Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
18.8.2017, Milan Šurkala, aktualita
Letošní ceny EISA Awards 2017-2018 byly zcela v režii společnosti Sony, která získala celkem šest ocenění. Dvě pro objektiv, dvě pro kompakty a dvě pro CSC fotoaparáty. Má tak dvakrát více fotografických cen než druhý Canon.
mlsný amatér (778) | 18.8.201715:06
Řada objektivů si k dosažení ideální ostrosti a nulové vinětace pomáhá pomocí firmware těla, kdy objektiv je otestován a do FW těla jsou pak zaneseny úpravy SW, které vadu zkorigují, takže se může stát, že objektiv, který je na originál těle vynikající, bude na jiném pouze průměrný. A hodnotit JPG u foťáku této třídy... soráč, ale není to poněkud ulítlé? Když už si něco takového pořídím, bude to proto, abych z toho vytáhl maximum a ne proto, abych s tím dělal obrázky, na které stačí lepší fotomobil. Velikost gripu považuji za čistě subjektivní parametr, co je pro jednoho malé, může být pro jiného dostatečné, nebo zbytečně velké, ostatně by asi nebyl takový problém, nalepit někam suchý zip a grip si pomocí nějakých nasazovacích futer upravit dle své osobní potřeby.
Odpovědět3  3
Choakinek (4783) | 18.8.201722:29
To je odpověď na můj komentář? Asi to píšeš z telefonu, co? Vím, že tam odpovědět na příspěvek je komplikované nebo to možná ani nejde.
Odpovědět0  0
Kabe (881) | 18.8.201713:11
Je totiz jiste, ze vyhral Nikon, ovsem rusti hackeri vysledky pozmenili.
Odpovědět2  3
Choakinek (4783) | 18.8.201712:24
Tak na jednu stranu je fajn, že chrápající Nikon & Canon byl takto drtivě poražen, na druhou stranu se jedná o inovativní značku, kterou mám ze všech ostatních inovativních rád úplně nejméně.

Pak se také nabízí otázka, jestli jsou všechna ocenění udělena spravedlivě. Jak jsem se díval, tak objektiv 70­-200 mm, f­/2.8 ostrý je ­(dokonce velmi ostrý­), ale už ne toliko celoplošně ­(a bohužel poměrně výrazně­), což mi přijde u tohoto typu za tuto cenu jako docela nedostatek. V případě RX100 V by se možná více hodilo komplexní posouzení, než to, že si porota nejspíš sedla na zadek z pouhého ­"výpočetního­" výkonu fotoaparátu. JPEG to má stále spíše podprůměrný a některé ergonomické nedostatky ­(např. chybějící grip, který podle vyjádření několika uživatelů skutečně chybí­). Je pravda, že grip ­(a i chybějící závit na filtry­) tam lze nějak nalepit, ale to považuji jen za ubohé ­"Pat a Mat­" řešení.

Takže u výše jmenovaných produktů bych cenu rozhodně neudělil, v ostatních případech řekněme že asi ano.
Odpovědět1  4
J77 (256) | 18.8.201722:44
Neco na tom je. Mne zase prekvapila A6500. Udelovani cen zjevne nebere v potaz pomer cena ­- uzitna hodnota, ale pouze technicke finesy, leckdy samoucelne, pro praxi nepotrebne nebo dostacujici i v daleko mensich parametrech. Coz je skoda, protoze to opravdu neni pouze o supervykonech, ale take o tom, kolik stoji a jaky je cenovy rozdil oproti zbytku kategorie. V rade pripadu by se ukazalo, ze nasobne nadsazene ceny nejsou doplneny odpovidajicimi praktickymi vykony, ale pouze hnani parametru do ­(leckdy zbytecneho­) extremu. Jinak nic proti Sony, jejich inovativnost je nesporna a snaha enormni, i kdyz se to obcas ubira zhuverilymi smery ­(a neskodilo by se vic zamerit na objektivy ­- siri nabidky a cenovou dostupnost­).
