Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené telefony na focení: březen 2024

28.3.2024, Milan Šurkala, článek
Doporučené telefony na focení: březen 2024
Dnes už drtivá většina lidí fotí pomocí mobilních telefonů. Který si ale pořídit, pokud chcete co nejlepší kvalitu fotografií? Náš pravidelný průvodce vám ukáže, které modely jsou v jednotlivých kategoriích nejlepší.
Tato kategorie střední třídy už dokáže nabídnout nejen slušný hlavní fotoaparát, ale občas také nějaký zajímavý druhý modul, obvykle jde o ultra-širokoúhlý.
 
 

Nothing Phone (1)

 
Velmi působivým designem se vyznačuje telefon Nothing Phone (1), který se dá sehnat i u nás. Zajímavý je ale i svými fotografickými schopnostmi. Má relativně velký 1/1,56" snímač Sony IMX766 s 50 MPx a 1,0µm pixely (12,5MPx výstup s ekvivalentem 2,0µm pixelů). Ten má před sebou objektiv s přepočtenou ohniskovou vzdáleností 24 mm, světelností F1,88, má optickou i elektronickou stabilizaci obrazu. Dává pěkný obraz, v JPEGu spíše méně ostrý, ale zároveň nerozpatlaný odšumováním a přirozený. Portrétům dokáže softwarově rozmazávat pozadí, ale jako obvykle, ani zde se to neobejde vždy bez artefaktů.
 
Nothing Phone (1)
 
Širokoúhlá kamera má také 50MPx snímač, tentokrát jde ale o mnohem menší 1/2,76" Samsung JN1. Ten má jen digitální stabilizaci, úhel záběru 114° a světelnost F2,2, podporuje ale autofokus a je schopný fotit makro od 4 cm (nicméně v případě makra přesto o něco lépe vypadají spíše snímky z hlavního modulu). Za dobrého světla dává velmi pěkný obraz, který je dost dobrý až do téměř úplných rohů (a ani tam to není žádná tragédie, jak je u mnoha telefonů zvykem). Noční režim funguje výborně především na hlavním modulu, neboť u toho ultra-širokoúhlého je už přece jen vidět vliv mnohem menšího čipu a snímky se více rozpíjejí. Osobně bych uvítal možná trochu slabší noční HDR. Oba moduly zvládají solidní 4K video při 30 fps s množstvím detailů. V případě velkého čipu je docela dobré i v noci.
 
Telefon má 6,55" displej AMOLED s rozlišením Full HD+ a frekvencí 60-120 Hz. Máme tu procesor Snapdragon 778G+ s takty až 2,5 GHz, telefon se u nás dá sehnat ve všech paměťových konfiguracích, tedy 8GB/128GB, 8GB/256GB a 12GB/256GB, nejčastěji jde o tu prostřední.
 
 
 

OnePlus Nord 2T

 
Lákadlem telefonu OnePlus Nord 2T je osvědčený snímač Sony IMX766. Ten má 50 MPx a velké 1,0µm pixely, modul je vybaven objektivem s optickou stabilizací a světelností F1,8. Za dne i v noci poskytuje velmi pěkné fotografie, v tomto jde o opravdu slušný přístroj. U nočních snímků akorát čekejte až zbytečně silný HDR efekt. Překvapivě dobře vypadají i snímky v neslučovaném 50MPx rozlišení. Pokud jde o video, tak zde stabilizace zrovna moc výkonu nepobrala, ale pokud budete natáčet více staticky (bez chůze), 4K30p video hodně potěší slušnými detaily.
 
OnePlus Nord 2T
 
V této třídě nelze čekat zázraky u doplňkových fotoaparátů, takže tu máme 8MPx širokoúhlý fotomodul. Ten nefotí špatně, detaily jsou na nepříliš vysoké rozlišení akceptovatelné, ani jeho objektiv se 120° úhlem záběru není v nepořádku (rohy jsou sice méně ostré, ale není to tragédie). Tato kamerka pořizuje už jen max. Full HD video, ale i to je poměrně slušné. Noční snímky z ultra-širokoúhlé kamery už ale moc nepotěší. Noční režim sice pomůže, ale modul zde naráží na své limity. Selfie kamerka má 32 MPx a obraz, ač zašumělý, je slušný.
 
Tento telefon má 6,43" displej AMOLED s obnovovací frekvencí 90 Hz. Procesorem je MediaTek Dimensity 1300. Zajímavostí je 4500mAh akumulátor podporující velmi rychlé 80W nabíjení. U nás se nabízí v konfiguracích 8GB/128GB a 12GB/256GB.
 
 
 

Google Pixel 7a

 
Pixel 7a je zajímavým telefonem hned z několika důvodů. Předně jde o jeden z nejmenších telefonů, má totiž na dnešní dobu "malý" 6,1" displej, což mnohé potěší (výška 152,4 mm), není ani příliš těžký (178 gramů). Z fotografického hlediska tu máme rozumně velký 1/1,73" snímač se 64MPx rozlišením (tzn. 16MPx snímky) a světelností F1,89. Má přirozené podání barev díky spíše trochu tmavším snímkům, slušné detaily, místy trpí na mírnou rohovou neostrost. Noční fotografie patří ve své třídě k nejlepším.
 
Google Pixel 7a
 
Ultra-širokoúhlá kamerka má 120° úhel záběru a světelnost F2,2. Je zde obyčejný 13MPx snímač se světelností F2,2, dává ale také poměrně dobré snímky a netrpí ani na nějak přehnaně špatné rohy (menší ořez ale nemusí být na škodu). Videa mohou mít max. 4K rozlišení a 60 fps, jsou tedy krásně plynulá a dostatečně detailní, i když místy poněkud více odšuměná. Ocenit lze dobrou optickou i digitální stabilizaci, stejně jako stabilní expozici bez náhlých skoků v jasu videa.
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.