Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
12.1.2023, Milan Šurkala, aktualita
Asociace CIPA zveřejnila čísla dodávek fotoaparátů a objektivů za měsíc listopad roku 2022. Čísla jsou to spíše pozitivní, lepší než loni. Tradičně nám rostou bezzrcadlovky. Zrcadlovky protentokrát stagnovaly, kompakty naopak padaly a ne málo.
mlsný amatér (778) | 13.1.202311:06
Takže to, co jsem prorokoval už dávno se stává realitou. DSLR jdou do kopru a trh se dělí do dvou kategorií a sice CsC a fotomobily. Čekal snad někdo něco jiného?
Odpovědět4  1
Choakinek (4783) | 13.1.202315:50
Podle mě to je trochu problém ­"Co bylo dřív? Vejce nebo slepice?­"

Jde o to, nakolik současná podoba prodeje ovlivňuje současnou produkci. Když seškrtali kompakty a DSLR a naopak dost tlačí CSC, tak je docela jasné, že CSC se bude prodávat nejvíc.

Navíc mě dost překvapují kompakty. Jestliže jejich prodej meziročně dost klesá, ale stoupá příjem z nich, no tak se zvyšuje podíl prodeje drahých profi kompaktů a to bych řekl, že je známka úspěchu.
Odpovědět0  0
Puppy8 (983) | 13.1.202316:05
Protože jiné než drahé profi kompakty se už prakticky nenabízí. Na vše ostatní jsou mobily. A těch pár kompaktů uvedených na trh v poslední době jsou pro video.
Odpovědět0  0
Choakinek (4783) | 13.1.202318:45
Souhlasím i nesouhlasím.

Faktem je, že levné kompakty zcela vyškrtli z vývoje ­(kromě zanedbatelných výjimek­), nicméně v ­"regálech­" e­-shopů jich leží ještě docela dost.

Spíše je skvělé, že existuje ještě dost zájemců, kteří z nějakého důvodu nevěří v zázraky telefonů a radši koupí profi kompakt. To mě naplňuje optimismem :­-­).
Odpovědět0  0
Puppy8 (983) | 13.1.202319:54
Leží, ale jaké. Když se podívám třeba na nabídku zeleného skřeta, tak jsou tam akorát nějaké AgfaPhoto Compact v ceně kolem 3500 Kč. Za stejnou cenu už koupím čínský foto mobil, co bude nakonec možná fotit i lépe díky lepšímu postprocessingu. Dál už je pak ta kategorie nad 11 tisíc Kč.
Odpovědět1  0
Choakinek (4783) | 14.1.202311:49
Tak jsem to omrkl a řekl bych, že Skřet má trochu slabší nabídku, než některé jiné obchody.

Nicméně ta nabídka je obecně už opravdu velmi slabá, řekl bych, že ještě tak cca před rokem to bylo významně lepší.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 14.1.202310:37
Problém ​Vejce nebo slepice­" ma aj tu jasne riesenie: Vyrobcovia nie su ziadne dobrocinne organizacie, ale komercne firmy, ktore ziju zo svojho zisku. Budu preto vyrabat len to, co im bude prinasat dostatocne zisky. 10­-20 rokov nazad ludia vo velkom kupovali kompakty, preto vyrobcovia tieto kompakty vyrabali a ponukali. Lenze potom prisli mobily, ktore pre beznych ludi fotili dostatocne dobre a o bezne lacne kompakty prestavali mat zaujem. A vyrobia kompaktov uz neprinasala take zisky ako v minulosti. A vyvijat nove kompakty sa uz nevyplatilo, pretoze vzhladom na nizky dopyt po nich by sa tento vyvoj nezaplatil. A tych par nadsencov, ako sme my, by nestacilo. Vyrobcovia preto na pokles dopytu po kompaktoch reagovali ich vyradovanim zo svojej ponuky.

Takze v tomto pripade najprv bol pokles zaujmu od zakaznikov, a az potom pokles vyroby kompaktov.

