Foťák s 4K videom F1.0
[QUOTE=jozkopower;47663]To má logiku, ak by vydali skutočne svetelný zoom i s malým rozsahom, sme za vodou.[/QUOTE]
Věřím, že tomu tak bude. Panasonic si dělá analýzy trhu, tak je samozřejmě pro ně podstatné, zda by o to byl zájem mezi uživateli. Ale jak jsem psal, tím že na MFT přešlo hodně fotografů, je dost pravděpodobně, že ta poptávka bude silná.
[QUOTE=jozkopower;47663]Ano, Sigma 18-35mm + speedbooster dáva na M4/3 prepočítaný rozsah 25-50mm F1.2, hmotnosť bajočko 1000g a cena 1400 EUR[/QUOTE]
Ten přepočet by měl být 0,71 x 18 = 12 mm a 35 x 0,71 = 25 mm. Dále speedbooster zvětšuje světelnost o cca jednu clonu. Tedy pro výpočet opět 1,8 x 0,71 = 1,2. Takže na MFT je to rozsah 12 - 25 mm f 1,2 a na FF 24 mm - 50 mm f 2,4.
Ta cena je podstatně nižší. Nová Sigma cca 13 tis.
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
a speedbooster do 5 tis. Volil bych asi raději Viltrox.
[QUOTE=jozkopower;47663] To námpotvrdzuje našu teóriu, že to skutočne ide vyrobiť, ak sa troška uskromníme, klíďo-píďo môže Panasonic vyrobiť krásny zoom 25-50mm F1.4[/QUOTE]
Viděl bych také na kratší rozsah kvůli váze a sice na 12 mm - 24mm.
Sám zvažuji kombinaci Viltroxu a Sigma 85 mm f 1,4 pro portréty. Tam by to po přepočtu na FF bylo 121 mm f 2. Ta Sigma je velmi dobrá a ostrá a cenově také docela příznivá.
Věřím, že tomu tak bude. Panasonic si dělá analýzy trhu, tak je samozřejmě pro ně podstatné, zda by o to byl zájem mezi uživateli. Ale jak jsem psal, tím že na MFT přešlo hodně fotografů, je dost pravděpodobně, že ta poptávka bude silná.
[QUOTE=jozkopower;47663]Ano, Sigma 18-35mm + speedbooster dáva na M4/3 prepočítaný rozsah 25-50mm F1.2, hmotnosť bajočko 1000g a cena 1400 EUR[/QUOTE]
Ten přepočet by měl být 0,71 x 18 = 12 mm a 35 x 0,71 = 25 mm. Dále speedbooster zvětšuje světelnost o cca jednu clonu. Tedy pro výpočet opět 1,8 x 0,71 = 1,2. Takže na MFT je to rozsah 12 - 25 mm f 1,2 a na FF 24 mm - 50 mm f 2,4.
Ta cena je podstatně nižší. Nová Sigma cca 13 tis.
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
a speedbooster do 5 tis. Volil bych asi raději Viltrox.
[QUOTE=jozkopower;47663] To námpotvrdzuje našu teóriu, že to skutočne ide vyrobiť, ak sa troška uskromníme, klíďo-píďo môže Panasonic vyrobiť krásny zoom 25-50mm F1.4[/QUOTE]
Viděl bych také na kratší rozsah kvůli váze a sice na 12 mm - 24mm.
Sám zvažuji kombinaci Viltroxu a Sigma 85 mm f 1,4 pro portréty. Tam by to po přepočtu na FF bylo 121 mm f 2. Ta Sigma je velmi dobrá a ostrá a cenově také docela příznivá.
Loskyn, špatne rátaš, ak by mal byť široký koniec v prepočte 24mm, musel by mať speedbooster factor 0,67, ale ten má factor 0,71. Takže predsa len je správne 25mm a úplne presne 25,56.
Počítal jsem 0,71x 18 = 12, přesně je to 12,78. Já jsem to zaokrouhlil, takže to máš pravdu, jen ono to dle mně není tak přesné. Mám speedbooster pro M42 Pixco a také to není dle mně přesně oněch 0,71x.
[QUOTE=jozkopower;47663]Ano, Sigma 18-35mm + speedbooster dáva na M4/3 prepočítaný rozsah 25-50mm F1.2[/QUOTE]
Šlo mi spíše o upřesnění toho přepočtu clony, kde uvádíš f 1,2 na FF. Ale je potřeba počítat crop, tedy 2x, tzn., že je to opravdu f 2,4 na FF, jak píšu.
Jinak už z toho důvodu, že plno lidí, co točí na Panasoniky a používají speedboostery právě kvůli světelnosti, mám za to, že by vydání nového světelného zoomu byl opravdu zásah do černého. A Panasonic by tím přitáhl nové uživatele a posílil svoji klientelu.
[QUOTE=jozkopower;47663]Ano, Sigma 18-35mm + speedbooster dáva na M4/3 prepočítaný rozsah 25-50mm F1.2[/QUOTE]
Šlo mi spíše o upřesnění toho přepočtu clony, kde uvádíš f 1,2 na FF. Ale je potřeba počítat crop, tedy 2x, tzn., že je to opravdu f 2,4 na FF, jak píšu.
Jinak už z toho důvodu, že plno lidí, co točí na Panasoniky a používají speedboostery právě kvůli světelnosti, mám za to, že by vydání nového světelného zoomu byl opravdu zásah do černého. A Panasonic by tím přitáhl nové uživatele a posílil svoji klientelu.
[QUOTE=Loskyn;47670]Šlo mi spíše o upřesnění toho přepočtu clony, kde uvádíš f 1,2 na FF. Ale je potřeba počítat crop, tedy 2x, tzn., že je to opravdu f 2,4 na FF, jak píšu.[/QUOTE]
Na FF som prepočítal len rozsah, clonu nechávam na hodnote, ktorú zobrazí foťák po nasadení Sigmy cez speedbooster, samozrejme s prepočtom máš pravdu ty.
