Foťák s 4K videom F1.0
[QUOTE=joeh;44784]Nekonečných 5 sekúnd preostruje DFD systém u GH5 z kalendára na dvere v priloženom videu :
[/QUOTE]
no dobre je, že často si tu a nie vedľa. To by človek z Teba len zvracal o tých hlúpostiach, čo tu neustále píšeš. Tvoj skôr monológ na to, ako si hladiť svoje ego. Smutné.
Už som ti písal, že sa aspoň nauč niečo po anglicky, pretože čo tvoja dedukcia, to perla.
Čo sa týka toho AF, čo tu neustále melieš, tak si aspoň pozri príspevky na weboch, kde sa seriózne testuje, trebárs ten AF na GH4/5 , aj keď ako Ti tu neustále omieľajú, všetko varíš z vody. GH5 prichádza na SK trh až začiatkom apríla s finálnym FW, bude to verzia 1.2. Ešte stále sa zbierajú informácie hlavne od ľudí, čo robia externe pre Panas. Tieto poznatky sú už z časti zapracované už vo vydanom beta FW 1.0. Čiže honíš si svoje Sony ego ( joj, to je u Teba veľmi stará vec ešte od doby, čo som mal Canon HF200 a potom Panas 870 ), tak si ruku neutras :stupid
Každopádne kvôli objektívnosti tu aspoň postni odkazy z Vimeo a Youtube, kde je jasne vidieť bohaté nastavenia AF a hlavne, kde je vidieť bleskovú reakciu AF v režime video.
Dal si sem schválne odkazy napr. z CES-u, kde jeden user s mobilom sníma vláčikovú dráhu a nad koľajami visí súdržne GH4 a GH5 a ty naletíš obrazu z mobilu. A keď sme pri tom CES-e, tak si asi len tak náhodou prehliadol video s ukážkami AF od toho istého usera..
Ale tvoju rétoriku už poznám. :stupid
[/QUOTE]
no dobre je, že často si tu a nie vedľa. To by človek z Teba len zvracal o tých hlúpostiach, čo tu neustále píšeš. Tvoj skôr monológ na to, ako si hladiť svoje ego. Smutné.
Už som ti písal, že sa aspoň nauč niečo po anglicky, pretože čo tvoja dedukcia, to perla.
Čo sa týka toho AF, čo tu neustále melieš, tak si aspoň pozri príspevky na weboch, kde sa seriózne testuje, trebárs ten AF na GH4/5 , aj keď ako Ti tu neustále omieľajú, všetko varíš z vody. GH5 prichádza na SK trh až začiatkom apríla s finálnym FW, bude to verzia 1.2. Ešte stále sa zbierajú informácie hlavne od ľudí, čo robia externe pre Panas. Tieto poznatky sú už z časti zapracované už vo vydanom beta FW 1.0. Čiže honíš si svoje Sony ego ( joj, to je u Teba veľmi stará vec ešte od doby, čo som mal Canon HF200 a potom Panas 870 ), tak si ruku neutras :stupid
Každopádne kvôli objektívnosti tu aspoň postni odkazy z Vimeo a Youtube, kde je jasne vidieť bohaté nastavenia AF a hlavne, kde je vidieť bleskovú reakciu AF v režime video.
Dal si sem schválne odkazy napr. z CES-u, kde jeden user s mobilom sníma vláčikovú dráhu a nad koľajami visí súdržne GH4 a GH5 a ty naletíš obrazu z mobilu. A keď sme pri tom CES-e, tak si asi len tak náhodou prehliadol video s ukážkami AF od toho istého usera..
Ale tvoju rétoriku už poznám. :stupid
[QUOTE=jarino1978;44788]To by človek z Teba len zvracal o tých hlúpostiach, čo tu neustále píšeš.[/QUOTE]
Tvoj spôsob komunikácie je vskutku zaujímavý. Teší ma, že máš vlákno a moje príspevky podrobne naštudované a nič ti neušlo, len nechápem prečo to tak precízne študuješ, keď máš potom ťažobu.
Menoval som 16 dôvodov ako kritiku GH5, ak si odborník, napíš, ktoré sú nepravdivé. Prosím o slušnú komunikáciu.
Tvoj spôsob komunikácie je vskutku zaujímavý. Teší ma, že máš vlákno a moje príspevky podrobne naštudované a nič ti neušlo, len nechápem prečo to tak precízne študuješ, keď máš potom ťažobu.
Menoval som 16 dôvodov ako kritiku GH5, ak si odborník, napíš, ktoré sú nepravdivé. Prosím o slušnú komunikáciu.
gh4 auto focus , 4K/30p down 720p/30p HEVC[ATTACH]2040[/ATTACH] . Režim Cine-D, ISO 6400 .
točené len na "slepo" na plný automat. keď to gh4 dokáže do 2s, tak gh5 to nemôže robiť 5-6 s. keď zvolíš afs, tak to je v daných podmienkach do 1s. Keď si vyberieš len danú oblasť, dajme tomu ihličie a postavy, tak podľa detekcie pohybu si na správnom výsledku do 0,5s pri GH4.
kúzlo modelov gh je v možnostiach nastavenia, čo síce možno prďulovi nevyhovuje, ale kto umí, ten umí.
pri portrétovaní bude kľudne stačiť aj to moderné detekcia tvárií, kde preostrovanie trvá do 0,5s z osoby na osobu, alebo napr. zo stromu na osobu.
točené len na "slepo" na plný automat. keď to gh4 dokáže do 2s, tak gh5 to nemôže robiť 5-6 s. keď zvolíš afs, tak to je v daných podmienkach do 1s. Keď si vyberieš len danú oblasť, dajme tomu ihličie a postavy, tak podľa detekcie pohybu si na správnom výsledku do 0,5s pri GH4.
kúzlo modelov gh je v možnostiach nastavenia, čo síce možno prďulovi nevyhovuje, ale kto umí, ten umí.
pri portrétovaní bude kľudne stačiť aj to moderné detekcia tvárií, kde preostrovanie trvá do 0,5s z osoby na osobu, alebo napr. zo stromu na osobu.
