Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
6.11.2019, Milan Šurkala, aktualita
Canon myslí i na astrofotografy a po delší době přichází s dalším fotoaparátem, který je speciálně upraven pro tuto disciplínu. EOS Ra bude mít např. upravený IR filtr a větší zvětšení náhledu pro snazší zaostření.
busy (4708) | 7.11.20198:41
"4krát větší propustnost H­-alfa ­(hydrogen­-alpha­) světla s vlnovou délkou 656,3 nm.­"

Ak sa nemylim, 656 nm je este v oblasti viditelneho svetla ­(cervena farba s miernym posuvom do oranzovej­), takze tuto oblast by IR filter vobec nemal pohlcovat. Ak IR filter v povodnom EOS R prepusti na tejto vlnovej dlzke povedzme 90% svetla ­(realny odhad z brucha­), znamena to azda, ze novy EOS Ra prepusti 360% svetla ?!?! :­) :D

Alebo je to mozno tak, ze povodny IR filter tieto vlnove dlzky uz znacne orezava, t.j. konkretne na 656 nm nepusti viac nez 25% svetla, potom by 4krat vyssia prepustnost mala zmysel. Lenze na druhej strane toto by tiez znamenalo, ze povodny EOS R by mal velke problemy fotit cisto cervene predmety, t.j. predmety, ktorych maximum odrazivosti je az za hodnotou 656 nm. Taieto cervene predmety, hoci normalne by boli jasne cervene, na fotografii by boli tmave. Co asi nie je dobre...
Odpovědět1  0
zorg (69) | 11.11.201914:42
Je to tak, Ha je ještě viditelné spektrum. Taky nechápu, proč ho výrobci řežou. Asi se jim pak líp dělá WB nebo co. Historicky mi přišlo, že některé starší foťáky měly celkem slušnou citlivost ­(20­-30%­), ale novějším CMOSům nasadili agresivnější filtry, co jsou na jednotkách procent citlivosti na této vlnové délce.
Přijde mi to trochu škoda, že neudělali víc modifikací, např. vyhození zbytečného AA filtru, delší expozice ­(odpadla by nutnost mít extrní spoušť na bulb­), ­(programovatelný­) sekvencér a hlavně opravdové vypnutí různého preprocessingu a odšumování rawů. Jinými slovy, tohle tělo je víceméně zbytečnost.
Skoro bych tedy radši pokračoval v zrcadlovkách ­- asi jen z nostalgie kvůli zachování linie 20­-60­-90, ač zrovna na astro je zrcadlo neopodstatněné, tak zvednout si ho můžu taky. Crop se na dost věcí taky hodí. Ale chápu, že chtěj tlačit bezzrcadla a nutit lidi kupovat nový objektivy, přecházet na novej bajonet RF ekosystému...
Odpovědět0  0
busy (4708) | 11.11.201915:29
Poradilo sa mi vygooglit takyto zaujimavy rozbor:
https:­/­/www.image­-engineering.de­/content­/library­/diploma_thesis­/christian_mauer_spectral_response.pdf
Su tam namerane spektralne charakteristiky citlivosti snimaca na rozne vlnove dlzky.

Z toho, ze pod bayerovou maskou su tie iste fotodiody pre vsetky farby a ze so snimacom ­(bez IR filtra­) mozno velmi dobre fotit aj IR fotky, predpokladam, ze spektralna citlivost samotneho snimaca na rozne farby je viac­-menej vyrovnana. Grafy mozno teda brat ako dobre vypovedajuce o zavislosti priepustnosti svetla na jeho vlnovej dlzke pre jednotlive RGB filtre.

Na grafe pre Canon D40 pekne vidno, ze priepustnost pre vlnovu dlzku 656 nm je dva a pol krat horsia nez v maxime pri 600 nm. Predpokladam, ze v Canon EOS Ra pouzili iny cerveny filter, mozno taky ktory ma maximum priepustnosti posunute prave na 656 nm.

Inak je zaujimave, preco tie filtre maju take slabe priepustnosti na cervenom konci viditelneho spektra. Myslim si ze dovodom bude obmedzena strmost charakteristiky takehoto filtra. Filter s idealnou charakteristikou ­(100% priepustnost do 780 nm a 0% od 780 nm­) vyrobit nie je mozne, a vyrobca chce aby to nesnimalo ani kusok neviditelneho spektra ­(potom to moze robit falosne farby ­- fotky by chytali nadych IR fotiek­) tak radsej obetuje okrajovu cast cerveneho spektra.
Odpovědět0  0
Jirik_H (653) | 11.11.201918:51
Ne spektrální, ale kvantová účinnost senzoru v závislosti na vlnové délce světla.
Účelem snímání je, aby výstup senzoru odpovídal vnímání lidského oka. Proto IR a UV cut filtry před senzory. Pokud výstup úplně neodpovídá, musí se upravit sw, což ale znamená upravený raw.

Modifikované DSLR­/CSC jsou jiné, mají jiný výstup, než foťáky, které byly modifikovány doma. Ty, které jsou modifikované podomácku, nejsou použitelné pro normální foto, jsou prostě moc dočervena. Modifikované z výroby jsou použitelné, i když za cenu ne zcela korektních barev.
Odpovědět0  0
Jirik_H (653) | 6.11.201917:31
Se překládá alfa vodíku, přesněji alfa čára vodíku, myšleno spektrální čára.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.