Na FF som prepočítal len rozsah, clonu nechávam na hodnote, ktorú zobrazí foťák po nasadení Sigmy cez speedbooster, samozrejme s prepočtom máš pravdu ty.
[QUOTE=Loskyn;47670]Jinak už z toho důvodu, že plno lidí, co točí na Panasoniky a používají speedboostery právě kvůli světelnosti, mám za to, že by vydání nového světelného zoomu byl opravdu zásah do černého. A Panasonic by tím přitáhl nové uživatele a posílil svoji klientelu.[/QUOTE]
Tak, tak, konečne má niekto chápe o čom točím celú dobu. Ak mám dostupné svetelné FF objektívy F2.8, potom chcem základný zoom na M4/3 F1.4 .....
Tak, tak, konečne má niekto chápe o čom točím celú dobu. Ak mám dostupné svetelné FF objektívy F2.8, potom chcem základný zoom na M4/3 F1.4 .....
[QUOTE=jozkopower;47663]Ano, Sigma 18-35mm + speedbooster dáva na M4/3 prepočítaný rozsah 25-50mm F1.2, hmotnosť bajočko 1000g a cena 1400 EUR. To nám potvrdzuje našu teóriu, že to skutočne ide vyrobiť, ak sa troška uskromníme, klíďo-píďo môže Panasonic vyrobiť krásny zoom 25-50mm F1.4 s hmotnosťou 800g a cenou čosi nad 1000 EUR. V prípade Sigma+metabones ide o zníženie funkčnosti AF a stratu Dual stab.[/QUOTE]
Mne to nepríde príliš realistické, v prvom rade tá cena nie. Objektív by musel cenovo sadnúť do M43 ponuky, t.j. nad F2,8 zoomy a pritom nepodkopať predaje pevných skiel. Aj 2000€ mi príde dosť optimistických. Olympus 14-35 F2 pre 4/3 stál $2300...
Čo sa týka svetelnosti, myslím, že porovnanie so speedboosterom nie je celkom na mieste. Nevidel som poriadne testy, ale optická kvalita kolimujúcim adaptérom nutne utrpí. F1,8-F2 zoom ako Olympus 14-35/2 alebo Sigma 18-35/1,8 mi príde reálnejší.
Mne to nepríde príliš realistické, v prvom rade tá cena nie. Objektív by musel cenovo sadnúť do M43 ponuky, t.j. nad F2,8 zoomy a pritom nepodkopať predaje pevných skiel. Aj 2000€ mi príde dosť optimistických. Olympus 14-35 F2 pre 4/3 stál $2300...
Čo sa týka svetelnosti, myslím, že porovnanie so speedboosterom nie je celkom na mieste. Nevidel som poriadne testy, ale optická kvalita kolimujúcim adaptérom nutne utrpí. F1,8-F2 zoom ako Olympus 14-35/2 alebo Sigma 18-35/1,8 mi príde reálnejší.
[QUOTE=kolyy;47673]Mne to nepríde príliš realistické, v prvom rade tá cena nie. Objektív by musel cenovo sadnúť do M43 ponuky, t.j. nad F2,8 zoomy a pritom nepodkopať predaje pevných skiel. Aj 2000€ mi príde dosť optimistických. Olympus 14-35 F2 pre 4/3 stál $2300...[/QUOTE]
Cena určitě malá nebude, ale zase nemůže být přehnaná. Viděl bych to někde mezi 30 a 40 tis. Kč.
Zase to vyváží to, že by ten zoom přitáhl novou klientelu. Protože je určitě nemálo těch, co mají jisté nároky a představa, že by museli používat speedbooster je pro ně odrazující. Dále je vidět, že i jiní výrobci neustále zlepšují video, takže i zde jsou jisté tlaky, a Panasonic by jistě měl tímto směrem uvažovat, aby neztratil klientelu a nalákal nové zákazníky.
[QUOTE=kolyy;47673]
Čo sa týka svetelnosti, myslím, že porovnanie so speedboosterom nie je celkom na mieste. Nevidel som poriadne testy, ale optická kvalita kolimujúcim adaptérom nutne utrpí. F1,8-F2 zoom ako Olympus 14-35/2 alebo Sigma 18-35/1,8 mi príde reálnejší. [/QUOTE]
Vcelku laciný obyčejný speedbooster pro M42 jenž vlastním, který bude dle mně určitě opticky horší, než Viltrox, snižuje ostrost jen minimálně, odhadem cca 5 - 10 %. (což by v případě velmi ostrého zoomu Sigma nemuselo až tak vadit). Zkreslení je také zanedbatelné. Horší je to už s protisvětlem a aberací. Je potřeba, aby měl speedbooster kvalitní antirelfexní ochranu.
Cena určitě malá nebude, ale zase nemůže být přehnaná. Viděl bych to někde mezi 30 a 40 tis. Kč.
Zase to vyváží to, že by ten zoom přitáhl novou klientelu. Protože je určitě nemálo těch, co mají jisté nároky a představa, že by museli používat speedbooster je pro ně odrazující. Dále je vidět, že i jiní výrobci neustále zlepšují video, takže i zde jsou jisté tlaky, a Panasonic by jistě měl tímto směrem uvažovat, aby neztratil klientelu a nalákal nové zákazníky.
[QUOTE=kolyy;47673]
Čo sa týka svetelnosti, myslím, že porovnanie so speedboosterom nie je celkom na mieste. Nevidel som poriadne testy, ale optická kvalita kolimujúcim adaptérom nutne utrpí. F1,8-F2 zoom ako Olympus 14-35/2 alebo Sigma 18-35/1,8 mi príde reálnejší. [/QUOTE]
Vcelku laciný obyčejný speedbooster pro M42 jenž vlastním, který bude dle mně určitě opticky horší, než Viltrox, snižuje ostrost jen minimálně, odhadem cca 5 - 10 %. (což by v případě velmi ostrého zoomu Sigma nemuselo až tak vadit). Zkreslení je také zanedbatelné. Horší je to už s protisvětlem a aberací. Je potřeba, aby měl speedbooster kvalitní antirelfexní ochranu.
