Foťák s 4K videom F1.0
Panasonic Leica 12-60mm + GH5, prvý test nového firmware objektívu. Modelová situácia - exteriér, denné svetlo - p.Joe skúša rôzne ohniskové vzdialenosti, rôzne predmetové vzdialenosti, zoom, rýchle i pomalé zmeny roviny zaostrenia a ja netrpezlivo čakám na vyhodnotenie úspešnosti aktualizácie. Kameramanské eso svetového formátu končí test, podáva mi prístroj - slyšte jeho slová :
" Fajn, radikálny posun k lepšiemu, som veľmi spokojný, chlapci v Panasonicu odviedli dobrú prácu "
" Fajn, radikálny posun k lepšiemu, som veľmi spokojný, chlapci v Panasonicu odviedli dobrú prácu "
[QUOTE=joeh;46029]Panasonic Leica 12-60mm + GH5, prvý test nového firmware objektívu. Modelová situácia - exteriér, denné svetlo - p.Joe skúša rôzne ohniskové vzdialenosti, rôzne predmetové vzdialenosti, zoom, rýchle i pomalé zmeny roviny zaostrenia a ja netrpezlivo čakám na vyhodnotenie úspešnosti aktualizácie. Kameramanské eso svetového formátu končí test, podáva mi prístroj - slyšte jeho slová :
" Fajn, radikálny posun k lepšiemu, som veľmi spokojný, chlapci v Panasonicu odviedli dobrú prácu "[/QUOTE]
Dobré slyšet. Budeš mít nějaká ukázková videa?
" Fajn, radikálny posun k lepšiemu, som veľmi spokojný, chlapci v Panasonicu odviedli dobrú prácu "[/QUOTE]
Dobré slyšet. Budeš mít nějaká ukázková videa?
[QUOTE=Milan Šurkala;46030]Dobré slyšet. Budeš mít nějaká ukázková videa?[/QUOTE]
Pravdaže, len musím natočiť niečo, čo sa dá zverejniť. Mám radosť, dúfam, že pri aktualizácii tela prístroja sa im bude dariť podobne.
Pravdaže, len musím natočiť niečo, čo sa dá zverejniť. Mám radosť, dúfam, že pri aktualizácii tela prístroja sa im bude dariť podobne.
Panasonic Leica 12-60mm + GH5, prvý test objektívu s novým firmware 1.1. Úkolom testu je zistit zmenu správania sa autofokusu pri pohybe kamerou a pulzovanie AF. Ako sa Vám to pozdáva ?
[QUOTE=joeh;46033]Panasonic Leica 12-60mm + GH5, prvý test objektívu s novým firmware 1.1. Úkolom testu je zistit zmenu správania sa autofokusu pri pohybe kamerou a pulzovanie AF. Ako sa Vám to pozdáva ?[/QUOTE]
Mne príde, že v týchto záberoch to funguje veľmi pekne. Ale neviem posúdiť, či je tam nejaké zlepšenie kvôli FW objektívu. Nijakého pulzovania som si nevšimol. Taktiež je mi zo záberov jasné, že už máš cit pre naladenie AF, takže ladí rytmika pohybu fotoaparátu a ostrenia autofokusu. Potom to celé funguje. To je niečo čo veľké množstvo testerov nezvláda, keď nezmyselne mávajú prístrojom sem a tam. Máš pocit, že Ti foťák dovolí viac ako predtým?
Mne príde, že v týchto záberoch to funguje veľmi pekne. Ale neviem posúdiť, či je tam nejaké zlepšenie kvôli FW objektívu. Nijakého pulzovania som si nevšimol. Taktiež je mi zo záberov jasné, že už máš cit pre naladenie AF, takže ladí rytmika pohybu fotoaparátu a ostrenia autofokusu. Potom to celé funguje. To je niečo čo veľké množstvo testerov nezvláda, keď nezmyselne mávajú prístrojom sem a tam. Máš pocit, že Ti foťák dovolí viac ako predtým?
