Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Foťák s 4K videom F1.0

joeh (3352)|20.2.2017 22:17
Milan, super, máš skvelú schopnosť vysvetliť veci, už to chápem na 90%.
joeh (3352)|20.2.2017 22:38
[QUOTE=kolyy;44648]ohnisko je potrebné zadať pri použití plne manuálnych skiel alebo adaptéru. Pri natívnych objektívoch to nie je nutné, lebo ohniskovu vzdialenosť foťák rozpozná.[/QUOTE]

Díky kolyy, určite máš pravdu. Akurát mi nejde do makovice, prečo pri nastavení stabilizátoru napríklad na 100mm ohnisko v prípade nasadeného 50mm objektívu, to bude roztrasené.
Milan Šurkala (3381)|21.2.2017 10:02
[QUOTE=joeh;44651]Díky kolyy, určite máš pravdu. Akurát mi nejde do makovice, prečo pri nastavení stabilizátoru napríklad na 100mm ohnisko v prípade nasadeného 50mm objektívu, to bude roztrasené.[/QUOTE]

Protože to stabilizace přežene. Fotoaparát ví, že daný mikrotřes při 50mm ohnisku znamená např. posun jednoho pixelu. Protože ty mu ale řekneš, že tam je 100mm objektiv, fotoaparát považuje scénu za přiblíženou a předpokládá, že ten bod, který by se při tom mikrotřesu s 50mm objektivem posunul o pixel, se s přiblížením daným 100mm objektivem (který tam předpokládá, protožes mu to řekl) posune o pixely dva. Takže se čip posune o dva pixely a budeš mít úplně stejné roztřesení jako bez stabilizace, jen ten posun o pixel bude na druhou stranu.

Kdybys mu řekl, že tam je 200mm objektiv, tak by stejný mikrotřes vyhodnotil jako posun o čtyři pixely. Takže zatímco skutečné rozostření 50mm objektivu je jeden pixel při daném třesu, stabilizace to posune o čtyři pixely, takže dostaneš 3pixelovoé rozostření. Trojnásobné vůči tomu bez stabilizace.
joeh (3352)|21.2.2017 14:26
Díky Milan, už mi je to jasné na 100%.
romana51 (311)|21.2.2017 16:43
Původně odesláno od kolyy:
ohnisko je potrebné zadať pri použití plne manuálnych skiel alebo adaptéru. Pri natívnych objektívoch to nie je nutné, lebo ohniskovu vzdialenosť foťák rozpozná.

Souhlas - u mé G80 u objektivů s kontaktními ploškami není problém, také v menu je položka pro určení ohniska neaktivní. Při nasazení Olympus 9 mm Fisheye,
který kontaktní plošky nemá, stejně jako při Sonnaru 135 mm M42 přes adapter, to nastavení ohniska žádá.

Nyní otázka: Jaké ohnisko nastavit ? 9 mm (135 mm), nebo dvojnásobek jako přepočet na kinofilm ? Zkoušel jsem obě varianty a neviděl jsem žádný rozdíl,
je ale možné že špatně vidím. :D Posuzoval jsem videosekvence.
kolyy (1542)|21.2.2017 16:53
Je nutné nastaviť reálnu ohniskovú vzdialenosť, t.j. to čo je napísané na objektíve.
joeh (3352)|21.2.2017 18:48
[QUOTE=kolyy;44659]Jaké ohnisko nastavit ? 9 mm (135 mm), nebo dvojnásobek jako přepočet na kinofilm ? Zkoušel jsem obě varianty a neviděl jsem žádný rozdíl[/QUOTE]