Cena např. zrdlovkových f4 zoomů vyšší řady (např. Canon L) na FF zhruba odpovidá ceně f2,8 objektivům m43, takže cenu takto světelného skla bych pak odhadoval na cenu někde na úrovni F2,8 FF zoomů. Nižší cena mi také nepřijde reálná - to by si pak parazitovali prodeje vlastních m43 f2,8 zoomů.
[QUOTE=Hanse;47679]Cena např. zrdlovkových f4 zoomů vyšší řady (např. Canon L) na FF zhruba odpovidá ceně f2,8 objektivům m43, takže cenu takto světelného skla bych pak odhadoval na cenu někde na úrovni F2,8 FF zoomů. Nižší cena mi také nepřijde reálná - to by si pak parazitovali prodeje vlastních m43 f2,8 zoomů. [/QUOTE]
V případě kratšího rozsahu by tomu tak nebylo. Mám za to, že rozsah bude kvůli váze cca 12 - 25 mm.
Doporučuji nově vydané články pražského uměleckého fotografa Martina Mojžíše, který měl v testu Olympus PRO zoomy. Brzy vyjde závěrečný 6. článek, kde vše shrne.
http://www.martinmojzis.com/clanky.html
V případě kratšího rozsahu by tomu tak nebylo. Mám za to, že rozsah bude kvůli váze cca 12 - 25 mm.
Doporučuji nově vydané články pražského uměleckého fotografa Martina Mojžíše, který měl v testu Olympus PRO zoomy. Brzy vyjde závěrečný 6. článek, kde vše shrne.
http://www.martinmojzis.com/clanky.html
Chlapci, tá Sigma 16mm F1.4 je objednaná, budeme testovať. Už som to oznámil kámošovi GH5, moc sa vytešuje, asi takto klik :
[QUOTE=kolyy;47673]Čo sa týka svetelnosti, myslím, že porovnanie so speedboosterom nie je celkom na mieste. Nevidel som poriadne testy, ale optická kvalita kolimujúcim adaptérom nutne utrpí.[/QUOTE]
Pointa je v použití objektívov pre rozmernejšie snímače, ako vykreslený obraz po prechode speedboostrom, čiže s rezervou. Metabones hovorí o zvýšení rozlíšenia a ja som náchylný tomu veriť.
Pointa je v použití objektívov pre rozmernejšie snímače, ako vykreslený obraz po prechode speedboostrom, čiže s rezervou. Metabones hovorí o zvýšení rozlíšenia a ja som náchylný tomu veriť.
22 nádherných LUT súborov v zľave za 20 dolníkov pre prístroje Panasonic a Sony podporujúce V-log a S-log. Link na stiahnutie je pod videom. Ak sa mi to podarí úspešne zakúpiť, podám referencie :
Skutočne špičkový obrazový výkon Sony A7 III. Dynamický rozsah, vernosť farieb, ostrosť, to musíte vidieť :
[QUOTE=Loskyn;47678]Cena určitě malá nebude, ale zase nemůže být přehnaná. Viděl bych to někde mezi 30 a 40 tis. Kč. [/QUOTE]
Myslím, že je to skôr sen, ak hovoríš o oficiálnej predajnej cene s DPH. Pozri sa na ceny nedávno predstavených objektívov od Panasonicu - 200mm/2.8 75000Kč, 50-200mm/2,8-4 $1700, 8-18mm/2,8-4 32000Kč, 12-60/2.8-4 27000Kč, 12mm/1.4 35000Kč...
Myslím, že je to skôr sen, ak hovoríš o oficiálnej predajnej cene s DPH. Pozri sa na ceny nedávno predstavených objektívov od Panasonicu - 200mm/2.8 75000Kč, 50-200mm/2,8-4 $1700, 8-18mm/2,8-4 32000Kč, 12-60/2.8-4 27000Kč, 12mm/1.4 35000Kč...
[QUOTE=jozkopower;47686]Pointa je v použití objektívov pre rozmernejšie snímače, ako vykreslený obraz po prechode speedboostrom, čiže s rezervou. Metabones hovorí o zvýšení rozlíšenia a ja som náchylný tomu veriť.[/QUOTE]
To by ale mohol urobiť hocikto pri návrhu objektívu. Vtip je v tom, že pre extrémne nízke clonové čísla je veľký problém odstrániť aberácie, a to aj pri pevných sklách, nehovoriac o zoome. Vyžaduje to veľké množstvo optických členov, čo robí objektívy veľkými a ťažkými. Akosi sa mi nechce veriť, že prostým namontovaním speedboosteru sa dosiahne výsledok, s ktorým by mohol prísť prvovýrobca seriózne na trh.
To by ale mohol urobiť hocikto pri návrhu objektívu. Vtip je v tom, že pre extrémne nízke clonové čísla je veľký problém odstrániť aberácie, a to aj pri pevných sklách, nehovoriac o zoome. Vyžaduje to veľké množstvo optických členov, čo robí objektívy veľkými a ťažkými. Akosi sa mi nechce veriť, že prostým namontovaním speedboosteru sa dosiahne výsledok, s ktorým by mohol prísť prvovýrobca seriózne na trh.
[QUOTE=jozkopower;47681]Chlapci, tá Sigma 16mm F1.4 je objednaná, budeme testovať. [/QUOTE]
Dobrá volba, poměr cena výkon je vynikající. Budu rád, když tu napíšeš, jaké máš z objektivu dojmy.
