Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
15.2.2012, Jaroslav Klíma, návod
Už víme nebo alespoň tušíme „Proč?“, „Koho?“ i „Jak?“ Nezbývá tedy, než se zamyslet nad otázkou, „Kde?“ naši jinak už docela vymyšlenou fotografii spáchat, abychom volbou prostředí, pozadí, ale i počasí nebo osvětlení nápad nezabili, ale maximálně ho povýšili?
PAAS | 16.2.201216:13
... někteří zde diskutující pánové neměli až takový úspěch u žen a ­"trochu­" jim vadilo, že autor má? Co může vést člověka k tomu, že seriál čte a zároveň kritizuje? Co je doopravdy za těmi jejich výpady?
Odpovědět3  3
Rindi (116) | 17.2.201223:06
Je to zcela jasné a úsměvné ­- je ta tím nejtypičtější česká vlastnost ­- závist. Sami tak úspěšní nejsou a nikdy nebudou, takové články by nikdy sami nenapsali a fotky nenafotili ­- tak alespoň něco dokáží ­- zkritizovat a odsoudit někoho úspěšnějšího než jsou sami .....
Odpovědět3  2
FotoZemek (919) | 16.2.201210:07

Jestliže jsem fotografem s mnohaletou praxí a talentem musím ovládat snad takřka všechny směry, styly a ne omýlat jeden a ten samý a říkat tomu ,,Můj styl,,
PRDLAČKU ­- panáčku, to není tvůj ­/můj­/ styl, to je nedostatek talentu, představivosti, kreativity.
Když ti to zákazník bere, je to tvoje věc, že ti to stačí. Neseto.
byla tu narážka, že se to omýlá, ano za tou narážkou stojím také, tak do 5­-7 dílu jsem to četl, pak mne to přestalo bavit, akorát dnes mám prd co dělat tak brouzdám po int. a zabrosil sem do diskusí.
Musím říct, že článek mne nudil už v prvé třetině.

Odpovědět2  3
Rindi (116) | 17.2.201223:22
Určitě je dobře, že jste sem ­"zabrosil­" ­- aspoň jste diskuzi obohatil o krásná nová slova ­- např. ­"omýlat­" nebo ­"neseto­" ... Z toho Vaše kreativita přímo prýští ....
Odpovědět1  1
votomtoje (4) | 15.2.20128:01
Nemám nic proti erotickým fotkám , ale připadá mi, že tato rubrika je pouze přehlídka méně či více svlečených dívek a žen. V rubrice ­"Ejhle člověk­" bych čekal daleko více fotek ze života lidí a nebo pohled a život amat. fotografů je omezen pouze nahými holkami?
Odpovědět7  5
Iudex (1059) | 15.2.201210:03
Netreba byť zbytočne precitlivelý a upätý. Názov série je ­"ajhľa človek­", teda na fotkách čakám ľudí a logicky ženy. že je viacero fotiek formou aktov, je skôr záujem autora na väčšiu pútavosť ilustračných fotiek. Žiadna z nich mi ale nepríde vulgárna a popravde som radšej, že sú tam nahé ženy, než keby tam mali byť nahí muži. ;­-)
Odpovědět5  2
votomtoje (4) | 15.2.201210:21
Nejsem vůbec upjatý a stránky s erotickým tématem i čas od času navštěvuji. Ale těch je spousta tak nevím, proč mají být většinové i v tomto tématu. Nebo ať tu rubriku podle toho přejmenují a je všechno v pořádku. Mnoho návštěvníků stránek sem zabrousí díky tomu názvu a pak zjistí, že to jsou většinou fotky mladých holek. A ještě k té poznámce na konci, aby to nevzaly špatně třeba ženský nebo si myslíš že mezi návštěvníkama stránek jsou pouze chlapi?
Odpovědět5  1
frasve (131) | 15.2.201210:39
Ono je to trošku jinak. Mrknul jsem na pár posledních příspěvků a je to nabíledni. Seriál je zřejmě velmi čtený, a tak autor píše, co to dá. A ono se to trošku vyčerpalo, tak se to tematicky posunulo někam jinam. Je to spíš formální věc. Asi se to mohlo už před pár díly utnout a pokračovat v nové řadě s nějakým názvem typu ­"ejhle žena­".
Já ovšem nahé muže postrádám z jiného důvodu. Tenhle seriál určitě sledují i fotochtivé ženy :­-­) A když už genderová vyváženost, tak se vším všudy!!!
Nicméně ­- redakce by mohla pracovat trochu koncepčněji, což se jí, při vší úctě k její celkové práci a kvalitě mezi ostatními českými fotoservery, trošku nedaří, jak občas zmiňuji i jinde.
Zásadní problém ovšem vidím v kvalitě těch fotek. Trochu mi to připomíná příručky o zvláštních fotografických postupech a technikách RNDr. Jaroslava Šimka, blahé paměti. Ten také ženám trošku fotograficky ­"ubližoval­". Některé fotky Mistra Klímy jsou v tomto smyslu často také dosti ­"raw­". Tedy přeloženo: syrové ­- až surové... Vůči modelkám i divákům :­-­)
No a vo tom to je :­-)
Odpovědět2  1
Jaroslav KLM Klíma | 15.2.201213:09
Děkuji za názory a reakce. Máte oba svou pravdu, skutečnost je ale ještě trochu jinde. Jsem fotograf s vlastní praxí a letitými zkušenostmi a jen o těchto zkušenostech, získaných praxí píši. Své názory nemám vyčtené z knih, ale prostě se mi osvědčily a nabízím je všem, které zajímají. Fotografie, ilustrující mé texty, nevznikají přímo pro články, ale vybírám vždy ze svého archivu takové, na nichž lze nejlépe ukázat probíranou problematiku. Že mám svoje fotografické téma a snad i svůj styl, je jasné a považuji to za svoje plus a ne mínus :­-­) I za tu cenu, že se moje fotografie nemusí líbit každému. Taková snaha by totiž, tak jako v každém oboru vedla spolehlivě jedině do pekel.

