Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
11.7.2023, Milan Šurkala, aktualita
Nedávno byla zveřejněna květnová čísla asociace CIPA, která hovoří o počtech dodávek fotoaparátů na trh. Máme tu opět pozitivní zprávy, počty opětovně pomalu stoupají a jsou lepší než ty loňské.
Phoenixcqcq (64) | 11.7.202318:59
To je zase debilní srovnání. Jasně, že se zrcadlovky neprodávají, když už se žádné nové nevyrábí!!! Kdyby vyrobili nový pokročilý model, rád za něj zaplatím, rád bych upgradoval D800, ale jediná možnost je 5 let starý model...
Odpovědět0  0
busy (4706) | 11.7.202319:47
Obavam sa ze si zamienas pricinu a nasledok. Skus pozriet starsie spravy CIPA, uvidis tam ze najprv zacali klesat predaje, a az potom vyrobcovia zacali upustat od vyvoja novych modelov.

Ale inak ta plne chapem, ja by som zase velmi rad upgradol svoj ultrazoom, rad by som nieco, co by plne vyuzivalo sucasne moderne technologie, ale jedina moznost je 6 rokov stary model...
Odpovědět0  0
Puppy8 (983) | 11.7.202320:40
Bohužel ultrazoomy už asi nikdo dělat nebude, i když narozdíl od technologicky překonaných DSLR by to ještě smysl mělo. Málo zákazníků, nejnovější je Panasonic FZ1000 II a Nikon P950 z roku 2019. Jediná náhrada je asi MFT a dva objektivy.
Odpovědět0  0
Choakinek (4783) | 11.7.202322:09
Pravdu máte oba.

Jistě, že současný počet prodaných modelů ovlivňuje fakt, že výrobci foťáků se na DSLR vyprdli.

Jistě, že se na ně nevyprdli bezdůvodně. Prostě tam byl důvod, kvůli kterým se na ně vyprdli. Já osobně bych řekl, že ten důvod byl konkurenční.

Sony potřebovala prorazit ­- začala dělat full­-frame mirrorless. Rostoucí čísla prodejů Sony donutila Canon a Nikon opustit DSLR a začít dělat full­-frame mirrorless.

Celkový úbytek zájmu o foťáky donutil Canon a Nikon přestat dělit nabídku na mirrorless a DSLR a věnovat se jen mirrorless.
Odpovědět0  0
Puppy8 (983) | 11.7.202322:32
Je to především technologický vývoj. DSLR bylo poplatné době, kdy neuměli vyrobit slušný elektronický hledáček. Vše ostatní byla jen komplikace tím daná, což dnes odpadlo. Takže foťák může být menší, lehčí, tižší, konečně pořádně ostří protože se na to dá využít snímač a v hledáčku je něco vidět i za špatného světla.
Odpovědět0  0
Choakinek (4783) | 12.7.202315:44
Je otázka, jestli to takto detailně jako Vy chápe většina.

Já bych spíše řekl, že nikoliv.

Nicméně na začátku úspěchu Sony full­-frame mirrorless jistě byly menší rozměry a hmotnost, a pokud si to dobře pamatuji, tak i bezkonkurenční cena. A obojí je o technologickém vývoji, takže tady jistě máte pravdu.
Odpovědět0  0
Puppy8 (983) | 12.7.202316:39
Na začátku byl samozřejmě risk a snaha nabídnout zcela unikátní produkt. Však také úpadek DSLR nenastal hned s prvním modelem Sony A7, ale tak někdy kolem verze 3, kdy se technologie dostatečně zlepšila a zároveň byla levnější. Ostatní samozřejmě vyčkávali a pak už vcelku bez rizika naskočili na nový trend, když bylo jasné, že DSLR už je historie.

