Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
12.4.2024, Milan Šurkala, aktualita
Leica představuje už třetí generaci svého mobilního telefonu. Ten nese jméno Leitz Phone 3 a vyznačuje se velkým 1,0" snímačem CMOS s rozlišením 47,2 MPx. Telefon je zajímavý také svým výrazně širokoúhlým záběrem.
snejdy (284) | 12.4.202422:51
Spektrální snímač určitě neměří hloubku ­(vzdálenost­). Přitom v článku o tom Sharpu je to napsané správně.
A pak ještě malý překlep: 1,0­" snímač CMOS s efektivním rozlišením 47,2 mm. ­-> Mpx
Odpovědět1  0
Milan Šurkala (6663) | 13.4.20249:45
Opraveno
Odpovědět0  0
Puppy8 (983) | 12.4.202422:45
A určitě za dvojnásobek ceny původního mobilu.

Zajímalo by mě, zda mají s Panasonicem nějakou dohodu, že on sám nevyrobí podobný přistroj jako Leica Q, který by pak prodával za poloviční cenu :­-­)
Odpovědět0  0
Choakinek (4783) | 13.4.202410:45
Panasonic nikdy nevyráběl kompakty s velmi velkými snímači ­(FF, APS­-C­), takže je možné, že se už na začátku partnerství se společností Leica dohodlo, že to dál dělat nebude.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6663) | 13.4.202411:39
Moc mi není jasné, proč by zrovna v třídě Leicy Q měl mít dohodu, že to za nižší cenu dělat nebude, když to ve všech ostatních třídách dělá, a to včetně full frame CSC. Proč by zrovna tam měla být výjimka?

Mimochodem, Panasonic sice APS­-C kompakty nedělal ­(aspoň si nepamatuju­), měl max. 4­/3­" LX100, ale Leica už takové fotoaparáty dělala i bez ekvivalentu u Panasonicu ­(Leica X1 i X2 ­- https:­/­/www.digimanie.cz­/novy­-aps­-c­-kompakt­-leica­-x2­/4534)
Odpovědět2  0
Choakinek (4783) | 13.4.202412:40
Tak nabízí se spousta úvah, ale bohužel nebyl jsem na těch jednáních, tak je to asi jedno.

Pokud by spol. Panasonic dle dohody s Leikou nedělala FF CSC, tak by vlastně její fotodivize dnes nedělala už nic podstatného, protože FF CSC je jádro její nabídky. K tomu ji donutil vývoj trhu ­- zvětšit snímač z MFT na FF.

Jinými slovy se domnívám, že pro Panasonic je FF CSC životně důležitý a tak o tom, že jej nebude vyrábět logicky nelze jednat. O možnosti nevyrábět typy kompaktů, které spol. Panasonic nikdy nevyráběla logicky jednat lze, jejich existence pro Panasonic jistě důležitá není.
Odpovědět0  0
Puppy8 (983) | 14.4.202410:02
Protože předpokládám, že Leica Q je to jediné, co se trochu prodává. Ostatně nedavno tu o tom byl článek.

https:­/­/www.digimanie.cz­/leica­-priznava­-ze­-prodavat­-bezzrcadlovky­-sl­-je­-tezke­-ale­-kompakty­-q­-pomahaji­/9976
Odpovědět1  0
Choakinek (4783) | 14.4.202411:55
Což, je­-li to pravda, je v podstatě zázrak za tu cenu.

Vlastně tomu moc nerozumím. Drtivá většina firem zcela zařízla kompakty, přitom by mnohem větší smysl dávalo vyrábět je dál, ale jen s velkými snímači ­(APS­-C a větší­).

Pokud prodeje Leiky Q ­"pomáhají­", pak nedává smysl, proč už spol. Panasonic nějaký neohlásila. Oni je sice nikdy nevyráběli, na druhou stranu ovšem dělali kompakty s malými a menšími snímači a nyní nedělají žádný, proto dává smysl otevřít novou řadu kompaktů právě s velkými snímači. Takže pokud nejlépe v brzké době neudělají tento zcela logický krok, je takřka jisté, že to je právě proto, že se na tom s Leikou domluvili.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6663) | 14.4.202413:06
"proto dává smysl otevřít novou řadu kompaktů právě s velkými snímači­"

Ne, nedává to moc smysl ­(i když by to bylo hezké­). Je třeba si uvědomit, proč se Leica Q prodává a ještě k tomu za ty peníze. Protože je to Leica. Full frame kompakt Panasonicu i s cenou o pár desítek tisíc nižší by si patrně moc lidí nekoupilo. Je potřeba odlišovat praktické vlastnosti a image. Některé produkty se kupují kvůli image a praktické vlastnosti jsou až druhotné. Proto Leica prodává řadu SL, i když by ve světle konkurence ze stáje Panasonicu kvůli své ceně neměla prodat jeden jediný kus. A prodává. Kompakt s cenou blížící se šestimístné částce už má jiná kritéria a jinou cílovku než totéž za 20 tisíc.

