Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Foťák s 4K videom F1.0

kolyy (1542)|28.2.2017 22:55
[QUOTE=Milan Šurkala;44733]Ale já přece neřekl, že nemožnost si vybrat, nač ostřit je slabina Panasonicu. Právě naopak, je to jedna z jeho největších výhod.

Jenže ten 49zónový režim se u fotografií používá výborně, protože právě ani nemusím vybírat ten bod, rovnou nakomponuju snímek a fotím se zaostřením tam, kam obvykle chci. Panasonicy jsou geniální v tom, že to můžu bezstarostně nechat na automatice i si to rychle a pohodlně volit jak chci. Na ostatních fotoaparátech používám jednobodové ostření a rekompozici, neboť u nich je to ta spolehlivější varianta. U žádného mého fotoaparátu by mě ani nenapadlo tu automatiku používat. Jak říkám, problémem je to, že to Panasonic udělal tak dobře, že na rozdíl od jiných má smysl tu automatiku použít a používá se u fotek velmi dobře :-) Bohužel to už neplatí tak moc pro video.[/QUOTE]

Súhlasím s tým, že výber AF bodu automatikou je veľmi efektívny, používam ho vždy keď strčím foťák niekomu do ruky. Ale zásadná vec je, že táto celoplošná automatika je k dispozícii nielen v 49-zónovom režime, ale aj v tých ostatných mimo jednozónového. V prvom rade je to režim detekcie tvárí (koľkokrát to mám ešte napísať?), ktorý vylepšuje celoplošný automat o detekciu tvárí a navyše umožňuje presne to čo chceš - jednoduchým ťuknutím prejsť do jednozónového režimu.

[QUOTE=Milan Šurkala;44733]Sledování objektu má u Panasonicu své mezery. Samotné sledování je perfektní, problém je ale v tom, že často nechytne ten objekt k zahájení sledování (což se děje v situacích, kdy v textuře nevidí žádný výraznější objekt, např. v krajině).[/QUOTE]

To je pravda, najväčší problém sledovania objektu je prvotný fix. Kvôli tomu je to podľa mňa pre foto ťažko použiteľné. Pre video to však používam často, lebo tam nie je až taký problém ťuknúť na displej viackrát. Treba tiež zdôrazniť, že keď foták nemá fix, tak proste ostrí celoplošným módom, čo nie je nijaká tragédia, ako si sám vyzdvihol.
joeh (3352)|28.2.2017 23:01
Milan, ešte jedna fajnová záležitosť u Sonyho v režime videa - plne funkčné AutoISO + nastavenie min. a max. ISO. Vieš si predstaviť aká je to paráda točiť nejakú oslavu v naprostej pohode. Nastavím pevný čas, odcloním objektív, max. ISO tak, aby vo veľmi tmavých záberoch AutoISO zbytočne nepresvetlilo a jedém. Proste bez stresu, všetko parádne zaostrené i exponované. Potom je radosť točiť i so sedmičkou Metaxy v sebe.
joeh (3352)|28.2.2017 23:26
[QUOTE=kolyy;44735]A nemal GH5 od začiatku šancu 0%?[/QUOTE]

- Nie, na štarte výberu mal bajočko 45%, pár percent mal strhnuté za amputovaný blesk, to som ešte nevedel, že fotovýstup žiadny zázrak...
[QUOTE=kolyy;44735]Každopádne nič z tohto sa GH5 nemusí týkať, keďže má mať AF systém úplne prepracovaný.[/QUOTE]

- to ako myslíš, po hardwérovej stránke nepripadá v úvahu, algoritmy môžu vylepšiť, ale od verzie 0.58 sa to zázračne nezlepší...
kolyy (1542)|28.2.2017 23:42
[QUOTE=joeh;44739]to ako myslíš, po hardwérovej stránke nepripadá v úvahu, algoritmy môžu vylepšiť, ale od verzie 0.58 sa to zázračne nezlepší...[/QUOTE]

Myslím to v kontexte tejto diskusie o použití dotykového displeja v rôznych AF režimoch pri Panasonicoch. GH5 má mať celý software úplne prepracovaný (napr. 225 AF bodov miesto 49). Väčšina z toho, čo tu preberáme pri súčasných modeloch nemusí byť pre GH5 vôbec relevantná.