[QUOTE=kolyy;46034]Mne príde, že v týchto záberoch to funguje veľmi pekne.[/QUOTE]
Stotožňujem sa s tvojim názorom, dané scény to už zvláda dobre.
[QUOTE=kolyy;46034]Nijakého pulzovania som si nevšimol. [/QUOTE]
To je jedna s kritických vecí a zdá sa, že sa vývojárom podarilo škaredé pulzovanie čiastočne utlmiť.
[QUOTE=kolyy;46034]Máš pocit, že Ti foťák dovolí viac ako predtým?[/QUOTE]
Áno, presne ten pocit mám. Je to zrejme kombinácia skúseností, nového firmware objektívu a nastavenia prístroja. Vidí sa mi, že je tam určitá noblesa, komunikácia objektívu a tela je presnejšia, už sa tak nehádajú. Celkovo má človek subjektívne lepší pocit z natáčania.
Stotožňujem sa s tvojim názorom, dané scény to už zvláda dobre.
[QUOTE=kolyy;46034]Nijakého pulzovania som si nevšimol. [/QUOTE]
To je jedna s kritických vecí a zdá sa, že sa vývojárom podarilo škaredé pulzovanie čiastočne utlmiť.
[QUOTE=kolyy;46034]Máš pocit, že Ti foťák dovolí viac ako predtým?[/QUOTE]
Áno, presne ten pocit mám. Je to zrejme kombinácia skúseností, nového firmware objektívu a nastavenia prístroja. Vidí sa mi, že je tam určitá noblesa, komunikácia objektívu a tela je presnejšia, už sa tak nehádajú. Celkovo má človek subjektívne lepší pocit z natáčania.
Tak musím říci, že to vypadá dost slušně. Ještě bych zkusil otestovat nějaká delší ohniska, kde se to více projeví a možná to bude více zlobit. Na těch širších už to očividně funguje velmi dobře.
[QUOTE=Milan Šurkala;46039]Ještě bych zkusil otestovat nějaká delší ohniska, kde se to více projeví a možná to bude více zlobit.[/QUOTE]
Otestoval som, prvá scéna 60mm, druhá 24-120mm, v tretej scéne je na 120mm preostrovanie na vzdialenosť 2m až 15m, pričom bližší predmet, kvetináč, je na ostrom slnku a vzdialené, málo kontrastné tuje v hlbokom tieni :
https://youtu.be/jmKYTngBLFQ
Otestoval som, prvá scéna 60mm, druhá 24-120mm, v tretej scéne je na 120mm preostrovanie na vzdialenosť 2m až 15m, pričom bližší predmet, kvetináč, je na ostrom slnku a vzdialené, málo kontrastné tuje v hlbokom tieni :
https://youtu.be/jmKYTngBLFQ
Fujifilm, videofoťáky X-T2/T20 majú nový firmware http://www.fujifilm.com/support/digital_cameras/software/firmware/x/xt2/index.html?i&c&o&P&y&f&r&
[QUOTE=joeh;46040]Otestoval som, prvá scéna 60mm, druhá 24-120mm, v tretej scéne je na 120mm preostrovanie na vzdialenosť 2m až 15m, pričom bližší predmet, kvetináč, je na ostrom slnku a vzdialené, málo kontrastné tuje v hlbokom tieni :
https://youtu.be/jmKYTngBLFQ[/QUOTE]
Super, díky moc. Tak tohle vypadá skutečně dost dobře. Velmi dobrá práce.
P.S. Díky i za info o firmwarech pro Fuji.
https://youtu.be/jmKYTngBLFQ[/QUOTE]
Super, díky moc. Tak tohle vypadá skutečně dost dobře. Velmi dobrá práce.
P.S. Díky i za info o firmwarech pro Fuji.
[QUOTE=Milan Šurkala;46046]Tak tohle vypadá skutečně dost dobře.[/QUOTE]
Tak to som rád, že sa ti ukážka pozdáva. Skutočne u 12-60mm vidím pokrok, ešte testnem stabilizáciu a mrznutie AF na statíve.
