Metz MB 58 AF-1 DIGITAL pro Pentax / Samsung
Vážení přátelé,rád bych Vás požádal o názor na blesk METZ_58...... a vůbec co se focení s bleskem týká,uvažuji o koupi,tak abych byl drobátko"připravenej".Děkuji Petr
Mám blesk originál Canon, zatím myslím spokojenost. Dělá to, co jsem od něj čekal. Metz je myslím braný jako kvalitní alternativa, co jsem akorát slyšel něco nepěkného, tak to bylo o Sigmě, že prý má ty blesky hodně nevyvážený.
Když jsem já vybíral, taky jsem se rozhodoval mezi tímto Metzem a originálem Canon Speedlight 430EX II. Nakonec to vyhrál celkem jednoznačně originál :) Alě ten Metz by špatný rozhodně být neměl...
Když jsem já vybíral, taky jsem se rozhodoval mezi tímto Metzem a originálem Canon Speedlight 430EX II. Nakonec to vyhrál celkem jednoznačně originál :) Alě ten Metz by špatný rozhodně být neměl...
Kámoš má tohoto Meztze /teda doufam, ze je to on/ na Pentaxe a je s nim plne spokojen, ja bych ho nebral, jen z proto, ze nema funkci Strobo a fill-in, jinak ale paradni blesk.
[QUOTE=HimiX;730]Kámoš má tohoto Meztze /teda doufam, ze je to on/ na Pentaxe a je s nim plne spokojen, ja bych ho nebral, jen z proto, ze nema funkci Strobo a fill-in, jinak ale paradni blesk.[/QUOTE]
no já nevím :-) ale mám pocit že strobo má a to druhé neumím ani vyslovit :-) co to znamená? dík Petr BTW(jen jsem to dopsal a "zagooglil" :-) už to vím :-) vykrývací blesk:-)waw
Směrné číslo ISO 100/21° (105mm) 58
• Směrné číslo ISO 100/21° (50mm) 42
• Automatické motorické zoomování ano
• Vysvícení obrazového pole:
- bez rozptylné destičky od 24 mm
- s rozptylnou destičkou od 18mm
• Sekundární reflektor ano
• TTL režim ano
• E-TTL, i-TTL, D-TTL, P-TTL ano
• 3D multisensor fill-inflash ano
• Synchronizace více blesků v TTL ano
• Nastavitelný reflektor:
- vertikální -7°/+90°
- horizontální 270°
• Modelové světlo ano
• Zvuková indikace ano
• Funkce „Key“ (blokace ovládacích prvků) ano
• Funkce řídícího blesku ano
• Funkce podřízeného blesku SLAVE ano
• Hmotnost bez baterií: 355g
no já nevím :-) ale mám pocit že strobo má a to druhé neumím ani vyslovit :-) co to znamená? dík Petr BTW(jen jsem to dopsal a "zagooglil" :-) už to vím :-) vykrývací blesk:-)waw
Směrné číslo ISO 100/21° (105mm) 58
• Směrné číslo ISO 100/21° (50mm) 42
• Automatické motorické zoomování ano
• Vysvícení obrazového pole:
- bez rozptylné destičky od 24 mm
- s rozptylnou destičkou od 18mm
• Sekundární reflektor ano
• TTL režim ano
• E-TTL, i-TTL, D-TTL, P-TTL ano
• 3D multisensor fill-inflash ano
• Synchronizace více blesků v TTL ano
• Nastavitelný reflektor:
- vertikální -7°/+90°
- horizontální 270°
• Modelové světlo ano
• Zvuková indikace ano
• Funkce „Key“ (blokace ovládacích prvků) ano
• Funkce řídícího blesku ano
• Funkce podřízeného blesku SLAVE ano
• Hmotnost bez baterií: 355g
Tak jsem se to rekl dobre.
