Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Kompakty a používané technologie

25.11.2009, Milan Šurkala, článek
Kompakty už zdaleka nejsou fotoaparáty vybavené jednoduchou automatikou. Naopak, obsahují desítky nejrůznějších technologií usnadňujících fotografovi práci. Podívejme se, co vše dnes kompakty vůbec nabízejí, jaké technologie jsou k dispozici a jak fungují.
V této části se podíváme na technologie, s kterými zatím přišel jen jeden nebo dva výrobci, případně takové, které nemají tendenci být všeobecně používané u většiny kompaktů.


Geo-tagging (GPS)


Na první pohled může vypadat přidávání GPS souřadnic do EXIFu hodně zbytečně, nicméně s rozvojem mnoha serverů s mapami, kde lze přidávat i fotografie, začíná mít GPS smysl. Fotografie se pak snadno přidá přesně na to místo, kde byla pořízena. Přidávání GPS souřadnic bylo dříve možné u zrcadlovek, zpravidla pomocí přídavných modulů, u kompaktů byl mezi prvními vlaštovkami např. Nikon Coolpix P6000. Bohužel pro Nikon bylo GPS naprosto nevyužitelné, signál se hledal i několik minut, takže souřadnice byly zaznamenány skutečně jen výjimečně.


Nikon Coolpix P6000, jeden z prvních kompaktů obsahujících GPS modul.

Hledání navíc vyžaduje přísun energie, takže snižuje výdrž na baterie. Poněkud lepším počinem je např. nový Samsung ST1000, kde už hledání zabere několik sekund (zhruba 3 až 20 sekund), což lze považovat v praxi za použitelné.


Detekce pohybu


Nepříliš rozšířenou technologií je dnes ještě detekce pohybu. Pokud fotoaparát detekuje pohyb (a to ať objektu ve scéně nebo fotoaparátu jako takového), navýší ISO citlivost, čímž se zkrátí expoziční čas a pohyb bude více "zmražený". Většinou ale takový rychlý pohyb zmrazit už nejde, takže snímky budou tak či tak trochu rozmazané. Tuto technologii nabízí delší dobu např. Canon nebo Panasonic (Inteligentní ISO), ostatní výrobci se teprve přidávají s nejnovějšími modely.


Canon IXUS 980 IS, vše pro zmrazení pohybu.


Bezdrátové připojení Bluetooth a Wi-Fi


Nebaví-li vás neustále vytahování datového kabelu nebo strkání paměťové karty do čtečky, nabízí se řešení v podobě bezdrátového připojení Wi-Fi, případně Bluetooth. Díky tomu je přenos snímků mnohem snazší. Wi-Fi umožní uploadovat fotografie na internet, případně je poslat ve formě mailu přímo z fotoaparátu. Takovým přístrojem je například nejnovější Samsung ST1000.


Samsung ST1000, vedle GPS zde najdete i Bluetooth a Wi-Fi.


AMOLED displej


S AMOLED displeji zatím ve větším laboruje jen společnost Samsung, která tuto technologii používá u prémiovějších kompaktů (jen výjimečně lze nalézt OLED u Nikonů). AMOLED technologie nepotřebuje podsvícení jako LCD, je i energeticky úspornější. Disponuje výraznějším kontrastem a živějšími barvami. Potěší také lepší pozorovací úhly než má většina LCD displejů kompaktů. Samozřejmě některé kompakty s LCD displeji se AMOLED displejům vyrovnají. Poslední výhodou by měla být teoretická pozorovatelnost na slunci, toho ale zatím Samsung díky velmi lesklým krytům displeje nedosáhl a naopak v této oblasti jeho kompakty trochu zaostávají.


Samsung WB1000, vysoké rozlišení displeje a AMOLED technologie v jednom.


Magické filtry, simulace filmu


V poslední době se rovněž začíná digitální doba vracet ke své analogové předchůdkyni. Ne že by se chtěla vrátit k filmu, ale umožňuje simulovat jejich různé efekty. Toto používají např. přístroje Fujifilm (simulace filmu Provia, Astia, Velvia), zajímavé grafické filtry používá i společnost Olympus, což označuje jako tzv. Magic Filters. Výborný je režim Filmové zrno fotoaparátů Panasonic.