Mrzí ma, že youtubko čiastočne degraduje kontrast a farbu. V prílohe je snímok z originál videa, keď to porovnám s obrazom na YT, je tam značný rozdiel :
Tak to som rád, že sa ti ukážka pozdáva. Skutočne u 12-60mm vidím pokrok, ešte testnem stabilizáciu a mrznutie AF na statíve.
Mrzí ma, že youtubko čiastočne degraduje kontrast a farbu. V prílohe je snímok z originál videa, keď to porovnám s obrazom na YT, je tam značný rozdiel :
Sony, fabriku na výrobu snímačov postihlo minulý rok silné zemetrasenie, video zachytáva autentické zábery rozsahu poškodenia závodu až po úplnú obnovu.
Generálny manager zo Sony poskytol rozhovor pre IR, kde ubezpečil o ďaľšom vývoji APS-C prístrojov a my sa môžeme tešiť na nové videofoťáky a nástupcu špičkového A6500 : http://www.imaging-resource.com/news/2017/08/10/sony-says-clearly-aps-c-forever
Nikon D850 - unikli obrázky špecifikácie pripravovanej 4K zrkadlovky, je to sice v tej ich hatlanine, ale každý snímok má preklad. Nový 46Mpx senzor od Sonyho a všetky dostupné parametre svedčia o mimoriadne zdarilom aparáte. https://nikonrumors.com/2017/08/11/translation-of-the-leaked-nikon-d850-slides.aspx/
[QUOTE=joeh;46052]Sony, fabriku na výrobu snímačov postihlo minulý rok silné zemetrasenie, video zachytáva autentické zábery rozsahu poškodenia závodu až po úplnú obnovu.
[/QUOTE]
Díky za zajímavý odkaz, udělal jsem o tom aktualitku https://www.digimanie.cz/sony-ukazalo-video-ze-zemetreseni-v-kumamotu/7019
[/QUOTE]
Díky za zajímavý odkaz, udělal jsem o tom aktualitku https://www.digimanie.cz/sony-ukazalo-video-ze-zemetreseni-v-kumamotu/7019
Neni zač. Jak sa ti pozdáva nový Nikon D850 podľa zatial uniknutých špecifikáciíi ? Myslíš, že zrkadlovkám ešte neodzvonilo ?
[QUOTE=joeh;46057]Neni zač. Jak sa ti pozdáva nový Nikon D850 podľa zatial uniknutých špecifikáciíi ? Myslíš, že zrkadlovkám ešte neodzvonilo ?[/QUOTE]
Nevypadá to vůbec zle. Co se týče zrcadlovek jako takových, tak dokud je budou Canon s Nikonem držet a snažit se aspoň trochu inovovat, přičemž nepřijdou s CSC, které by mířilo i do profesionálních sfér (jako GH5, A9 nebo pokročilejší verze řady A7), tak ten přechod na CSC bude sice nezadržitelný, ale stále pomalý. Jde vidět, že pokud mají dnešní DSLR nějaké novinky, často je to to, s čím přišly CSC fotoaparáty a přibližují se jim (plně elektronická tichá závěrka, vylepšení live view a videa,...). V podstatě spousta vylepšení dnešních DSLR je v zlepšování se v "CSC" vlastnostech. DSLR mají stále jednu velkou výhodu ve větší výdrži (možnost koukat do hledáčku při vypnutém přístroji), nicméně technologicky jde o překonanou technologii, která do budoucna bude ve srovnání s CSC zvýrazňovat své nevýhody. Otázkou ale je, kdy dojde k tomu, že se celý trh překlopí na CSC a DSLR bude jen záležitostí pro několik staromilců.