- to je zvláštne, u toho širokáča by som to pochopil, ale u 135mm ohniska by sa to nesprávne - dvojnásobné nastavenie malo prejaviť. Od akej hodnoty vidíš roztrasený obraz ?
romana51 (311)|21.2.2017 19:54
joeh - máš pravdu, když jsem si to pustil na TV s uhlopříčkou 1 m, tak se to třese jako sulc. :D Před tím jsem na to kouknul jenom přes hledáček. :mistake
Tam kde bylo nastavené ohnisko 135 mm je to krásně plynulé. Zase jsem o kousek chytřejší !!! :thumb
joeh (3352)|21.2.2017 22:45
Máme ďaľšieho 4K parťáka - Fujifilm X-T20 a podarené video na tému cool akčný hrdina zaparkuje pred obchodom so zbraňami a vyberá ten správny kolt :

joeh (3352)|22.2.2017 20:13
Autofocus - súboj predátorov :

joeh (3352)|23.2.2017 10:11
Sony A6500 na 200mm v režime Flexible Spot Hi+

Kabe (442)|23.2.2017 11:23
[QUOTE=joeh;44671]Autofocus - súboj predátorov :[/QUOTE]
Opravdu neznam dobre mechanismy a principy, jak presne ty fotacky ostri, ale napada me, jestli ten vetsi a tedy vyraznejsi strom na pozadi u Sony nemuze zpusobovat trochu nevyrovnane podminky?
joeh (3352)|23.2.2017 11:40
Kabe, myslím, že si to trafil. Výrazný objekt v pozadí Sonyho zvýhodňuje, teda môj názor. Snáď by sa k tomu mohli vyjadriť odborníci, napríklad Milan, kolyy...
kolyy (1542)|23.2.2017 22:23
Ja myslím, že ten strom je aj na zábere Fuji, iba ho nie je vidieť kvôli orezu ;)
joeh (3352)|23.2.2017 22:29
[QUOTE=kolyy;44693]Ja myslím, že ten strom je aj na zábere Fuji, iba ho nie je vidieť kvôli orezu[/QUOTE]

Fakt, bude to určite tak, dobrý postreh kolyy.
Kabe (442)|23.2.2017 22:59
[QUOTE=kolyy;44693]Ja myslím, že ten strom je aj na zábere Fuji, iba ho nie je vidieť kvôli orezu [/QUOTE]
No v záběru možná je, ale určitě ne na stejném místě. Například když si "model" dřepá, aby zmizel ze záběru, má onen tlustý strom u Sony na úrovni ramene a u Fuji nikoliv. Pozadí je prostě jiné - pokud byly foťáky při natáčení vedle sebe, je to i logické, že nemají stejný úhel záběru.
Jen zopakuji, že rozhodně nechci hodnotit, jestli to mělo či nemělo vliv na výsledek.
joeh (3352)|24.2.2017 18:15
Nový Panasonic GX850 "zaujímavé" rodinné video v čase od 1:23 až 1:54, žeby vadný kus ?

joeh (3352)|26.2.2017 10:40
Skúsený recenzent otestoval autofocus prístrojov Olympus E-M1 II, Panasonic G85 a Sony A6500. Zároveň určil jasného víťaza ako v statickej scéne, tak v predo-zadnom pohybe i v lowlight. Veľmi pekný a užitočný test. Dva prístroje niektoré scény nezvládli vôbec :

joeh (3352)|26.2.2017 17:23
Nový Panasonic GH5, krátky test, v linknutom videu začína 3:40 :

MONYS (152)|26.2.2017 19:31
Všechny videa co jsou na netu z GH5 jsou samozřejmě zatím s předprodukčním vzorkem beta FW žádný tam nemá fw nový!Všechny funkce zkoušejí testeři než vypustí na trh final. výrobek.To jistě víte.
joeh (3352)|26.2.2017 20:23
MONYS, komerčná verzia FW môže priniesť určité zlepšenie odladením, ale nesmieme byť naivní a očakávať dramatické zlepšenie. Panasonic u svojej vlajky GH5 použil kontrastné ostrenie a fázu z toho nespraví ani kúzelník. Fotorežim zostal na priemernej úrovni napríklad v šume. Osobne vyčkávam na ďalšie informácie o GH5, preto ešte nemám Sony A6500, ovšem zázrak sa asi nebude konať...
joeh (3352)|26.2.2017 22:14
Fotorežim, Sony A6500 vs. Panasonic GH5 :
A6500            GH5.jpg
Milan Šurkala (3381)|27.2.2017 07:40
[QUOTE=joeh;44703]MONYS, komerčná verzia FW môže priniesť určité zlepšenie odladením, ale nesmieme byť naivní a očakávať dramatické zlepšenie. Panasonic u svojej vlajky GH5 použil kontrastné ostrenie a fázu z toho nespraví ani kúzelník. Fotorežim zostal na priemernej úrovni napríklad v šume. Osobne vyčkávam na ďalšie informácie o GH5, preto ešte nemám Sony A6500, ovšem zázrak sa asi nebude konať...[/QUOTE]