Ako sa bude chovať autofokus samotný by som si počkal. Z komentárov od predstaviteľov Panasonicu to vyzerá, že bude ladený prednastavene na pomalé prechody, súčasne bude ale možné nastaviť podstatne svižnejšie chovanie systému. Neorientoval by som sa podľa amatérov, ktorý divoko máchajú foťákom a pritom netušia čo robia.

Je to podobné, ako keby si mal A6300 nastavený v najpomalšom režime preostrovania, skúsil s tým mávať sem a tam, a potom z toho vyvodil že autofokus je vo videu na nič. Pritom ja by som ten najpomalší režim používal najviac.

---------- Doplněno v 23:42 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 23:41 ----------

[QUOTE=joeh;44737]Proste bez stresu, všetko parádne zaostrené i exponované. Potom je radosť točiť i so sedmičkou Metaxy v sebe.[/QUOTE]

Akurát účinná stabilizácia mi pri tomto prístupe trochu chýba ;)
joeh (3352)|28.2.2017 23:56
[QUOTE=kolyy;44740] GH5 má mať celý software úplne prepracovaný (napr. 225 AF bodov miesto 49).[/QUOTE]

- Zvláštne, práve ty si tvrdil, že vysoký počet AF bodov nieje dôležitý.

[QUOTE=kolyy;44740]Neorientoval by som sa podľa amatérov, ktorý divoko máchajú foťákom a pritom netušia čo robia. [/QUOTE]

- Video dámy s kyticou i ptáka na vimeo z GH5 neni mávanie, práve naopak točiči držia foťák ako na statíve.

[QUOTE=kolyy;44740]Akurát účinná stabilizácia mi pri tomto prístupe trochu chýba[/QUOTE]

- Po sedmičke Metaxy ? Však mám pevné ruky ako skala...
Milan Šurkala (3381)|1.3.2017 00:01
[QUOTE=joeh;44739]to ako myslíš, po hardwérovej stránke nepripadá v úvahu, algoritmy môžu vylepšiť, ale od verzie 0.58 sa to zázračne nezlepší... [/QUOTE]

Znovu říkám, že ta verze 0.58 ještě klidně může běžet na úplně těch původních algoritmech a ty nové se mohou teprve ladit ve firmwarech, které ještě nikdo nikdy venku neviděl a nezkoušel. Zatím vůbec nevíme, jak se to bude chovat a jak moc z nových algoritmů tam vlastně je a není. Možná to zůstane tak, jak to prezentují nynější firmwary, možná to bude úplně něco jiného.

---------- Doplněno 01-03-2017 v 00:01 ---------- Původní příspěvek byl napsán 28-02-2017 v 23:57 ----------

[QUOTE=joeh;44741]Zvláštne, práve ty si tvrdil, že vysoký počet AF bodov nieje dôležitý.[/QUOTE]

Ale to on přece nikde netvrdí, že je důležitý, kde to tam vidíš? Nebo teda aspoň já to tam nikde nevidím. Přijde mi, že poukazuje na jiný počet bodů jako na ukazatel, že tam je jiný než ten původní systém. A tedy podle původního systému není dobré hodnotit ten současný, když je očividně modifikovaný nebo úplně nový. Nikde tam nevidím, že by počet bodů považoval za důležitý. Jen to, že podle počtu bodů poznal, že je tam nový systém.
joeh (3352)|1.3.2017 00:06
[QUOTE=Milan Šurkala;44742]Ale to on přece nikde netvrdí, že je důležitý, kde to tam vidíš?[/QUOTE]

- Aha, tak som to špatne pochopil, prepáč kolyy.
joeh (3352)|1.3.2017 00:20
[QUOTE=Milan Šurkala;44742]Možná to zůstane tak, jak to prezentují nynější firmwary, možná to bude úplně něco jiného.[/QUOTE]

- Tak uvidíme. Každopádne dám krk na to, že v budúcej generácii GH xx bude fáza + kontrast.
joeh (3352)|1.3.2017 10:06
Výborná správa o GH5 - konečne má AutoISO v režime videa /M/, tá zlá správa - nikde som nenašiel informáciu o možnosti nastavenia minimálnej a maximálnej citlivosti AutoISO.
GH5.jpg
joeh (3352)|1.3.2017 11:51
Sony A6500, v linku je video ako si predstavujem perfektnú prácu Autofocusu v pohybe, plynulý zoom, stabilizáciu. Hoši od Panasonicu, dúfam že to vidíte...

joeh (3352)|1.3.2017 18:26
Panasonic GH5 - úvaha nad tým, čo je v silách inžinierov vylepšiť vo finálnej verzii firmware proti neskorej bete v rámci modulu zaostrovania v režime 4K videa.

