Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Jaký dárek koupit fotografovi na Vánoce? Máme tipy na dárky pod stromeček

1.12.2023, Milan Šurkala, článek
Jaký dárek koupit fotografovi na Vánoce? Máme tipy na dárky pod stromeček
Vánoce se blíží a s nimi i každoroční náročné vymýšlení dárků. Vybíráte-li nějakou zajímavost pro fotografického nadšence, dnešní článek vám pomůže získat několik více i méně tradičních nápadů.
V poslední kapitole se podíváme na věci, které nesouvisí přímo s fotoaparátem a příslušenstvím k němu, ale jde o různé předměty s touto tematikou, nebo služby, které s fotografiemi souvisí.
 
 

Fotografický software pro editaci fotografií/videa

 
Ať už chcete obdarovat fotografa nebo kameramana, v případě softwaru toho máte docela dost na výběr. V případě fotografií by mohlo jít nejspíše o aplikace jako roční předplatné českého Zoner Photo Studia X, může jít také o předplatné Photoshopu (Creative Cloudu), k dispozici je např. i jednorázová licence pro Photoshop Elements a další oblíbenou možností mohou být aplikace od Topaz Labs, které využívají umělé inteligence (Photo AI, DeNoise AI, Gigapixel AI, Sharpen AI).
 
U videa se pak nabízí např. Premiere Elements, zajímavou možností může být také předplatné pro Adobe Premiere, jednorázová licence pro Blackmagic DaVinci Resolve Studio nebo Video AI od Topaz Labs.
 
Zoner Photo Studio X
 
Tipy: Zoner Photo Studio X, Adobe Creative Cloud (plán pro Lightroom nebo Photoshop), aplikace Topaz Labs
 
 
 

Fotografický kurz, workshop

 
Další možností, jak někoho obdarovat, je poukaz na fotografický kurz nebo workshop. Zde lze rozhodně doporučit, abyste si přečetli nejprve recenze lidí, kteří už na daném kurzu byli. Také je potřeba zvážit, na jaké úrovni je ten, koho chcete obdarovat. Může jít o kurzy věnující se úplným fotografickým začátkům, ale také náročnější workshopy věnující se např. vybraným tématům. Velkým organizátorem workshopů je např. český fotograf Jan Šibík, který nezřídka pořádá i zahraniční workshopy (z nedávné doby např. Turecko, Maďarsko nebo Indie).
 
 

Hrnek ve tvaru objektivu

 
Těžko říci, kolik lidí uvítá hrnek ve tvaru nějakého tradičního objektivu, ale jistě se takoví najdou. Sehnat se dá třeba 0,4litrový hrnek ve tvaru objektivu Canon EF 24-105mm, jsou ale i takové ve tvaru bílých Lkových skel Canonu nebo jiných značek.
 
Lens Mug Canon
 
 
 
 

Oblečení s tematikou fotoaparátů

 
Někoho může potěšit i oblečení s tematikou fotoaparátů, např. ponožky. Své místo by ale mohla najít i trička s nějakými fotografickými slogany, fotografickými pravidly nebo čímkoli podobným, co může ukazovat zájem dotyčného nebo dotyčné o fotografii. Další možností je nechat vyrobit oblečení přímo na míru pomocí různých služeb, kdy na produkty můžete vložit vlastní fotografii. Takto se dají vytvářet nejen oblečení, ale i různé předměty (ze zahraničních můžeme zmínit např. Zazzle, z našich např. Cewe, HappyFoto a mnoho dalších).
 
Ponožky Dedoles
 
 
 
 

Fotopředměty (kalendáře, fotoknihy, puzzle) s vlastními fotografiemi

 
Toto souvisí s předchozím. Existuje spousta služeb, které vám umožní vložení vašich fotografií nejen na předměty, jako jsou hrníčky nebo trička, ale samozřejmě i tradičnější věci, jako jsou samotné fotografie, fotoknihy, kalendáře s vlastními fotkami, puzzle a podobně. Z fotoknih tu máme nejčastěji asi Cewe (Fotolab), HappyFoto, Empikfoto nebo Zoner (recenze), nicméně firem, které vám něco podobného vytisknou, je spousta. Řešením pod stromeček nemusí být jen samotný výsledný produkt, ale třeba také poukázka pro vytvoření takového produktu.
 