Tohle může být dost ošemetné. Předprodukční firmwary mohou mít některé věci úplně vypnuté nebo jednoduše mít část softwaru starší, takže člověk se k té "novince" ani nedostane a nemusí to tak být vůbec o odladění. Ta nová funkce tam třeba vůbec ani není. Už se párkrát stalo, že jsme měli v testu předprodukční vzorek a raději jsme počkali na finální verzi, neboť to bylo dost oholené, některé avizované nové funkce tam ani nebyly a vůbec se to nechovalo tak, jak mělo. Tím neříkám, že se něco určitě změní, ale že některé nové algoritmy nejenže v tom firmwaru nemusí být doladěné, ony tam totiž vůbec ani nemusí být.
joeh (3352)|27.2.2017 15:51
[QUOTE=Milan Šurkala;44707]Už se párkrát stalo, že jsme měli v testu předprodukční vzorek a raději jsme počkali na finální verzi, neboť to bylo dost oholené, některé avizované nové funkce tam ani nebyly a vůbec se to nechovalo tak, jak mělo.[/QUOTE]

- Iste, no mne ide o základné foto-video funkcie a i keď troška varím z vody, nejaké revolučné zlepšenie je nepravdepodobné.

[QUOTE=Milan Šurkala;44707]Tím neříkám, že se něco určitě změní, ale že některé nové algoritmy nejenže v tom firmwaru nemusí být doladěné, ony tam totiž vůbec ani nemusí být.[/QUOTE]

- ano, taká situácia môže nastať, avšak moc neverím, že nové algoritmy zvládnu presvedčiť kontrastné ostrenie k diametrálne odlišnej, teda rýchlej a spoľahlivej práci.

Na trhu je už celá kopa 4K foťákov a momentálne vyberám nástupcu A6300. Selektívnou metodou som sa dopracoval k dvom favoritom,
Panasonic GH5 a Sony A6500. Panasonic má amputovaný blesk, to zamrzí a už dnes je jasné, že kvalita fotovýstupu je diskutabilná.
No uvidíme, zatial vyhráva A6500.
joeh (3352)|27.2.2017 18:45
V linku je video z GH5 v novej verzii FW 0.58. Na pohybujúcu sa dámu zaostril prístroj za rovných 6 sekúnd, inkriminovaná časť začína presne 1:00. Je to stejný čas, ako dosahuje vo verzii 0.5. /video ptáka na vimeo.com/

[video=vimeo;204710422]https://vimeo.com/204710422[/video]
joeh (3352)|27.2.2017 19:49
Kto má chuť okomentovať fotku v prílohe, veľmi uvítam. Mám na to názor, chcem sa o správnosti presvedčiť.
Je to z letsgodigital, Panasonic GH5, plné rozlíško, kopa svetla, čas 1/640s, clona 2.9, ISO 800 :
lumix-dc-gh5.jpg
Milan Šurkala (3381)|27.2.2017 20:17
[QUOTE=joeh;44710]V linku je video z GH5 v novej verzii FW 0.58. Na pohybujúcu sa dámu zaostril prístroj za rovných 6 sekúnd, inkriminovaná časť začína presne 1:00. Je to stejný čas, ako dosahuje vo verzii 0.5. /video ptáka na vimeo.com/

[video=vimeo;204710422]https://vimeo.com/204710422[/video][/QUOTE]