- dokážu zrýchliť AF v prípade snímania statickej scény ? áno
- dokážu stejnú vec v prípade pomalého pohybu na scéne, kamera v kľude ? áno, čiastočne
- dokážu zrýchliť AF v prípade pohybu na scéne + pohyb prístroja ? nie, to sa pravdepodobne nepodarí, koliduje s princípom CDAF
- dokážu plne odstrániť pulzovanie/preostrovanie obrazu ? nie, čiastočne
- dokážu vyladiť AF, aby prístroj nerozhodilo príliš kontrastné pozadie ? nie
- dokážu vylepšiť AF, aby sa dali použiť veľmi svetelné objektívy /malá HO/ pri rýchlom predo-zadnom pohybe kolmo na snímač ? nie, to je pre DFD tabu
joeh (3352)|1.3.2017 21:02
Skončila foto-výstava CP+ 2017, Panasonic GH5 bol dostupný verejnosti a prvé série sa už naskladňujú na dlhú cestu poza mláku.
Komerčná verzia alebo minimálne predposledná verzia firmware je istá v ukážke. Teda jak to je s autofocusom - špatne to ostrí :

kolyy (1542)|2.3.2017 11:17
[QUOTE=Milan Šurkala;44742]Ale to on přece nikde netvrdí, že je důležitý, kde to tam vidíš? Nebo teda aspoň já to tam nikde nevidím. Přijde mi, že poukazuje na jiný počet bodů jako na ukazatel, že tam je jiný než ten původní systém. A tedy podle původního systému není dobré hodnotit ten současný, když je očividně modifikovaný nebo úplně nový. Nikde tam nevidím, že by počet bodů považoval za důležitý. Jen to, že podle počtu bodů poznal, že je tam nový systém.[/QUOTE]

Presne tak.
kolyy (1542)|2.3.2017 11:47
[QUOTE=joeh;44746]Sony A6500, v linku je video ako si predstavujem perfektnú prácu Autofocusu v pohybe, plynulý zoom, stabilizáciu. Hoši od Panasonicu, dúfam že to vidíte...[/QUOTE]

Áno, to vyzerá veľmi dobre. Tá kombinácia A6500+18-105/4 je pre takéto veci zrejme skvelá, autofokus poznáme, zoom tiež, nové je to ako pekne dokáže OIS+IBIS odstabilizovať takéto veci, a to napriek obmedzenej stabilizácii senzoru pri A6500 (v porovnaní s M43). Ak je Tvoja priorita rýchlo meniť v zábere ohnisko, ostriaci bod a kompozíciu, tak GH5 sa na to zrejme nechytí, nielen kvôli autofokusu, ale aj absencii pokročilého powerzoomu s takto širokým rozsahom. Porovnateľný Panasonic 45-175mm je čistý teleobjektív a neviem nakoľko sú kratšie M43 powerzoomy vhodné na takto plynulé zoomovanie vo videu.

Súčasne by som ale dodal, že takéto použitie je dosť špecifická vec. Dovolím si povedať, že väčšina ľudí takto koncipované video netočí a vyhýba sa rýchlym zmenám kompozície/ohniska/ostriacej roviny, najmä na profesionálnejšej úrovni. Možno v tom je vysvetlenie, prečo to Panasonic nerieši, proste na to nie je silná požiadavka od pokročilejších zákazníkov.
MONYS (152)|2.3.2017 17:21
Navíc GH5 má nastaviteltelné af ostření v několika rychlostech čily záleží na tom co tam ten tester nastavuje nebo jestli tam vůbec něco nastavil . Zcela jistě to není šunt jak se nám tady snaží někdo neustále předestírat.Přístroj je zcela přepracovaný a recenze a tomu dávají za pravdu.Důležite je to že bude natáčet 10 bit 4.2.2 4K /30p inter.+10bit 4.2.2 60p ext. nemluvě 4k 50/60p je mimořádný přínos.Stačí si projít zahraniční fora i diskuse.
joeh (3352)|2.3.2017 17:37
[QUOTE=MONYS;44752]Navíc GH5 má nastaviteltelné af ostření v několika rychlostech čily záleží na tom co tam ten tester nastavuje nebo jestli tam vůbec něco nastavil[/QUOTE]

