Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Výběr kompaktu podle parametrů

gaff (6)|24.2.2013 12:55
Dobrý den, potřeboval bych pomoct s výběrem kompaktu|ultrazoomu, parametry řadím podle důležitosti:

- výborné makro|telemakro (hezký bokeh)
- nadstandardní zoom (od cca 14x)
- rozumný čip a počet MPx (např. CMOS 12MPx)
- dobrá světelnost
- slušné focení ve tmě a interiérech
- slušný stablizátor
- slušné video
- cena cca 7 tisíc kč

nejvíc se mi líbil asi tenhle, ale to focení ve tmě nic moc:
https://www.digimanie.cz/recenze-olympus-sz-31mr-makroborec/4604-8

a pak jsem ještě zvažoval tyhle dva:
https://www.digimanie.cz/recenze-sony-cyber-shot-hx20v-umi-snad-vsechno/4510
https://www.digimanie.cz/recenze-panasonic-lumix-tz30-pokracovatel-slavneho-rodu/4591-8

možná hledám něco podobného tomuto, ale s větším zoomem:
https://www.digimanie.cz/recenze-olympus-xz-1-trefa-do-cerneho/3830-10

Než mě odkážete na stránku s doporučenými kompakty, chtěl bych říct, že jsem ji už samosebou četl, četl jsem i recenze, ale stejně nevím, který si vybrat :-)
rousini (738)|24.2.2013 14:20
Nesplnitelné požadavky jejichž výsledkem je reakce výrobců nabídnout aspoň něco z nich, co se bude dobře vyjímat na prospektech.
Píšeš, že to tady čteš. Čteš i komentáře? Autor nemůže napsat, že je to šmejd k ničemu (tedy kulantně v recenzích se to zmiňuje), protože by to bylo kontraproduktivní. Musí tu být spousta novinek, aby sem lidi chodili a byly kačky z reklamy za přístupy. Ale Franta Vopička to do komentářů napsat může a z těch komentů vyplyne, že se musíš pídit po základech fyziky pokud chceš nějakou kvalitu a ne věřit kvalitě z letáků.
Takže se oprosti od fantasmagorů, dej si dohromady 1+1 a napiš, co potřebuješ, protože v tebou zadané podobě foťák neexistuje.

a) Slušná světelnost - hned jsi v kategorii profikompaktů.
b) V kategorii profikompaktů nemá nic 14x zoom. Proč? Protože a)
A je vymalováno s výběrem.
gaff (6)|24.2.2013 15:08
No to je mi jasný, hledám nějakej kompromis, a proto jsem taky psal, že ty požadavky řadím podle důležitosti.. asi jsem to měl napsal nějak srozumitelněji :-)

Nejde mi o to, aby splňoval všechno, jde o to, že když najdu dva foťáky, co budu mít dobrej zoom a makro, tak bych podle toho pořadí důležitosti zvolil spíš ten, co má lepší čip, a pokud i pak budou dva se stejnými parametry, tak vyber ten, co má lepší světelnost, atd.

A právě proto, že se nechci orientovat jen podle parametrů, který udávají obchodníci, tak jsem napsal dotaz sem v naději, že někdo bude mít podobnou zkušenost...
rousini (738)|24.2.2013 15:36
Asi jsem to blbě četl, ty jsi odstupňoval priority a já je dal na jednu úroveň, sorry.
Hned vedle je vlákno o TZ30, kterou taky uvažuješ, to jen tak pro představu o realitě...
Pokud se vykašleš na ten zoom (v opačném případě musíš zapomenout na světelnost, focení v místnosti, malou pixelovou hustotu...), tak ta XZ-1 naprosto vyhovuje zadanému pořadí priorit. Je to jedna z prvních vlaštovek mezi kompakty, kdy si výrobce řekl, že udělá kompaktní FOTOAPARÁT místo nepřeberného množství naleštěných prdů.
gaff (6)|24.2.2013 15:43
No já to měl předtím v závorkách, až teď jsem to upravil, aby to bylo víc vidět :-)
Jinak za obě rady díky, s tím zoomem se už pomalu loučím, jen jsem si to chtěl ověřit..

A co kdybych nevybíral kompakt, ale pěknej velkej ultrazoom, šlo by to pak skloubit i s tim zoomem? Třeba Nikon Coolpix P510??
rousini (738)|24.2.2013 16:17
Velkej ultrazoom znamená velké tělo (lepší ergonomie a ovládání) ve kterém se skrývá stejný pidičip, jako v malém kompaktu. Kupodivu Nikon P510 docel fotí (musel jsem se podívat na recenzi), ale při horším světle půjde ta kvalita rychle do kytek. Navíc to nemá RAW, takže s tím nic dál nevylepšíš. Tady je to prostě o kompromisech. Buď jakýsi náznak kvalitního výstupu nebo foťák, co umí všechno a nic z toho pořádně. BTW myslím, že Panasonic FZ150 fotí do RAW.
gaff (6)|24.2.2013 16:30
Díky, už teda jen poslední otázka... co něco takovýho z druhý strany barikády (vypadá to jako kompromis), nemáš s tím nějakou zkušenost?
https://www.digimanie.cz/recenze-casio-exilim-zr100-kapesni-formule/3930-8
rousini (738)|24.2.2013 18:27
Ne bohužel neposloužím. Prostě měsíce jsem četl recenze všeho možnýho a zkoušel vlastní cesty. Pak jednou zkusíš "ořechové" a tyhle aparáty zkoukneš jen pohledem na světelnost, MPx a pokud to má manuální režim a v lepším případě i RAW, tak třeba o tom něco přečteš. V opačném případě je to mimo oblast zájmu. Někdy to dělá i líbivé snímky, ale to je zásluha SW ne optiky a to je pak o vkusu.
gaff (6)|10.3.2013 15:01
Tak jsem nakonec koupil sz​-31mr vší kritice navzdory a musim říct, že běžnej uživatel s ním prostě musí být spokojenej..

Jediný mínusy, na které jsem narazil bylo to zmíněný rachtání zoomu a stabilizátoru ve videu a nic moc kvalita při delších ohniscích v horším světle.. jo a nic moc baterka

Jinak fotí celkem čistě, makro je super, telemakro taky, zoom je slušnej, foťák je hezky bytelnej a dokonce při troše snahy fotí hezky i noční scény, interiéry i pohyb.. pokud chcete dělat fotky 10x15 a dávat si je do alba, tak se opravdu bát nemusíte