[QUOTE=jozkopower;47686]Pointa je v použití objektívov pre rozmernejšie snímače, ako vykreslený obraz po prechode speedboostrom, čiže s rezervou. Metabones hovorí o zvýšení rozlíšenia a ja som náchylný tomu veriť. [/QUOTE]
Metabones je jistě opticky z těch adaptérů na špici, ale zase ta cena je více jak dvojnásobná.
Dobrá volba, poměr cena výkon je vynikající. Budu rád, když tu napíšeš, jaké máš z objektivu dojmy.
[QUOTE=jozkopower;47686]Pointa je v použití objektívov pre rozmernejšie snímače, ako vykreslený obraz po prechode speedboostrom, čiže s rezervou. Metabones hovorí o zvýšení rozlíšenia a ja som náchylný tomu veriť. [/QUOTE]
Metabones je jistě opticky z těch adaptérů na špici, ale zase ta cena je více jak dvojnásobná.
[QUOTE=kolyy;47696] Akosi sa mi nechce veriť, že prostým namontovaním speedboosteru sa dosiahne výsledok, s ktorým by mohol prísť prvovýrobca seriózne na trh.[/QUOTE]
Nechce sa ti veriť, ale je to tak. V linku je test, kde autor porovnáva metabones s klasickým adaptérom na FF objektívoch Nikkor. Skutočne speedbooster zlepšuje kvalitu a to nielen ostrosť, ale i kontrast. https://www.ephotozine.com/article/metabones-speed-booster-review-27042
Nechce sa ti veriť, ale je to tak. V linku je test, kde autor porovnáva metabones s klasickým adaptérom na FF objektívoch Nikkor. Skutočne speedbooster zlepšuje kvalitu a to nielen ostrosť, ale i kontrast. https://www.ephotozine.com/article/metabones-speed-booster-review-27042
To jsem opravdu netušil. To je super. Oni jej také pořád od uvedení vylepšují, tak by mně zajímalo, jak funguje AF na novějších tělech od Panasonicu.
[QUOTE=jozkopower;47698]Nechce sa ti veriť, ale je to tak. V linku je test, kde autor porovnáva metabones s klasickým adaptérom na FF objektívoch Nikkor. Skutočne speedbooster zlepšuje kvalitu a to nielen ostrosť, ale i kontrast. https://www.ephotozine.com/article/m...r-review-27042[/QUOTE]
Pozor, zvyšuje ostrosť a kontrast voči bežnému adaptéru, ktorý funguje ako 2x telekonvertor a zahadzuje 3/4 snímku... To by bolo dosť biedne, ak by to nebolo lepšie. Ale to vôbec neznamená, že je to rovnako dobré ako pôvodný obraz na FF.
Pozor, zvyšuje ostrosť a kontrast voči bežnému adaptéru, ktorý funguje ako 2x telekonvertor a zahadzuje 3/4 snímku... To by bolo dosť biedne, ak by to nebolo lepšie. Ale to vôbec neznamená, že je to rovnako dobré ako pôvodný obraz na FF.
To ano, ale ta ostrost vypadá docela solidně. Chtělo by to otestovat s více objektivy. Tady na svých stránkách popisují u posledního modelu zvýšení MTF. Tedy dle mně myšleno oproti předchozím verzím.
http://www.metabones.com/article/of/Metabones_Unveils_Fifth_gen_Smart_Adapters
http://www.metabones.com/article/of/Metabones_Unveils_Fifth_gen_Smart_Adapters
[QUOTE=kolyy;47701]Pozor, zvyšuje ostrosť a kontrast voči bežnému adaptéru, ktorý funguje ako 2x telekonvertor a zahadzuje 3/4 snímku... To by bolo dosť biedne, ak by to nebolo lepšie. Ale to vôbec neznamená, že je to rovnako dobré ako pôvodný obraz na FF.[/QUOTE]
To, že zvyšuje kvalitu proti bežne používanej redukcii a navyše zariadi širší uhol záberu pri zlepšenej svetelnosti o 1EV je pre mňa veľmi zaujímavé. Ale tebe sa to moc nepozdáva, však ?
To, že zvyšuje kvalitu proti bežne používanej redukcii a navyše zariadi širší uhol záberu pri zlepšenej svetelnosti o 1EV je pre mňa veľmi zaujímavé. Ale tebe sa to moc nepozdáva, však ?
[QUOTE=jozkopower;47703]To, že zvyšuje kvalitu proti bežne používanej redukcii a navyše zariadi širší uhol záberu pri zlepšenej svetelnosti o 1EV je pre mňa veľmi zaujímavé. Ale tebe sa to moc nepozdáva, však ?[/QUOTE]
Nie, že nepozdáva, len mi to nepríde prekvapivé. Speedbooster obraz sústreďuje na menšiu plochu, tým by mal byť ostrejší. Naopak telekonvertor obraz rozptyľuje, preto je menej ostrý. Myslím, že je dobré zdôrazniť, že M43 potrebuje kvôli vyššej pixelovej hustote ostrejší objektív ako väčšie formáty, aby dosiahol rovnakú kvalitu. Väčšina FF objektívov asi nebude podávať práve hviezdny výkon na M43 cez "hlúpy" adaptér.
Nie, že nepozdáva, len mi to nepríde prekvapivé. Speedbooster obraz sústreďuje na menšiu plochu, tým by mal byť ostrejší. Naopak telekonvertor obraz rozptyľuje, preto je menej ostrý. Myslím, že je dobré zdôrazniť, že M43 potrebuje kvôli vyššej pixelovej hustote ostrejší objektív ako väčšie formáty, aby dosiahol rovnakú kvalitu. Väčšina FF objektívov asi nebude podávať práve hviezdny výkon na M43 cez "hlúpy" adaptér.