- To si predstavuješ veľmi zjednodušene. Nastavenie rýchlosti AF v menu prístroja funguje len v scénach na ktoré je prístroj schopný zaostriť, v prípade problémov je to šumafuk, čo nastavíš.

[QUOTE=MONYS;44752]Zcela jistě to není šunt jak se nám tady snaží někdo neustále předestírat.[/QUOTE]

Tak to si nečítal všetky moje príspevky. Už len tým, že sa dostal do najuššieho výberu po boku s A6500 som dal jasne najavo, že GH5 považujem za kvalitný prístroj s výnimkou autofocusu, ten je vskutku proti konkurencii od Sonyho šunt.
joeh (3352)|2.3.2017 17:46
[QUOTE=MONYS;44752]Přístroj je zcela přepracovaný a recenze a tomu dávají za pravdu.[/QUOTE]

Oponentúra je dôležitá, presvedč ma o správnosti uprednostnenia GH5 pred A6500.

Recenzie sa oplatí doplniť vlastným rozumom a hľadať informácie, ktoré sú prioritou vlastným požiadavkám.
Napríklad v recenziách minulých modelov Panasonicu sa dočítaš o AF, že je rýchly, no a v skutočnosti platí reciproka.
joeh (3352)|2.3.2017 20:13
Panasonic GH5, video v linku prezentuje fungovanie duálnej stabilizácie obrazu. Zaujímavé je z hľadiska natočenia reálnych komponentov OIS + IBIS. Prvá je čočka objektívu, vzadu mechanicky stabilizovaný snímač.

MONYS (152)|2.3.2017 20:23
Nemá cenu se dohadovat, ještě není u nás v prodeji a nikdo jej ještě nedržel v ruce natož odzkoušel. Až bude u nás v prodeji a s novým fw bude se vědět víc.Zatím nemá cenu fabulovat co umí a neumí stále se jedná o předprodukční vzorek.
joeh (3352)|2.3.2017 21:06
Sony A6500, v ukážke typické rodinné video, ktoré evidentne točil neskúsený amatér ale vďaka svetelnému objektívu a schopnému AF je výsledok zaujímavý. Predpokladám nastavenie AF-C na rozšírený stred.

joeh (3352)|2.3.2017 21:46
Panasonic LX10, AF test začína 0:42, len pre tvrdé nátury...

joeh (3352)|2.3.2017 23:20
Sony A6300 vs. A6500, ukážka rozlíšenia/detaily. A6500 má dva procesory, čo sa prejavuje na ešte detailnejšom obraze, video obsahuje 4K clipy na ISO 200, ISO 3200 priblíženie 400% :

joeh (3352)|3.3.2017 13:07
Fuji X-T2, AF-C test :
joeh (3352)|3.3.2017 13:56
[QUOTE=kolyy;44751]Možno v tom je vysvetlenie, prečo to Panasonic nerieši, proste na to nie je silná požiadavka od pokročilejších zákazníkov.[/QUOTE]

- Bude donútený to riešiť v zmysle odpovede managera fotodivízie Panasonicu, kde naznačil, že v budúcnosti nevylučuje použitie PDAF. V linku je clip značne devastovaný autofocusom. Od 11.sekundy po 27.sekundu je to rozmazané alebo čiastočne neostré :

joeh (3352)|3.3.2017 14:53
Panasonic GH5, dve zvláštne veci - zistili na slashcam a EOSHD. Výrobca tvrdí, že video sa odčítava z celého senzoru ale na slashcam namerali crop 2,26x. Na EOSHD zistili podstatne vyšší šum v lowligt pri zázname v 10bit. ako v 8bit.

