Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Dnešní nabídka kompaktů a zajímavé modely

17.11.2008, Michal Učeň, článek
V následujícím článku v rámci listopadové tematické přílohy věnované kompaktním fotoaparátům se zaměříme na jejich nabídku na trhu - tedy obecně na kategorie, se kterými se můžete setkat. Jejich popis samozřejmě okořeníme i představením některých zajímavých modelů, které si pro nás v poslední době výrobci připravili.

Stylové kompakty


Pokud se rádi chlubíte nejnovějšími technologickými novinkami, měli byste se poohlédnout po svém budoucím kompaktu především v této kategorii. Výrobci sami většinou nabízejí modelovou řadu zaměřenou na propracovaný design. Stylové kompakty pak primárně reprezentují svého majitele a můžeme je srovnávat s mobilními telefony, které se postupem času přeměnily z komunikačního prostředku také na módní doplněk. Stejně tak i kompakty v jistém smyslu už nejsou pouze na fotografování, ale rádi se s nimi pochlubíme na veřejnosti.

Základní charakteristikou stylových kompaktních fotoaparátů je tedy jejich design, který bývá okořeněn různými barevnými variacemi. Zvýšená bývá také odolnost proti vnějším vlivům. Výrobci tak používají zejména kvalitní materiály, mezi které patří různé kovy nebo tvrzený plast. Vzhledem k tomu, že tento typ fotoaparátu berou jejich majitelé zejména do společnosti, mívají menší rozměry a také hmotnost, aby příliš nepřekážely a vešly se doslova do kapsy.

Nevýhodou u této kategorie jsou zejména slabší možnosti manuálního nastavení a také menší rozsah optického zoomu. Většinou je jejich ovládání velmi jednoduché a intuitivní, lépe řečeno automatické. Nechybí tak třeba funkce detekce obličejů (Face Detection) nebo úsměvu (Smile Shutter), ale na druhou stranu jen málokdy můžete výrazněji ovlivnit parametry snímání. Záleží ovšem hodně na konkrétním modelu, protože jak už jsme uvedli v úvodu článku, výrobci dnes už s chutí implementují rozšířené možnosti nastavení i v této kategorii.

Cena stylových kompaktů může být různá a rozhodně neplatí, že by se jednalo zrovna o levnou záležitost. Za módní výstřelky se totiž platí i ve světě digitální fotografie, takže ceny se mohou pohybovat i na úrovni levných zrcadlovek.


Canon Digital IXUS 980 IS
Jako první příklad z kategorie stylových kompaktů jsme zvolili Canon Digital IXUS 980 IS. Oblé tvary a malé rozměry z něj dělají dobrého společníka. Za vzhledným designem se skrývají ovšem i velmi dobré parametry. Snímač má vynikající rozlišení 14,7 Mpx, objektiv pak nabízí 3,7x optický zoom a optický stabilizátor obrazu. Nechybí ani manuální nastavení a 20 režimů, detekce obličejů a pohybu. IXUS 980 IS zkrátka kombinuje kvalitní fotoaparát s kompaktními rozměry a stylovým vzhledem. Samozřejmě za to ale patřičně zaplatíte - cena je cca 8.380 Kč s DPH.


- Canon Digital IXUS 980 IS je kvalitní stylový a zároveň vybavený kompakt -

Zobrazit podrobnosti o fotoaparátu Canon Digital IXUS 980 IS v produktové databázi Digimanie.


Nikon COOLPIX S60
Nikon COOLPIX S60 je jedním z klasických příkladů stylového kompaktu. Opravdu výstřední design dostupný v několika barevných variacích nabízí navíc širokoúhlý dotykový displej, takže je ovládání opravdu intuitivní. Navíc se samozřejmě otevírají další možnosti, jako je dotykové ostření pouhým zvolením objektu na displeji. Nikon navíc zakomponoval nejnovější funkce, jako je detekce obličejů či mrknutí či prezentace snímků ve vysokém rozlišení pomocí výstupu HDMI. Fotoaparát je vyroben z hliníku, čímž je zajištěna nízká hmotnost a dostatečná odolnost. Cena je poměrně vysokých 8.170 Kč s DPH, ovšem získáte opravdu unikátní kompakt.


- Kompakt Nikon COOLPIX S60 -

Zobrazit podrobnosti o fotoaparátu Nikon COOLPIX S60 v produktové databázi Digimanie.


Olympus µ 1050 SW
Tak trochu speciálním kompaktem je Olympus µ 1050 SW. Kromě stylového provedení v několika barvách je výjimečně odolný. Podle výrobce by měl přežít i pád z 1,5 metru a mráz až -10°C. Navíc umožňuje fotografování pod hladinou v hloubce až 3 metry. Další zajímavostí je funkce TAP Control, díky které pouhým poklepáním na některou z hran zvolíte předvolenou funkci. Nezáleží už ani tak na možnostech nastavení, tento model si zkrátka získá hlavně aktivní uživatele, kteří by rádi fotili i v nepříznivých podmínkách například při lyžování, u moře nebo ve špatném počasí při horské turistice. Cena není kupodivu nijak vysoká, zaplatíte za něj 7.090 Kč s DPH.


- Na první pohled byste do Olympusu µ 1050 SW rozhodně neřekli, že s ním lze fotit pod vodou -

Zobrazit podrobnosti o fotoaparátu Olympus µ 1050 SW v produktové databázi Digimanie.


Samsung i100
Opět další z designově zajímavých modelů opět nabízí něco navíc. Samsung do něj kromě fotografických funkcí totiž implementoval i MP3 přehrávač a cestovního průvodce pro 29 zemí, takže se z tohoto fotoaparátu stává užitečný společník na cesty. Zase je zde k dispozici funkce detekce obličejů, duální stabilizace obrazu nebo zajímavá možnost autoportrétu, kdy vás přístroj upozorní, kdy jste v záběru (díky detekci obličeje). Samsung i100 pořídíte za cca 5.480 Kč včetně DPH.


- Fotoaparát, MP3 přehrávač nebo cestovní průvodce? To vše je Samsung i100 -

Zobrazit podrobnosti o fotoaparátu Samsung i100 v produktové databázi Digimanie.


Sony DSC-T700
Pokud bychom byli hodně obecní, mohli bychom Sony označit jako výrobce pouze stylových kompaktů. Přeci jen design je jedním z hlavních rysů této značky. Vybraný model DSC-T700 je opravdu stylový. Ovládání má na starost širokoúhlý dotykový displej, kvalitní snímání pak snímač s rozlišením 10,1 Mpx a nechybí třeba interní paměť 4 GB. Výrobce se ve všech možných produktech prezentuje s pokročilou funkcí detekce obličeje a není tomu jinak ani u tohoto kompaktu. Navíc je zde detekce úsměvu a opět také ochrana proti mrknutí. Na tak malý a tenký fotoaparát je zde slušný 4x optický zoom. Cena je díky nejnovějším technologiím a samozřejmě i designu poněkud vyšší, zaplatíte za něj cca 8.930 Kč s DPH.


- Sony DSC-T700 je kompaktní a reprezentativní - prostě správný stylový kompakt -

Zobrazit podrobnosti o fotoaparátu Sony DSC-T700 v produktové databázi Digimanie.