Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Generativní AI jede, fotobanka Shutterstock získala za fotky pro trénování 104 mil. USD

10.6.2024, Milan Šurkala, aktualita
Generativní AI jede, fotobanka Shutterstock získala za fotky pro trénování 104 mil. USD
Systémy generativní AI začínají řešit i legální stránky původu obsahu pro trénování. Pro obraz je to často fotobanka Shutterstock, která poskytuje stovky milionů svých fotografií. A má z toho nemalé příjmy.
Generativní AI mění naše životy a je nutné se přizpůsobit. To se týká i generování obrazového materiálu, kde lze zaznamenat výrazný posun k nahrazování zdrojů, jakými jsou fotobanky, AI generátory. Některé fotobanky mají dokonce své vlastní. Problémy s původem obsahu ale konečně vedou k tomu, že si firmy začínají uvědomovat nutnost mít legálně korektní zdroj obsahu pro trénování, a tak se právě obrací většinou na ony fotobanky, kterým berou zákazníky. Databáze stovek milionů snímků, které jsou doplněné klíčovými slovy, jsou pro trénování AI vynikajícím zdrojem. Fotobanky tak přechází od modelu prodejů fotografií, ilustrací a videí zákazníkům k modelům licencování těchto zdrojů pro trénování AI. Jednou z takových je i Shutterstock, který měl údajně poskytnout svou databázi např. Applu za 50 mil. USD. Ostatně odliv zákazníků k AI je vidět na tom, že loni měl Shutterstock v prvním čtvrtletí 559 tisíc předplatitelů, v tomto roce je to už jen 499 tisíc. Počet downloadů klesl ze 42,7 na 35,0 milionů.
 
Nyní se objevuje zpráva, že Shutterstock za poskytnutí datasetů pro trénování AI v roce 2023 získal 104 mil. USD. Když se podíváme na finanční výsledky, divize, pod kterou AI spadá, měla loni příjmy 137 mil. USD, a tradiční prodeje fotografií přinesly Shutterstocku 737 mil. USD. AI tak už dnes tvoří zhruba 12 % příjmů fotobanky. I když fotografové dostávají část provizí z příjmů pro trénování, nezdá se, že by to bylo až tolik, a příjmy fotografů mají tendenci spíše padat. Shutterstock má smlouvy o trénování se společnostmi Meta, Alphabet, Amazon, Apple a OpenAI, nově k nim přibyla i Reka.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.