Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
25.11.2009, Milan Šurkala, článek
Kompakty už zdaleka nejsou fotoaparáty vybavené jednoduchou automatikou. Naopak, obsahují desítky nejrůznějších technologií usnadňujících fotografovi práci. Podívejme se, co vše dnes kompakty vůbec nabízejí, jaké technologie jsou k dispozici a jak fungují.
Ganec | 25.11.200920:07
Velmi pekne zhrnutie pouzivanych technologii.

Tiez sa zaujimam co ­"navyse­" mi moze ponuknut dany vyrobca­/model.

Este by som dodal:

0.1­) Viacnasobna expozicia na obmedzenie sumu ­- zvlada ju aj Casio, no neviem ci nahodou nie len v CMOS modeloch
0,2­) Sekvenční snímání s vyrovnávací pamětí ­- Casio a Ricoh to vo svojich modeloch tiez pouziva, Casio aj na videa ­(uz v mojom starom EX­-V8­)


1­) ku digitalnej stabilizacii ­- Samsung vraj mal ASR, co spravilo 2 zabery ­(zasumeny a rozmazany­), jeden na vysoke ISO, jeden s normalnou expoziciou a prepocitalo to.
Alebo si to len pletiem s [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] ?

2­) HDR priamo vo fotaku z viacerych zaberov ­- zatial to zvlada Ricoh CX1 a CX2 ­(a zrkadlovky Sony a Pentax­), neviem o dalsich .. ale podla mna je to dobra vec a bude to pouzivat viacero firiem

3­) vodovaha ­- teda detekcia naklonenia .. aj ked neviem v kolkych kompaktoch je to pouzite, no ma to moj Olympus PEN a Ricoh CX1

4­) korekcia skreslenia ­- pri foteni stvorcovych veci ­(tabula, list papiera­) sa toto da priamo vo fotaku ­"vyrovnat­". Ako ­- tak to funguje, no moje casio produkuje len 2MPix zabery. Este to dokaze Ricoh, no neviem ako.

5­) korekcia chromatickej vady ­- neviem ci to zaradit medzi tieto technologie .. vlastne sa tym opravuje chyba objektivov. Robi to Panasonic, Ricoh a Sony ­(aj ked len v najnovsich modeloch­)

6­) rychle seriove snimanie ­- to je vtedy, ked sa nepouziva full rozlisenie, ale pomocou pixel­-binningu sa pospajaju po 2 alebo 4 snimace ­(ako to robi Fuji v EXR, len ono je na to optimalizovane aj usporiadanim­) a tak vo Fuji F50 mozem robit 3M zabery s rychlostou 5 zaberov za sekundu ­(na full len 2 zabery za s­).
Pentax X70 robi 5M zabery ­(z 10M snimaca­), Nikon v 2M, ...
Taketo zabery nemaju sice tolko detailov ako full zabery ­(realne rozlisenie je este mensie ako vyprodukovane­), ale maju citelne mensi sum ­(a sytejsie farby­) a da sa pouzivat casto aj ISO 1600
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1074) | 26.11.20096:19
Panasonicy korigují i soudkovité zkreslení. Nejde ale o následnou úpravu s cílem vyrobit přesný pravoúhelník z šikmo vyfoceného plakátu, ale o korekci soudkovitosti v závislosti na ohniskové vzdálenosti.
Odpovědět0  0
Ganec | 26.11.200912:19
Tusim to dokaze viacero fotakov.
Aj moj Olympus PEN ma senzor ktory ma 13.1 MPix a vysledny zaber ma 12.3 MPix.
A ked som skusal vyvolavat JPG z RAW, tak som dostal zaber ktory je vacsi ako JPG ­(4092 x 3075 , nie 4032 x 3024­). Pri vyvolavani v Bible 5 a korekcii skreslenia zo zoom objektivu bolo ale vidno aj ­"biele okraje­", no z pancake objektivu bol obraz bez okrajov.
Odpovědět0  0
bob_222 | 25.11.200913:04
ale pre babičku, ktorá fotí vnúčika na kolobežke je to požehnanie... ;­-­)­))
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.