Ostříte manuálně?
Ostříte manuálně?
- Ano, téměř vždy
- Ano, v závislosti na snímané scéně
- Ne, dávám přednost automatickému ostření
- Ne, můj fotoaparát manuální ostření nepodporuje
jediný přístroj který má ruční ostření je můj 2.fotomobil LG Viewty,to používám občas u makra (ne hmyzáků) :)
Skoro bych mohl napsat že ostřím manuálně, protože má oblíbená skla autofokus nemají. Ale to se jedná především o makro a i kdyby tam autofokus fungoval je třeba počlivě umístit všedůležité do úzkého pásma DOF . Autofokus je jinak velmi užitečný ale existují situace kdy ho také vypnu a ostřím ručně.
Manuálně ostřím jen v případech, kdy se snažím docílit nějakého "nenormálního" efektu. Když si automatika s ostřením neporadí, přepínám na manuál také, nicméně málokdy se mi povede zaostřit přesně tak, jak by bylo potřeba.
automat vypínám hlavně když vím že potřebuju zaostřit na nekonečno tak ho nastavím ručně aby omylem automatika nezaostřila na nějakou menší vzdálenost což se mě někdy stalo u ultrazoomu i když v záběru nic blízkého nebylo, dál to využívám když chci aby mě zaostřování nezdržovalo, opět v případě nekonečna.
Jelikož používám objektivy ze starých kinofilmových zrcadlovek, tak ostřím vždy manuálně a to i na makro, kvůli kterému sem si nechal udělat speciální redukci, kdy můžu objektiv našroubovat opačně... :-)
[quote=Rellik;6916]Jelikož používám objektivy ze starých kinofilmových zrcadlovek, tak ostřím vždy manuálně a to i na makro, kvůli kterému sem si nechal udělat speciální redukci, kdy můžu objektiv našroubovat opačně... :-)[/quote]
A nestacil by iba nejaky medzikruzok na oddialenie objektivu od tela ?
A nestacil by iba nejaky medzikruzok na oddialenie objektivu od tela ?
[quote=busy;6918]A nestacil by iba nejaky medzikruzok na oddialenie objektivu od tela ?[/quote]
Je to možné, ale takhle sem to měl zadarmo a funguje to parádně.. :)
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Je to možné, ale takhle sem to měl zadarmo a funguje to parádně.. :)
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
ja tiez manualne ostrenie pouzivam pri skle Pentacon 50/1.8, pretoze AF tento objektiv ani nema :D
a taktiez manualne ostrim pri pouziti 50-200 + Raynox 150 na makro (tu vsak ostrim nie ostriacim kruzkom na objektive, ale pohybom celeho fotaku vpred/vzad (AF off)....na najdlhsom ohniske je to vsak fuška (minimalna hlbka ostrosti)
inac dobra kombinacia je aj reverzne nasadena svetelna 50tka na tele skle :)
a taktiez manualne ostrim pri pouziti 50-200 + Raynox 150 na makro (tu vsak ostrim nie ostriacim kruzkom na objektive, ale pohybom celeho fotaku vpred/vzad (AF off)....na najdlhsom ohniske je to vsak fuška (minimalna hlbka ostrosti)
inac dobra kombinacia je aj reverzne nasadena svetelna 50tka na tele skle :)
[quote=denySK;7025]
a taktiez manualne ostrim pri pouziti 50-200 + Raynox 150 na makro (tu vsak ostrim nie ostriacim kruzkom na objektive, ale pohybom celeho fotaku vpred/vzad (AF off)....na najdlhsom ohniske je to vsak fuška (minimalna hlbka ostrosti)[/quote]
V tech testech pri ostreni pohybem fotaku jsi ostril na nekonecno nebo na blizko? Ono totiz pri ostreni se trochu meni ohniskova vzdalenost a nedavno se mi podarilo dostat se k takovemu objektivu, kde se pri maximalnim ohnisku a zaostreni na nekonecno (pri pouziti predsadky Raynox) tak prodlouzilo ohnisko (a to bylo porad nastaveno to maximalni), ze prakticke zvetseni bylo vetsi i pres delsi vzdalenost od objektu.
a taktiez manualne ostrim pri pouziti 50-200 + Raynox 150 na makro (tu vsak ostrim nie ostriacim kruzkom na objektive, ale pohybom celeho fotaku vpred/vzad (AF off)....na najdlhsom ohniske je to vsak fuška (minimalna hlbka ostrosti)[/quote]
V tech testech pri ostreni pohybem fotaku jsi ostril na nekonecno nebo na blizko? Ono totiz pri ostreni se trochu meni ohniskova vzdalenost a nedavno se mi podarilo dostat se k takovemu objektivu, kde se pri maximalnim ohnisku a zaostreni na nekonecno (pri pouziti predsadky Raynox) tak prodlouzilo ohnisko (a to bylo porad nastaveno to maximalni), ze prakticke zvetseni bylo vetsi i pres delsi vzdalenost od objektu.