Strobo je na to, ze ti do urciteho pomerne kratkeho casu bleskne nekolikrat
priklad treba zde:
http://people.rit.edu/andpph/photofile-misc/strobe-motion-ta-14.jpg
Vlastne se stane to, ze mas fotak "foti" predmet pred tebou se pohybuje a blesk nekolikrat bleskne, pri kazdem blejsknuti ti zmrazi obraz a protoze to udela nekolikrat tak se pak ty zmrazene obrazy prolnou do jedne fotky.
Neni to nijak dulezita funkce, ale je to dalsi kreativni moznost.
Fill-in je zase funkce na prisvetleni.
Fotis napriklad nekoho v protisvetle u blesku bez fill-in musis nastavit miru "blejsknuti", aby se svetlo na postave a v pozadi nejak rozumne vyrovnalo, aby to vypadalo prirozene.
Fill-in ti tohle vsechno udela automaticky.
Viz: http://www.all-things-photography.com/fill-in-flash.html#flash
Opet funkce bez ktere to jde, ale hodi se to.
Strobo je na to, ze ti do urciteho pomerne kratkeho casu bleskne nekolikrat
priklad treba zde:
http://people.rit.edu/andpph/photofile-misc/strobe-motion-ta-14.jpg
Vlastne se stane to, ze mas fotak "foti" predmet pred tebou se pohybuje a blesk nekolikrat bleskne, pri kazdem blejsknuti ti zmrazi obraz a protoze to udela nekolikrat tak se pak ty zmrazene obrazy prolnou do jedne fotky.
Neni to nijak dulezita funkce, ale je to dalsi kreativni moznost.
Fill-in je zase funkce na prisvetleni.
Fotis napriklad nekoho v protisvetle u blesku bez fill-in musis nastavit miru "blejsknuti", aby se svetlo na postave a v pozadi nejak rozumne vyrovnalo, aby to vypadalo prirozene.
Fill-in ti tohle vsechno udela automaticky.
Viz: http://www.all-things-photography.com/fill-in-flash.html#flash
Opet funkce bez ktere to jde, ale hodi se to.
tak teď se v tom drobet neorientuju :-(....přečetl jsem manuál na ten blesk Metz MB 58 AF-1_Digital pro Pentax/Samsung tam tedy je napsáno že to stroboskop má i fill-inflash tak nevím ale třeba čtu špatně.....
Je :-) nj, on tam ten fill-in je :-)
, ale strobo tam porad nevidim, ale pred chvilkou jsem nevidela ani to fill-in, takze :-)
Kazdopadne Metz je dobra znacka, takze bych se toho nebal.
, ale strobo tam porad nevidim, ale pred chvilkou jsem nevidela ani to fill-in, takze :-)
Kazdopadne Metz je dobra znacka, takze bych se toho nebal.
[QUOTE=HimiX;751]Je :-) nj, on tam ten fill-in je :-)
Kazdopadne Metz je dobra znacka, takze bych se toho nebal.[/QUOTE]
Ty jo jednou píšeš jako žena a jednou jako muž i Ty filuto :-)))
Kazdopadne Metz je dobra znacka, takze bych se toho nebal.[/QUOTE]
Ty jo jednou píšeš jako žena a jednou jako muž i Ty filuto :-)))
[QUOTE=HimiX;754]hehehe, nejake haluzove obdobi :-)[/QUOTE]
to samé jsi napsal/a i u volejbal_hokej......... :-) chicht :-)
to samé jsi napsal/a i u volejbal_hokej......... :-) chicht :-)
Přátelé ještě pár otázeček co baterky do toho blesku?Jaké?nabíječka jakou?když budu fotit na externí blesk tak se muže vyklopit i interní a použít?to jsou ale blbé otázky že ? .-))vyřeší se ex.bleskem částečně problém focení v těločvičně s použitím "wercajku" který mám?Děkuji přátelé za názor a odpovědi.Petr Metz MB 58 AF-1 DIGITAL pro Pentax / Samsung
Jestli jde u Pentaxu vyjet i interni blesk ti zjistim /ma ho kamos/, ale nechapu k cemu by to bylo. On pouziva Enlopy /takove bile, skoro jako kdyby to vytvoril apple/ maji mit a udajne opravda maji vlastnost, ze dokazou neuveritelne dlouho jen tak lezet a zustat nabite, ztrata energeie je minimalni. Ja si asi ted taky budu kupovat blesk a to Metz 44 a koupim nabijeci baterky GP, mam je ve fotaku a jsem s nimi naprosto spokojen.
