Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
Diskuze k článku: Jak fotografovat pod vodou?
17.4.2008, Irena Ševelová, článek
Tichý svět pod mořskou hladinou v sobě nese něco tajemného a možná proto tolik přitažlivého. Pokud už hledáte potápěčské brýle, počkejte s tím ještě chvíli a přečtěte si několik základních informací, které byste pro podvodní fotografování měli brát v potaz.
uff | 21.4.200815:11
Ze svych ubohych zkusenosti s podvodni fotografii jsem si vsimnul, ze kvalita fotek je v ruzne dny znacne promenliva. V clanku pisete o slunci v zadech, obloze bez mraku atd. Uvital bych nejake pausalni pouceni za jakych podminek mam pod vodou fotit. Predpokladam, ze kdyz je zatazeno.

Jinak dekuji za prinosny clanek. S tou vzdalenosti od objektu jsem si to neuvedomoval a tak si dam priste vetsi pozor dostat se ke koralum do vzdalenosi jednoho metru a fotografovani kousek pod hladinou...
Odpovědět0  0
jjh | 21.4.200816:58
S kompaktem bohuže rada zní ­- pokud je pod mrakem tak nefotit... nebo si pořídit externí blesk synchronizovaný fotobuňkou.
Odpovědět0  0
j.j.h | 19.4.200814:05
"Po překročení limitu 5 metrů je už tlak natolik velký, že mu žádné těsnění nedokáže odolat.­" Tohle je dost velká blbost. Nejvíc zatopených pouzder je z kádě na lodi, kdy je foťák ve vodě, ale schází hydrostatický tlak který by přimačknul stěnu do těsnění.
V článku chybí jedna dost podstatná informace ­- pro fotografování v hloubce větší jak 2­-3 metry je potřeba výkonný blesk, jinak budou fotografie jen v odstínech modré a šedé, voda s přibývající hloubkou spolehlivě odfiltruje teplou část spektra. Nějaký lom světla na hladině vás vcelku nemusí zajímat a ­"opticky se vzdálí, když je slunce v zádech­" je taky pitomost. Po ponoření vám ­(i vašemu fotoaparátu­) bude připadat všecho o 1­/3 větší nebo o 1­/3 blíž. S vodotěsným kompaktem pořídíte nejlepší záběry těsně pod hladinou, například na stěně útesu se dá vyfotit spousta zajímavých věcí. Tedy pokud nejsou moc velké vlny, protože jinak se objektem fotografování stanete vy a foťák bude patřit soudnímu patologovi.
Odpovědět0  0
Michal Holub | 17.4.20085:15
Měl jsem půjčený Olympus 790, či kolik. Fotil jsem s ním asi týden korály, rybyčky apod. Většina za dobrých světelných podmínek. Na základě zkušeností říkám, že čistě na podvodní fotky je ten foťák na prd ­(předpokládám, že to bude případ všech podvodních kompaktů­), budete zklamaní. Kromě zmenšenin ­(ne zvětšenin­) na web jsou ty fotky nepoužitelné.
Pokud ovšem chcete foťák, který vydrží, nevadí mu vlhkost a déšť, a často se v takových podmínkách pohybujete, tak o tom uvažujte. Jinak jsou to podle mě vyhozené peníze
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.