[QUOTE=jarino1978;44790]gh4 auto focus , 4K/30p down 720p/30p HEVCgh4 af.rar . Režim Cine-D, ISO 6400 .[/QUOTE]
- Čo to akože je...
---------- Doplněno v 22:08 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 22:05 ----------
[QUOTE=jarino1978;44790]keď zvolíš afs[/QUOTE]
- Čo je afs...
- Čo to akože je...
---------- Doplněno v 22:08 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 22:05 ----------
[QUOTE=jarino1978;44790]keď zvolíš afs[/QUOTE]
- Čo je afs...
[QUOTE=joeh;44775]Snowboard je podľa mňa stejne točený na priclonený objektív - v prílohe je extrahovaný snímok z videa, kde je relatívne ostrá jak osoba, tak stromy a skala v pozadí, vzdialenosť je veľká :[/QUOTE]
Ten záber, ktorý ukazuješ je možno priclonený, ale podstatné sú predsa tie približovačky. Mrkni sa na 8:05, tam je rozmazanie pozadia jasne vidieť.
[QUOTE=joeh;44776]kolyy, tá informácia, že je autofocus GH5 nefunkčný v režimoch spomaleného a zrýchleného videa /VFR/ pochádza z overeného zdroja, dá sa to brať ako fakt ?[/QUOTE]
Bola to jedna z vecí preberaných v tom videu, čo som dával vyššie.
[QUOTE=joeh;44780]10 vecí, ktoré znižujú hodnotu GH5. Niektoré ma moc netankujú, ale nemožnosť nabíjania cez USB port je nová informácia, hlúpy to krok.[/QUOTE]
Z tých 10 vecí sú väčšina nezmysly, ktoré sa nedali vôbec realisticky očakávať. Nemožnosť nabíjať cez USB je však naozaj nepríjemné, v tom interview sa preberalo aj toto a je vraj preto nejaký technologický dôvod.
Ten záber, ktorý ukazuješ je možno priclonený, ale podstatné sú predsa tie približovačky. Mrkni sa na 8:05, tam je rozmazanie pozadia jasne vidieť.
[QUOTE=joeh;44776]kolyy, tá informácia, že je autofocus GH5 nefunkčný v režimoch spomaleného a zrýchleného videa /VFR/ pochádza z overeného zdroja, dá sa to brať ako fakt ?[/QUOTE]
Bola to jedna z vecí preberaných v tom videu, čo som dával vyššie.
[QUOTE=joeh;44780]10 vecí, ktoré znižujú hodnotu GH5. Niektoré ma moc netankujú, ale nemožnosť nabíjania cez USB port je nová informácia, hlúpy to krok.[/QUOTE]
Z tých 10 vecí sú väčšina nezmysly, ktoré sa nedali vôbec realisticky očakávať. Nemožnosť nabíjať cez USB je však naozaj nepríjemné, v tom interview sa preberalo aj toto a je vraj preto nejaký technologický dôvod.
[QUOTE=joeh;44787]Rozhodnutie, ktorý prístroj je výhodnejší pre foto-video nadšenca sa blíži do finále. Ešte predtým som vypracoval zoznam nedostatkov Panasonicu GH5 proti Sony A6500, snáď sa to niekomu hodí :
- menší senzor, pomer 4:3
- absencia interného blesku
- slabá kvalita .jpg /RAW doplním/
- rušivý šum už od ISO 800 foto
- chýba nastavenie min. času uzávierky /na 90%/
- nemá nastavenie min. max. AutoISO
- slabší dynamický rozsah
- pomalý, neistý a pulzujúci autofocus /video/
- slabšia citlivosť na svetlo, max. ISO 12800 /video/
- ISO 100 len v rozšírenom režime
- nemá nastavenie min. a max. AutoISO v manuálnom režime videa
- nemá USB nabíjanie
- rušivý šum na ISO 12800 /video/
- nedostupnosť rozumného zoom video-objektívu
- vysoká hmotnosť, samotné telo 725g
- uletená cena 2000 EUR len telo
Záverom - po dlhom zozname nedostatkov GH5 sa môže prístroj zdať ako technický polotovar, ale neni to tak. Panasonic GH5 patrí k špičke, čo sa týka kamery. Kameraman profesionál má iný rebríček hodnôt a zoznam by vypadal úplne inak.[/QUOTE]
Nastavenie min.rýchlosti závierky pri automatickom ISO GH5 práve má, je to na 100%, rovnako ako korekciu expozície v M. Maximum pre auto ISO určite má, aspoň pre foto, ako všetky foťáky Panasonic.
Vysokú hmotnosť treba brať ako kompromis vzhľadom k schopnosti neobmedzeného nahrávania 4K videa, vrátane 10bit a 60p módov.
