...Hoya šedý filtr NDX 16 Pro1 nebo B+W ND šedý filtr 110-1000x...
...zdravím...
...poptávám nějaký neutrální filtr...potřebuji se zeptat zda má někdo zkušenost s těmito filtry...jde mně o kvalitu,fotit budu vodu a mraky na dlouhé expozice...
...díky za případné komentáře...
...poptávám nějaký neutrální filtr...potřebuji se zeptat zda má někdo zkušenost s těmito filtry...jde mně o kvalitu,fotit budu vodu a mraky na dlouhé expozice...
...díky za případné komentáře...
Taky zdravím, používám neutrální šedý filtr B+W ND 3,0 1000x. Za normálního denního světla ve stínu protáhne expozici řádově na několik desítek vteřin. Pokud můžu soudit, funguje dobře, jediný drobné mínus je, že přidává fotkám odstín mírně do hněda (ne moc) a naštěstí rovnoměrně, takže to lze v editoru "W Balancem" nebo "Tintem" (skoro) úplně odstranit. Pavel
Pokusím se připojit ukázku použití výše zmíněného filtru. První fotka je bez filtru, třetí s filtrem bez úprav, druhá s filtrem upravená v Lightroomu (wb, tint,exp)
[ATTACH=CONFIG]951[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]952[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]953[/ATTACH]
[ATTACH=CONFIG]951[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]952[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]953[/ATTACH]
Mám tady reklamní noviny vyfocené asi z 20-ti centimetrů. První dvě fotky jsou AWB bez filtru a s filtrem, druhé dvě totéž, ale WB na "zamračeno". Vše bez úprav, jen vyvolané z Rawu v ZONERU. (Ta spodní je čtvrtá)
[ATTACH=CONFIG]954[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]955[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]956[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]957[/ATTACH]
[ATTACH=CONFIG]954[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]955[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]956[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]957[/ATTACH]