Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Kompakty a používané technologie

25.11.2009, Milan Šurkala, článek
Kompakty už zdaleka nejsou fotoaparáty vybavené jednoduchou automatikou. Naopak, obsahují desítky nejrůznějších technologií usnadňujících fotografovi práci. Podívejme se, co vše dnes kompakty vůbec nabízejí, jaké technologie jsou k dispozici a jak fungují.
Kapitoly článku:

Best Shot Selector


Zajímavou "stabilizační" funkcí fotoaparátů Nikon je také tzv. Best Shot Selector. Fotoaparát vyfotí sekvenčním snímáním 10 snímků a sám vybere ten nejostřejší. Tento snímek také jako jediný uloží a ostatní okamžitě smaže. Máte tak vyfocený ten nejostřejší snímek z celé série.


Nikon Coolpix S570 a S640, Best Shot Selector vybere nejostřejší snímek za vás.


Sekvenční snímání s vyrovnávací pamětí


Jestli nechcete propásnout ten pravý okamžik, budete potřebovat nejspíš velkou dávku správné intuice a dostatečný buffer na velké množství snímků pořízených sekvenčním snímáním. Někdy ale ani toto nemusí stačit. Proto přišel Nikon u svého ultrazoomu Coolpix P90 se snímáním při držení namáčknuté spouště. Snímky se průběžně ukládají do bufferu a zároveň ty nejstarší mažou. V momentě události, kterou chcete zachytit, stačí jen domáčknout spoušť a pustit. Fotoaparát uloží několik snímků z bufferu (tedy ještě před začátkem akce včetně oné akce) a několik snímků pozdějších. Událost vám jen tak neuteče.


Nikon Coolpix P90, zaznamená i to, co vy nestihnete.


Intervalové snímání


Pokud chcete zachytit dlouhotrvající děj, nabízí některé přístroje tzv. intervalové snímání. Přístroj se sám ve stanovených intervalech zapne, vyfotí snímek a vypne. Zpravidla lze nastavit intervaly od půl minuty až po hodinu (záleží na modelu). Nejčastěji se vyskytuje u fotoaparátů Nikon, nicméně snímky jsou u této značky ukládány pouze do VGA (640×480px) videosekvence. Podobnou technologii má také nové Casio EXILIM EX-G1 nebo ultrazoom Olympus SP-590UZ. Díky této technologii můžete fotit plující mraky po obloze, růst květiny,...


Casio EXILIM EX-G1, fotí nejen pod vodou, ale i dlouhodobě na souši.


Dynamic Photo


Značka Casio do svých kompaktů přidává funkci Dynamic Photo. Ta dokáže ze snímku vyříznout např. postavu a tu pak vložit do jiného snímku. Stačí jen dvakrát vyfotit tutéž scénu, jednou bez a podruhé s danou osobou. Je takto možné vytvářet i videosekvence.


Casio EXILIM EX-Z450, přidejte se na snímek, kde jste vůbec nebyli.


Vestavěný projektor


Fotoaparát Nikon Coolpix S1000pj vedle stylového designu přinesl i vskutku netradiční věc, a tím byl vestavěný projektor. Jednoduše stačí trocha tmy, bílá stěna, zapnout fotoaparát a už se můžete dívat na snímky ve velkém. Výkon projektoru je pochopitelně slabší, aby rychle nevybil baterii přístroje.


Nikon Coolpix S1000pj, podívejte se na snímky projektorem.


Nabíjení přes USB


Velmi užitečnou vychytávkou je nabíjení fotoaparátu přes USB kabel. To je standardem u fotoaparátů Samsung, mají to ale i některé přístroje Nikon (např. Coolpix S640). Stačí při kopírování snímků fotoaparát na chvíli "zapomenout" a vyjmete ho už nabitý.


Samsung PL51, zapomeňte fotoaparát připojený k PC a za chvíli je akumulátor plně nabitý.


Digitálně širokoúhlé snímky


Přístroje Pentax mají režim digitálně spojených snímků vytvářejících širokoúhlejší fotografie. Jen vyfotíte dvě fotografie na výšku s úhlovým posunutím, které se spojí do jedné fotografie na šířku s podstatně širším úhlem záběru. V praxi je ale docela těžké dosáhnout dobrého výsledku, občas se to nicméně podaří.


Pentax X70, spojením dvou 26mm snímků získáte 20mm ohnisko.


Ovládání dotykem a pohybem fotoaparátu


Dotykové ovládání je doménou stylových a odolných fotoaparátů. Poklepové ovládání najdete na příklad na fotoaparátech Olympus mju-TOUGH, kde poklepáním na stranu můžete volit třeba blesk, případně v režimu prohlížení posouvat mezi snímky. Stylový Samsung ST1000 pak umožňuje naklápěním fotoaparátu (funkce Smart Gesture UI) spouštět prezentaci, posouvat snímky, případně naklopením vpřed a vzad je uložit do Oblíbených a zapnout jejich ochranu proti smazání.


Olympus mju-TOUGH 8000, ovládejte přístroj klepáním na něj.


Koš


Nechtěné smazání snímku se už stalo asi každému. Některé přístroje nicméně nabízí tzv. Koš, který známe i z operačních systémů počítače. Snímky se tedy fyzicky nevymažou, pouze se jeví jako smazané. V případě, že jej budete chtít obnovit, není nic snazšího, než ho vytáhnout z virtuálního koše. Tuto funkci najdete např. u fotoaparátů Samsung.


Samsung ST500, fotoaparát, který dokáže smazané snímky ještě zachránit.


Druhý displej


Stylová řada fotoaparátů Samsung ST nedávno u modelů ST500 a ST550 přinesla netradiční druhý LCD displej umístěný na přední straně přístroje. Díky tomu přesně vidíte, jaký pořizujete autoportrét, lze zde zobrazit některá fotografická nastavení, případně tu přehrávat veselou animaci pro děti (lze stáhnout z internetu). Tím se upoutá jejich pozornost a budou se dívat směrem k fotoaparátu. Co se týče autoportrétů, většina přístrojů Samsung je doplněna o pípání, pokud je tvář správně ve scéně zarámována.


Samsung ST550, rozesmějte děti při focení.


Multimediální přehrávač


Další vymožeností fotoaparátů Samsung může být multimediální přehrávač. Např. model i100 umí přehrávat MP3 soubory a poradí si i s videosekvencemi. Ty je ale nejprve nutno zkonvertovat v programu Samsung Convert. Přehrávání MP3 je navíc možno ponechat na pozadí, a tedy můžete poslouchat písničky zatímco se díváte na snímky.


Samsung i100, poslouchejte oblíbené MP3 skladby nebo se mrkněte na film.


Světový průvodce


Mezi spoustu nefotografických technologií patří i Světový průvodce, který najdete u některých fotoaparátů Samsung řady "i". Z internetu si jen stáhnete informace o zemích, které si pak můžete ve fotoaparátu přehrát a dozvědět se něco zajímavého.


Samsung i8, informace o každé zemi ihned při sobě


Závěr


V dnešním článku jsme se podívali na spoustu zajímavých technologií, které se dají u dnešních kompaktů najít. Některé z nich jsou vyloženě pro zábavu, některé nepřináší nic navíc, ale pak jsou i takové, které fotografovi velmi usnadní práci a vylepší kvalitu snímků. Už víte, které technologie budete chtít u svého dalšího kompaktu?


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.