Odpovědět1  1
Choakinek (4783) | 19.8.201712:19
Máte pravdu. Sony A6500 bych asi nahradil Olympusem E­-M1 Mark II. Docela mě také překvapuje, že v minulých ročnících ­(resp. minulý rok­) nebyl Panasonic GX80, to si myslím, že je mimořádně povedené CSC. Navíc tedy, jestli je ­"prosumer­" něco více profi, než ­"consumer­", tak mi přijde, že na místě Sony měl být ten Fuji X­-T20 a na místě Fuji ten Sony ­(čili naopak­).
Odpovědět1  1
Jirik_H (653) | 20.8.20170:37
Chrápající Nikon­/Canon? Občas se v těchto diskuzích i zasměji.
Odpovědět2  1
Choakinek (4783) | 20.8.201712:10
Jo, pardon, chrápající je jen Canon, Nikon je vlastně končící. Omlouvám se za předchozí dezinformaci. Pochopitelně to je nějaký současný stav. Nevylučuje to stav, kdy Canon přestane chrápat a Nikon opět rozjede výrobu fotoaparátů.
Odpovědět3  3
Jirik_H (653) | 21.8.20171:36
Vaše zaslepenost vůči C­/N je docela humorná. Na Canonu mě ledacos štve jako jejich zákazníka. Ale nikdy ne to, co píšete Vy nebo mlsný amatér.
Podstata ­- ostatní fabriky prostě Canon nedonutily zatím, aby přitvrdil a vylepšil v rámci svých schopností a možností. Viz DR u 80D ­(APS­-c­) a u 6D mk II ­(FF­). Konkurence Canonu dovoluje, aby vypustil něco takého. A to je špatně.
Meditujte si nad schopnostmi Olympus, Panasonic, apod., ale dojdete k tomu, že díky ekologii prostě hrají a kdoví jak dlouho budou hrát druhé housle. SONY? Skvělé. Ale stojí je to moc peněz. Pokud nezačnou tvrdě vydělávat, dojde jim dech A bohužel Canon se bude smát a já budu muset díky neschopnosti konkurence platit více, než by bylo zdrávo. I přes bazarové možnosti u Canonu. Smutné vysvědčení pro konkurenci Canonu.
Odpovědět2  1
Milan Šurkala (6663) | 21.8.201719:15
Mě by jen zajímalo, v čem je konkurence tak neschopná. Resp. co ji chybí, co by měla zlepšit, aby ten Canon předběhla.
Odpovědět0  0
Jirik_H (653) | 22.8.20170:27
Pokud má konkurence lepší přístroje, tak je horší ve schopnosti je prodat.
V podstatě jde o DSLR, protože kompakty, byť Canon zde stále boduje G X, jsou silně vytlačovány mobily. Mirrorless pomaličku rostou, ale nijak závratně vůči DSLR. V DSLR vládne Canon a za ním je Nikon.
Jestli někdo má v budoucnu na ohrození Canonu, tak jedině SONY.
Ale když vidím, jak Canon nespěchá s uvolněním toho co má, jak se mu vyplatí nedávat stejný snímač do 6D Mk II, který je již v 5D Mk IV ­(znamená to, že vyrábí více různých snímačů­), tak je jediný závěr ­- nenutí ho k tomu konkurence nebo schopnost konkurence prodávat.
Btw ­- měl jsem v ruce kdeco. Ale prostě DSLR Canonu v ničem neexcelují, ale také v ničem nejsou vyloženě slabé. Prostě hodí se skoro na vše.
Odpovědět0  0
blue.sun (754) | 21.8.201710:18
Nejsi ty dvojče tupého Spookyho z digiareny? Kraviny plácáte oba dva naprosto stejné.
Odpovědět0  2
Choakinek (4783) | 24.8.20170:04
Nejsem. Choakinek je jen jeden, pouze na Digimanii ­(pokud nepočítám něco z minulosti, ale to se stejně netýkalo fotoserverů­).
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.