Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
7.8.2021, Milan Šurkala, aktualita
Koronavirové propady jsou už za námi, trh se stabilizuje a je to vidět i na hospodaření Canonu. Fotografická divize se vrací do rozumného zisku, daří se high-endovým fotoaparátům i síťovým kamerám.
Choakinek (4783) | 7.8.202121:07
"Před rokem jsme tu měli obrovský útlum prodejů kvůli nejistotě spojené s koronavirovou pandemií.­"

No, obrovský útlum souvisel s vládními zásahy. To je rozdíl. Nejistota spojená s koronavirovou pandemií znamená, že vlády by nedělaly nic a lidé by ­(dobrovolně­) realizovali útlum pouze kvůli obavám z Covid­-19 ­(Sars­-Cov­-2­).

Není totiž zcela jasné, že vládní zásahy byly realizovány kvůli nějaké nejistotě.
Odpovědět0  0
Jirik_H (653) | 8.8.202123:04
A z jakého jiného důvodu, než nejistoty ­(neznalosti, obav, atd.­) byly vládní zásahy?
Odpovědět0  0
Choakinek (4783) | 9.8.20210:09
Protože šlo ­(jde­) o zásahy omezující svobodu, tak cílem bylo ­(je­) omezit svobodu, to je jasné. Ostatně vlády si nikdy ani jiné cíle nekladly. Cíle vedoucí k větší svobodě si vždycky kladl lid, tedy pokud zrovna politikům nespadl do léčky.

Nebo vy snad vidíte, že by byl český lid stále více svobodný? Řekněme od 90. let 20. stol.?

Nemůžete mít nejistotu v době, kdy řada odborníků jasně tvrdila, co se děje a co má a nemá smysl proti tomu dělat ­(což vlády ignorovaly­).
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6663) | 9.8.20219:28
"Nemůžete mít nejistotu v době, kdy řada odborníků jasně tvrdila, co se děje a co má a nemá smysl proti tomu dělat ​­(což vlády ignorovaly​­).­"

Hlavně, když každý odborník tvrdil něco jiného :D
Odpovědět0  0
Choakinek (4783) | 9.8.202115:03
Tak jestliže nějakému odborníkovi imponuje silný stát sršící zákazy, příkazy, omezení apod. na všechny strany ­(typicky je také placen ze státních peněz­), tak takový odborník nemá pro naše úvahy ­"o nejistotě­" žádný význam.

No a pak tu jsou ještě odborníci z opačného názorového spektra, nezávislí na státu a tyto odborníky vlády obvykle ignorovaly.

Tak kde vidíte tu nejistotu? Je tedy zjevné, že vlády obvykle postupovaly určitým směrem s naprostou jistotou ;­-­).

Proto se domnívám, že rozhodování v nejistotě mohl fakticky provádět pouze lid, běžný občan. Ovšem toto může být relevantní pouze v případě, že by se do toho vlády nepletly.
Odpovědět0  0
Jirik_H (653) | 9.8.202116:53
A jak to souvisí s propadem prodejů?
To jsou naprosto nepodstatné věci. Co chtěl stát, proč to chtěl.
Když je pandemie, lidé nemohou chodit do práce, neví jak dlouho, firmy neví, jak budou prodávat, zda budou mít díly, neví, zda zákazníci budou mít peníze ­- to je ta nejistota. Nejistota ohledně byznysu. Plést zde vlády, pokud jde o nejistotu, to je fakt úlet. Toto není politicko­-filosofický web.
Odpovědět0  0
Choakinek (4783) | 9.8.202118:09
Je to podstatné.

Pak by to totiž správně mělo znít nějak takto ­(v souladu s tím, co píšete ve Vašem komentáři­):

"... kvůli nejistotě spojené s vládními opatřeními proti tzv. koronavirové pandemii.­"

Je v tom zásadní rozdíl ;­-­).
Odpovědět0  0
Jirik_H (653) | 9.8.202118:24
Jaká vládní opatření a nejistota? Kdyby nebyla vládní opatření, např. 40 % pracovníků firem by bylo na nemocenské, atd. To si myslíte, že by firma pracovala, kupovala a prodávala? Opravdu?
Vládní opatření jsou irelevantní. Primární je pandemie, obrovská nakažlivost SARS­-Cov­-2, aktuálně kdoví v jaké mutaci. Naopak ­- vládní opatření byla zpravidla spojena s kompenzacemi. Ale nejistota vyplývala z vývoje pandemie. A to i nejistota, jaká vládní opatření budou přijata, zrušena.
Prostě s ohledem na obsah článku je motání vládních opatření nesmyslné. Nikoliv vládní opatření jsou příčinou, ale pandemie. Vládní opatření jsou jen jedním z mnoha důsledků pandemie. A tedy nejistota primárně vychází z pandemie.

