byly tak zázračné, už by Canon a Nikon dávno na trhu skončily, ale ne, lidi je pořád chtějí... a zjevně tak moc, že chtěli i nová těla pro focení olympiády.
Odpovědět0  3
Milan Šurkala (6663) | 25.7.202012:18
"Kdyby ty A9 a A7 byly tak zázračné, už by Canon a Nikon dávno na trhu skončily, ale ne, lidi je pořád chtějí...­"

To ale tak moc neříká. Vždyť přeci prodejní úspěchy ani zdaleka nejsou jen o tom, jak je který produkt dobrý. Motivací lidí k nákupu konkrétního produktu je hodně, zdaleka to není jen o tom, jak je co zázračné. U hodně lidí hraje roli třeba značka. Kolikrát se mě lidi ptali, jaký si mají koupit Canon. Neptali se, jaký si mají koupit fotoaparát, ale jaký Canon. Nevěděli ani to, zda chtějí kompakt, ultrazoom, DSLR, nic... jen, že to musí být Canon. Stejně tak znám lidi, kteří prostě musí mít škodovku. VW nebo Seat, které jsou technicky stejné, nejsou o nic lepší nebo horší, je nezajímají, přestože to klidně vyjíždí ze stejné linky. Prostě Škoda. Např. Rapid a Toledo vyjíždělo z jedné linky, stejné auto ze stejné továrny, není důvod říci, že jedno je lepší nebo zázračnější než druhé. Seatů se prodalo 7krát méně. A tak bychom mohli pokračovat.
Odpovědět3  0
Ozzelot (302) | 25.7.202014:02
přesně tak, troufám si říci, že většina lidí je smýšlením konzervativních a navíc přechod stojí peníze, takže to má obrovskou setrvačnost. To že bude konkurence o trochu lepší ještě nikoho nedonutí na ní hned přejít. Pokud se to děje, znamená to, že ten rozdíl už je značný a dlouhotrvající. Navíc Sony je sice ve snímací technice ­(kamery­) tradiční značkou, ale ve fotoaparátech je to nováček, kterému nikdo nevěří ­(nevzdory tomu, že mezi kamerou a CSC není technologicky moc velký rozdíl­). Tohle všechno hraje v jeho neprospěch a i přesto dokázalo Sony velice rychle překlopit váhy na stranu CSC ­(ano stalo se to až po příchodu C a N do tohoto FF segmentu, ale ten trend nabral směr už předtím­) a ještě dokázalo přetáhnout značnou část uživatelů na svoji stranu, takže celosvětově už upevňuje svoji pozici na druhém místě před Nikonem. Třeba jediného modelu a7 III se svého času prodalo víc, než všech konkurenčních FF CSC modelů dohromady ­- tehdy R, RP, Z6, Z7 a nějaký Panas­). Při mistrovství světa v atletice v loňském roce už Sony na tribunách fotografů jasně převažovalo i navzdory tomu nepoužitelnému ovládání. A teď AP. Ano můžeme to bagatelizovat, je to jen malý střípek, ale kdo se nějakou dobu kouká, začíná už vidět, jak ty desítky malých střípků skládají ucelený obraz. Tohle stihlo Sony za několik málo let, proč by muselo Sony hned ostatní pohřbít, aby něco dokázalo? Ani Canon s Nikonem nikdy nedokázaly vytlačit z trhu ostatní značky, jen měli silnou převahu a ještě není všem dnům konec. Myslím, že Sony se teprve rozjíždí. Systém Sony E je tu 8 let a za tu dobu má docela ucelený systém, který má již dobře zasklený opravdu moderními profesionálními skly a který sdílí od amatérských APS­-C přes profesionální FF až po profesionální systémové kamery. Vybere si tam každý a vše lze kombinovat. To je myslím silný argument pro takové mamutí redakce jako je AP, které dělají do všeho a to i kdyby neměli žádné dobré fotografy jak píšete ­(což je podle mě blbost a záleží co tam hledáte, jsou to profesionální každodenní reportéři, jejichž práce jde do celého světa, ne nějaký umělci samozřejmě­)...
Odpovědět3  0
Choakinek (4783) | 24.7.202021:33
Taky mě to překvapilo. Měl jsem pocit, že tam panuje vetší svoboda ve výběru foto­/video techniky.
Odpovědět1  0
martinX34 (367) | 25.7.20208:32
Mňa to neprekvapuje. Pri veľkých firmách sa snažia unifikovať používanú techniku a to sa netýka len foťákov ale trebárs aj áut alebo počítačov. Pri väčších odberoch sa dajú vyjednať lepšie ceny a aj lepšie servisné zmluvy.
Odpovědět3  0
Choakinek (4783) | 25.7.202013:54
To ano, ale myslel jsem, že se z toho může nějaký foto­/video žurnalista vyvázat, pokud by chtěl. A tím úplně nemyslím stav, že pak pojede jen na své náklady, ale že by třeba jen zaplatil rozdíl v ceně, eventuálně servis techniky by si zařizoval individuálně.

Třeba Sony nevyrábí DSLR. Co kdyby byl mezi žurnalisty nějaký zarytý zrcadlovkář?
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1069) | 27.7.202010:24
Nevěř tomu, že do toho reportéři nemluvili a že to někdo rozhodl za ně. Podle mě ta změna musí vycházet právě od nich, vedení je úplně jedno, čím jeho reportéři fotí, pokud to přináší dostatečný zisk.

Respektive nejspíš dostali k posouzení nabídky předních výrobců a porovnávali. A pokud chtěli přejít na bezzrcátka, vybírali mezi uceleným funkčním systémem od Sony a nedostatečnými začátky od Ca a Ni.
Odpovědět1  0
Ozzelot (302) | 25.7.202014:18
myslím, že v dnešní době už jsme přišli o daleko zásadnější svobody než je to s jakou značkou nářadí mě zaměstnavatel nutí pracovat :­-D Ale nepatlejme se v tom...
Odpovědět2  0
Choakinek (4783) | 26.7.20200:23
To je ovšem ­"svatá­" pravda :­-­).
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.