Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Výběr nového fotoaparátu

Komo (840)|11.6.2014 11:53
Zmensenie fotky potlaci sum? Skusal som to na mojom fotaku a sum bol rovnaky pri najnizsom a najvyssom rozliseni.
Mikynka (18)|11.6.2014 17:50
K tomu proč fotografovat na nižší MPx jsem se ptal proto, protože jsem pročítal recenzi k Olympusu XZ-10 od pana Šurkali a v článku Sférické zkreslení je uvedeno, že fotoaparát automaticky provádí zkreslení objektivu a 12 MPx snímek je vytvářen z cca10,5 MPx výřezu, poté je natažen a vyrovnán. Napadlo mě tedy, pokud bych si nastavil fotoaparát na 10 MPx, nemusel by fotoaparát nic vyrovnávat a snímky pořízené na nejširším ohnisku by mohly být lepší..
Pavel Matějka (394)|11.6.2014 18:00
Takhle to nefunguje. Při nastavení foťáku na menší rozlišení přístroj fotí normálně naplno a až nakonec hotovou fotku zmenší. Ničeho byste nedocílil.
Begy_cz (537)|11.6.2014 18:57
[QUOTE=Mikynka;31220]K tomu proč fotografovat na nižší MPx jsem se ptal proto, protože jsem pročítal recenzi k Olympusu XZ-10 od pana Šurkali a v článku Sférické zkreslení je uvedeno, že fotoaparát automaticky provádí zkreslení objektivu a 12 MPx snímek je vytvářen z cca10,5 MPx výřezu, poté je natažen a vyrovnán. Napadlo mě tedy, pokud bych si nastavil fotoaparát na 10 MPx, nemusel by fotoaparát nic vyrovnávat a snímky pořízené na nejširším ohnisku by mohly být lepší..[/QUOTE]
a vy jste už někdy zažil, že při nižším rozlišení vytvoří fotoaparát obraz i menší části scény?
Pavel Matějka (394)|11.6.2014 20:02
[QUOTE=Begy_cz;31222]a vy jste už někdy zažil, že při nižším rozlišení vytvoří fotoaparát obraz i menší části scény?[/QUOTE]

Takhle funguje "rozšířený optický zoom" u Panasoniku a tuším něco podobného má i Sony.

I kdyby Olympus něco takového měl, netýkalo by se to korekce soudkovitosti (pravda, uprostřed obrazového pole by byla korekce menší).
sblasko (133)|11.6.2014 21:52
Olympus XZ-10 jsem mal doma na vikend. Uzasne skladny, rychly. Niektore fotky vyzerali az 3D! Inak k tomu exponovaniu dotykom, to nie je az take rychle. Najprv som bol happy, ale neskor som pozoroval, ze pre pohybujuce sa objekty je nedostatocne - syn vstaval z odrazadla, a ked som zaber exponoval tymto sposobom, vysledok - na fotke bolo iba odreazadlo:-) Takze podla mna to dotykove foceni je vyhodne pre urcenie bodu zaostrenia a exponovanie potom dokoncit spustou.
Co mi vadilo najviac, bolo horsie video (stabilizacia pri tomto rezime) a nemoznost ovladat expoziciu. Taktiez mi vadil sposob ostrenia - je na vyber jedna poloha z 35 bodov/stvorcekov v matici 7x5 . Alebo vsetky.
Zial potom si bod ostrenia vybera fotak nahodne z tychto 35 bodov. Teda neostri ako Sony / Panasonic zonovo - zaostri na 3 osoby vedla seba. Ale mozno bola chyba vo mne :-)