S takovou logikou se nedivím, že pokud jde počty mrtvých, je ČR nejhorší. Tedy z vyspělých států, kam by se ráda počítala.
Odpovědět1  0
Choakinek (4783) | 10.8.202114:05
"...obrovská nakažlivost SARS­­-Cov­­-2...­"

To zní, jako byste si myslel, že člověk je jakási nadpřirozená sterilní bytost :­-D. Např. rýma je také ­"obrovsky­" nakažlivá a mraky dalších infekcí, které člověk v těle má.

Právě že míra nakažlivosti se s nebezpečností infekce vylučuje, protože nakažlivost se smrtí každého nakaženého významně zmenšuje.

Jiný případ by byl, kdyby se nějaká ­"bezpříznaková nemoc­" snadno rozšířila mezi všechny lidi a pak by jakoby někdo otočil knoflíkem a tito lidi by začali umírat. Ale takhle to opravdu nefunguje :­-­).
Odpovědět0  1
Jirik_H (653) | 10.8.202115:06
Vidím, že se zde snažíte fušovat do evoluční biologie. Ale bez znalostí problému.

Nakažlivost a úmrtnost ­(nebezpečnost­) se nevylučuje. Proč by měla? Ano, je v zájmu viru nezabít nositele. Ale nakažlivost je přece dána schopností viru překonat nástrahy imunitního systému. A to SARS­-Cov­-2 daří mimořádně dobře, až vznikla pandemie. Úmrtnost není jako u Eboly. To ano, protože tato úmrtnost způsobuje omezení šíření epidemie Eboly.

Nicméně o co jde? Obrovská nakažlivost a podíl vážně nemocných vyžadujících hospitalizaci. Pokud je malá nakažlivost, vyšší podíl nemocných vyžadujících hospitalizaci nevadí. Ale právě obrovská nakažlivost při relativně nízkém podílu nemocných, kteří potřebovali hospitalizaci, způsobuje společenskou nebezpečnost. Která spočívá v zahlcení zdravotnického systému. S čímž jsme se reálně setkali. A následně s vysokým počtem úmrtí. Normální jednoduchá logika a matematika. Nic více.
Odpovědět2  0
Choakinek (4783) | 10.8.202116:25
Jste alarmista, diskuze s takovými lidmi je zhola nemožná. Stejně charakteristika Sars­-Cov­-2 je pro mě vedlejší, ne příliš podstatná záležitost.

Klíčová je ta skladba příkazů, zákazů, omezení atd. A nyní myslím zejména v ČR a kdekoliv jinde, kde to bylo velmi podobné.

Z celé situace doslova srší na všechny strany, že cílem bylo některé sektory ekonomiky poškodit, jiné zvýhodnit apod. Takový odporný mix dlouhodobých cílů vlád, globálního oligopolu, krátkodobých cílů masivního lobbingu, snahy vést všudypřítomnou propagandu atd. Bylo a je mi z toho opravdu špatně!

Sars­-Cov­-2 se opravdu výborně podařilo dostat na světlo světa morální zdegenerovanost současné společnosti. Ale pozitivní jev by to byl pouze v případě, následovala­-li by sebereflexe a tu tedy zatím opravdu nevidím.
Odpovědět0  2
Jirik_H (653) | 10.8.202118:05
Pokud ignorujete čísla ­(viz statistiky­), tedy matematiku a ekonomické návaznosti, pak tím pádem logiku, nemáme se o čem bavit. To co předvádíte je hospodské tlachání obalené pseudofilosofickopolitickým hávem. Charakteristika SARS­-Cov­-2 je podstatná, protože vstupuje do matematickým modelů možné vývoje.
Risk management, což je klíčová oblast, stojí na aplikované matematice, tedy na modelech. Pro které je klíčové matematicky charakterizovat chování a dopady SARS­-Cov­-2. Až toto pochopíte, můžeme se bavit dále.