Slabý jpeg - to teda neviem. Práve Sony podľa mňa príliš nevyniká kvalitou jpegu, a to najmä farebným podaním. Už GX80 má slušne vylepšené jpegy a GH5 má priniesť výrazný pokrok vrátane veľmi pokročilých algoritmov pri demozaikovaní, doostrovaní a odšumovaní. Takže by som si z hodnotením počkal.
Rušivý šum na ISO800 - každý má svoje hranice, ale ISO800 je na M43 podľa mňa ešte relatívne čisté a GH5 určite neprinesie zhoršenie. Ty si tu hodil nejaké náhodné snímky, ale bez bližšej znalosti podmienok a použitého spracovania to nemá veľkú výpovednú hodnotu.
- menší senzor, pomer 4:3
- absencia interného blesku
- slabá kvalita .jpg /RAW doplním/
- rušivý šum už od ISO 800 foto
- chýba nastavenie min. času uzávierky /na 90%/
- nemá nastavenie min. max. AutoISO
- slabší dynamický rozsah
- pomalý, neistý a pulzujúci autofocus /video/
- slabšia citlivosť na svetlo, max. ISO 12800 /video/
- ISO 100 len v rozšírenom režime
- nemá nastavenie min. a max. AutoISO v manuálnom režime videa
- nemá USB nabíjanie
- rušivý šum na ISO 12800 /video/
- nedostupnosť rozumného zoom video-objektívu
- vysoká hmotnosť, samotné telo 725g
- uletená cena 2000 EUR len telo
Záverom - po dlhom zozname nedostatkov GH5 sa môže prístroj zdať ako technický polotovar, ale neni to tak. Panasonic GH5 patrí k špičke, čo sa týka kamery. Kameraman profesionál má iný rebríček hodnôt a zoznam by vypadal úplne inak.[/QUOTE]
Nastavenie min.rýchlosti závierky pri automatickom ISO GH5 práve má, je to na 100%, rovnako ako korekciu expozície v M. Maximum pre auto ISO určite má, aspoň pre foto, ako všetky foťáky Panasonic.
Vysokú hmotnosť treba brať ako kompromis vzhľadom k schopnosti neobmedzeného nahrávania 4K videa, vrátane 10bit a 60p módov.
Slabý jpeg - to teda neviem. Práve Sony podľa mňa príliš nevyniká kvalitou jpegu, a to najmä farebným podaním. Už GX80 má slušne vylepšené jpegy a GH5 má priniesť výrazný pokrok vrátane veľmi pokročilých algoritmov pri demozaikovaní, doostrovaní a odšumovaní. Takže by som si z hodnotením počkal.
Rušivý šum na ISO800 - každý má svoje hranice, ale ISO800 je na M43 podľa mňa ešte relatívne čisté a GH5 určite neprinesie zhoršenie. Ty si tu hodil nejaké náhodné snímky, ale bez bližšej znalosti podmienok a použitého spracovania to nemá veľkú výpovednú hodnotu.
[QUOTE=kolyy;44794]y si tu hodil nejaké náhodné snímky, ale bez bližšej znalosti podmienok a použitého spracovania to nemá veľkú výpovednú hodnotu.[/QUOTE]
- na IR sú zverejnené snímky v .jpg na všetky citlivosti i priame porovnanie s A6500
---------- Doplněno v 23:22 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 23:19 ----------
[QUOTE=kolyy;44794]Maximum pre auto ISO určite má, aspoň pre foto, ako všetky foťáky Panasonic.[/QUOTE]
- pre video na 99 % nemá
- na IR sú zverejnené snímky v .jpg na všetky citlivosti i priame porovnanie s A6500
---------- Doplněno v 23:22 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 23:19 ----------
[QUOTE=kolyy;44794]Maximum pre auto ISO určite má, aspoň pre foto, ako všetky foťáky Panasonic.[/QUOTE]
- pre video na 99 % nemá
[QUOTE=joeh;44793]kolyy, čo si myslíš o zozname 16. výčitiek na adresu GH5, ktoré som definoval, sú pravdivé ?[/QUOTE]
Pravda je, že GH5 má menší senzor (a k tomu 12bit s min.ISO200) a z toho vyplývajú určité kompromisy na strane kvality foto i video výstupu (oproti APS-C a FF). Autofokus asi nebude na úrovni fázovej detekcie (ale pomalý, neistý a pulzujúci sú pravdepodobne silné slová).
Na druhej strane váhy je však to, čo GH5 dokáže oproti A6500 naviac - 4K 10bit, 4K/60fps, 1080p/180fps, "6K", neobmedzené nahrávanie, minimalizovaný RS, kvalitne stabilizovaný senzor, plne otočný displej, odladený dotykový displej, dobrá viditeľnosť LCD na slnku, dve SD karty, štandardný HDMI výstup, atď.
Využiješ z toho niečo? Podľa všetkého čo píšeš sa zdá, že najväčší dôraz kladieš na kvalitu výstupu, autofokus a zoomovanie (všetko vo videu). Ak je to tak, A6500 mi príde pre Teba ako lepšia voľba, dá Ti oproti A6300 predsa len lepšiu stabilizáciu (aj so Sigmou 30/1.4!) a dotykáč. Otázka je, či to vôbec stojí za to. Prechod ku GH5 by pre Teba nutne musel znamenať určitý experiment a možno zmenu priorít pri točení.
