Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikonu se daří, fotoaparáty táhnou firmu vzhůru

12.8.2024, Milan Šurkala, aktualita
Nikonu se daří, fotoaparáty táhnou firmu vzhůru
Společnost Nikon zveřejnila finanční výsledky za první čtvrtletí fiskálního roku 2025. Pro nás je zajímavé především to, jak se vede fotografické divizi, a zde to jsou rozhodně pozitivní zprávy.
U Nikonu to v minulosti dost dlouho vypadalo, že jeho fotografická divize možná i skončí, ale firmě se povedlo výrazně vylepšit její hospodaření. Zbavila se ztrátových kompaktů, začala se soustředit na modely vyššího mainstreamu a high-endu, takže nyní tu máme finančně zdravou divizi, jejíž budoucnost prozatím nevypadá vůbec špatně. Celý Nikon jako takový na tom ale až tak dobře není. Jeho příjmy v Q1/FY2025 (ten končí 31. března 2025) meziročně stouply ze 158,1 na 163,8 mld. japonských jenů, ale provozní zisk mírně klesl z 3,2 na 2,9 mld. jenů, což znamená provozní marži pouhých 1,8 %. To opravdu není moc. Fotografická divize je ale doslova tahounem celé firmy.
 
Její příjmy se totiž zvýšily ze 74,4 na 83,7 mld. jenů a tvoří tak zhruba půlku firmy. Také v ziscích je to velmi dobré a z 15,3 se šlo na 17,8 mld. jenů, takže provozní marže divize činí 21,4 %. Podle Nikonu jsou hlavními tahouny těchto pozitivních výsledků fotoaparáty Nikon Z8 a Zf, nicméně dařilo se také novému modelu Nikon Z6 III. Dokončeno bylo také převzetí společnosti RED. Firma za čtvrtletí zvýšila prodeje ILC fotoaparátů ze 220 na 230 tisíc kusů, v případě objektivů to bylo ze 330 na 370 tisíc.
 
Finanční výsledky Nikon
 
Výsledkem také je, že Nikon odhaduje o něco lepší výsledek pro celý fiskální rok 2025. Očekává o trochu větší příjmy i zisky, nicméně předpokládané počty prodaných fotoaparátů a objektivů se nemění. Nadále si myslí, že se za rok prodá 6,1 milionu fotoaparátů s výměnnými objektivy, přičemž značku Nikon ponese 850 tisíc z nich. Pokud jde o objektivy, zde se předpokládá prodej 9,6 milionů kusů, Nikon by se měl postarat o 1,35 milionů.
 
Zdroj: nikon.com


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.