Základní problém je v tom, že ty tu neschopnost ostření pořád přičítáš kontrastnímu ostření jako takovému, přitom to není úplně pravda. Ono jde spíše o opatrnost při přeostřování, neboť pokud namáčkneš spoušť, tak fotoaparát začne na zvolený bod ve videu obvykle ostřit takřka hned a přiměřeně rychle. Mě autofokus u Panasonicu také mnohdy vytáčí, ale obvykle to není rychlostí, ale tím, že je příliš opatrný a příliš se drží původní roviny ostrosti (velký AF bod), podobně je to i u sledování. Jak mu člověk řekne, že má přeostřit, tak je přeostří docela v pořádku, problém je ale v tom, že se z nějakého nepochopitelného důvodu snaží držet původní roviny. Pritom to ostření má výkon na to, aby to zvládlo rozumně (ne excelentně, ale rozumně určitě). Vždyť třeba Yi M1 měl také kontrastní ostření a byl ve videu rychlejší než Panasonic.
joeh (3352)|27.2.2017 21:48
[QUOTE=Milan Šurkala;44712]Mě autofokus u Panasonicu také mnohdy vytáčí, ale obvykle to není rychlostí, ale tím, že je příliš opatrný a příliš se drží původní roviny ostrosti (velký AF bod), podobně je to i u sledování. [/QUOTE]

- Prvý krát, takto otvorene, oceňujem, pretože je to pravda.

[QUOTE=Milan Šurkala;44712]Vždyť třeba Yi M1 měl také kontrastní ostření a byl ve videu rychlejší než Panasonic.[/QUOTE]

- Možno je na príčine práve DFD, ktorý vo videu pôsobí kontraproduktívne. Pokiaľ má čínska prvotina rýchlejší video-autofocus ako roky piplaný Panasonic, je to ostuda.
Milan Šurkala (3381)|27.2.2017 22:04
[QUOTE=joeh;44713]Prvý krát, takto otvorene, oceňujem, pretože je to pravda.[/QUOTE]

Ale vždyť o tom hovořím často, zejména v souvislosti s dotykovým ostřením, kdy je nutné polohovat AF bod mnohem dále od původního místa, aby se nedržel toho předchozího a fakt věděl, že má přeostřit. Nemyslím si, že DFD je zde kontraproduktivní, to s tím dle mého názoru nic nemá. Panasonic se podle všeho snaží o nepulzující autofokus a kvůli tomu je na počátku ostření lenivý (bez zapulzování to kontrastní AF nezjistí a je jedno, zda má nebo nemá DFD). Tohle je nevýhoda kontrastního ostření a Panasonic to akorát přehání v té stabilizaci zaostření. Kontrastní ostření to dokáže zjistit, dokáže ostřit poměrně rychle, ale prostě si nejprve zapulzováním musí zjistit, co dělat. Jenže ani to se nesmí přehnat, protože to pak zase vypadá blbě. Takže jasně, fázový autofokus má něco do sebe, ale ani kontrastní ostření tu nemusí být úplně ztracené. Jen se to nesmí přehnat ani jedním směrem.
joeh (3352)|27.2.2017 22:18
[QUOTE=Milan Šurkala;44714]Ale vždyť o tom hovořím často, zejména v souvislosti s dotykovým ostřením, kdy je nutné polohovat AF bod mnohem dále od původního místa, aby se nedržel toho předchozího a fakt věděl, že má přeostřit.[/QUOTE]

- A čo v prípade, keď je objekt, na ktorý chcem preostriť v blízkosti predtým zaostreného objektu ?
Kabe (442)|27.2.2017 22:38
[QUOTE=joeh;44711]Kto má chuť okomentovať fotku v prílohe, veľmi uvítam. Mám na to názor, chcem sa o správnosti presvedčiť.
Je to z letsgodigital, Panasonic GH5, plné rozlíško, kopa svetla, čas 1/640s, clona 2.9, ISO 800 : [/QUOTE]
Podle mne těžko hodnotit vzhledem k tomu, že je to JPEG. Způsob jeho zpracování se mi nelíbí, přijde mi to moc v takovém tom smartphone vyhlazovacím stylu a zároveň dosti šumicí, ale to je jen dojem..navíc z dojem z jpegu, zaostřeno bůhvíkam...na hladinu?
Milan Šurkala (3381)|27.2.2017 22:48
[QUOTE=joeh;44715]- A čo v prípade, keď je objekt, na ktorý chcem preostriť v blízkosti predtým zaostreného objektu ?[/QUOTE]