V ponukach vecsinou zostali iba profikompakty, ktorych sa ale nikdy nepredavalo vela, a preto je pri nich cena nastavena tak, aby sa vyvoj zaplatil aj pri mensom pocte predanych kusov.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6663) | 14.1.202311:54
"Podle mě to je trochu problém ​­"Co bylo dřív? Vejce nebo slepice?​­" ­"

Je a není. Je potřeba si uvědomit, že omezení DSLR ze strany výrobců bylo až reakcí na pokles prodejů, takže tady je to naprosto jasné. O tomhle není potřeba vůbec diskutovat, co bylo prvotním krokem. Pochopitelně to, že ty prodeje dále takto rychle klesají, je způsobeno nyní primárně tím, že se v této oblasti neinovuje, ale celé to odstartoval pokles prodejů, ne omezení nabídky. Dnes už je to jen roztočená spírala, kde jedno podporuje druhé.
Odpovědět1  1
Choakinek (4783) | 14.1.202312:33
Čteš to také tak, že počet prodaných profi kompaktů roste ­(řekněme vč. ultrazoomů­) nebo se někde pletu?
Odpovědět0  0
Tom-One (16) | 14.1.202312:42
Opět jste zcela mimo.Ovšem to je u vás klasika:­)
Porovnávání s minulým rokem ani nemůžete myslet vážně.Možná to pro vás bude ŠOK,ale před rokem byl v plném proudu epidemie čínského Covidu takže prodeje logicky byly nízké.
Ona se přímo nabízí otázka pro KOHO je pozitivní že sice zcela nepatrně stoupají prodeje ale BRUTÁLNĚ roste cena? Pro zákazníky rozhodně ne.A dlouhodobě ani pro výrobce.Realita je taková že ani CSC vlastně nikdo nekupuje a všichni fotí mobilem....
Tušíte vůbec kolik prodá jakýkoliv větší mobilů telefonu za měsíc? Ano JEDEN jediný výrobce telefonů prodá za měsíc víc ,,Vlajek,, telefonu než všichni výrobci mrtvolky zvané foťák dohromady:­)
Ono je to prosté.Skoro nikdo nebude dávat tisíce $ za jednoúčelovou věc když mobil fotí stejné nebo lépe.
Odpovědět1  4
Choakinek (4783) | 14.1.202320:30
Hmm, solidní snůška nesmyslů :­-­).

1­) Jste dva roky pozadu. Hlavní ­"covidový­" rok byl 2020. 2021 byl dozvuk a 2022 nula nula nic.

2­) CSC kupují stovky tisíc lidí a tito lidé nefotí a nenatáčí video mobilem, eventuálně jen okrajově. Takže není pravda, že ­"nikdo­" a ­"všichni­".

3­) Foťák, zdá se, mrtvý není ­- kupují jej stovky tisíc lidí ročně.

4­) Milan jednoúčelovost foťáků dlouhodobě považuje za velkou nevýhodu ­(jde­-li o reakci na jeho komentář­).

5­) Žádný mobil nefotí lépe, jak jakýkoliv současný fotoaparát se snímačem v přístroji MFT a větším. Přístroje s Full­-frame snímačem a snímačem ze středoformátu pak fotí dramaticky lépe, než jakýkoliv mobil na světě.
Odpovědět1  0
Pavel Matějka (1069) | 15.1.202312:07
Ještě bych dodal ­- právě te´ď je v běhu ohromná epidemie Covidu v Číně, takže jeden z největších trhů je mimo.
Odpovědět1  0
Choakinek (4783) | 15.1.202314:00
Já bych spíše řekl, epidemie vládních opatření :­-­), nicméně fakt je ten, že Čína je jedna z několika světových výjimek, ve které má covidový problém delší a více dramatický průběh, než kdekoliv jinde na světě.

Co se tam přesně děje, netuším, zatím jsem nenarazil na nějaké důvěryhodné odborné stanovisko, snad někdy později.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.