Třeba příklad ze světa automobilů. VW Phaeton. Technologicky to patřilo k naprosté špičce automobilového průmyslu tehdejší doby, ale byl to Volkswagen. To se v dané cenové kategorii neodpouští, tam už musíš mít zvuk své image. Jen technologie a nižší cena ti nestačí. Vysvětlovat si absenci Panasonicu ve třídě full frame kompaktů bych si vysvětloval spíše jejich rozumem a absencí ke sklonům k ekonomické sebevraždě než nějaké dohodě s Leicou. Když dva dělají totéž, není to totéž.
Odpovědět1  0
Choakinek (4783) | 14.4.202415:00
No ale pokud je tvrzení kolem Fujifilmu X100 pravdivé, pak je zjevné, že kompakty na trhu chybí. Rozumím tomu, že proslulost značky Leica nelze ­"vyrobit­" ze ­"dne na den­", ale neříkejte mi, že Fujifilm X100 má takovou proslulost, kterou nelze marketingem ­"vyrobit­" v krátké době.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6663) | 14.4.202420:52
Ty si ale potřebuješ uvědomit, proč Fujifilm X100 tak táhne.

1, Nemalý vliv má vloggerská­/TikTok scéna, je to retro. O kompakty roste poslední dobou zájem ne proto, že by lépe fotily než telefony, ale protože je to módní retro hit na sociálních sítích. Trochu se zamysli nad tím, proč roste v posledním roce ve vyhledávání zájem i o běžné kompakty, když se roky nic nepředstavilo, a tedy to rozhodně nezačalo lépe fotit než kdysi ­(nejde tedy o kvalitu fotek­). Je to retro móda, ne vyšší kvalita fotek. Ta se od roku cca 2018 nezměnila, protože se s výjimkou X100 takřka nic nepředstavilo, ale ­(informační­) zájem roste o všechny, Coolpixy, Cyber­-shoty,...

2, Fujifilm má ve světě fotografie větší zvuk a historii. Mladí přechod na digitál nezažili, ale mnohdy fotí na instaxy, takže Fujifilm už z této retro podoby fyzických fotografií znají. Teď si k tomu přidej retro vzhled X100. Panasonic... to lidé možná znají tak jako výrobce reproduktorů a televizí. Chceš být módně retro na sociálních sítích? No to s novým Panasonicem asi moc nezvládneš ­(a to ani kdyby ten retro vzhled měl­).

3, Cena. I když X100 rozhodně není lidovka, stále je to ještě relativně dostupný fotoaparát. Full frame kompakt budeš mít od Panasonicu tak za 80+ tisíc. To už si jako retro hračku běžný člověk nepořídí, obzvlášť nebude­-li retro. Zatímco v APS­-C třídě si ještě takovou ­"jednoúčelovku­" člověk pořídí, a to ať už nadšenec fotograf kvůli kvalitám nebo nějaký mladý instagramista, ve full frame třídě za dvojnásobek máš problém. Pro mladé je to už nesnesitelně drahé, nadšenec bude hodně zvažovat, zda si raději nepořídit CSC a mít možnost měnit objektivy.

Závěr­) Kdo si teda pořizuje Leicu Q? No většinou to není někdo, kdo má jeden fotoaparát, ale opravdu velký nadšenec, který k tomu má ještě jiný ­(zpravidla pracovní­) fotoaparát, někdo, kdo chce Leicu kvůli její historii, image,... Kdyby mu šlo o kvalitu fotek, možnosti nastavení,..., tak si na nějaké Sony, Canon, Nikon, Panasonic práskne podobné pevné sklo a ušetří 40­-50 tisíc Kč. Ale mnozí si koupí Leicu Q. Tyhle důvody bys u Panasonicu neměl. Jenže to jsou ty důvody, proč si lidé tu Leicu kupují.

Znovu, Phaeton nebyl neúspěšný kvůli tomu, že by šlo o špatné auto, ale kvůli tomu, že neměl image. Dáš tutéž techniku z Phaetona do Bentleye, k cenovce přisadíš další polovinu a problém s prodeji to najednou nemá. Pochop, že tady jsi ve třídě, která se už neřídí běžnými pravidly o ceně a výkonu. Tady nekupuješ Dacii, Škodu,... Tady si kupuješ image, jedinečnost. Tady si kupuješ něco, co nemá jen tak někdo, není to konfekce. Leica Q nemá úspěch kvůli objektivním kvalitám ­(ostatně v diskuzích to tu čtenáři pořád shazují, že je to příšerně drahé vůči tomu, co to nabízí­), ale kvůli image. Proč asi japonské automobilky vytváří luxusní značky? Protože jejich řadová značka by za to auto nemohla chtít ty peníze, ať by bylo sebelepší. Full frame kompakt je na rozdíl od tuctových full frame CSC hodně okrajová třída, tady už ti jen kvalita produktu nestačí.
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.