Nikon P330 som odskusal v predajni a vo videu som viditelne pozorovcal blikanie obrazu pri zoomovani, tak ako na to upozornila jedna nemecka recenzia.
Komo (840)|11.6.2014 23:03
Teraz som to znova otestoval s tym fotenim na mensie rozlisenie. Porovnal som ten isty zaber zhotoveny pri 4mpx a 16 mpx na monitore a fotky boli identicke, ziaden sum sa pri 4mpx nepotlacil. Samozrejme pri zobrazeni v plnom rozliseni na monitore rozdiel je vidiet, ale v reale by sme sa na 16 mpx fotku pozerali z vacsej vzdialenosti ako na 4 mpx, aby sme zachovali rovnake zorne pole. Takze vysledok by bol rovnaky, teda ziadny rozdiel. Fotit teda na nastavenom nizsom rozliseni fotoaparatu dufajuc, ze dosiahnem menej zasumene zabery su mylne. Je to tak?
Mikynka (18)|12.6.2014 07:29
Tím, že snížím rozlišení jsem neměl namysli, že bude mít snímek méně šumu, ale že se nebude muset natahovat, ani vyrovnávat.. posílám odkaz, kde je to uvedeno hned v prvním odstavci, možná jsem to špatně napsal..
https://www.digimanie.cz/recenze-olympus-stylus-xz-10-to-nejlepsi-z-123/5084-6
No a díky snížení MPx jsem myslel, že fotoaparát bude fotit lépe na nejširším ohnisku, když zde nyní trpí chromatickou aberací a méně ostrou kresbou.
kultus (1295)|12.6.2014 07:42
A co si trochu prizoomovat a lehce priclonit. Na kompaktu to mozna nejde tak snadno trefit, ale na NEXovi mi staci jit na 19-20mm a v krajich jiz neni neostrost temer poznat. Pokud vyslovene nemusim a muzu si odstoupit tak na 18mm ani nefotim.
Komo (840)|12.6.2014 07:48
Mykinka: ja viem, ako si to myslel . Mozno som trocha zasiel mimo temu a sam sebe som potreboval odpovedat. Mna len zmiatol vyrok od Pavla.
Pavel Matějka (394)|12.6.2014 08:07
To s tím snížením rozlišení a šumu se traduje na víc diskusích. Tuším pan Šurkala to tady někde testoval, ale neumím to najít. Závěr myslím byl, že se to nevyplatí.
Jedna věc je jistá - na korekce optických vad to nebude mít vliv.
Mikynka (18)|12.6.2014 08:21
Děkuji za odpověď, dnes si pro fotoaparat jedu a porad se rozhoduji mezi P330 nebo XZ10.. U P330 si mi libi velky cip a u XZ10 světelnost.. Ta nerozhodnost je hrozna.. Dam vecer vedet, ktery jsem si vybral, proc jsem si ho vybral a jak jsem spokojeny, at je toto tema dotazene az do konce ;)
crashpc (541)|12.6.2014 09:01
Ale jistěže zmenšováním se "potlačí šum". Vyplývá to z čiré fyziky a logiky. Když má například zrno šumu 2x2 pixely, a já obrázek o půl zmenším, tak za 1) Zrno bude mít už jen 1x1 pixel, a za 2) downsamplovací alograritmy s největší pravděpodobností vpijou nějaká ta data i do okolních pixelů. Když obrázek zmenšíte dostatečně (řekněme 400px na šířku), tak už je dokonce jedno z jaké vzdálenosti se na něj budete koukat, i když porovnávání na různé vzdálenosti už s tím nemá moc společného. Šum tam prostě vidět nebude žádný.
Pokud tedy nějakému extrémistovi vadí šum ve fotce (což normálnímu člověku zdaleka nemusí vadit vždy), dělá se to tak, že po odšumu zmenšuje fotografii "tak dlouho", dokud šum prostě viditelný není. Na normální citlivosti pak pravděpodobně skončí s velikostí obrázku kolem 900-1200px na šířku, což obvykle bohatě stačí.
To co jsi Komo udělal je veskutečnosti jedna a ta samá věc - Prohlížet zmenšenou 16Mpx fotku = prohlížet 4Mpx fotku. Pak je jasné, že rozdíl neuvidíš. Ten je jen v tom zmenšení, a to jsi udělal u obou fotografií. Ať už přímo na té fotce, nebo poodstoupením od monitoru...

Pokud se o to někdo zajímá do detailu dál, tak se rozhodně vyplácí fotit v maximální kvalitě i rozlišení, a v počítači při postprocessingu mnohem sofistikovaněji provést veškeré kroky - od vyvážení bílé, přes donastavení kontrastu, jasu, barev, k doostřování, odšumování a zmenšení, popřípadě druhému doostřování. Výsledek bude při pečlivé práci rozhodně lepší, než to co fotoaparát vyplivne za čtvrt vteřiny práce....

Mikynka: Ano, rozhodně dej vědět. Snad ho pak budeš rád nosit všude ssebou.
mara00 (29)|12.6.2014 10:04
tak ja nakonec dneska objednal XZ-10,jelikoz budu dost casto fotit deti a prej je rychlejsi ....i kdyz P330 se mi lepe v obchode drzel v ruce a ma lepsi video....uvidim ..kdyztak ve 14ti denni lhute vratim a vemu p330 ...
Milan Šurkala (3381)|12.6.2014 11:57
Menší rozlišení snižuje per-pixel, nikoli šum celkové fotografie. Tedy na pixelové úrovni bude mít 8MPx snímek méně šumu než 12MPx snímek, ale pokud se na oba snímky budu dívat třeba na 2MPx displeji při roztažení na celou plochu, samozřejmě žádný rozdíl neuvidím (protože nestuduji per-pixel šum, ale praktický "tiskový" šum). Teprve kdybych fotografie zmenšil na méně než 2MPx a pak si je prohlížel na 2MPx displeji, pak by tam byl rozdíl vidět (snímek zmenšený na menší rozlišení by měl méně šumu i při posuzování praktického šumu, ale snímek byl by také více "kostičkovaný" kvůli menšímu rozlišení).

S tím narovnáváním a rozlišením. Je nutné si uvědomit, jak to funguje. Fotoaparát vyfotí 12MPx fotku, ale pouze z cca 10,5MPx to korekcemi narovná a vyplivne 12 MPx. Pokud by se fotilo dejme tomu do 10MPx, opět se vyfotí 12MPx, použije se 10,5 MPx, které se narovnají, z toho se udělá "výchozí" 12MPx snímek, který se zmenší na 10MPx. Nižší výstupní rozlišení jen znamená, že se poslední fáze processingu fotky doplní o další krok, snížení rozlišení.
Mikynka (18)|12.6.2014 21:06
Tak až teď jsem se vrátil domu a se mnou se vrátil i Olympus XZ-10 :).. Dlouho jsem vybíral, ale nakonec se mi lépe ovládal Olympus a po designové stránce se mi také více líbil. Zda-li měl kvalitu videa či fotografií lepší Nikon či Olympus nemohu posoudit, protože jsem výsledek viděl pouze na 3" displeji a z toho není moc co poznat. Zítra si budu pročítat návod a zkoušet fotografovat, tak jsem na něj moc zvědavý :) Doufám, že jsem potěšil panu Šurkalu s výběrem :) Chtěl bych ještě všem moc poděkovat za rady, které jste mi dali při výběru, moc děkuji a pokud by chtěl někdo vědět nějaké informace ohledně Olympusu XZ-10, který nyní vlastním, může se zeptat :)
Milan Šurkala (3381)|13.6.2014 08:42
[QUOTE=Mikynka;31238]Doufám, že jsem potěšil panu Šurkalu s výběrem [/QUOTE]

Důležité je, abys byl hlavně ty spokojen :-) Přeji hodně zábavy a pěkných snímků.