Nevypadá to vůbec zle. Co se týče zrcadlovek jako takových, tak dokud je budou Canon s Nikonem držet a snažit se aspoň trochu inovovat, přičemž nepřijdou s CSC, které by mířilo i do profesionálních sfér (jako GH5, A9 nebo pokročilejší verze řady A7), tak ten přechod na CSC bude sice nezadržitelný, ale stále pomalý. Jde vidět, že pokud mají dnešní DSLR nějaké novinky, často je to to, s čím přišly CSC fotoaparáty a přibližují se jim (plně elektronická tichá závěrka, vylepšení live view a videa,...). V podstatě spousta vylepšení dnešních DSLR je v zlepšování se v "CSC" vlastnostech. DSLR mají stále jednu velkou výhodu ve větší výdrži (možnost koukat do hledáčku při vypnutém přístroji), nicméně technologicky jde o překonanou technologii, která do budoucna bude ve srovnání s CSC zvýrazňovat své nevýhody. Otázkou ale je, kdy dojde k tomu, že se celý trh překlopí na CSC a DSLR bude jen záležitostí pro několik staromilců.
Dík Milan, pekne si to zhrnul. Nikon D850 bude pravdepodobne dôstojný nástupca D810, ten som mal, výstup krásny. Momentálne mám velikú dilemu, aký systém uprednostniť, mám v pláne nejak sa ustáliť a samozrejme vyberám výlučne z videofoťákov. Myslím, že Sonyho E-bajonet má obrovský potenciál, na druhej strane môj vzťah ku m4/3 nabral novú dimenziu vďaka Panasonicu GH5. Ten vzťah dozrieva ako škótska whisky v storočnom drevenom sude.
kolyy, prosím ťa, spomínal si, že máš foťáčik GM, ten by mal mať v príslušenstve od výrobcu malý externý blesk napájaný z prístroja je to tak ? Ď.
Pokud jde o tu GM, tak aspoň testovaný kus GM5 měl skutečně malý externí blesk v balení jako standardní součást.
[QUOTE=Milan Šurkala;46062]Pokud jde o tu GM, tak aspoň testovaný kus GM5 měl skutečně malý externí blesk v balení jako standardní součást. [/QUOTE]
Ano, to je ten kolibrík čo hľadám. Na stránkach panasonic.cz o blesku ani zmienka, tak neviem, či sa to dá samostatne kúpiť. Najmenší, ale s vlastným napájaním figuruje :
Ano, to je ten kolibrík čo hľadám. Na stránkach panasonic.cz o blesku ani zmienka, tak neviem, či sa to dá samostatne kúpiť. Najmenší, ale s vlastným napájaním figuruje :
[QUOTE=joeh;46063]Ano, to je ten kolibrík čo hľadám. Na stránkach panasonic.cz o blesku ani zmienka, tak neviem, či sa to dá samostatne kúpiť. Najmenší, ale s vlastným napájaním figuruje :[/QUOTE]
Řekl bych, že to bude asi jen "setový" blesk. Ale nevím, nikdy jsem se po něm nesháněl.
Řekl bych, že to bude asi jen "setový" blesk. Ale nevím, nikdy jsem se po něm nesháněl.
Bude to tak, ako hovoríš, všetky dostupné informácie k tomu inklinujú. Skúsim osloviť podporu, malo by to ísť objednať aspon ako náhradný diel. Je to, myslím, stejný blesk, aký som mal u LX100, už si ale nespomínam na konektor - sánky. Moc by sa mi to pozdávalo na GH5, malý, ľahký a človek nemá starosť o baterky.
[QUOTE=joeh;46061]kolyy, prosím ťa, spomínal si, že máš foťáčik GM, ten by mal mať v príslušenstve od výrobcu malý externý blesk napájaný z prístroja je to tak ? Ď.[/QUOTE]
Áno, niekde ho mám, ale nikdy som ho nepoužil. Neviem, či sa dá kúpiť samostatne.
Áno, niekde ho mám, ale nikdy som ho nepoužil. Neviem, či sa dá kúpiť samostatne.
Fujifilm X-Pro 2 bude disponovať 4K videom. To je exkluzívna informácia, pretože po uvedení prístroja vedenie Fuji hovorilo o zbytočnosti 4K videa, údajne zákazníci profi zamerania to nechcú. Nejak zmenili názor a to je dobre.
