Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty - říjen 2013

18.10.2013, Milan Šurkala, návod
Pokračujeme v cyklu článků pro snadnější výběr kompaktu nebo fotoaparátu s výměnným objektivem. Vybíráte nový přístroj? Pojďte se s námi podívat, které modely jsou v jednotlivých kategoriích ty nejlepší.
Třída kapesních ultrazoomů je velmi žádaná díky rozměrům kompaktů a schopnostem dosahujícím téměř na pravé ultrazoomy. Bohužel dnes už vyloženou pecku v této třídě nenajdete, výrobci se honí za marketingovými čísly a na fotografické záležitosti tak trochu zapomínají.


Canon PowerShot SX150 IS (aktualita/recenze na SX130 IS)


Důvodem k doporučení tohoto fotoaparátu je velmi příznivý poměr ceny a výkonu. Než však poběžíte do obchodu, zvažte, zda pro vás budou vlastnosti přístroje vhodné. Má rozumně širokoúhlou 28mm ohniskovou vzdálenost a solidní HD videosekvence s podporou optické stabilizace i zoomu, nechybí dokonce ani stereo zvuk. Fotoaparát nabídne plné možnosti manuálních nastavení včetně irisové clony. Ovladatelnost je výborná, za což může mírný grip i velká tlačítka. Napájení zajišťují dvě AA baterie, udávaná výdrž je na 370 snímků, v praxi je ještě o trochu vyšší (vyžaduje však kvalitní nabíječku a baterie).

Nyní se ale dostanu k věcem, proč koupi modelu SX150 IS zvažovat. Fotoaparát je vhodný pro ty, kteří si rádi hrají a nastavují. Důvod je dvojí. Prvně to fotoaparát plně umožňuje, za druhé je automatika poněkud slabší. Někdy zbytečně leze s citlivostí nahoru (vyšší šum), ani vyvážení bílé nepracuje úplně nejlépe a fotoaparát má tendenci přeexponovávat. Chce to tedy někoho, kdo se bude snažit z fotoaparátu vytřískat maximum. Ten bude s modelem SX150 IS vzhledem k ceně spokojený. Kdo chce jen mačkat spoušť, může být trochu zklamán. Dnes se dá sehnat už za naprosto nepřekonatelných 2500 Kč s DPH! To je za tak funkcemi nabitý ultrazoom naprosto skvělá nabídka. Fotoaparát je k dispozici už jen v posledních několika obchodech. Toto je asi poslední měsíc, kdy se dá ještě sehnat.

K dispozici je sice i nový PowerShot SX160 IS, ten však v zájmu zalíbit se laické veřejnosti přinesl vyšší rozlišení a vyšší zoom, což se projevilo na dramatickém zhoršení kvality obrazu. 16MPx CCD čip hodně šumí, na Canon je tu netypicky agresivní odšumování a s vyšším zoomem se přidala i spousta optických vad objektivu. Fotoaparát tak nelze moc doporučit, přestože je rovněž za vynikající cenu 2500 Kč s DPH.
 
 

Casio EXILIM EX-ZR300/ZR1000 (recenze na ZR100/aktualita)


Fotoaparáty Casio EXILIM ZR300 a ZR1000 jsou zajímavými kapesními ultrazoomy, které mají ale vedle hodně zajímavých pozitiv i pár negativ a je nutno si pořádně rozmyslet, co je pro vás důležité. Problémem jsou totiž výkony objektivu na delších ohniscích, kde je spousta optických chyb a na nepříliš ostrém obrazu se více projeví odšumování. Naopak na širších ohniscích dělá fotoaparát často překvapivě ostré a detailní snímky, a to zejména v opravdu vynikajícím HDR režimu.

Hlavní devizou přístroje je ale každopádně sekvenční snímání, které nabídne až 30 fps. Snímat můžete samozřejmě i pomaleji, buffer postačí na 30 snímků. Je možno snímat i před namáčknutím spouště a především není nutno vždy čekat na doukládání snímků jako u předchozích modelů. Zbývá-li v bufferu trochu místa, je možno fotit dále do doby než se opět zaplní. Na focení sportu nenajdete v kategorii kompaktů nic lepšího než tato Casia.