Jestli ti to pomuze v te hale, no tezko rict, z osobni zkusenosti ti to nedokazu rict, ale rekl bych, ze by to, minimalne do urcite vzdalenosti pomoct melo.
Jestli ti to pomuze v te hale, no tezko rict, z osobni zkusenosti ti to nedokazu rict, ale rekl bych, ze by to, minimalne do urcite vzdalenosti pomoct melo.
Bleskem v hale nemá cenu fotit. Ten blesk ti to stejně neosvětlí, navíc ty sportovce oslníš :) Přidej radši ISO...
[quote=komin;771]Přátelé ještě pár otázeček co baterky do toho blesku?Jaké?nabíječka jakou?když budu fotit na externí blesk tak se muže vyklopit i interní a použít?to jsou ale blbé otázky že ? .-))vyřeší se ex.bleskem částečně problém focení v těločvičně s použitím "wercajku" který mám?Děkuji přátelé za názor a odpovědi.Petr Metz MB 58 AF-1 DIGITAL pro Pentax / Samsung[/quote]
Nazdárek Péťo, doporučuji Aku nové generace s maximálně potlačeným efektem samovybíjení, např: Panasonic Infinium 2100, Sanyo eneloop 2000 nebo Compit Accu-Batterie 2000. Nabíječku nejlépe s pulzním nabíjením řízeným pokud možno pro každou šachtu zvlášť...:idea
Nazdárek Péťo, doporučuji Aku nové generace s maximálně potlačeným efektem samovybíjení, např: Panasonic Infinium 2100, Sanyo eneloop 2000 nebo Compit Accu-Batterie 2000. Nabíječku nejlépe s pulzním nabíjením řízeným pokud možno pro každou šachtu zvlášť...:idea
[QUOTE=RTeo;927]Nazdárek Péťo, doporučuji Aku nové generace s maximálně potlačeným efektem samovybíjení, např: Panasonic Infinium 2100, Sanyo eneloop 2000 nebo Compit Accu-Batterie 2000. Nabíječku nejlépe s pulzním nabíjením řízeným pokud možno pro každou šachtu zvlášť...:idea[/QUOTE]
Děkuji Rendo,vypadá to na ty eneloop podle diskuse na netu jsou dobré.Ahoj
Děkuji Rendo,vypadá to na ty eneloop podle diskuse na netu jsou dobré.Ahoj
Přátelé, tak už je doma blesk :-) mno bude to těžká písemka vzhledem k tomu,že ještě stále bojuji s Pentaxem K20D,inu dal jsem se na vojnu tak uuuurrrrrááá.Ahoj Petr
Přátelé,vážně NIKDO nevlastní ex.blesk přeci si tu nebudu kecat sám s kominem? :-)tak já začnu.Netušil jsem jak se foťák s ex.bleskem "zvedne" co prostě udělá dostatek světla (to je mi novina že) no režim SLAVE je to se snad ani slovem popsat nedá,koupí jednoho ex. blesku jsou najednou dva :-)waw ale aby jsem jen nechválil tak jedna věc co mne "drobátko" dostala je váha :-( mám pocit že v mauálu pro ex. blesk by mělo být zdůrazněno něco jako návštěva posilovny cviky na"bicáky" :-)) prostě váha:-( ,,,,
příští měsíc projde ex.blesk "ohněm" mladej maturuje,druhej mladej končí učňák a pak mladej má koncert v takové hospodě no hospodě za mě jsme tomu říkali"špeluňka" či "nevětraná čtyřka":-) teď mi došlo že v manuálu pro blesk je uvedeno že se blesk nesmí používat v blízkosti hořlavých plynů:-))))))) tak snad to nebouchne oni Ti mladí dnes kouří kde co :-)))) Ahoj Petr
příští měsíc projde ex.blesk "ohněm" mladej maturuje,druhej mladej končí učňák a pak mladej má koncert v takové hospodě no hospodě za mě jsme tomu říkali"špeluňka" či "nevětraná čtyřka":-) teď mi došlo že v manuálu pro blesk je uvedeno že se blesk nesmí používat v blízkosti hořlavých plynů:-))))))) tak snad to nebouchne oni Ti mladí dnes kouří kde co :-)))) Ahoj Petr
hehehe :-)
Ja jsem si k jeziskovi taky nadelil blesk :-) Metz 48 a musim souhlasit, je to parada, kdo nevidel rozdil mezi stejnou fotkou internim bleskem a externim nepochopi, ale my vime :-)
Gratulu k maturitam a vyucnakum!