Pravda je, že GH5 má menší senzor (a k tomu 12bit s min.ISO200) a z toho vyplývajú určité kompromisy na strane kvality foto i video výstupu (oproti APS-C a FF). Autofokus asi nebude na úrovni fázovej detekcie (ale pomalý, neistý a pulzujúci sú pravdepodobne silné slová).
Na druhej strane váhy je však to, čo GH5 dokáže oproti A6500 naviac - 4K 10bit, 4K/60fps, 1080p/180fps, "6K", neobmedzené nahrávanie, minimalizovaný RS, kvalitne stabilizovaný senzor, plne otočný displej, odladený dotykový displej, dobrá viditeľnosť LCD na slnku, dve SD karty, štandardný HDMI výstup, atď.
Využiješ z toho niečo? Podľa všetkého čo píšeš sa zdá, že najväčší dôraz kladieš na kvalitu výstupu, autofokus a zoomovanie (všetko vo videu). Ak je to tak, A6500 mi príde pre Teba ako lepšia voľba, dá Ti oproti A6300 predsa len lepšiu stabilizáciu (aj so Sigmou 30/1.4!) a dotykáč. Otázka je, či to vôbec stojí za to. Prechod ku GH5 by pre Teba nutne musel znamenať určitý experiment a možno zmenu priorít pri točení.
Zaujímavé na tom je, že najočakávanejší režim, čiže 4K 4:2:2 10bit vypadá podľa Cinema5D stejne ako 4:2:0 8bit. a navyše podstatne viac šumí. Zdroj EOSHD, Cinema5D. Na slashcam namerali v 4K crop 2,26
Iste, už sme to diskutovali, momentálne to zostáva ako otáznik. Myslím, že až sa to dostane vo finálnej verzii do predaja a ľudia to v širšom meradle odskúšajú, tak sa rýchlo ukáže pravda, t.j. či má 10bit mód reálny prínos.
[QUOTE=kolyy;44792]Ten záber, ktorý ukazuješ je možno priclonený, ale podstatné sú predsa tie približovačky. Mrkni sa na 8:05, tam je rozmazanie pozadia jasne vidieť.
[/QUOTE]
Zrejme myslíš záber v prílohe, áno ak by takto pracoval AF je to super, ale má to háčik. Toho snowmana kamera sledovala ako sa približuje a niekoľko sekúnd bol veľmi blízko nie celkom zaostrený, AF začal preostrovať na blízko a hneď nato snowman odpochodoval ďalej a už AF mal zaostrené. Uznávam, že to vypadá pekne.
[/QUOTE]
Zrejme myslíš záber v prílohe, áno ak by takto pracoval AF je to super, ale má to háčik. Toho snowmana kamera sledovala ako sa približuje a niekoľko sekúnd bol veľmi blízko nie celkom zaostrený, AF začal preostrovať na blízko a hneď nato snowman odpochodoval ďalej a už AF mal zaostrené. Uznávam, že to vypadá pekne.
V linku autor popisuje autofocus GH5 firmware 1.0, spomína čas preostrovania 4 sekundy https://www.dpreview.com/forums/thread/4125525
[QUOTE=joeh;44799]Zrejme myslíš záber v prílohe, áno ak by takto pracoval AF je to super, ale má to háčik. Toho snowmana kamera sledovala ako sa približuje a niekoľko sekúnd bol veľmi blízko nie celkom zaostrený, AF začal preostrovať na blízko a hneď nato snowman odpochodoval ďalej a už AF mal zaostrené. Uznávam, že to vypadá pekne.[/QUOTE]
Rozostrená bola cca 1s, a to v momente veľkého priblíženia, keď mal kameraman veľké problémy udržať snowboardistu v zábere. Následná druhá približovačka bola bezchybná. Podľa mňa je to paráda a mne by to takto stačilo, ak by to bolo typické. Obávam sa však, že za slabšieho svetla a na krátke vzdialenosti to nebude také presvedčivé.
Rozostrená bola cca 1s, a to v momente veľkého priblíženia, keď mal kameraman veľké problémy udržať snowboardistu v zábere. Následná druhá približovačka bola bezchybná. Podľa mňa je to paráda a mne by to takto stačilo, ak by to bolo typické. Obávam sa však, že za slabšieho svetla a na krátke vzdialenosti to nebude také presvedčivé.
Pridám ešte jednu vec na zamyslenie - postupne posúvam fotenie s GM5/GX80 na vyššiu úroveň čo sa týka autofokusu. Fotil som už niektoré fakt náročné veci, napríklad naposledy dieťa na naozaj veľkom reťazovom kolotoči. Aj s GM5, ktorý nemá ani DFD, som bol schopný s teleobjektívom bez problémov vyfotiť ostré fotky priamo oproti približujúcej sa sedačke na kolotoči vo veľkej rýchlosti. To čo dokázal Panasonic s kontrastným ostrením pri fotení je vskutku neskutočné. Zrejme veria, že sa im podobný husársky kúsok podarí aj vo videu. Mám pochybnosti, ale počkal by som si.
Nové video AF od cameralabs interes od 18. sekundy :
[video=vimeo;207091964]https://vimeo.com/207091964[/video]
[video=vimeo;207091964]https://vimeo.com/207091964[/video]
[QUOTE=kolyy;44802]To čo dokázal Panasonic s kontrastným ostrením pri fotení je vskutku neskutočné. Zrejme veria, že sa im podobný husársky kúsok podarí aj vo videu. Mám pochybnosti, ale počkal by som si.[/QUOTE]
To je práve mimoriadne zvláštne u DFD, že fotorežim zvláda autofocus parádne a u videa je slabší jak tá čínska prvotina M4/3 Xiaomi.