Zoner Fotokniha
 
 
 

Kniha o fotografii, fotografech

 
Fotokniha ale nemusí mít jen vaše fotografie. Dobrým dárkem mohou být i knihy, které fotografii vyučují (obzvlášť věnují-li se jednomu tématu fotografie), nebo knihy o slavných fotografech, jako jsou nebo byli Henri-Cartier Bresson, Annie Leibovitz, Steve McCurry, Ansel Adams, Sebastião Salgado, fotografové agentury Magnum (příp. knížky o ní), knihy od National Geographic, je i spousta knih o českých fotografech. Zde máte výběr opravdu hodně široký.
 
Steve McCurry Portraits
 
Tipy: Annie Leibovitz: Při práci (a další), Henri Cartier-Bresson: The Decisive Moment, Steve McCurry: Portrais (a další)
 
 
 

Předplatné fotografického časopisu

 
Tištěná média jsou dnes již dost za zenitem, přesto stále vychází několik fotografických časopisů. Pro někoho mohou být články vytištěné na papíře a ne čtené z displeje monitoru nebo smartphonu zajímavější. Na českém trhu figurují tituly jako např. FotoVideo, Foto, Československá fotografie nebo Digitální foto.
 
FotoVideo obálka
 
 

Šperky s fotografickou tematikou

 
Tento druh dárků bude spíše pro dámy, které našly oblibu v oblasti fotografie. Pro ně tu jsou různé šperky s fotografickou tematikou, tedy např. náramky, přívěsky a podobné, obvykle s malinkým fotoaparátem. Tady trochu pozor na kvalitu a samotný materiál (zda jde opravdu o stříbro, jaká je kvalita vyobrazení - některé přívěsky jsou opravdu prapodivné patvary).
 
Přívěsek fotoaparát
 
 
 

Fotografické rukavice

 
Některým lidem nevadí vyrazit v mrazech pro fotografie a takoví jistě ocení pořádné rukavice, které zahřejí, zároveň ale umožní pohodlné ovládání fotoaparátu. Fotografické rukavice obvykle fungují tak, že mají odklopné přední části a fotograf tak může ovládat svými (více či méně) odhalenými prsty přístroj, zatímco zbytek ruky je nadále chráněn rukavicí. U nás se dají sehnat takové rukavice od společnosti Vallerret, v zahraničí (u nás jen výjimečně) jsou k sehnání rukavice od The Heat Company.
 
VALLERRET unisex Markhof Pro V3
 
 
 

Klávesnice pro Photoshop

 
Na první pohled možná poněkud ztřeštěným dárkem může být klávesnice speciálně určená pro Photoshop. Ta má totiž barevné klávesy, na kterých je vyznačeno, pro jaké klávesové zkratky ve Photoshopu jsou vlastně určené. Tato legrace se ale shání poněkud obtížně a vyjde na více než 3000 Kč (Logic Keyboard Adobe PhotoShop CC PC Slim Line). Existuje i levnější varianta v podobě nálepek na standardní klávesnici MacBooku Air nebo Pro.
 
Klávesnice pro Photoshop
 
 
 

Závěr

 
Tipů na dárky je opravdu mnoho a tento výčet zdaleka není konečný. Doufáme, že vám přehled pomohl dodat několik nápadů a zmírnil stres z vymýšlení dárků na blížící se Vánoce nebo jinou příležitost, jako mohou být i narozeniny. Napadá vás ještě něco, co by mohlo být zajímavým dárkem pro nadšence do fotografie? Jestli ano, podělte se s námi o nápady v diskuzi.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.