Ja jsem si k jeziskovi taky nadelil blesk :-) Metz 48 a musim souhlasit, je to parada, kdo nevidel rozdil mezi stejnou fotkou internim bleskem a externim nepochopi, ale my vime :-)
Gratulu k maturitam a vyucnakum!
[QUOTE=HimiX;1030]hehehe :-)
Gratulu k maturitam a vyucnakum![/QUOTE]
no já bych byl vopatrnej ke gratulaci,zatím ještě není hotovo.....no hurrrá někdo s ex.bleskem jak ti to fachčí chlape? spokojenost předpokládám:-) Ahoj Petr
Gratulu k maturitam a vyucnakum![/QUOTE]
no já bych byl vopatrnej ke gratulaci,zatím ještě není hotovo.....no hurrrá někdo s ex.bleskem jak ti to fachčí chlape? spokojenost předpokládám:-) Ahoj Petr
Vis jak, kdyz uz te tam pustej, tak je veeeelkkkakaaaa pravdepodobnost, ze se to da :-)
Blesk naprosto super, jsem spokojen, ale chci jeste jeden :-) abych mohl zacit trochu atelierove :-)
Blesk naprosto super, jsem spokojen, ale chci jeste jeden :-) abych mohl zacit trochu atelierove :-)
[QUOTE=HimiX;1035]Vis jak, kdyz uz te tam pustej, tak je veeeelkkkakaaaa pravdepodobnost, ze se to da :-)
Blesk naprosto super, jsem spokojen, ale chci jeste jeden :-) abych mohl zacit trochu atelierove :-)[/QUOTE]
Ateliérově? a ateliér máš? :-)) 48 se umí odpálit jako MASTER i SLAVE tak proč ještě jeden?málo světla?tak to budou studiová světla :-)))hmm panečku to budou fotečky....
Blesk naprosto super, jsem spokojen, ale chci jeste jeden :-) abych mohl zacit trochu atelierove :-)[/QUOTE]
Ateliérově? a ateliér máš? :-)) 48 se umí odpálit jako MASTER i SLAVE tak proč ještě jeden?málo světla?tak to budou studiová světla :-)))hmm panečku to budou fotečky....