V čom je problém...
To je práve mimoriadne zvláštne u DFD, že fotorežim zvláda autofocus parádne a u videa je slabší jak tá čínska prvotina M4/3 Xiaomi.
V čom je problém...
[QUOTE=joeh;44805]To je práve mimoriadne zvláštne u DFD, že fotorežim zvláda autofocus parádne a u videa je slabší jak tá čínska prvotina M4/3 Xiaomi.
V čom je problém...[/QUOTE]
Poviem Ti v čom si myslím, že je problém. Podľa mňa je Tvoja predstava a predstava Panasonicu o kvalitnom AF vo videu diametrálne odlišná. Ty si zrejme myslíš, že čím rýchlejšie AF reaguje, tým lepšie. Panasonic si asi myslí úplný opak. Môj názor je niekde na pol ceste, ale musím povedať, že v mnohých reálnych situáciách aj ten dnešný AF v GX80 funguje dobre. A čím viac skúseností s ním mám, tým menší problém v ňom vidím, lebo viem čo od neho očakávať. GX80 preostruje v 4K naozaj pomaly a plynulo, ale zistil som, že vlastne mi to vyhovuje, lebo omnoho väčší problém je pulzovanie a rýchle preostrenie niekam do neznáma. To GX80 prakticky nerobí, AF je s trochou skúseností veľmi spoľahlivý.
Takže sorry, to čo predvádza tá čína je hrôza. Je to rýchle, áno, ale nie je to plynulé a strašne to pulzuje.
V čom je problém...[/QUOTE]
Poviem Ti v čom si myslím, že je problém. Podľa mňa je Tvoja predstava a predstava Panasonicu o kvalitnom AF vo videu diametrálne odlišná. Ty si zrejme myslíš, že čím rýchlejšie AF reaguje, tým lepšie. Panasonic si asi myslí úplný opak. Môj názor je niekde na pol ceste, ale musím povedať, že v mnohých reálnych situáciách aj ten dnešný AF v GX80 funguje dobre. A čím viac skúseností s ním mám, tým menší problém v ňom vidím, lebo viem čo od neho očakávať. GX80 preostruje v 4K naozaj pomaly a plynulo, ale zistil som, že vlastne mi to vyhovuje, lebo omnoho väčší problém je pulzovanie a rýchle preostrenie niekam do neznáma. To GX80 prakticky nerobí, AF je s trochou skúseností veľmi spoľahlivý.
Takže sorry, to čo predvádza tá čína je hrôza. Je to rýchle, áno, ale nie je to plynulé a strašne to pulzuje.
[QUOTE=kolyy;44806]Ty si zrejme myslíš, že čím rýchlejšie AF reaguje, tým lepšie. Panasonic si asi myslí úplný opak.[/QUOTE]
- nejde len o rýchlosť, ale aj o spoľahlivosť, citlivosť a ako správne podotýkaš bez pulzovania. To jest, vyvážený autofocus, na ktorý je spoľahnutie v každej situácii. Pohodové točenie bez stresu, ktoré zábery budú neostré. Však u GH5 je nastavenie rýchlosti AF, lenže to funguje len na bezproblémové scény.
- nejde len o rýchlosť, ale aj o spoľahlivosť, citlivosť a ako správne podotýkaš bez pulzovania. To jest, vyvážený autofocus, na ktorý je spoľahnutie v každej situácii. Pohodové točenie bez stresu, ktoré zábery budú neostré. Však u GH5 je nastavenie rýchlosti AF, lenže to funguje len na bezproblémové scény.
[QUOTE=kolyy;44806]predstava Panasonicu o kvalitnom AF vo videu diametrálne odlišná. Ty si zrejme myslíš, že čím rýchlejšie AF reaguje, tým lepšie. Panasonic si asi myslí úplný opak.[/QUOTE]
- Panasonic si myslí asi zle, keď konkurencia Canon, Nikon, Sony, Fuji dávajú rýchly PDAF, napríklad Nikon V3 vs. Panasonic GH4 :
- Panasonic si myslí asi zle, keď konkurencia Canon, Nikon, Sony, Fuji dávajú rýchly PDAF, napríklad Nikon V3 vs. Panasonic GH4 :
[QUOTE=joeh;44807]Pohodové točenie bez stresu, ktoré zábery budú neostré.[/QUOTE]
To je ten rozdiel filozofie. Predsa ak chcem vážnejšie točiť, tak ostrenie je základná vec, ktorú pri tom točení musím riešim. Či autofokus alebo manuál. Ak chceš ostriť na stred a zabudnúť, tak proste ostaň pri Sony, nemá cenu to riešiť.
---------- Doplněno v 00:11 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 00:07 ----------
[QUOTE=joeh;44808]- Panasonic si myslí asi zle, keď konkurencia Canon, Nikon, Sony, Fuji dávajú rýchly PDAF, napríklad Nikon V3 vs. Panasonic GH4 :[/QUOTE]
Ale otázka PDAF vs CDAF je celkom niečo iného ako otázka rýchleho či pomalého ostrenia. Toto video je ďalšou nezmyselnou ukážkou prístupu, že mávame náhodne kamerou a čakáme, že to rýchlo preostrí na hocičo. Je toto naozaj reálny príklad toho, čo chceš pri zábere?