Obecně jakýkoliv optický člen navíc vesměs zhoršuje optické vlastnosti nevyjímaje ostrost. V případě, že je speedbooster kvalitní a opravdu se na té optice nešetří, což rozhodně není případ těch nejlevnějších adaptérů imitujících Metabones, pak může zvýšit samotnou ostrost. Takže shrnul bych to asi takto, když speedbooster, tak vybírat jen mezi těmi nejkvalitnějšími, nejlépe Metabones, pokud nevadí cena.
[QUOTE=Loskyn;47700] Oni jej také pořád od uvedení vylepšují, tak by mně zajímalo, jak funguje AF na novějších tělech od Panasonicu.[/QUOTE]
Ano, Metabones svoje speedboostre vylepšuje, ale napríklad Viltrox s tou Sigmou 18-35mm to moc nefunguje, to je práve dôvod, prečo som stále do toho nešiel :
Ano, Metabones svoje speedboostre vylepšuje, ale napríklad Viltrox s tou Sigmou 18-35mm to moc nefunguje, to je práve dôvod, prečo som stále do toho nešiel :
Sigma 16mm F1.4 je poctivý kus objektívu, dizajnovo a hlavne ergonomicky sedí na Panasonicu GH5 perfektne, to sa bude určite páčiť každému technokratovi. Dielenské spracovanie i použité materiály sú na veľmi dobrej úrovni, pocitovo by človek odhadoval vyššiu cenu. Vo fotorežime funguje všetko tak, ako na Panasonic sklách. Chod zaostrovacieho krúžku sa mi vidí troška ľahší ako na Leice 12-60mm f2.8-4, ale možno je to jeho robustnosťou. Pár prvých videí naznačuje dve veci, objektív je tichý, teda veľmi vhodný na video, autofocus na pomery Panasonicu funguje skutočne dobre, to je paráda. Tu ovšem musí Panasonic ďalej vylepšiť AF, pretože občas dôjde k zamrznutiu AF, kedy sa musí namáčknuť spúšť alebo pohnúť foťákom, potom sa chytí, to je však plošný problém. Zatiaľ toľme.
[QUOTE=jozkopower;47716]
Sigma 16mm F1.4 je poctivý kus objektívu[/QUOTE]
Velikostí a váhou je dost podobný Olympus 12 - 40 mm
Zde dávám test Lenstipu, který testuje desítky objektivů a proto se tam dá docela dobře porovnávat. Sigma je zde ve velice zajímavém srovnání s M/43 snímačem a s FF snímačem v režimu APS - C, kdy píší, že výsledky ostrosti v tomto režimu odpovídají výsledkům FF.
https://www.lenstip.com/522.4-Lens_review-Sigma_C_16_mm_f_1.4_DC_DN_Image_resolution.html
VIZ také dole testovací snímky.
Sigma 16mm F1.4 je poctivý kus objektívu[/QUOTE]
Velikostí a váhou je dost podobný Olympus 12 - 40 mm
Zde dávám test Lenstipu, který testuje desítky objektivů a proto se tam dá docela dobře porovnávat. Sigma je zde ve velice zajímavém srovnání s M/43 snímačem a s FF snímačem v režimu APS - C, kdy píší, že výsledky ostrosti v tomto režimu odpovídají výsledkům FF.
https://www.lenstip.com/522.4-Lens_review-Sigma_C_16_mm_f_1.4_DC_DN_Image_resolution.html
VIZ také dole testovací snímky.
[QUOTE=kolyy;47717]Zaujímavé by bolo porovnanie Sigma 16mm F1,4 vs Panasonic Leica 12mm F1,4, ak ho ešte máš.[/QUOTE]
Pravdaže, Panasonic Leica 12mm F1.4 stále mám, to je sklenený šľachtic, konečne, ty si mi ho poradil a veľmi dobrá rada to bola, ten zostane doma.
To porovnanie myslíš AF v režime videa ?
Pravdaže, Panasonic Leica 12mm F1.4 stále mám, to je sklenený šľachtic, konečne, ty si mi ho poradil a veľmi dobrá rada to bola, ten zostane doma.
To porovnanie myslíš AF v režime videa ?
[QUOTE=Loskyn;47718]Zde dávám test Lenstipu, který testuje desítky objektivů a proto se tam dá docela dobře porovnávat. Sigma je zde ve velice zajímavém srovnání s M/43 snímačem a s FF snímačem v režimu APS - C, kdy píší, že výsledky ostrosti v tomto režimu odpovídají výsledkům FF. [/QUOTE]
Skvelá recenzia, Sigma vypadá veľmi dobre, zatiaľ som len točil, uvidíme aké budú fotky. Objektív plánujem na video s filmovým lookom do exterieru, takže ešte vyberiem nejaký schopný ND filter.
Skvelá recenzia, Sigma vypadá veľmi dobre, zatiaľ som len točil, uvidíme aké budú fotky. Objektív plánujem na video s filmovým lookom do exterieru, takže ešte vyberiem nejaký schopný ND filter.
[QUOTE=jozkopower;47713]Ano, Metabones svoje speedboostre vylepšuje, ale napríklad Viltrox s tou Sigmou 18-35mm to moc nefunguje, to je práve dôvod, prečo som stále do toho nešiel [/QUOTE]
Na zaklade foto zkusenosti svych, meho kamarada, dalsiho znameho i sdilenych informaci od dalsich lidi bych si zoom ani stabilizovany objektiv od sigmy uz neporidil. Duvody: imo spatna stabilizace+spatne nastavitelny AF.
Na zaklade foto zkusenosti svych, meho kamarada, dalsiho znameho i sdilenych informaci od dalsich lidi bych si zoom ani stabilizovany objektiv od sigmy uz neporidil. Duvody: imo spatna stabilizace+spatne nastavitelny AF.
