Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
1.6.2023, Milan Šurkala, aktualita
Michael Suguitan se pokusil o konverzi analogové Leicy M2 na digitální. Využil k tomu malý počítač Raspberry Pi, fotografický HQ Camera Module s 1/2,3" senzorem, vyřešil napájení, závěrku a rozměry, aby se nový digitální modul vešel do těla.
Choakinek (4783) | 2.6.202314:27
Doufám, že si tito lidé v budoucnu přestanou jen ­"hrát­" a rozjedou sériovou výrobu ­(v tomto případě pochopitelně ve vlastním těle přístroje­).

Moc se mi líbil zejména ten minulý projekt ­- přístroj na pořizování toho RAW videa, tam vidím velký prostor pro sériovou výrobu, protože korporace si za přístroj s RAW videem říkají opravdu velké peníze.
Odpovědět1  0
Pavel Matějka (1069) | 2.6.20237:08
Místo s bídou použitelného kinofilmu nepoužitelná digitální patlanice. Jediná pozitivní věc je, že se to dá vrátit do původního stavu a Leicu prodat analogovému nadšenci.

Proč se vlastně říká fotochemické fotografii analogová? Před počátkem digitálního focení nic takového nikoho ani nenapadlo. Materiály po vyvolání obsahují shluky stříbrných zrn, takže v konkrétním bodě stříbrné zrno buď je, nebo není. To není nic analogového, to je zase binární neboli číslicové ­- digitální. Chápu, že se použilo opozitum, ale použilo se nesprávně. Pravda, při barevném vyvolání se původní zrno trochu rozmaže...
Odpovědět2  0
Choakinek (4783) | 2.6.202314:16
Tak jak byste nazýval digitální fotoaparát? Jako datový fotoaparát? :­-)
Odpovědět0  0
busy (4706) | 2.6.202320:11
A pritom CCD ­/ CMOS snimace ­(alebo aspon to jadro v nich ­- svetlocitlive bunky­) su v principe analogove obvody, takze spravne by sme filmove fotaky mali nazyvat digitalnymi a digitalne zase analogovymi :­) :D

Ono je to taka cisto filozoficka otazka. Ano, je pravda, ze pred digitalnymi fotakmi nikto nezvykol filmove nazyvat analogovymi, ale ono im to potom ­"prischlo­" tak nejak automaticky :­) Proste, ked sa jedna skupina oznaci pojmom ­"digitalne­", tak pre tu druhu skupinu, ktora sa za digitalne nepovazuje, sa logicky zacne pouzivat pojem s opacnym vyznamom ­- ­"analogove­".

Napriklad odkedy sa objavili LED ziarovky, tak ja som si oblubil ich nazyvat ze to su ­"tie moderne digitalne­" LED, a stare klasicke ziarovky s wolframovym vlaknom preto logicky nazyvam ­"tie stare analogove­". Aj napriek tomu, ze na to neexistuje ziadny fakticky dovod ­- LED nie su o nic digitalnejsie nez klasicke vlaknove :)
Odpovědět0  0
Choakinek (4783) | 2.6.202323:21
No já bych řekl, že problém spočívá v omezení se pouze na vstup, nezahrnuje komplexnost celého přístroje.

Kinofilmový foťák ­"jen­" uměl pořídit fotku, vše ostatní se dělalo­/dělá jinde.

Zatímco digitální foťák umí zobrazit fotku, upravit parametry, vyvolat RAW, pořídit video, upravit video, spojit několik fotek do jedné atd.

Totéž žárovka. Klasická žárovka uměla svítit.

LED žárovku můžeme programovat. Může mít dálkový ovladač s mnoha vlastnostmi, mobilní aplikaci pro ovládání různých vlastností, může měnit barvu světla s miliony kombinací atd.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 3.6.202318:55
Ale dialkovy ovladac vratane dalsich vlastnosti a mobilnych aplikacii su iba dalsia pridana hodnota, to nie je vlastnost priamo samotneho generovania svetla pomocou LED a ich napajania. Tieto vlastnosti sa daju rovnako dobre implementovat aj na klasicke vlaknove ziarovky. A aj sa to v minulosti robilo, napr. digitalne ovladane svetelne efekty na diskotekach.

Ale vratme sa nazad k teme digitalnych ­/ analogovych fotakov. Mas pravdu, ze digitalne fotaky umoznuju priamo robit aj znacne pokrocily postproces, ktory vo filmovych fotakoch nie je mozny. Tento postproces sa robi pomocou digitalnych komponentov ­(procesor, pamet...­) a toto bude podla mna ten hlavny dovod preco sa tieto fotaky nazyvaju digitalne.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 1.6.202321:21
Tak to je velmi zaujimavy pocin !
On vlastne de­-fakto z FullFramoveho fotoaparatu urobil fotoaparat s 1­/2.3­" snimacom ;­) :D

Ale ina vec ma viac trapi. Su uz niekde k dispozicii fotky z tohto fotoaparatu ? Mam totiz trosku obavu, ze ­(nejake rozptylene­) svetlo, ktore dopadne na ten ­(pomerne svetly­) plosny spoj okolo snimaca, sa vnutri v priestore medzi objektivom a snimacom poodraza a bude na fotke robit svetelne zavoje.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6663) | 1.6.202322:48
Fotky jsou v tom videu, které je zveřejněno v článku.
Odpovědět0  0
Choakinek (4783) | 2.6.202314:30
V tom videu vypadají hrozně. Ale kvalitu mohu objektivně posoudit jen z originálů, ve videu je to fakticky k ničemu, tam se jen dozvím ­"hmm, fotí to­".
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.