To je právě to, co Panasonicu u videa vytýkám. Mission impossible. Někdy je těžké přinutit ho přeostřit na druhý konec obrazu, v blízkosti se to v podstatě nedá. Ta dotyková oblast je příšerně velká a je to jedna z mých tradičních výtek. Nicméně pro focení je polohování AF bodu lepší a především velmi rychlé a ve většině situací naprosto bezproblémové.
joeh (3352)|27.2.2017 23:13
[QUOTE=Milan Šurkala;44717]To je právě to, co Panasonicu u videa vytýkám. Mission impossible. Někdy je těžké přinutit ho přeostřit na druhý konec obrazu, v blízkosti se to v podstatě nedá.[/QUOTE]

To je pre mňa novum, práve často sa stretávam s užívateľmi krochkajúcimi blahom, aké je to daktyl zaostrovanie pri točení perfektné.

---------- Doplněno v 23:13 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 23:10 ----------

[QUOTE=Kabe;44716]Podle mne těžko hodnotit vzhledem k tomu, že je to JPEG. Způsob jeho zpracování se mi nelíbí, přijde mi to moc v takovém tom smartphone vyhlazovacím stylu a zároveň dosti šumicí, ale to je jen dojem..navíc z dojem z jpegu,[/QUOTE]

- Ďakujem Kabe, mysím, že si to vystihol pekne. Pripojí sa ešte niekto k hodnoteniu fotky ?
Milan Šurkala (3381)|27.2.2017 23:41
[QUOTE=joeh;44718]To je pre mňa novum, práve často sa stretávam s užívateľmi krochkajúcimi blahom, aké je to daktyl zaostrovanie pri točení perfektné.[/QUOTE]

No však ono je, pokud ten bod svým okolím nezasahuje do původního obsahu. A Panasonic pobírá dost velkou plochu, takže je nutné se s tím naučit trochu více pracovat. Osobně bych si už fotoaparát bez dotykového displeje pro natáčení videa asi nekoupil. Dost mi to u mých fotoaparátů chybí.
joeh (3352)|27.2.2017 23:54
[QUOTE=Milan Šurkala;44719]Panasonic pobírá dost velkou plochu, takže je nutné se s tím naučit trochu více pracovat.[/QUOTE]

- Mám v merku dva prístroje, ako som spomínal oba s daktylom, ovšem prvý krok bude daktyl OFF. Možno na statické resp. pomalé scény to je výhoda, no inak - nepresnosť, často neschopnosť splniť pokyn ma irituje.
joeh (3352)|28.2.2017 09:47
Panasonic GX850, sympatický kompakt s otrasným autofocusom. Zaostruje večné časy a keď sa to konečne podarí, nezmyselne preostruje

kolyy (1542)|28.2.2017 13:36
[QUOTE=Milan Šurkala;44719]A Panasonic pobírá dost velkou plochu, takže je nutné se s tím naučit trochu více pracovat.[/QUOTE]

[QUOTE=Milan Šurkala;44717]To je právě to, co Panasonicu u videa vytýkám. Mission impossible. Někdy je těžké přinutit ho přeostřit na druhý konec obrazu, v blízkosti se to v podstatě nedá. Ta dotyková oblast je příšerně velká a je to jedna z mých tradičních výtek.[/QUOTE]

Tomuto nejako nerozumiem, veľkosť plochy sa dá v jednozónovom režime nastaviť podľa ľúbosti, kľudne na úplne prťavú.
Milan Šurkala (3381)|28.2.2017 18:17
[QUOTE=kolyy;44722]Tomuto nejako nerozumiem, veľkosť plochy sa dá v jednozónovom režime nastaviť podľa ľúbosti, kľudne na úplne prťavú.[/QUOTE]

Hovořil jsem o automatice AF bodů. Ta v režimu fotek funguje výborně, velmi dobře funguje i polohování, nicméně ve videu i přes zobrazení malého křížku bere v potaz snad čtvrtinu obrazu.