http://www.eoshd.com/comments/topic/21367-panasonic-gh5-all-is-revealed/?page=48
joeh (3352)|3.3.2017 16:21
Panasonic GH5 s pokročilou verziou FW 1.0 obdržal v teste na Cinema5D veľmi nelichotivé hodnotenie v kvalite obrazu. Mnohí čakali od režimu záznamu 4:2:2 10bit ďaleko viac, je to stejné ako režim 4:2:0 8bit...
záver testu :

- Vlog má vážne nedostatky
- obmedzený dynamický rozsah prístroja /ako GH4/
- záznam 4:2:2 10bit vyzerá stejne ako 4:2:0 8bit
- len priemerné výsledky v lowlight
- spomalený režim 180fps má podstatne nižšie rozlíšenie ako 1080p

Celý test nájdete na : https://www.cinema5d.com/panasonic-gh5-lab-review-10-bit-flaws-vlog-free-gh5-lut/
kolyy (1542)|3.3.2017 16:40
[QUOTE=joeh;44758]Panasonic LX10, AF test začína 0:42, len pre tvrdé nátury...[/QUOTE]

Toto je presne ten prípad testu AF, ktorý má s praktickou realitou pramálo spoločného. Áno, systém s fázovou detekciou ho zvládne, kým s kontrastnou detekciou môže zlyhať. Kontrastne fungujúci systém nemá spoľahlivý prúd informácií o vzdialenosti a musí preto do určitej mierý hádať. Mám už pomerne bohaté praktické skúsenosti s AF Panasonic vo videu a dovolím si preto popísať, čo sa asi deje:

- systém je ladený tak, že neochotne skokovito preostruje do veľmi krátkych vzdialeností. To je veľmi rozumný predpoklad v reálnych situáciách.
- systém sleduje pohyb kamery a obrazu, pokiaľ je oboje statické, tak je opatrný a radšej nepreostruje. Znovu rozumný predpoklad, zabráni to pulzovaniu. Je však na užívateľovi, aby prípadnú chybu korigoval.

Takže test, pri ktorom rýchlo pohnem kamerou a potom staticky čakám na preostrenie môže zlyhať, pokiaľ mám v ostriacej oblasti aj ostré pozadie. Naopak, LX10 ma celkom milo prekvapil svižným preostrením vo väčšine prípadov.

Ak chcem aby to robil spoľahlivo, musím na to inak - pomaly pohybovať kamerou s pozadia na popredie (to väčšinou stačí), prípadne obmedziť oblasť pre AF tak aby obsahoval iba popredie. Dobrá možnosť je použiť režim sledovania objektu a vybrať dotykom objekt, na ktorý sa má ostriť. Obraz by nemal byť statický pokým sa AF nechytí.

Kontrastný systém proste nie je blbuvzdorný, má svoje limity a musí sa s ním vedieť pracovať. Len potom je použiteľný. Tupé testy tohto typu sú proste na nič.

[QUOTE=joeh;44761] V linku je clip značne devastovaný autofocusom. Od 11.sekundy po 27.sekundu je to rozmazané alebo čiastočne neostré :[/QUOTE]

Klip môže byť len ťažko zdevastovaný autofokusom, keďže ten GH5 vo VFR režime (napr.180fps) vôbec nemá. Video je teda "zdevastované" manuálnym ostrením ;)
joeh (3352)|3.3.2017 17:16
[QUOTE=kolyy;44764]Klip môže byť len ťažko zdevastovaný autofokusom, keďže ten GH5 vo VFR režime (napr.180fps) AF vôbec nemá. [/QUOTE]

kolyy, to myslíš úplne vážne ? Ak je to pravda, tak už nemám slov...