Nikon D850, fotka monitora prístroja odhaľuje 3 veľkosti rozlíšenia RAW, zvláštny ale je objem v MB, pretože je o štvrtinu menší ako u D810, ktorý mal nižšie rozlíšenie :
Ano, samozrejme máš pravdu, neviem prečo som v tomto prípade priradil "M" k objemu. Dík za upozornenie.
Špecifikácie USB 3.2 sú už stanovené : https://www.cinema5d.com/usb-3-2-specs-are-out-20-gbits-over-existing-usb-type-c-connectors/
EISA 2017/2018 - veľký úspech pre 4K videofoťáky Sony, až 4 prístroje získali najvyššie ocenenie. Cenu získal aj Panasonic GH5 a Fuji X-T20 :
Canon M100, nástupca modelu v prílohe bude čoskoro predstavený, má byť v sete s objektívom 15-45mm. Tak uvidíme, či sa tentokrát postavil Canon k videu čelom. Čomu bude vlastne konkurovať ?
NVIDIA oznámila vstup na trh s externou grafikou, to sa bude strihať 4K video na notebooku : http://nvidianews.nvidia.com/news/nvidia-external-gpus-bring-new-creative-power-to-millions-of-artists-and-designers
Potrebujem k tomu Thunderbolt konektor, že? A to nemám a ani väčšina prenosných notebookov, ak sa nemýlim.
[QUOTE=kolyy;46099]Potrebujem k tomu Thunderbolt konektor, že? [/QUOTE]
Konektivita ešte nieje známa, na budúci mesiac má výrobca upresniť špecifikácie. Bližší popis zámyslu je v linku, každopádne treba počítať s požiadavkou na notebook vyššej kategórie / CPU /, pretože výrobca tam ide naprať tie najlepšie GPU, včetne Quadra.
https://www.cinema5d.com/boost-your-laptop-performance-with-nvidia-upcoming-external-graphics-cards/
Konektivita ešte nieje známa, na budúci mesiac má výrobca upresniť špecifikácie. Bližší popis zámyslu je v linku, každopádne treba počítať s požiadavkou na notebook vyššej kategórie / CPU /, pretože výrobca tam ide naprať tie najlepšie GPU, včetne Quadra.
https://www.cinema5d.com/boost-your-laptop-performance-with-nvidia-upcoming-external-graphics-cards/
Fuji X-E3, do 3 týždňov by mal byť predstavený nový videofoťák od Fuji /7.9./. V prílohe je počítačová simulácia a uniknuté parametre :
Panasonic Leica, pred nejakým časom predstavil Panasonic 3 nové sklá rady Leica, na obrázku v strede je objektív 50-200mm, neviete kedy bude v predaji ?
Tiež by ma to zaujímalo, ale myslím, že zatiaľ oficiálne predstavený nebol. Mal by byť vo vývoji, ale nie je ani definitívne potvrdené, či do predaja pôjde.
[QUOTE=kolyy;46108]Mal by byť vo vývoji, ale nie je ani definitívne potvrdené, či do predaja pôjde.[/QUOTE]
To by bola veľká škoda, keby sa nedostal do predaja. Ak by Panasonic udržal konštrukčnú, dizajnovú a optickú kvalitu objektívu 12-60mm F2.8-4.0, bol by to ďaľší skvost pre M4/3.
To by bola veľká škoda, keby sa nedostal do predaja. Ak by Panasonic udržal konštrukčnú, dizajnovú a optickú kvalitu objektívu 12-60mm F2.8-4.0, bol by to ďaľší skvost pre M4/3.
Určite áno, najmä ak by udržal rozmery, váhu a cenu pod konkurenciou od Olympusu (40-150/2,8), podobne ako pri 12-60 a 8-18.
30.august 2017, Súdny deň sa blíži. Deň, ktorý navždy zmení Panasonic. Nech mu Boh žehná. Stojím pri Vás. Spolu to dokážeme.
Otče náš, ktorý si na nebesiach......
Otče náš, ktorý si na nebesiach......