K dispozici je Full HD video i možnost záznamu zpomalených videosekvencí. Ocenit lze i vysoce nadprůměrnou výdrž na baterie a vynikající makro. Fotoaparát ZR300 se dá sehnat za ceny okolo 5000 Kč s DPH (rozptyl je ale vysoký, občas jej najdete i pod 4 tisíce), ZR1000, který je jedním z mála kapesních ultrazoomů s podporou RAWu na trhu, pak stojí poněkud vyšších 6000 Kč (sleva 1500 Kč proti předchozímu měsíci).
 
 

Sony Cyber-shot HX20V (recenze)


Cyber-shot HX20V od Sony je dalším pokračovatelem oblíbené řady ultrazoomů. I přes obrovský 20× optický zoom v rozsahu 25 až 500 milimetrů nabízí vcelku dobré optické kvality a některé optické chyby jsou účinně softwarově potlačovány, takže na snímcích si toho většinou ani nevšimnete. Překvapivé je, že objektiv kreslí docela pěkně a kontrastně i na nejdelších ohniscích.


Sony Cyber-shot HX20


Nový 18MPx CMOS BSI snímač je chloubou i hlavním prokletím tohoto přístroje. Dobrý je co se týče různých technologií jako např. vynikající Full HD video s 50p záznamem a vynikající dynamickou stabilizací, najdete tu rychlé sekvenční snímání, HDR režim, Sweep Panorama a několik dalších zajímavých režimů. Vysoká rychlost čipu se projevuje také v rychlém vyčítání pixelů a s tím spojeným opravdu bleskurychlým ostřením, na které se nechytají ani některé zrcadlovky. Prokletím je ale šum a zde tedy spíše jeho důsledek, opravdu příliš agresivní odšumování. Pokud chcete používat skutečně vysoká rozlišení a větší tisky (A4 a větší), tak na HX20V raději zapomeňte. Barvičkami, prací s dynamickým rozsahem rozhodně patří k tomu nejlepšímu, ale patlání obrazu je opravdu velmi silné i na nejnižší citlivosti ISO 100.

Fotoaparát jednoduše dělá velmi pěkné "malé" fotografie. Jeho 18MPx čip ve skutečnosti nabídne sotva pětinové reálné rozlišení, ale většina konkurence na tom není o mnoho lépe, některé kompakty mají jen osminové. Dalšími negativními stránkami jsou odlesky v protisvětle a stín v rohu fotografií při focení s bleskem (pouze na nejširším ohnisku). Naopak pochválit musím velmi pěkný a ostrý LCD displej, v neposlední řadě je tu skvělá GPS. Velmi rychle nabíhá, a to jak při chytání signálu napoprvé, tak i po dalším spuštění přístroje. Jejím dalším pozitivem je vysoce nadprůměrná přesnost, odchylky v testu byly jen několik málo metrů. Cena činí 6500 Kč s DPH, což je dosti příznivá částka, doprodávají se poslední kusy.

Náhradou je model HX50, který má 30× zoom, sáňky na blesk a 20MPx CMOS snímač. Jeho cena je nyní okolo 10.000 Kč s DPH, což je ale i tak dost.
 
 

Canon PowerShot SX240 HS / SX260 HS (recenze)


PowerShoty SX240 HS a SX260 HS prošly redakčním testem a nedopadly vůbec špatně. To platí i přesto, že mají opravdu rekordně špatnou světelnost objektivu. Hodnoty F3,5 - F6,8 opravdu nenadchnou. Nenadchnou ani optické kvality objektivu se svou výraznou aberací a odlesky. Na druhou stranu fotoaparát i nadále disponuje CMOS snímačem s rozlišením 12 megapixelů a Canon nešel cestou naprosto nesmyslného zvyšování rozlišení jako např. Sony nebo jako u své stovkové řady SX.

Spolu s novým procesorem DIGIC 5 to zajišťuje příjemně nízkou hladinu šumu a díky poměrně slabému odšumování je fotoaparát schopen zachovat mnohem více detailů ve srovnání s konkurencí. Proto u snímků, kde se neprojeví nekvality objektivu (především v protisvětle, tam je použitelný s velkými obtížemi), nabídne velmi vysokou kvalitu. Potěší Full HD video s rozlišením 1920×1080 pixelů. Fotoaparáty nabízí i plně manuální nastavení expozice. Canon dále boduje naprosto neuvěřitelnými cenami. SX240 HS je k mání za pouhých 4300 Kč s DPH, SX260 HS se pak dá sehnat pod 4500 Kč.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.