Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujifilm je králem menších senzorů, jeho APS-C bere 40 % trhu

Včera, Milan Šurkala, aktualita
Fujifilm je králem menších senzorů, jeho APS-C bere 40 % trhu
Společnosti Fujifilm se ve třídě ne-full frame přístrojů (APS-C a 4/3”) hodně daří a stala se zde králem. Podle zástupců firmy totiž dosahuje 40% podílu na trhu s fotoaparáty s cropovanými snímači.
Zástupce z francouzské pobočky společnosti Fujifilm nedávno v rozhovoru na veletrhu Salon de Photo 2024 pohovořil o situaci své značky. Nejzajímavější informací je to, že se společnosti povedlo dosáhnout vedení v cropovaných snímačích (přesněji řečeno se mluvilo o fotoaparátech, které nejsou full frame). Firma totiž tvrdí, že bere 40 % tohoto trhu. Zdánlivě zde má velkou konkurenci, která ale tuto třídu poněkud podceňuje. Canon s Nikonem své APS-C bezzrcadlovky poněkud zanedbávají, Sony poměrně dlouho také nepřinášelo zásadní novinky (po dlouhé době přineslo až novinku v podobě A6700). Aktivní vývoj vidíme snad jen u Panasonicu se svými fotoaparáty Lumix G. Větší aktivitu nevidíme ani u OM Digital.
 
Jestli má navíc Fujifilm s něčím problém, je to nedostatečná dostupnost a neschopnost uspokojit vysoký zájem, takže podíl by možná mohl být ještě větší. To je ale ještě výraznějším problémem u kompaktu X100VI. U něj by se ale všechny dnešní objednávky mělo podařit uspokojit do 10-11 měsíců (docela pokrok, ještě před několik měsíci měla být tato lhůta kolem 2 let).
 
Před několika dny představil nový model Fujifilm X-M5, který míří do třídy fotoaparátů s cenou pod 1000 EUR. Cílí především na youtubery, nicméně zaujmout by mohl i fotografy. Problémem však je, že dnešní mládež už není zvyklá fotit a preferuje spíše video. V rozhovoru byly zmíněny i pokroky v oblasti optiky, které umožnily zmenšit rozměry nového objektivu XF 16-55mm F2.8 II. Fujifilm rovněž přiznal, že v této třídě jsou přínosy optické stabilizace minimální, a proto ji novinka nemá. Dále omlouval absenci nabíjecího adaptéru a dokonce i USB-C kabelu v balení v zájmu přínosu pro životní prostředí, kdy dle Fujifilmu má většina lidí dostatek jiných kabelů, které může použít.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.