To je ten rozdiel filozofie. Predsa ak chcem vážnejšie točiť, tak ostrenie je základná vec, ktorú pri tom točení musím riešim. Či autofokus alebo manuál. Ak chceš ostriť na stred a zabudnúť, tak proste ostaň pri Sony, nemá cenu to riešiť.
---------- Doplněno v 00:11 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 00:07 ----------
[QUOTE=joeh;44808]- Panasonic si myslí asi zle, keď konkurencia Canon, Nikon, Sony, Fuji dávajú rýchly PDAF, napríklad Nikon V3 vs. Panasonic GH4 :[/QUOTE]
Ale otázka PDAF vs CDAF je celkom niečo iného ako otázka rýchleho či pomalého ostrenia. Toto video je ďalšou nezmyselnou ukážkou prístupu, že mávame náhodne kamerou a čakáme, že to rýchlo preostrí na hocičo. Je toto naozaj reálny príklad toho, čo chceš pri zábere?
[QUOTE=kolyy;44809]Toto video je ďalšou nezmyselnou ukážkou prístupu, že mávame náhodne kamerou a čakáme, že to rýchlo preostrí na hocičo.[/QUOTE]
- To video Nikon vs. Panasonic neni mávanie, je to prekomponovanie statickej scény a musíš predsa uznať že Panák to nezvláda.
[QUOTE=kolyy;44809]Je toto naozaj reálny príklad toho, čo chceš pri zábere?[/QUOTE]
Samozrejme, nedávno som točil okrúhle výročie a manželský pár - oslávenci tancovali veľmi akčne, pohybovali sa od objektívu tak 2 až 10 metrov. Fáza to zvládla bravúrne i pri biednom svetle a video vypadá fakt slušne. S DFD by som si ani neškrtol.
- To video Nikon vs. Panasonic neni mávanie, je to prekomponovanie statickej scény a musíš predsa uznať že Panák to nezvláda.
[QUOTE=kolyy;44809]Je toto naozaj reálny príklad toho, čo chceš pri zábere?[/QUOTE]
Samozrejme, nedávno som točil okrúhle výročie a manželský pár - oslávenci tancovali veľmi akčne, pohybovali sa od objektívu tak 2 až 10 metrov. Fáza to zvládla bravúrne i pri biednom svetle a video vypadá fakt slušne. S DFD by som si ani neškrtol.
Pre záujemcov o kvalitné presnímkovanie 4K videa dávam do pozornosti novú verziu Adobe Media Encoder CC 2017 /v. 11.0.2.53/.
V prílohe je ukážka štandartnej rýchlosti 4K / 60p, zrýchlené, spomalené. Kto má záujem o danú problematiku, clip sa dá stiahnuť, to doporučujem, prehrávanie priamo zo serveru nieje úplne plynulé :
[video=vimeo;207250632]https://vimeo.com/207250632[/video]
V prílohe je ukážka štandartnej rýchlosti 4K / 60p, zrýchlené, spomalené. Kto má záujem o danú problematiku, clip sa dá stiahnuť, to doporučujem, prehrávanie priamo zo serveru nieje úplne plynulé :
[video=vimeo;207250632]https://vimeo.com/207250632[/video]
[QUOTE=joeh;44810]Samozrejme, nedávno som točil okrúhle výročie a manželský pár - oslávenci tancovali veľmi akčne, pohybovali sa od objektívu tak 2 až 10 metrov.[/QUOTE]
To je ale niečo úplne iného ako na tom videu GH4.
To je ale niečo úplne iného ako na tom videu GH4.
Ano, je to ďaleko zložitejšia situácia pre AF ako v prípade Nikona V3 vs. Panasonic GH4. Preto bazírujem na rýchle a nepulzujúce preostrenie statických scén. Ak kamera nedokáže statické scény, potom v slabom svetle + predozadný pohyb bude AF na prášky.
Zhodli sme sa, že správne zaostrená fotka i video je naprostý základ.
Zhodli sme sa, že správne zaostrená fotka i video je naprostý základ.
Sony A6500 - dnes vyšiel nový firmware verzia 1.02
https://esupport.sony.com/US/p/model-home.pl?mdl=ILCE6500&LOC=3#/downloadTab
https://esupport.sony.com/US/p/model-home.pl?mdl=ILCE6500&LOC=3#/downloadTab
[QUOTE=joeh;44818]Ano, je to ďaleko zložitejšia situácia pre AF ako v prípade Nikona V3 vs. Panasonic GH4. Preto bazírujem na rýchle a nepulzujúce preostrenie statických scén. Ak kamera nedokáže statické scény, potom v slabom svetle + predozadný pohyb bude AF na prášky.[/QUOTE]
Presne naopak. Čo sa Ti snažím povedať je, že ten autofokus Panasonic je ladený tak, že odmieta robiť skokovité preostrenia z nekonečna do makra (a naopak). A to je myslím vzhľadom na kontrastný systém veľmi rozumné, keďže sa to v realite asi príliš nevyskytuje a bráni to pulzovaniu. Ostrenie nad 2m je už celkom v pohode, aj na pohybujúce sa postavy.
