Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
4.6.2018, Milan Šurkala, aktualita
Nikon si právě v Evropě registruje ochrannou známku NOCT. Ta by se podle všeho měla týkat fotoaparátů s výměnnými objektivy, těchto objektivů i dalších příslušenství pro ně. Předpokládá se tedy, že půjde o připravovaný full frame CSC systém.
Opomartin (261) | 4.6.201819:04
To asi bude mazec, jsem zvědav na Olího s Panákem zda se vydají také cestou k většímu snímači. Canon nasadil levné a kvalitní eos M50, Nikon chystá NĚCO, oba to podpoří skly ze zrcadlovek... Jaká další mezera zbude na ty menší. Kompaktnost?, cena? Tradice těch co si zvykli na snímač 4­/3? Nebo ty menší, ale šikovní zase najdou mezírku a překvapí?
Odpovědět2  1
blue.sun (754) | 4.6.201819:25
Panasonic má aspoň slušné zaměření na video, čímž si získal docela širokou základnu fanoušků. Olympus mi v téhle chvíli přijde jako druhořadý.
Odpovědět1  1
xvasek (240) | 4.6.201823:21
Já osobně jsem se po pár dnech s FF Alphou rád zase vrátil ke své oblíbené kombinaci Oly tělo ­/ Panasonic objektivy, ale pravda je ta, že když to člověk vidí na polici v obchodě vdle sebe, tak Sony je ­"ten hustokrutý velký čip­" a m43 jsou ­"jakási levná varianta pro ty, co na to nemají­". Je to jako s nakupováním auta v bazaru ­- při srovnávání exemplářů jde v podstatě jenom o lehký první dojem. Bohužel není obvyklé půjčit si to na dva týdny a porovnat to mezi sebou, jaký je z toho pocit, jak se s tím manipuluje a tak dále. m43 systém na to hodně doplácí a je to pro něj škoda.

Nikon je ode zdi ke zdi ­- 1­" už mi přišlo fakt málo, i když to bylo jinak šikovné, teď tam pro jistotu nakouří rovnou FF, když už jsou ty čipy dnes tak levné. Budou velké těžké drahé ­(nové­) objektivy, tělo půjde taky přes půl kila minimálně, paráda. Ještě štěstí, že nešli rovnou do středního formátu.

(Tak si tady m43 fanda vylil své mindráky z malého ... čipu, můžete mínusovat.)
Odpovědět4  0
Kabe (881) | 4.6.201823:52
Nechtel by sis vylit jeste nejaky ty mindraky a popsat, proc si to Sony zavrhl? :­) Dik!
Odpovědět0  1
xvasek (240) | 5.6.20181:11
Když to shrnu, tak ke stejnému přepočtenému ohnisku potřebuješ asi tak 2x víc hmotnosti ­(tělo + objektiv­) a 3x víc peněz. Nikdy neuděláš něco jako E­-M10 II s pancake 20mm ­- je to technicky nemožné. Staré objektivy s tím sice párovat jdou, ale ony bývají ve středu dobré, na okrajích špatnější, takže zase máš něco zbytečně velkého, co má vyloženě dobrý jenom střed. Pokud chceš rozmazané retro okraje, budeš u m43 zase o dost levnější a lehčí jinými způsoby. No a ISO performance neroste lineárně k ploše, šum je tam ve tmě pořád, zázraky se nedějí, stále je potřeba pracovat se světlem.

Kapitolou samou pro sebe jsou pak delší ohniska. Přepočtených 250mm si stačí představit ­- u m43 stačí stará malá 135ka, u Sony co?

Nakonec jsem si k tomu sedl a dívám se ­- toto je z Olyho, toto je z Alphy. Dyť je to jedno. Dobré fotky jsou dobré, špatné jsou špatné, na velikosti fakt nezáleží, ta technika tam nedělá takový rozdíl, abych s sebou tahal o kilo plus navíc.

Jsou samozřejmě lidi, co to využijí. Já ne. Ale obdivuju je.
Odpovědět3  0
Choakinek (4783) | 5.6.20182:04
Nikon se svým vysoce vyvinutým smyslem pro inovace jistě vybalí zakřivený snímač, takže i zoom objektivy bude možné strkat do kapes u kalhot :­-D.
Odpovědět0  2
Ozzelot (302) | 23.7.201817:04
Součástí toho ­"zázraku­" vystupujícího ze tmy by měla být ofiko podpora F skel, které jsou konstruované pro rovný snímač a jelikož to kombinovat nelze, tak usuzuji, že něco takového jako zakřivený snímač nehrozí :­-)
Odpovědět0  0
Kabe (881) | 5.6.20182:34
Hezký napsaný, dík.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 5.6.20188:45
"Nikon je ode zdi ke zdi ​­- 1​­" už mi přišlo fakt málo, i když to bylo jinak šikovné, teď tam pro jistotu nakouří rovnou FF­"

1­" od Nikonu bolo este dobre ­(az na ten prilis silny sum v porovnani s 1­" od Sony­), ale co taky Pentax Q so svojim 1­/2.3­" ? :)
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.