Ještě se těším až se půjde zcela zbavit mechanické závěrky, to bude o další zbytečný mechanický krám méně. Vím že třeba Nikon Z8­/Z9 s tím už experimentuje ­(Sony A1 má pořád ­"poloviční­" EFCS­), ale stále bych si nebyl jistý zda to nelže na koncertech s LED reflektory ­(tam tedy někdy nepomůže ani plně mechanická závěrka, ale to je už jiné téma­).
Odpovědět0  0
Choakinek (4783) | 12.7.202317:20
To je otázka. Já bych spíš řekl, že na začátku byl neúspěch Sony v DSLR ­(a v těch hybridech s poloprůhledným zrcátkem­). A tak si řekli, že to zkusí s mirrorless. Proč se Panasonic s Olympusem na dlouhé roky zastavili u MFT, to nevím, v každém případě Sony šla rovnou do full­-frame ­(resp. pár let předtím měli jen APS­-C­) a to byl skvělý nápad.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6663) | 12.7.202318:11
"Proč se Panasonic s Olympusem na dlouhé roky zastavili u MFT, to nevím, v každém případě Sony šla rovnou do full​­-frame­"

Tak to je docela logické. Panasonic i Olympus měli DSLR se 4­/3­" čipem. A nyní si představ, že chceš přijít s něčím novým a porazit Canon s Nikonem. Jak to prodáš? Tím, že uděláš totéž jen bez zrcátka ­(což v té době přineslo nevýhodu v menší výdrži baterie i horším AF­), moc lidí nepřesvědčíš. Absence zrcátka ale umožňuje jednu věc, zkrátit vzdálenost mezi objektivem a čipem, tedy udělat mnohem menší těla i menší základní objektivy. Tohle se tak stalo základním kamenem systémů Panasonicu, Olympusu, Samsungu i Sony. Tohle byla výhoda, na které bylo možné okamžitě stavět. Stejná kvalita obrazu v mnohem kompaktnějším balení. Tím více či méně úspěšně ovládli low­-end, kde lidé chtějí hlavně malý a lehký fotoaparát.

Bohužel ve FF máš konzervativnější zákazníky, a tam je horší prorazit ­(navíc menší rozměry u těla nejsou vždy výhodou­). Sony to zkusilo dříve a první dvě generace byly stále takové... nedokonalé, pak se to ale zlepšilo. Panasonic otálel, ale se 4­/3­" systémem byl ještě více ohrožen telefony než APS­-C, jenže ten by si FF dříve nemohl dovolit. Bez fotografického jména by si to nikdo nekoupil. Ten si nejprve musel vybudovat image na řadě GH, aby si udělal image. Cpát se do FF dříve by byla sebevražda.
Odpovědět0  0
Puppy8 (983) | 12.7.202318:45
Panasonic a Olympus si především zkusili mít shodný bajonet, což jim moc úspěchu nakonec nepřineslo, ale z pohledu zákazníka je to samozřejmě výhodné. Panasonic také vyrábí fotoaparáty Leica. Zajímavý je postup Fuji, které zůstalo u APS­-C a do FF už téměř jistě nikdy nepůjde. Zkouší udělat cenově dostupnější středoformát, ale ten se hodí spíše do studia, než na nějaké fotografování venku.

Sony A7 je z dnešního pohledu dost hrozný foťák, ale nějak se začít muselo. První trochu slušný byl A7R II a pak asi zatím nejúspěšnější model A7 III. Větší snímač asi znamenal více technologických problémů. Například ultrazvukové čístění snímače ­(původně technologie Olympus­), které je velice efektivní, ale téměř v žádné recenzi se o něm nepíše dlouho nebylo na žádných modelech s IBIS ­(mělo jej ale první A7 nebo A6400­). Je teprve až u nových A1, A7S III a A7R V.
Odpovědět0  0
Puppy8 (983) | 11.7.202320:32
Elektronkové radio už se také nevyrábí. Zkrátka ta technologie je překonána, protože nemá nic, v čem by byla lepší než současné mirrorless modely.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.