[QUOTE=jozkopower;47731]Olympus Hi-Res audio, interesantné riešenie kvalitného zvuku pre videofoťáky :[/QUOTE]
Veď ja mám predchodcu LS-P1, ktorý vyzerá skoro identicky, až na striebornú farbu ;)
Je to ohromne šikovný rekordér, závit na statív je super vec. Mám cez to prevlečenú "mŕtvu mačku", potom je to použiteľné aj v exteriéri. Pri LS-P1 je najväčšie negatívum nezanedbateľná úroveň šumu v pozadí, tesne za tým hrozný systém menu. Možno to už pri LS-P4 vyriešili. Inak to zaberá pomerne široké pole, takže je to taký univerzál pre nahrávania stereo audia. Pre vyložene mono smerový mikrofón mám ešte Rode Video Mic Go.
Veď ja mám predchodcu LS-P1, ktorý vyzerá skoro identicky, až na striebornú farbu ;)
Je to ohromne šikovný rekordér, závit na statív je super vec. Mám cez to prevlečenú "mŕtvu mačku", potom je to použiteľné aj v exteriéri. Pri LS-P1 je najväčšie negatívum nezanedbateľná úroveň šumu v pozadí, tesne za tým hrozný systém menu. Možno to už pri LS-P4 vyriešili. Inak to zaberá pomerne široké pole, takže je to taký univerzál pre nahrávania stereo audia. Pre vyložene mono smerový mikrofón mám ešte Rode Video Mic Go.
[QUOTE=kolyy;47739]Veď ja mám predchodcu LS-P1[/QUOTE]
Myslím, ak mám dobrú ramku, že ty to používaš separovane, tu je výstup káblom asi do mikrofónneho vstupu, ledaže by to mal Oly inak. V tom vidím troška problém, má to 24-bit záznam s kvalitným formátom, lenže výstup nie je vyvedený z predzosilovačov, ale z koncáku, vo videu je vidieť symbol sluchátok. To mi práve príde divné, neverím totiž, že koncové zosilňovače majú tak kvalitný prenos, no ale dnes je všetko možné.
Myslím, ak mám dobrú ramku, že ty to používaš separovane, tu je výstup káblom asi do mikrofónneho vstupu, ledaže by to mal Oly inak. V tom vidím troška problém, má to 24-bit záznam s kvalitným formátom, lenže výstup nie je vyvedený z predzosilovačov, ale z koncáku, vo videu je vidieť symbol sluchátok. To mi práve príde divné, neverím totiž, že koncové zosilňovače majú tak kvalitný prenos, no ale dnes je všetko možné.
[QUOTE=jozkopower;47740]Myslím, ak mám dobrú ramku, že ty to používaš separovane, tu je výstup káblom asi do mikrofónneho vstupu, ledaže by to mal Oly inak. V tom vidím troška problém, má to 24-bit záznam s kvalitným formátom, lenže výstup nie je vyvedený z predzosilovačov, ale z koncáku, vo videu je vidieť symbol sluchátok. To mi práve príde divné, neverím totiž, že koncové zosilňovače majú tak kvalitný prenos, no ale dnes je všetko možné.[/QUOTE]
No iste, výstup na sluchátka patrí do uší, nie do foťáku ;) Ibaže by za tým bolo niečo tak sofistikované, akože identická nahrávka pomôže pri synchronizácii alebo podobne.
No iste, výstup na sluchátka patrí do uší, nie do foťáku ;) Ibaže by za tým bolo niečo tak sofistikované, akože identická nahrávka pomôže pri synchronizácii alebo podobne.
[QUOTE=Kabe;47738]Na zaklade foto zkusenosti svych, meho kamarada, dalsiho znameho i sdilenych informaci od dalsich lidi bych si zoom ani stabilizovany objektiv od sigmy uz neporidil. Duvody: imo spatna stabilizace+spatne nastavitelny AF.[/QUOTE]
Práve tá Sigma 18-35mm F1.8 je všeobecne hodne obľúbená, ukážka videa hovorí len o špatnej funkčnosti AF s adaptérom Viltrox. Inak je to perfektný objektív.
Práve tá Sigma 18-35mm F1.8 je všeobecne hodne obľúbená, ukážka videa hovorí len o špatnej funkčnosti AF s adaptérom Viltrox. Inak je to perfektný objektív.
Joeh: Videl/slysel/cetl jsem dost lidi, kteri jsou pomerne dost rozcarovani z takrka nemoznosti nastavit AF. Ale chapu, ze videotvurci, kteri AF nevyuzivaji, ten problem nemusi ani zaregistrovat a ze ve videu nemusi byt v mnohych situacich treba ostrit tak presne + nebo netoci na tak malou clonu, aby ty problemy vyvstaly. Lidi jsou hlavne uneseni z krasne kvalitni kresby, kterou ten objektiv umi dat. Nechci tvrdit, ze objektiv je spatny, jen jsem psal svuj pohled a ja bych opravdu zoom ci objektiv se stabilizaci od Sigmy na obvyklou cenu uz nechtel. Psal jsem to jen jako upozorneni, ze to proste rozhodne neni "dokonalost sama" :)
Jinak o problemech Sigma 18-35 + Viltrox jsem slysel akorat, ze pri plne dire neni schopna tato sestava zaostrit na nekonecno a je treba priclonit.
Koukal jsem na to video, ale tak nejak mi tyhle hratky s AF neprijdou pro real moc podstatne. Stale se vsudemozne dozvidam, ze pokud chce nekdo natacet rekneme profesionalne, stejne ve vetsine pripadu ostri manualne, protoze mu to dava jednoznacne nejlepsi kontrolu.
Jinak o problemech Sigma 18-35 + Viltrox jsem slysel akorat, ze pri plne dire neni schopna tato sestava zaostrit na nekonecno a je treba priclonit.
Koukal jsem na to video, ale tak nejak mi tyhle hratky s AF neprijdou pro real moc podstatne. Stale se vsudemozne dozvidam, ze pokud chce nekdo natacet rekneme profesionalne, stejne ve vetsine pripadu ostri manualne, protoze mu to dava jednoznacne nejlepsi kontrolu.
