Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon 35mm, nebo Nikon 50mm

Hupp (225)|12.2.2013 17:26
Což o to, to bych nějak zkousl, ale spíš mi vadí to, že když upravím fotku jak potřebuju a pak ji nechám uložit do jpg, tak to trvá no snad desítky sekund, zatímco už bych dávno mohl pracovat na další fotografii. Nejdřív jsem si myslel, že to ani nefunguje :-) Nevím, jestli nedělám nějakou chybu, ale možná bude problém v tom, že fotky dělám v domácím kompu, který už má nějaký ty roky :-) RT je ke stažení zdarma, tak se nedá počítat s tím, že bude ve všem stoprocentní. Ale chystám se, až budu mít v budoucnu chvíli času, vyzkoušet i něco jinýho. Ještě mám trial verzi Capture NX a zatím jsem jí nezkoušel, slyšel jsem, že je ale dost drahý.
Rellik (1136)|12.2.2013 17:46
Je fakt že Capture NX je na ceně někde od 2.700,- nahoru. A jelikož je primárně určený pro fotoaparáty Nikon tak ta cena je trochu mimo. A s tou dobou ukládání v tom RT je fakt, že jsem čekal hóóódně dlouho na export toho testovacího snímku. Nevím jestli jde pokračovat během toho na úpravách dalšího, ale trvá to fakt celkem dost dlouho. V tom Corelu co používám sice taky ukládání tvá nějakých pár sekund (cca do 10 podle scény), ale můžu si během toho otevřít další fotku a upravovat tu. Jinak taky už mám PC celkem staříka (cca 5.let) a není žádný rychlík - Intel 64bit dvoujádro 2.8Ghz a 4Gb ram - dualchanel :)
jonashredblocks (129)|12.2.2013 18:29
Já mám noťas asi rok starý, no, a zase tak pomalý mi to nepřijde... respektive nikdy mě netlačil čas a neupravoval jsem ZATIM více jak pár fotek na jeden zátah. Ukládání, to pomalý je - když to hážu do 16bitového PNG (at vím, co max to dokáže), tak to trvá třeba minutu + (a jednou se to seklo). Ale v rámci freeware programu. Jak říká Hupp, na ozkoušení si mi to postačí, pořád nevím, co vše to umí... A ten capure nx drahej je, třeba v CZC ho maj snad za 4500 (!!!). Jinak fotit koncerty chci nějak víc určitě, protože se 3 roky věnuju hudebnímu webu a věcem s tím spojených, takže... tam si nedovedu představit, že bych 50-100 fotek upravoval postupně v RAW... a navíc při těch ISO 1600 tam je šumu už moc, oproti JPG (tam se mi asi vyplatí nechat zapnutou Redukci šumu, když se zatím osvědčila...?), takže tam u JPG asi zůstanu. Ale u krajin a jiných (nereportážních) fotek to chápu! Nebo když to chce člověk někam ´dotáhnout´. Takže resumé: budu fotit do jpg+raw, přičemž raw soubory po přetažení smáznu z karty. JPG si nechám pro případy, kdy budu fotit např. celej koncert, z něhož bude fotoreport, RAWy, když si s tím budu chtít víc pohrát a nahrávat sem na galerii... (přemýšlím nahlas, pardon :D )
Rellik (1136)|12.2.2013 18:49
[QUOTE=jonashredblocks;25474]tam si nedovedu představit, že bych 50-100 fotek upravoval postupně v RAW[/QUOTE] I to není problém - Pokud jsou stejného ducha se zhruba stejnou atmosférou, což koncerty většinou jsou, tak stačí upravit fotku jednu, uložit si nastavené nestavení jako profil a aplikovat je na všechny ostatní. Pak to jen hromadně vyexportovat a hotovo. V tom RT jsem to tak občas dělal :)
Dan7 (411)|25.3.2013 14:13
To píše Rellik dobře. Ve ViewNX (zdarma software Nikonu) upravíš jednu fotku a nastavení si přeneseš na další. Podobně i Lightroom má tlačítko Sync (synchronizace). Upravíš jednu a nastavení si přeneseš na ostatní.
S šumem neporadím, protože většinou fotím na ISO100. Nějdřív jsem fotil se Samsungem NX11 asi rok většinou JPG. Pak jsem fotil všechno Nikonem D5100 do RAWu a teď jsem zase začal používat někdy i JPG. Na nějaké to běžné focení stačí i JPG. Včera jsem tak fotil nějaké ptáky, racky a kačeny.