P.S.: Je vidět, jak absence normálního kritického myšlení spolu s chápáním matematiky způsobuje chaos ve společnosti.
Odpovědět1  0
Jirik_H (653) | 10.8.202118:06
Pokud ignorujete čísla ­(viz statistiky­), tedy matematiku a ekonomické návaznosti, pak tím pádem logiku, nemáme se o čem bavit. To co předvádíte je hospodské tlachání obalené pseudofilosofickopolitickým hávem. Charakteristika SARS­-Cov­-2 je podstatná, protože vstupuje do matematickým modelů možné vývoje.
Risk management, což je klíčová oblast, stojí na aplikované matematice, tedy na modelech. Pro které je klíčové matematicky charakterizovat chování a dopady SARS­-Cov­-2. Až toto pochopíte, můžeme se bavit dále.

P.S.: Je vidět, jak absence normálního kritického myšlení spolu s chápáním matematiky způsobuje chaos ve společnosti.
Odpovědět0  0
Choakinek (4783) | 10.8.202120:21
Pokud nevidíte problém v myšlence, že např. pražské metro, super­/hyper markety, výrobní a skladové haly nadnárodních společností byly určeny jako zcela sterilní ­- např. tyto uvedené provozy jely zcela či takřka bez omezení a hospody, restaurace, hotely, malé obchody a poskytovatelé služeb byly určeny jako nakažlivá či vysoce nakažlivá prostředí ­- jejich provozy byly zavřeny či významně omezeny, pak se opravdu nemáme o čem bavit.

Vše o čem píšete v komentáři výše ­- to zahoďte, je to k ničemu a zkuste trénovat zdravý selský rozum ;­-­).
Odpovědět0  1
Jirik_H (653) | 10.8.202122:44
"že např. pražské metro, super­­/hyper markety, výrobní a skladové haly nadnárodních společností byly určeny jako zcela sterilní ­­- např. tyto uvedené provozy jely zcela či takřka bez omezení a hospody, restaurace, hotely, malé obchody a poskytovatelé služeb byly určeny jako nakažlivá či vysoce nakažlivá prostředí ­­- jejich provozy byly zavřeny či významně omezeny...­"

Toto je ale úplně jiný problém. Myslíte, že se tak dělo v souvislosti s doporučeními epidemiologů?
Jestli chcete řešit právní stránku věci, to je úplně něco jiného než nejistota z vývoje pandemie. Navíc v Asii zavírali i provozy Vámi zmiňované. Což je relevantní k článku a nejistotě.
To co zmiňujete, nijak nesouvisí s nejistotou vývoje pandemie, ale z respektování právního stavu. Což sice následně mohlo mít vliv na další nejistotu vývoje pandemie, ale nikoliv primární.
A jsme zase tam, kde jsme byli. Primárně nejistota v ekonomice vyplývala z nakažlivého potenciálu viru SARS­-Cov­-2.

Ad restaurace ­- stejně jich jelo plno ve skrytém režimu.

Takže takto.
Odpovědět0  0
Jirik_H (653) | 9.8.202116:50
O čem to zase proboha píšete?
Tady je úplně irelevantní, zda stát nebo někdo jiný.
Rozhodující je podnikatelské prostředí. To bylo v nejistotě ohledně dalšího byznysu, dopadů na byznys, dopadů na finanční situaci. Lidé nevěděli, jak budou vydělávat. Firmy nevěděly, kolik budou prodávat a zda budou mít zisk. V takovém prostředí se obchodům nedaří. Tedy ani prodejům fotoaparátů. Vaše úlety do politiky jsou úplně mimo.
Odpovědět0  0
Hirogen (779) | 9.8.202116:10
Tak, jako lidi umírali v souvislosti s covicem, omezení byla v souvislosti také s covidem. Tak, a nyní si tam každý najde tu svou pravdu :­-)
Odpovědět0  0
busy (4706) | 9.8.202121:26
A pritom pravda je taka, ze obmedzenia boli prave preto, aby umieralo co najmenej ludi...
Odpovědět1  0
Jirik_H (653) | 11.8.202112:01
To za prvé. A za druhé, aby nemocnice zvládaly nápor nemocných se závažným průběhem.
Odpovědět1  0
busy (4706) | 12.8.202114:05
Ano, to samozrejme tiez.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.