Presne naopak. Čo sa Ti snažím povedať je, že ten autofokus Panasonic je ladený tak, že odmieta robiť skokovité preostrenia z nekonečna do makra (a naopak). A to je myslím vzhľadom na kontrastný systém veľmi rozumné, keďže sa to v realite asi príliš nevyskytuje a bráni to pulzovaniu. Ostrenie nad 2m je už celkom v pohode, aj na pohybujúce sa postavy.
[QUOTE=kolyy;44821]Čo sa Ti snažím povedať je, že ten autofokus Panasonic je ladený tak, že odmieta robiť skokovité preostrenia z nekonečna do makra (a naopak).[/QUOTE]
Rozumiem, proste je potrebné pri snímaní vylúčiť scény preostrovania na objekty pod 2m a objekty vzdialené až nekonečno. To presne komunikuje s videom chlapíka pohybujúceho sa ku GH5 a zlyhaním AF, keď v blízkosti prístroja uhol stranou. Dík za oponentúru, môžeme prebrať aj iné situácie, ktorým sa treba vyhnúť.
Rozumiem, proste je potrebné pri snímaní vylúčiť scény preostrovania na objekty pod 2m a objekty vzdialené až nekonečno. To presne komunikuje s videom chlapíka pohybujúceho sa ku GH5 a zlyhaním AF, keď v blízkosti prístroja uhol stranou. Dík za oponentúru, môžeme prebrať aj iné situácie, ktorým sa treba vyhnúť.
V predchádzajúcich príspevkoch sme zistili jeden typ scén, kde má kontrastný systém problém, ale na základe praktických skúseností s Panasonicom LX100 je problém napríklad i so svetelným objektívom /malá HO/ v zaostrovaní na objekty v rôznej rovine ostrosti ak je kamera v pohybe. Niečo ako video v prílohe :
GX80 tiež nepreostruje, pokiaľ je foťák vo výraznejšom pohybe. Tipujem, že by to mohlo byť tým, že systém kvôli pohybovému rozmazaniu ťažko chytá kontrast. Ale to čo máš na tom videu ešte za tou hranicou nie je, to ešte GX80 preostruje. Ale keďže samotná rýchlosť ostrenia je ladená veľmi pomaly, treba na doostrenie o chvíľku viac počkať.
Presne, i ja to tak vidím, pretože v prípade i malého dvojitého pohybu, teda pohyb na scéne + švenk kamerou to kontrastný AF nedokáže zaostriť vôbec. To už máme dohromady 3 typy scén, no je toho viac.
Štvrtý typ scény, kde má CDAF problém, je točenie objektov na pozadí oblohy alebo vodnej hladiny. Tu autofocus zaostrený objekt stratí
a trvá niekoľko sekúnd pokiaľ sa znova chytí. Typický prípad je v prílohe. Panasonic GH5 sníma labuť na vodnej hladine, v 8. a 23. sekunde ju stratí :
a trvá niekoľko sekúnd pokiaľ sa znova chytí. Typický prípad je v prílohe. Panasonic GH5 sníma labuť na vodnej hladine, v 8. a 23. sekunde ju stratí :
Toto je jasná scéna, pri ktorej by som sa s CDAF nespoliehal na automat. Ak chcem ostriť na hlavu labute, ktorá je veľmi malá, tak to nutne musím dať foťáku nejako vedieť. Inak sa nemôžem čudovať, že zaostrí na telo či na vodu, ktoré zaberajú veľkú plochu a sú dostatočne kontrastné. Bol by som ale zvedavý, ako by si s týmto poradili rôzne foťáky s PDAF, či by na plný automat spoľahlivo rozpoznali, že je treba ostriť na hlavu či krk.
---------- Doplněno v 22:34 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 22:31 ----------
Ešte jedna vec, keď sa pozerám znovu na to video, tak hlava labute sa postupne dostáva dosť vysoko, blízko horného okraja, a to možno zmiatlo autofokus aby hľadal iný bod bližšie k stredu.
---------- Doplněno v 22:34 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 22:31 ----------
Ešte jedna vec, keď sa pozerám znovu na to video, tak hlava labute sa postupne dostáva dosť vysoko, blízko horného okraja, a to možno zmiatlo autofokus aby hľadal iný bod bližšie k stredu.
Nejde o hlavu labute, AF ostril na celého ptáka, všimni si, kde je ostrá hlava, je ostré aj telo a naopak. AF podľa mňa rozhodil pohyb hladiny.
Panasonic GH5 - na dpreview majú už prístroj s finálnou verziou firmware + RAW snímky na stiahnutie. Lightroom po včerajšej aktualizácii
podporuje aj GH5. https://www.dpreview.com/samples/6088122255/panasonic-gh5-update
podporuje aj GH5. https://www.dpreview.com/samples/6088122255/panasonic-gh5-update
V prílohe sú snímky z RAW súborov Panasonicu GH5 a Sony a6500. Jeden snímok je jasnejší, kontrastnejší, živé farby, lepšia kresba. Ale ktorý snímok je z GH5 ?
Návod na presnímkovanie 4K videa pomocou Adobe Media Encoder. Budeme potrebovať výkonnejší PC, nainštalovaný vyspelejší videoeditor a program AME.
Postup - požadujem napríklad presnímkovať video 4K/25p na 30p /50p/ - ideme na to:
- po otvorení editora nastavím projekt na 4K/25 a formát na málo kompresný resp. nekomprimovaný, ja používam ProRes 422 HQ, dátový tok približne 700 Mb/s
- originál clip presuniem na časovú os, prevediem obvyklý edit ako vyváženie bielej, doostrenie atď.