PS Vidím, že aj ty študuješ GH5...
kolyy (1542)|3.3.2017 17:53
[QUOTE=joeh;44763]Panasonic GH5 s pokročilou verziou FW 1.0 obdržal v teste na Cinema5D veľmi nelichotivé hodnotenie v kvalite obrazu. Mnohí čakali od režimu záznamu 4:2:2 10bit ďaleko viac, je to stejné ako režim 4:2:0 8bit...
záver testu :

- Vlog má vážne nedostatky
- obmedzený dynamický rozsah prístroja /ako GH4/
- záznam 4:2:2 10bit vyzerá stejne ako 4:2:0 8bit
- len priemerné výsledky v lowlight
- spomalený režim 180fps má podstatne nižšie rozlíšenie ako 1080p

Celý test nájdete na : https://www.cinema5d.com/panasonic-gh5-lab-review-10-bit-flaws-vlog-free-gh5-lut/[/QUOTE]

Vôbec sa v tom nevyznám, ale mnoho ľudí v komentároch pod článkom namieta, že pri VLogu ide o kompresné artefakty. EOSHD dokonca zverejnilo článok v podobnom duchu:

http://www.eoshd.com/2017/03/cinema5d-slate-panasonic-gh5-call-v-log-10bit-unusable/

Každopádne to naznačuje, že 10bit+VLog zaznamenaných interne 150Mbit/s codecom nemusí byť samozrejmá výhra. V lete má prísť 400Mb/s codec, možno to zlepší.

[QUOTE]PS Vidím, že aj ty študuješ GH5...[/QUOTE]

Jasné, ale bez úvahy o kúpe. Zaujíma ma však, čo nové príde, keďže niečo z toho sa určite dostane aj do ďalších modelov. V prvom rade som zvedavý na nástupcu GX8.
joeh (3352)|3.3.2017 18:15
[QUOTE=kolyy;44766]Jasné, ale bez úvahy o kúpe.[/QUOTE]

- To máš potom jednoduchšie ako ja. Každý deň objavím nejakú dôležitú informáciu o GH5, za 2000 EUR sa to oplatí študovať.

[QUOTE=kolyy;44766]som zvedavý na nástupcu GX8[/QUOTE]

Panasonic GX8 je pekný kúsok, ak dajú do nástupcu snímač s fázou, bude to vskutku parádny strojček. Nejaký predpokladaný termín predstavenia už vieme ?
kolyy (1542)|3.3.2017 18:40
[QUOTE=joeh;44767]- To máš potom jednoduchšie ako ja. Každý deň objavím nejakú dôležitú informáciu o GH5, za 2000 EUR sa to oplatí študovať.[/QUOTE]

Pokiaľ Ťa zaujímajú aj detailné oficiálne informácie a máš niekoľko hodín, na youtube je veľmi podrobné (neformálne) interview s Seanom Robinsonom z Panasonicu. Prvotné video pri predstavení:

Tu je pokračovanie, kde sa zodpovedajú dodatočné otázky. V popisku k videu si môžeš kliknúť aj na konkrétne otázky. Má to 4 časti (2A-2B-2C-2D), tu máľ 2A:

Na tom kanály (Joseph Linaschke) sú aj mnohé ďalšie veci ku GH5, napríklad aj testy autofokusu. Je to samozrejme od niekoho spriazneného s Panasonicom, ale mohlo by Ťa to zaujímať.

[QUOTE=joeh;44767]Panasonic GX8 je pekný kúsok, ak dajú do nástupcu snímač s fázou, bude to vskutku parádny strojček. Nejaký predpokladaný termín predstavenia už vieme ?[/QUOTE]

Zatiaľ je ticho, iba si osobne myslím, že GX8 je v dnešnej modelovej zostave už dosť zaostáva a tak je logický príchod nástupcu. Určite tam ale bude časový odstup od GH5. Fázu dostane len veľmi ťažko, očakávam skôr senzor, stabilizáciu a vylepšený autofokus, prípadne ďalšie veci z GH5. Snáď 4K/60p, ale asi nie 10bit ani VLog.
joeh (3352)|3.3.2017 19:18
[QUOTE=kolyy;44768]Na tom kanály (Joseph Linaschke) sú aj mnohé ďalšie veci ku GH5, napríklad aj testy autofokusu. Je to samozrejme od niekoho spriazneného s Panasonicom, ale mohlo by Ťa to zaujímať.[/QUOTE]

- Vďaka za linky, videl som dve videá od spomínaného autora na tému AF, no obe s pricloneným objektívom, ale neva ďaľšie info sa hodia.