ha, jsem ted mimo domov a blesk tady nemam, v nedeli se juknu a dam vedet jestli to neni v navodu nebo tak, kazdopadne si nejak moc neuvedomuju, ze ja bych to tam vubec mel :-)
[QUOTE=HimiX;1056]ha, jsem ted mimo domov a blesk tady nemam, v nedeli se juknu a dam vedet jestli to neni v navodu nebo tak, kazdopadne si nejak moc neuvedomuju, ze ja bych to tam vubec mel :-)[/QUOTE]
neříkej,že zase já musím mít něco extra :-(
neříkej,že zase já musím mít něco extra :-(
[QUOTE=HimiX;1056]ha, jsem ted mimo domov a blesk tady nemam, v nedeli se juknu a dam vedet jestli to neni v navodu nebo tak, kazdopadne si nejak moc neuvedomuju, ze ja bych to tam vubec mel :-)[/QUOTE]
už je objasněno :-) patří to ke standby režimu
už je objasněno :-) patří to ke standby režimu
[QUOTE=HimiX;1030]hehehe :-)
[/QUOTE]
Nemas nahodou nejake zaujimave linky na stranky, kde by boli porovnania fotografii fotenych internym a externym bleskom? Dik. Prip. zverejni nieco vlastne. Tiez uvazujem o ext. blesku, zhodou okolnosti tiez Metz bud 48 alebo 58 (uvidime, co povie konto v banke :)
[/QUOTE]
Nemas nahodou nejake zaujimave linky na stranky, kde by boli porovnania fotografii fotenych internym a externym bleskom? Dik. Prip. zverejni nieco vlastne. Tiez uvazujem o ext. blesku, zhodou okolnosti tiez Metz bud 48 alebo 58 (uvidime, co povie konto v banke :)
Trochu si me inspiroval a tak jsem to sepsal na svem blogu :-) takže malé srovnání zde: http://himixnote.blogspot.com/2009/01/externi-vs-interni-blesk.html
To HimiX: dakujem za ukazky.
Sam som medzicasom trocha hladal, a ak ma niekto zaujem, zopar prikladov je aj tu:
http://www.avforums.com/forums/digital-photography-gear/858887-sb-400-example-new-nikon-owners.html
Tu je zasa par ukazok kreativneho pouzitia blesku: http://www.galitz.co.il/en/articles/flash.shtml
Cim viac prikladov vidim, tym jednoznacnejsie je moje rozhodnutie ten blesk kupit. Rozdiel je doslova neskutocny a kreativne moznosti su naozaj nevycerpatelne.
Sam som medzicasom trocha hladal, a ak ma niekto zaujem, zopar prikladov je aj tu:
http://www.avforums.com/forums/digital-photography-gear/858887-sb-400-example-new-nikon-owners.html
Tu je zasa par ukazok kreativneho pouzitia blesku: http://www.galitz.co.il/en/articles/flash.shtml
Cim viac prikladov vidim, tym jednoznacnejsie je moje rozhodnutie ten blesk kupit. Rozdiel je doslova neskutocny a kreativne moznosti su naozaj nevycerpatelne.
Přátelé,tak jsem odfotil v pátek maturák a v sobotu rockovej koncert vše ve střízlivém stavu a v neděli jsem měl v plánu fotit kapku/ky je to téma na PFS.............praskla výbojka :-(( tak jsem smutnej :-((( vezu to do servisu AWH Praha asi to nebude na záruku:-( nevím blesk je měsíc starý(koupeno13.01.2009) podám reference co a jak.......... chjo vím že je výbojka spotřební materiál ale měsíc?Ahoj Petr
Přátelé tak na záruku to bylo (uf) a blesk je doma opraveno za 3 dny........odzkoušeno tak SNAD to byl poslední problém na METZ_u.Petr
[QUOTE=HimiX;1454]Jsem rád, že to máš opravený, mimochodem neptal si se jak má +- výbojka vydržet?[/QUOTE]