1, Automatika tak výborně funguje u fotek, takže na to většinou není nutné šahat, ale u videa už má trochu problém (nechce se pustit původní roviny)
2, Ruční výběr AF bodu tak u fotek vyžaduje častější matlání po displeji (zatímco automatika toto vyřeší), ale zase nabídne lepší kontrolu u videa (především je ten AF s jednozónovým ostřením responzivnější a je snazší mu říct, že má zaostřit tam, kde člověk kliknul).

Jinak řečeno, Panasonic si to sám "pokazil" tím, že udělal dobrou automatiku u fotek, díky čemuž se dá využívat.
joeh (3352)|28.2.2017 20:10
[QUOTE=Milan Šurkala;44723]ve videu i přes zobrazení malého křížku bere v potaz snad čtvrtinu obrazu.
[/QUOTE]

No super, páni v Panasonicu majú zmysel pre humor. Plocha AF bodov sa dá zmenšiť na malý kríž, ale v skutočnosti si preostruje, lepšie povedané nepreostruje ako sa mu hodí. Vidím paralelu pri rýchlom pohybe po daktyle, kde sa značka AF stejne rýchlo premiestňuje, no v reále je to k ničomu, pretože systém pokyn nedokáže spracovať.
Milan Šurkala (3381)|28.2.2017 20:32
[QUOTE=joeh;44724]No super, páni v Panasonicu majú zmysel pre humor. Plocha AF bodov sa dá zmenšiť na malý kríž, ale v skutočnosti si preostruje, lepšie povedané nepreostruje ako sa mu hodí. Vidím paralelu pri rýchlom pohybe po daktyle, kde sa značka AF stejne rýchlo premiestňuje, no v reále je to k ničomu, pretože systém pokyn nedokáže spracovať.[/QUOTE]

To ale platí pro plnou automatiku výběru AF bodů, tam je prostě okolí vybraného AF bodu moc velké. U zónových ostření se bere v potaz pouze vybraný bod, jak už tu naznačil kolyy.
joeh (3352)|28.2.2017 20:41
[QUOTE=Milan Šurkala;44725]U zónových ostření se bere v potaz pouze vybraný bod, jak už tu naznačil kolyy.[/QUOTE]

Akú veľkosť /odhadom/ má ten bod pri jednozonovom ostrení ? Nechápem ako to funguje na bodové ostrenie, keď má problém s podstatne širším záberom.
Milan Šurkala (3381)|28.2.2017 20:59
[QUOTE=joeh;44726]Akú veľkosť /odhadom/ má ten bod pri jednozonovom ostrení ? Nechápem ako to funguje na bodové ostrenie, keď má problém s podstatne širším záberom.[/QUOTE]

Tu velikost si můžeš nastavit. Může to být tradiční čtvereček, superobrovský čtverec zabírající v podstatě půlku plochy displeje i maličký čtvereček velikosti ikonky korekce expozice na spodním řádku. A prostě to ostří na toto místo. Když máš ale plnou automaticku výběru AF bodů, tak fotoaparát vybírá ostřící body za tebe. Ty mu ale můžeš dotykem vybrat místo, kam zaostřit. Problém je ale v tom, že na obrazovce 7×7 obdélníků (která pokrývá tak 80% plochy) tento dotyk v automatice znamená výběr 3×3 obdélníků, což je poměrně velká plocha (v podstatě třetina obrazu na šířku a třetina na výšku). Zatímco u fotografií má přeci jen tendenci ostřit na ten prostřední čtvereček této 3×3 plošky, u videa dává větší důraz na celou tuto oblast a pokud je v ní něco ostrého z předchozího natáčení, v zájmu o plynulost a neskákání mezi různými rovinami ostrosti na tom často zůstane a působí tak hodně lenivě, případně to působí, že neostří vůbec. Je těžké jej přemluvit k přeostření, což většinou vyžaduje kliknutí ještě o něco dál, aby se ta 3×3 plocha dostala ještě více na kraj a zmizela z původně zaostření oblasti. Když ale zvolíš zónové ostření, tak se prostě ostří na jeden čtvereček té velikosti, kterou si vybereš. A ten výběr je v podstatě naprosto kompletní.
joeh (3352)|28.2.2017 21:14
[QUOTE=Milan Šurkala;44727]u videa dává větší důraz na celou tuto oblast a pokud je v ní něco ostrého z předchozího natáčení, v zájmu o plynulost a neskákání mezi různými rovinami ostrosti na tom často zůstane a působí tak hodně lenivě, případně to působí, že neostří vůbec. Je těžké jej přemluvit k přeostření, což většinou vyžaduje kliknutí ještě o něco dál, aby se ta 3×3 plocha dostala ještě více na kraj a zmizela z původně zaostření oblasti. Když ale zvolíš zónové ostření, tak se prostě ostří na jeden čtvereček té velikosti, kterou si vybereš. A ten výběr je v podstatě naprosto kompletní.[/QUOTE]