Podľa dpreview k predstaveniu GX8 došlo 7/15, tak skoré uvedenie nástupcu je veľmi pravdepodobné.
joeh (3352)|3.3.2017 20:26
Sony A6500, lowlight, AF, takto je to správne :

joeh (3352)|3.3.2017 21:01
Dva procesory umožnili použiť zložitejšie výpočtové algoritmy u A6500 a výsledkom je čisté video na ISO 25600 :

joeh (3352)|3.3.2017 22:33
Troška odbočím na výber 4K BD prehrávača + 4K obsahu z USB. Vybral som :
https://www.sony.sk/electronics/prehravace-blu-ray-disc/ubp-x800?cpint=1:HOMEPAGE_THELATEST8SPAN_CES2017UBPX800_6637
kolyy (1542)|3.3.2017 23:47
[QUOTE=joeh;44769]Vďaka za linky, videl som dve videá od spomínaného autora na tému AF, no obe s pricloneným objektívom, ale neva ďaľšie info sa hodia.[/QUOTE]

Pokiaľ myslíš snowboard a skateboard, obe videá boli točené podľa komentára plne otvorené (s novým 12-60/2.8-4). Momenty točené na dlhú vzdialenosť so striedmym zoomom mali veľkú HO, to je pravda, ale tie približovačky dali AF určite zabrať.
kolyy (1542)|4.3.2017 00:14
Aby bolo zrejmé, toto je predmetné video, o ktorom hovorím. Skateboard v prvej časti možno nie je najlepšie koncipovaný, navyše autor skúšal rôzne nastavenia, ktoré nemuseli byť optimálne. Ale snowboard v druhej časti je myslím veľmi veľmi slušný.

joeh (3352)|4.3.2017 11:03
[QUOTE=kolyy;44768]Na tom kanály (Joseph Linaschke) sú aj mnohé ďalšie veci ku GH5, napríklad aj testy autofokusu. Je to samozrejme od niekoho spriazneného s Panasonicom, ale mohlo by Ťa to zaujímať.[/QUOTE]

Správne uvažuješ, spriaznený tester s Panasonicom, musíme to brať ako promo videá.

[QUOTE=kolyy;44774]Skateboard v prvej časti možno nie je najlepšie koncipovaný, navyše autor skúšal rôzne nastavenia, ktoré nemuseli byť optimálne. Ale snowboard v druhej časti je myslím veľmi veľmi slušný.[/QUOTE]

Snowboard je podľa mňa stejne točený na priclonený objektív - v prílohe je extrahovaný snímok z videa, kde je relatívne ostrá jak osoba, tak stromy a skala v pozadí, vzdialenosť je veľká :
GH5 snow.jpg
joeh (3352)|4.3.2017 11:23
kolyy, tá informácia, že je autofocus GH5 nefunkčný v režimoch spomaleného a zrýchleného videa /VFR/ pochádza z overeného zdroja, dá sa to brať ako fakt ?
Milan Šurkala (3381)|4.3.2017 13:25
Na tom mi ale nepřijde nic až tak divného, nepamatuju si, že bych měl někdy nějaký fotoaparát, který by uměl ostřit u zpomaleného videa (RX10 II i RX100 IV, pokud si to dobře pamatuju, při aktivaci DRAM bufferu automaticky přepnou na manuální ostření). AF obvykle pracuje při normálních režimech, které jsou zaznamenávány i se zvukem (tedy do 120p, pokud 120p je normální - superplynulý a ne zpomalený záznam).
joeh (3352)|4.3.2017 14:24
[QUOTE=Milan Šurkala;44777]AF obvykle pracuje při normálních režimech, které jsou zaznamenávány i se zvukem (tedy do 120p, pokud 120p je normální - superplynulý a ne zpomalený záznam).[/QUOTE]

Vývoj sa zastaviť nedá, u Sony A6300/6500 pracuje autofocus i v režime VFR /bez zvuku/, preto som mal otázku, či to Panasonic GH5 skutočne nevie.
joeh (3352)|4.3.2017 17:49
Ukážka autofocusu A6300, zrýchlené 8fps :

[video=vimeo;206719740]https://vimeo.com/206719740[/video]
joeh (3352)|4.3.2017 23:00
10 vecí, ktoré znižujú hodnotu GH5. Niektoré ma moc netankujú, ale nemožnosť nabíjania cez USB port je nová informácia, hlúpy to krok.