Ahoj, to víš že jsem se ptal :-) a odpověď? šalamounská :-) doslova řekl: je to spotřební materiál a jako takový má i on svoji dobu "funkčnosti" na moji další otázku zda je běžné že po cca. dvou měsících je výbojka v "čudu" o5 opakoval,že je to spotřební materiál a jako........ :-) tak jsem dal pokoj :-)......nadruhou stranu do třech dnů opraveno + kdybych chtěl tak zdarma pošlou domů (ale jen proto že to bylo v záruce)po záruce taky pošlou ale už za škvarky:-) jinak oprava by stála asi 1500Kč.Ahoj Petr
Ahoj, to víš že jsem se ptal :-) a odpověď? šalamounská :-) doslova řekl: je to spotřební materiál a jako takový má i on svoji dobu "funkčnosti" na moji další otázku zda je běžné že po cca. dvou měsících je výbojka v "čudu" o5 opakoval,že je to spotřební materiál a jako........ :-) tak jsem dal pokoj :-)......nadruhou stranu do třech dnů opraveno + kdybych chtěl tak zdarma pošlou domů (ale jen proto že to bylo v záruce)po záruce taky pošlou ale už za škvarky:-) jinak oprava by stála asi 1500Kč.Ahoj Petr
[QUOTE=HimiX;1499]Diky za info...[/QUOTE]
nemáš zač.....musíme si pomáhat oni jsou na Nás školení:-) a člověk neví vše.Petr
nemáš zač.....musíme si pomáhat oni jsou na Nás školení:-) a člověk neví vše.Petr
Baterky, o kterých píše HimiX, mohu doporučit. Jsou to Sanyo-Eneloop 2000mA. Super výdrž, pokud se nepoužívají i dlouhodobě, není nutné dobíjet. Ještě jedna věc, nezahřívají se, jako některé tužkofky, které doslova pálí v dlani. Mám je v devítistovce SB Nikon a naprostá spokojenost.
[QUOTE=paškaj;1534]Baterky, o kterých píše HimiX, mohu doporučit. Jsou to Sanyo-Eneloop 2000mA. Super výdrž, pokud se nepoužívají i dlouhodobě, není nutné dobíjet. Ještě jedna věc, nezahřívají se, jako některé tužkofky, které doslova pálí v dlani. Mám je v devítistovce SB Nikon a naprostá spokojenost.[/QUOTE]
Ahoj,mám Panasonic infinium a musím říct že se zahřívají(mám je chvilku nabíjeno cca.5x) tak nevím jestli je to chyba?každopádně pořizuji jestě ENELOOP no a uvidím:-))
Ahoj,mám Panasonic infinium a musím říct že se zahřívají(mám je chvilku nabíjeno cca.5x) tak nevím jestli je to chyba?každopádně pořizuji jestě ENELOOP no a uvidím:-))
[quote=komin;1540]Ahoj,mám Panasonic infinium a musím říct že se zahřívají(mám je chvilku nabíjeno cca.5x) tak nevím jestli je to chyba?každopádně pořizuji jestě ENELOOP no a uvidím:-))[/quote]
Chyba to není, prostě se přehřívají. Vyzkoušej enelopky a uvidíš. Jsou to NiMH akumulátory s velmi malým samovybíjením při nečinnosti (10% během 6 měsíců, 15% kapacity během 1 roku). To je myslím super. Na Megapixelu pořídíš sadu 4 kusů za 5set. [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] Takže asi tak.
Chyba to není, prostě se přehřívají. Vyzkoušej enelopky a uvidíš. Jsou to NiMH akumulátory s velmi malým samovybíjením při nečinnosti (10% během 6 měsíců, 15% kapacity během 1 roku). To je myslím super. Na Megapixelu pořídíš sadu 4 kusů za 5set. [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] Takže asi tak.
[QUOTE=paškaj;1541]Chyba to není, prostě se přehřívají. Vyzkoušej enelopky a uvidíš. Jsou to NiMH akumulátory s velmi malým samovybíjením při nečinnosti (10% během 6 měsíců, 15% kapacity během 1 roku). To je myslím super. Na Megapixelu pořídíš sadu 4 kusů za 5set. [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] Takže asi tak.[/QUOTE]
Dík za reakci,Panas. infinia jsou to samé co eneloop šlo o to zahřívání ......koupím uvidím :-)
Dík za reakci,Panas. infinia jsou to samé co eneloop šlo o to zahřívání ......koupím uvidím :-)