- exportnem súbor v ProRes
- otvorím AME, označím žiadaný clip jedným klikom a následne dojklikom na clip presuniem na pravú stranu rozhrania AME
- klikom na súbor otvorím grafické rozhranie AME - vľavo obrazovka s clipom, vpravo panel nastavenia AME
- nastavím 4 položky :
- Frame Rate - 30
- Bitrate - CBR
- Target Bitrate - 200
- Time interpolation - Optical Flow
- potvrdím OK, vpravo hore kliknem na zelenú značku
Nakoniec vymažem súbor projektu i súbor exportu editora, zostane mi len presnímkované video. V prílohe dokladám panel nastavenia
Media Encoderu :
Postup - požadujem napríklad presnímkovať video 4K/25p na 30p /50p/ - ideme na to:
- po otvorení editora nastavím projekt na 4K/25 a formát na málo kompresný resp. nekomprimovaný, ja používam ProRes 422 HQ, dátový tok približne 700 Mb/s
- originál clip presuniem na časovú os, prevediem obvyklý edit ako vyváženie bielej, doostrenie atď.
- exportnem súbor v ProRes
- otvorím AME, označím žiadaný clip jedným klikom a následne dojklikom na clip presuniem na pravú stranu rozhrania AME
- klikom na súbor otvorím grafické rozhranie AME - vľavo obrazovka s clipom, vpravo panel nastavenia AME
- nastavím 4 položky :
- Frame Rate - 30
- Bitrate - CBR
- Target Bitrate - 200
- Time interpolation - Optical Flow
- potvrdím OK, vpravo hore kliknem na zelenú značku
Nakoniec vymažem súbor projektu i súbor exportu editora, zostane mi len presnímkované video. V prílohe dokladám panel nastavenia
Media Encoderu :
Sony A6500, pridaním druhého procesoru sa podstatne zvýšil výpočtový výkon a spracovanie obrazu ISO 20000 v 4K neni problém :
Návod na plynulé, spomalené 4K video vyrobené zo štandartného záznamu 4K/30p. Videofoťáky umožňujú záznam spomaleného videa, ale v rozlíšení FHD /2Mpx/, máme však riešenie, ktoré nám poskytne slow motion v kvalite 4K /8Mpx/. Stačí postupovať podľa návodu uvedeného v predošlom príspevku s tým rozdielom, že pred bod č.3 vložíme funkciu spomalenia v editore na 25% alebo inú hodnotu a Frame Rate v AME nastavíme na 60fps. Výsledkom je plynulé 4K video, kde prvá časť je spomalený pohyb, druhá časť reverzný pohyb :
[video=vimeo;208002953]https://vimeo.com/208002953[/video]
[video=vimeo;208002953]https://vimeo.com/208002953[/video]
Panasonic GH5 - výrobca si uvedomuje nedostatky autofocusu v režime videa a snaží sa to vylepšiť novou funkciou " transition". Kameraman zadá pred natáčaním 3 roviny zaostrenia a počas točenia môže prepínať. Preostrovanie je dlhé, 4 sekundy, ale aspon to tak zbesilo nepulzuje. Ovšem, dá sa to využiť len na predom pripravené scény, najlepšie zo statívu :
[video=vimeo;207190024]https://vimeo.com/207190024[/video]
[video=vimeo;207190024]https://vimeo.com/207190024[/video]
Umí niekto odpoveď na otázku - koľko Mpx sa zahodí z 20Mpx snímača s pomerom strán 4/3 v režime videa, teda 16:9, za predpokladu snímania celej šírky snímača ?
[QUOTE=joeh;44878]Panasonic GH5 - výrobca si uvedomuje nedostatky autofocusu v režime videa a snaží sa to vylepšiť novou funkciou " transition". Kameraman zadá pred natáčaním 3 roviny zaostrenia a počas točenia môže prepínať. Preostrovanie je dlhé, 4 sekundy, ale aspon to tak zbesilo nepulzuje. Ovšem, dá sa to využiť len na predom pripravené scény, najlepšie zo statívu :
[video=vimeo;207190024]https://vimeo.com/207190024[/video][/QUOTE]
počuj, Ty vôbec ani nechápeš, o čom píšeš. :D
Prečo tu postuješ každú kravinu bez toho, aby si si aspoň prečítal, čo daná funkcia znamená ? :rules:rules:rules
---------- Doplněno v 21:05 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 21:03 ----------
[QUOTE=joeh;44854]Veľmi zaujímavé video od 1min. 46 sekundy - GH5 vs. A6500. Šum, kresba, detaily :
[/QUOTE]
tento akože "test" je hovadina úplne od začiatku. aby si to pochopil, tak si aspoň všimni záznamové režimy použité pri oboch mašinách.
[video=vimeo;207190024]https://vimeo.com/207190024[/video][/QUOTE]
počuj, Ty vôbec ani nechápeš, o čom píšeš. :D
Prečo tu postuješ každú kravinu bez toho, aby si si aspoň prečítal, čo daná funkcia znamená ? :rules:rules:rules
---------- Doplněno v 21:05 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 21:03 ----------
[QUOTE=joeh;44854]Veľmi zaujímavé video od 1min. 46 sekundy - GH5 vs. A6500. Šum, kresba, detaily :
[/QUOTE]
tento akože "test" je hovadina úplne od začiatku. aby si to pochopil, tak si aspoň všimni záznamové režimy použité pri oboch mašinách.