Kabe: Hovoríš o nepresnosti ostrenia objektívov Sigma na zrkadlovkách ("microadjustment")? Pretože to by nemalo mať vplyv pri nasadení na bezzrkadlovky cez adaptér (alebo pri fotení na DSLR cez liveview).
[QUOTE=Kabe;47744]Koukal jsem na to video, ale tak nejak mi tyhle hratky s AF neprijdou pro real moc podstatne. Stale se vsudemozne dozvidam, ze pokud chce nekdo natacet rekneme profesionalne, stejne ve vetsine pripadu ostri manualne, protoze mu to dava jednoznacne nejlepsi kontrolu.[/QUOTE]
Kabe, profesionál, teda ten kto si videom zarába môže kľudne natočiť na manuál celú svatbu, no musí sa oblúkom vyhnúť snímkom s plynulým predo/zadným pohybom s malou hlbkou ostrosti. Vidí sa mi, že furt nehovoríš z vlastnej skúsenosti, len na základe jedne babka povedala.
Ja vidím dva varianty :
1. Nikdy si to v praxi neskúšal, teda nevedomky žiješ v omyle.
2. Máš nadprirodzené schopnosti a dokážaš AF suplovať manuálom.
Kabe, profesionál, teda ten kto si videom zarába môže kľudne natočiť na manuál celú svatbu, no musí sa oblúkom vyhnúť snímkom s plynulým predo/zadným pohybom s malou hlbkou ostrosti. Vidí sa mi, že furt nehovoríš z vlastnej skúsenosti, len na základe jedne babka povedala.
Ja vidím dva varianty :
1. Nikdy si to v praxi neskúšal, teda nevedomky žiješ v omyle.
2. Máš nadprirodzené schopnosti a dokážaš AF suplovať manuálom.
kolyy: Ano, mel jsem na mysli "na zrcadlovkach", ale nejen microadjustment, ale i treba pomoci tzv. dokovaci stanice/dok adapteru ci jak se to jmenuje. A ano, mas pravdu, vubec jsem si neuvedomil, ze dnes se urcite minimalne z vetsiny toci na bezzrcadlovky, u kterych se to neprojevi, coz jsem si taky neuvedomil. Ono taky jsem docela dlouze vahal nicmene zvitezila snaha upozornit byt z pohledu zrcadlovkare na problemy se Sigma objektivy. Konec koncu nekdo muze treba taky chtit tocit na Zrc. Canon nebo treba Nik D850. V kazdem pripade dik za opravu-doplneni.
jozkopower:
No toceni svateb neni jedina aktivita profesionalu (pouzil jsem slovo profesional, ale myslel jsem proste kvalitne remeslne odvadenou praci a nepouzil jsem jiny termin, protoze mi prislo, ze by mohl byti pro nektere popuzujici) a asi taky hodne zalezi na situaci, snimky s predozadnim pohybem se urcite mohou tocit ruzne treba to ani nemusi byt stacionarni kamerou ...n teh moznosti je spousta urcite je vsichni zname.
Teda nechci byt na te nerudny, ale to, ze nepisi zrovna toto z vlastni zkusenosti jsem primo deklaroval v textu, ktery jsi odcitoval:.."stale se vsudemozne dozvidam"...
Ano zrovna text na tema: "manualni ostreni vs AF" je oipravdu ze zdroje "mnoho babek povidalo".
Nicmene ty babky co povidaly krom toho povidani i predvedly, co vytvorily a na zaklade toho maji pro me vyrazne vyssi kreditbilitu nez odbornici, ktere znam napr jen z netu, kde publikuji na YT testy treba AF zpusobem, ktery byl ukazan v predchozim zminenem videu. Mozna tenhle pan taky neco vytvoril, ale ja o tom zatim nevim a verim teda tem mym babkam.
A vis proc? No protoze nez jsem porizoval fototechniku tak ac jsem se na netu hodne radil a dostal treba i zde spoustu opravdu velkou spoustu dobrych rad, tak jsem si z toho stejne nedokazal odvodit dost veci, ktere jsem zjistil az v praxi. Takze a proste zustavam u duvery babkam, u nichz vidim, co natocily.
K tem tvym dvema variantam...asi se budes zlobit, ale napisi ti to stejne.
ad1. netocim vubec, v omylu neziju
ad2. nevim, jestli mam nadprirozene schopnosti, zadne jsem zatim u sebe neobjevil / nevim, jestli dokazi AF suplovat manualem, ale vim, ze to zcela jiste zalezi na situaci, avsak vubec nechapu, proc to zminujes, kdyz o tom vubec rec nebyla, ze bych mel byt neceho takoveho schopen ja ci kdokoliv jiny.
jozkopower:
No toceni svateb neni jedina aktivita profesionalu (pouzil jsem slovo profesional, ale myslel jsem proste kvalitne remeslne odvadenou praci a nepouzil jsem jiny termin, protoze mi prislo, ze by mohl byti pro nektere popuzujici) a asi taky hodne zalezi na situaci, snimky s predozadnim pohybem se urcite mohou tocit ruzne treba to ani nemusi byt stacionarni kamerou ...n teh moznosti je spousta urcite je vsichni zname.
Teda nechci byt na te nerudny, ale to, ze nepisi zrovna toto z vlastni zkusenosti jsem primo deklaroval v textu, ktery jsi odcitoval:.."stale se vsudemozne dozvidam"...
Ano zrovna text na tema: "manualni ostreni vs AF" je oipravdu ze zdroje "mnoho babek povidalo".
Nicmene ty babky co povidaly krom toho povidani i predvedly, co vytvorily a na zaklade toho maji pro me vyrazne vyssi kreditbilitu nez odbornici, ktere znam napr jen z netu, kde publikuji na YT testy treba AF zpusobem, ktery byl ukazan v predchozim zminenem videu. Mozna tenhle pan taky neco vytvoril, ale ja o tom zatim nevim a verim teda tem mym babkam.