Nezbývá mi tedy, než takové čtenáře, kterým se moje téma nelíbí, požádat, aby se poohlédli jinde. I na tomto webu je řada jiných možností a autorů. Je přitom jasné, že naprostá většina mých rad, i když jsou ilustrovány nahými nebo polonahými dívkami ­(protože já fotografuji především je­), bude naprosto dobře použitelná i v případě fotografování oblečeného dirigenta, traktoristy nebo pouličního davu ­(kterému jsem mimochodem rovněž, včetně ilustrací, věnoval nejedno pokračování seriálu­). Tolik k tomu, proč název ­"Ejhle člověk­".

Nemělo by se ale zapomínat ani na to, že každý autor musí plnit také oprávněné zájmy vydavatele a provozovatele webu. Každému médiu jde ­(a musí jít­) dnes především o sledovanost. Že je můj seriál čtený, je jasné a že některé díly patří k nejčtenějším na celém webu, je snadné zjistit ze statistiky. Vůbec nejčtenějším dílem je zatím část 22 ­- erotické dusno. Takže jaképak divení, proč polonahé dívky? Až budou nejsledovanějšími fotografiemi záběry babiček v domově důchodců, hrajících po obědě šachy, bude i tlak vydavatelů na autory směřovat tam. To ale můžete ovlivnit pouze Vy, návštěvníci a čtenáři tohoto a jiných webů, časopisů a knih :­-­)

Srdečně zdravím a doufám, že to se mnou ještě chvíli vydržíte :­-)
Odpovědět5  0
votomtoje (4) | 15.2.201214:34
Zdravím, vůbec jsem nepsal ani jsem nemyslel, že se mi téma nelíbí! Jenom jsem dal do placu svůj názor, že název přesně nevystihuje obsah a zaměření fotek. Ale chápu, že úspěšnost webu se posuzuje podle počtu návštěv a ta je logicky u široké veřejnosti podstatně větší u fotek lehce oděných žen než nějaké fotky stařečka či babči v pečováku! To je ale extrém, možností jak fotit lidi je nepočítaně.
Odpovědět1  0
frasve (131) | 15.2.201214:55
Jo, vydržíme, v pohodě. Ale vždycky je to o těch hranicích, respektive o té spodní.
Aneb Mio Dio come sono caduta in basso! Bože, jak hluboko jsem klesla... :­-­)
A je to také o té prosté redakční práci a fazóně, jaká se tomu všemu střihne.
Snad taky není nutné vydávat něco za něco jiného. Ejhle člověk versus Erotické dusno? Proč ne. Seriál o fotografování žen a dívek s názvem Erotické dusno ve fotografii a jak ho vyvětrat... :­-­)
Držím palce!
Odpovědět1  0
Jaroslav KLM Klíma | 15.2.201218:10
Souhlasím, ale když si podrobněji projdete témata jednotlivých dílů seriálu, nejpřehledněji asi zde:
https:­/­/www.digimanie.cz­/ejhle­-clovek­/