Pekne si to vysvetlil, nechápem už len dve veci, ako zistím na prťavom monitore, že automatika zle zaostrila a opravím to bodovým manuálom cez daktyl. Druhá vec, v prípade voľby jednozonového bodového AF pracuje v automatike, teda ostrí aj po rekompozícii, alebo je nutné znova potvrdiť dotykom.
Milan Šurkala (3381)|28.2.2017 21:42
1, To záleží na tom, jak dobrý máš zrak :-) Ale především o to nejde. Jde o to, že dotykem vybíráš bod, na který se bude ostřit. Jak se detekuje, že to tam je neostré, tak se přeostří.
2, Viz 1. Prostě stále ostří na to, co je pod bodem. Je to průběžné ostření na vybraný bod. To, zda neostrost pod bodem vznikne tím, že jej posuneš, že rekomponuješ, že se přiblížíš nebo oddálíš nebo ten objekt zmizí, je jedno. Ostří se průběžně na to, na co míří bod. A na tak velkou plochu, jakou sis nastavil.

Problém je v tom, že v automatickém režimu výběru AF bodu je tato plocha příliš velká, a tak v případě, že se ostrost nějak změní (z nejrůznějších důvodů zmíněných výše), stále může zasahovat do oblasti, kde se ostrost nezměnila a autofokus nic neudělá. Stejně tak je třeba při rekompozici rekomponovat opravdu dost, aby se ta velká plocha skutečně dostala z původní oblasti.
joeh (3352)|28.2.2017 22:02
Dík Milan, pochopeno na plný profil. Hypotetická úvaha o zakúpení Panasonicu GH5 sa začína rozplývať ako para nad hrncom. Mesiac dozadu mal GH5 šance 45%, A6500 55% dnes má Panák tak 20%.
kolyy (1542)|28.2.2017 22:25
[QUOTE=Milan Šurkala;44723]Hovořil jsem o automatice AF bodů. Ta v režimu fotek funguje výborně, velmi dobře funguje i polohování, nicméně ve videu i přes zobrazení malého křížku bere v potaz snad čtvrtinu obrazu. [/QUOTE]

Hovoríš o 49-zónovom režime, ktorý je však len jeden z viacerých. Áno, v tomto režime klepnutím na displej vyberáš veľkú podoblasť. Tento režim však nevidím dôvod používať pre foto ani video. V jednozónovom režime si môžeš vybrať úplne presne kam chceš ostriť. A ako som už viackrát do fóra písal, veľmi praktický je režim detekcie tváre, ktorý primárne detekuje tvár, ak nijakú nenájde, tak funguje v celoplošnom režime s dôrazom na stred a ťuknutím na displej sa prepína do jednozónového režimu. Ďalšia možnosť je režim sledovania objektu, ten funguje ako celoplošná automatika ak nie je vybratý nijaký objekt, ťuknutím na displej sa vyberá objekt, ktorý je sledovaný.