A vis proc? No protoze nez jsem porizoval fototechniku tak ac jsem se na netu hodne radil a dostal treba i zde spoustu opravdu velkou spoustu dobrych rad, tak jsem si z toho stejne nedokazal odvodit dost veci, ktere jsem zjistil az v praxi. Takze a proste zustavam u duvery babkam, u nichz vidim, co natocily.
K tem tvym dvema variantam...asi se budes zlobit, ale napisi ti to stejne.
ad1. netocim vubec, v omylu neziju
ad2. nevim, jestli mam nadprirozene schopnosti, zadne jsem zatim u sebe neobjevil / nevim, jestli dokazi AF suplovat manualem, ale vim, ze to zcela jiste zalezi na situaci, avsak vubec nechapu, proc to zminujes, kdyz o tom vubec rec nebyla, ze bych mel byt neceho takoveho schopen ja ci kdokoliv jiny.
ad ukazka AFC s psekem u vody
Vidim to spatne, kdyz se mi jevi, ze hlavu ma pes zaostrenou az cca v 5te sec ze 7sec zaznamu?
ad video portrait
Co z toho lze dedukovat, kdyz ten obraz neustale skace? Opravdu netusim, tak budu rad za vysvetleni.
Diky.
Vidim to spatne, kdyz se mi jevi, ze hlavu ma pes zaostrenou az cca v 5te sec ze 7sec zaznamu?
ad video portrait
Co z toho lze dedukovat, kdyz ten obraz neustale skace? Opravdu netusim, tak budu rad za vysvetleni.
Diky.
[QUOTE=Kabe;47750]ad ukazka AFC s psekem u vody
Vidim to spatne, kdyz se mi jevi, ze hlavu ma pes zaostrenou az cca v 5te sec ze 7sec zaznamu?[/QUOTE]
Mne sa to javí ako perfektne odvedená práca AF-C, na druhej strane, nikdy som nevlastnil akčnú, profi zrkadlovku, ak ty taký prístroj máš, možno sa ti to moc nepozdáva.
[QUOTE=Kabe;47750]ad video portrait
Diky.[/QUOTE]
Ukážka videoportrétu nie je priama reakcia na AFC, je to nové video, zverejnené dnes a ja mám vo zvyku sem vkladať aktuálne videá, ktoré ma nejako oslovia. Navzdor tejto skutočnosti i v tomto clipe vidiať prácu autofokusu, musíš sa na to upriamiť.
Vidim to spatne, kdyz se mi jevi, ze hlavu ma pes zaostrenou az cca v 5te sec ze 7sec zaznamu?[/QUOTE]
Mne sa to javí ako perfektne odvedená práca AF-C, na druhej strane, nikdy som nevlastnil akčnú, profi zrkadlovku, ak ty taký prístroj máš, možno sa ti to moc nepozdáva.
[QUOTE=Kabe;47750]ad video portrait
Diky.[/QUOTE]
Ukážka videoportrétu nie je priama reakcia na AFC, je to nové video, zverejnené dnes a ja mám vo zvyku sem vkladať aktuálne videá, ktoré ma nejako oslovia. Navzdor tejto skutočnosti i v tomto clipe vidiať prácu autofokusu, musíš sa na to upriamiť.
Sigma svetelné pevné sklá + zoom objektívy v ukážke AF na Sony FF prístroji s adaptérom Sigma MC11, skvelá funkčnosť :
Nové videofoťáky Sony, prídu možno skôr, ako si myslíme, žeby NAB show o týždeň ? Každopádne bude tento rok predstavený nový kráľ 4K videofoťákov FF prístroj Sony A7S III a špičkový APS-C prístroj Sony A6700, je to s vysokodôverných zdrojov a možná podoba A6700 :
ZENIT D1, ruský FF prístroj začína nadobúdať realistickú podobu, že sa to pripravuje vieme už dávno, teraz sa objavili fotky manuálu a informácie o predstavení o pár týždňov. Prístroj má využívať platformu Leica SL a objektívy vlastnej konštrukcie Zenit. Už sa na to veľmi teším :
http://photar.ru/zenit-d1-i-helios-40-3-pervoe-dostovernoe-izobrazhenie/
http://photar.ru/zenit-d1-i-helios-40-3-pervoe-dostovernoe-izobrazhenie/
[QUOTE=jozkopower;47729]Skvelá recenzia, Sigma vypadá veľmi dobre, zatiaľ som len točil, uvidíme aké budú fotky.[/QUOTE]
Ano, sám nad tím objektivem uvažuji. Utěsnění by se mi hodilo a to ohnisko je dost všestranné. Věřím, že budeš spokojený. Sigma objektivy opravdu umí.
Ano, sám nad tím objektivem uvažuji. Utěsnění by se mi hodilo a to ohnisko je dost všestranné. Věřím, že budeš spokojený. Sigma objektivy opravdu umí.
[QUOTE=Loskyn;47758]Ano, sám nad tím objektivem uvažuji. Utěsnění by se mi hodilo a to ohnisko je dost všestranné. Věřím, že budeš spokojený. Sigma objektivy opravdu umí.[/QUOTE]
To je fakt, Sigma umí, mal som 30mm F1.4 na Sony A6500, vskutku parádička. Zajtra skúsim nekaké snímky na rôzne clony.
Sony A7 III lowlight na ISO 1000, huh, to nie je ISO 1000, to je skutočne ISO 10000 :
To je fakt, Sigma umí, mal som 30mm F1.4 na Sony A6500, vskutku parádička. Zajtra skúsim nekaké snímky na rôzne clony.
Sony A7 III lowlight na ISO 1000, huh, to nie je ISO 1000, to je skutočne ISO 10000 :