romana51 (311)|5.3.2017 08:08
Tedy joeh, jestli považuješ nemožnost nabíjení přes USB jako hloupost, tak jsi zřejmě ten "dar" nezažil.
Já to měl a ještě mám u videokamery Sony D8 jen v trochu jiném provedení, baterie se nabíjí přes kameru, a byl to pořádný "voprus"! Baterie jsou ještě funkční a dají se používat s diodovým světlem, ale to nabíjení to je fakt pitomost.
Také to většina majitelů podobných Soňáckých videokamer proklínala. :stupid
joeh (3352)|5.3.2017 09:51
[QUOTE=romana51;44781]Tedy joeh, jestli považuješ nemožnost nabíjení přes USB jako hloupost, tak jsi zřejmě ten "dar" nezažil.[/QUOTE]

- Možnosť nabíiania cez USB je výborná vec z praktického i technického hľadiska. Kamera D8 má signál vyvedený prostredníctvom portu iLink /FireWire/, takže potrebuješ dva káble. Každý moderný prístroj by mal mať možnosť nabíjania USB pre tieto dôvody :

- veľmi praktické - pripojíš foťák USB káblom k PC a po stiahnutí súborov sa začne dobíjať
- nabíjanie je šetrné k akumulátoru, pretože dobíjací prúd je približne polovičný, teplota aku pri nabíjaní je podstatne nižšia a tým sa predlžuje životnosť aku
- v teréne bez el. siete sa dá prístroj nabiť z powerbanky /ext. akumulátor s násobkom kapacity/, alebo z notebooku
- neprichádzaš o možnosť nabíjania nabíjačkou
Záverom, nikdy nepoužívaj rýchlonabíjačky, ničí to akumulátor. Dodávanú nabíjačku len v prípade požiadavky rýchlejšieho nabitia. Inak USB.
joeh (3352)|5.3.2017 10:20
Pár príspevkov vyššie je video, ktoré poukazuje na nedostatky Panasonicu GH5, od stejného autora je video, kde menuje nedostatky Sony A6500 :

joeh (3352)|5.3.2017 10:46
Nekonečných 5 sekúnd preostruje DFD systém u GH5 z kalendára na dvere v priloženom videu :

joeh (3352)|5.3.2017 11:39
Bitva graduje, Panasonic GH5 vs. Sony A6500 vo fotorežime - Soňák dosahuje v jpg lepšie výsledky na ISO 640 ako Panák na ISO 400 :
A6500 ISO 640.jpg gh5 ISO 400.jpg
joeh (3352)|5.3.2017 13:25
Sony A6500 ISO 400, 2500, 3200 :
400 Sony-Alpha-A6500-Lucy-Portrait-without-flash-DSC09132_1486548974.jpg 2500 Sony-Alpha-a6500-106mm-DSC00170_1481665222.jpg 3200 Sony-Alpha-a6500-70mm-DSC00537_1481665549.jpg
joeh (3352)|5.3.2017 16:41
Rozhodnutie, ktorý prístroj je výhodnejší pre foto-video nadšenca sa blíži do finále. Ešte predtým som vypracoval zoznam nedostatkov Panasonicu GH5 proti Sony A6500, snáď sa to niekomu hodí :

- menší senzor, pomer 4:3
- absencia interného blesku
- slabá kvalita .jpg /RAW doplním/
- rušivý šum už od ISO 800 foto
- chýba nastavenie min. času uzávierky /na 90%/
- nemá nastavenie min. max. AutoISO
- slabší dynamický rozsah
- pomalý, neistý a pulzujúci autofocus /video/
- slabšia citlivosť na svetlo, max. ISO 12800 /video/
- ISO 100 len v rozšírenom režime
- nemá nastavenie min. a max. AutoISO v manuálnom režime videa
- nemá USB nabíjanie
- rušivý šum na ISO 12800 /video/
- nedostupnosť rozumného zoom video-objektívu
- vysoká hmotnosť, samotné telo 725g
- uletená cena 2000 EUR len telo

Záverom - po dlhom zozname nedostatkov GH5 sa môže prístroj zdať ako technický polotovar, ale neni to tak. Panasonic GH5 patrí k špičke, čo sa týka kamery. Kameraman profesionál má iný rebríček hodnôt a zoznam by vypadal úplne inak.