Panasonic má rôzne slabiny, ale nemožnosť presne vybrať na čo ostriť naozaj nie je jedna z nich.
Milan Šurkala (3381)|28.2.2017 22:28
[QUOTE=joeh;44730]Dík Milan, pochopeno na plný profil. Hypotetická úvaha o zakúpení Panasonicu GH5 sa začína rozplývať ako para nad hrncom. Mesiac dozadu mal GH5 šance 45%, A6500 55% dnes má Panák tak 20%.[/QUOTE]

No, mně přijde, že tomu Panasonicu trochu křivdíš a některé problémy zveličuješ (přitom u mnoha jiných to funguje ještě mnohem hůře, ale děláš, jako by Panasonic byl totálně neschopný, přitom jen není nejlepší). Otestoval jsem toho fůru, a i když má Panasonic nějaké ty mezery, v komplexním hodnocení bych stále hodnotil jeho AF jako nejvyváženější systém. Je ale pravda, že to se týká zejména fotografií. Oba se však asi shodneme, že fázové senzory na čipu by nemusely být marné. Uvidíme však, jak se bude chovat finální verze GH5.
Milan Šurkala (3381)|28.2.2017 22:38
[QUOTE=kolyy;44731]Hovoríš o 49-zónovom režime, ktorý je však len jeden z viacerých. Áno, v tomto režime klepnutím na displej vyberáš veľkú podoblasť. Tento režim však nevidím dôvod používať pre foto ani video. V jednozónovom režime si môžeš vybrať úplne presne kam chceš ostriť. A ako som už viackrát do fóra písal, veľmi praktický je režim detekcie tváre, ktorý primárne detekuje tvár, ak nijakú nenájde, tak funguje v celoplošnom režime s dôrazom na stred a ťuknutím na displej sa prepína do jednozónového režimu. Ďalšia možnosť je režim sledovania objektu, ten funguje ako celoplošná automatika ak nie je vybratý nijaký objekt, ťuknutím na displej sa vyberá objekt, ktorý je sledovaný.

Panasonic má rôzne slabiny, ale nemožnosť presne vybrať na čo ostriť naozaj nie je jedna z nich.[/QUOTE]

Ale já přece neřekl, že nemožnost si vybrat, nač ostřit je slabina Panasonicu. Právě naopak, je to jedna z jeho největších výhod.

Jenže ten 49zónový režim se u fotografií používá výborně, protože právě ani nemusím vybírat ten bod, rovnou nakomponuju snímek a fotím se zaostřením tam, kam obvykle chci. Panasonicy jsou geniální v tom, že to můžu bezstarostně nechat na automatice i si to rychle a pohodlně volit jak chci. Na ostatních fotoaparátech používám jednobodové ostření a rekompozici, neboť u nich je to ta spolehlivější varianta. U žádného mého fotoaparátu by mě ani nenapadlo tu automatiku používat. Jak říkám, problémem je to, že to Panasonic udělal tak dobře, že na rozdíl od jiných má smysl tu automatiku použít a používá se u fotek velmi dobře :-) Bohužel to už neplatí tak moc pro video.

Sledování objektu má u Panasonicu své mezery. Samotné sledování je perfektní, problém je ale v tom, že často nechytne ten objekt k zahájení sledování (což se děje v situacích, kdy v textuře nevidí žádný výraznější objekt, např. v krajině).
joeh (3352)|28.2.2017 22:40
[QUOTE=Milan Šurkala;44732]No, mně přijde, že tomu Panasonicu trochu křivdíš a některé problémy zveličuješ (přitom u mnoha jiných to funguje ještě mnohem hůře, ale děláš, jako by Panasonic byl totálně neschopný, přitom jen není nejlepší).[/QUOTE]

V tomto prípade si moje myšlienky špatne vykladáš. Panasonic považujem v oblasti 4K videa za lídra, stejne tak Sony. Ovšem za svoje penízky vyberám to najlepšie a preto som z výberu vyškrtal všetko nevyhovujúce a zostali len dva prístroje práve od Panáka GH5 a Soňáka A6500.
kolyy (1542)|28.2.2017 22:44
[QUOTE=joeh;44730]Dík Milan, pochopeno na plný profil. Hypotetická úvaha o zakúpení Panasonicu GH5 sa začína rozplývať ako para nad hrncom. Mesiac dozadu mal GH5 šance 45%, A6500 55% dnes má Panák tak 20%.[/QUOTE]

A nemal GH5 od začiatku šancu 0%? ;)

Každopádne nič z tohto sa GH5 nemusí týkať, keďže má mať AF systém úplne prepracovaný.