Fujifilm Finepix F200EXR nabídne vedle EXR čipu také režimy simulace filmu.


Frame Guide


Jistě všichni znáte situace na dovolené, kdy požádáte kolemjdoucích, ať vás vyfotí. A někdy se nestačíte divit, jaké jsou výsledné fotografie. Technologie pro předkomponování obrazu umožní vyfotit snímek, který se pak v průhledné formě zobrazí na displeji. Kolemjdoucí, kterého požádáte o vyfocení, tak již vidí, jak si výsledný snímek představujete, že dům má stát tady a ne tam,... Funkci najdete např. u některých fotoaparátů BenQ (E1220) s názvem Pre-Composition nebo Samsung (Snímek podle vzoru - Frame Guide).


Samsung PL70, vyfoťte snímek podle sebe a Frame Guide už napoví jiným, jak správně vyfotit snímek z dovolené.


Pro Focus - snižování hloubky ostrosti


Mezi další zajímavé technologie fotoaparátů Fujifilm patří tzv. Pro Focus. Fotoaparát vyfotí dva snímky s různým zaostřením, díky čemuž pozná, co je popředí a co pozadí. Pozadí následně rozmaže, díky čemuž se sníží hloubka ostrosti podobně jako u zrcadlovek. Musíte počítat s nižším rozlišením a větším ořezem (delším ohniskem). Funkce zpravidla nefunguje špatně, ale na vážnější focení to zatím není, ještě má své rezervy.


Fujifilm S200EXR, komu by nestačila hloubka ostrosti poskytována 1/1,6" čipem a objektivem se 14,3× zoomem, může využít i Pro Focus Mode.


Inteligentní blesk


Focení objektů s bleskem na krátké vzdálenosti se zpravidla projevuje silným přepálením na tuto krátkou vzdálenost. Někteří výrobci proti tomu bojují různými technologiemi, které v takovém případě omezí výkon blesku, aby tolik nepřepaloval. Canon to nazývá Bezpečná FE (Safety FE), Fujifilm pak tuto funkci zavedl teprve nedávno s názvem Superinteligentní blesk (Super Intelligent Flash). V testech se ale ani jedna z těchto dvou implementací zpravidla nijak výrazně neprojevuje.


Canon PowerShot SX10 IS s funkcí "Bezpečná FE" pro omezení síly blesku.


Smart Album


Aby nebylo zajímavé jen focení, ale také prohlížení snímků, nabízí Samsung funkci Smart Album. Díky tomu si můžete snímky prohlížet nejen tradičně po určitém množství nebo třeba po dnech, ale také podle převládající barvy, dnu v týdnu nebo typu souboru (video, zvuková poznámka, fotografie). Obdobnou technologií je vybaven i ultrazoom Fujifilm FinePix S2000 HD.


Samsung IT100, Smart Album si užijete i na některých levnějších fotoaparátech Samsung.


Videosekvence se střihem


Natáčení videosekvencí na fotoaparátech není právě nejjednodušší. Výsledkem jsou často hodně dlouhé a nezajímavé sekvence nebo naopak kvanta kratičkých videosekvencí v mnoha souborech. Některé fotoaparáty Fujifilm a téměř všechny Samsungy umí pozastavit natáčení videa a později pokračovat dále. Je tak možno natočit videosekvenci se střihem do jediného souboru. To šetří jednak práci na PC, jednak uživatel není zavalen miliony videosouborů.


Samsung NV24HD, sice trochu starší kousek, nicméně natáčení videosekvencí se střihem už měl.


Síťové rozhraní LAN


Když už jsme mluvili o bezdrátovém připojení, nesmíme nezmínit i jeho drátovou variantu. Tu měl na příklad kompakt Nikon Coolpix P6000. Jednoduše jste na fotoaparátu našli klasickou RJ45 přípojku a po připojení k PC mohli hned odesílat snímky např. na server myPicturetown.


Nikon Coolpix P6000, další vymožeností modelu byla RJ45 přípojka pro přístup na internet.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.