zjistíte, že seriál se skutečně věnuje celé široké problematice fotografování lidí z různých aspektů od portrétu, streetfoto, dětí, svateb, sportu atd., tedy nejen erotické fotografii ­(o té je jen jedna kapitola z dosud 24 a proč ne?­). Svému názvu ­"Ejhle člověk ­(před objektivem­)­" se tedy zatím nijak nezpronevěřil. A to ani v ilustračním doprovodu, jak si rovněž můžete ověřit, i když ten je logicky posunut dle mého osobního směřování. A ty obrázkové ikony na výše zmíněném odkazu ignorujte, zdánlivě sice popírají to, co tady píšu, vycházejí ale přesně z přání a zkušeností provozovatele a průzkumů sledovanosti. A fungují bezvadně :­-­) O to jsem psal v minulé odpovědi :­-)
Odpovědět1  1
frasve (131) | 15.2.201221:49
Ano, svět chce bý klamán. Sázka na hloupost a nekonečnou trpělivost čtenářů většinou vyjde nebo aspoň po nějakou dobu funguje. Ovšem tak dlouho se chodí se džbánkem pro pivo, až si jednou někdo všimne, že Vám do něj vždycky přilejou štamprli chcanek. Protože se ví, že si to necháte líbit. Tak proč to nezkusit. Za tu tošku legrace to stojí. Reakce i těch pomalejších v těchto případech ­- když jim konečně doklapne ­- bývá však velmi bouřlivá a odmítavá :­-­)
Jinak v poho... :­-)
Odpovědět2  3
jarch (16) | 16.2.20129:31
Všem je snad jasné ­(tedy doufám, že alespoň většině­), že veškeré články zde publikované slouží pouze k přilákání lidí, kterým se tak zobrazí reklama. A za její zobrazení je provozovatel webu placen. A pokud si náhodou na některou z nich někdo klikne, tak o to lépe. A provozovateli webu je úplně jedno, jestli to je nadšený fotograf kýčovitých krajinek, nebo někdo kdo chce vidět ­(polo­)svlečenou holku. Proto publikuje takové články které prostě zvýší návštěvnost.

Problém je ale v tom, že když se to přežene, tak přestanou web navštěvovat lidi, na které je zaměřena ta reklama. Má to sice docela velkou setrvačnost, lidi doufají, že to posledně byl jenom úlet, a příště to zase bude lepší, ale jejich trpělivost není nekonečná. Umění provozování takového webu je v tom najít ten správný poměr, správný okamžik, kdy už daný autor vyčerpal svoje téma, a už jenom vaří z vody. Jenomže kde sehnat jiného autora? Kde sehnat jiné téma. Jak najít něco, co by lidi zase na web přitáhlo.

Ale zpátky k tomuhle seriálu.
Čtu ho rád. Autor je docela vtipný, pěkně se to čte. Pravda, ty ilustrační fotografie jsou trochu ­"monotématické­" a občas se opakují. Co mi ale vadí trochu víc je to, že jde v podstatě o ­"recyklovaný­" seriál z jiného fotowebu ­(jakýchsi 100+3 rad, které skončily někde kolem pětadvaceti­). I když je tu snaha o nové texty, občas jsou tu celé odstavce které jsem již četl jinde. Myslím, že ­"vytěžování­" recyklovaných textů nepůsobí dobře. I když chápu že dobrých autorů je zoufalý nedostatek.
Odpovědět2  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.