Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
10.1.2012, Milan Šurkala, aktualita
Společnost Datacolor uvádí na trh novou generaci kalibračních sond Spyder4. Ta disponuje větší barevnou přesností než u předchůdce, umí kalibrovat i barvy displejů iPodů nebo iPhonů. Znovu bude k dispozici verze Express, Pro i Elite.
pavel přikryl | 30.6.201323:11
Dobrý den, kalibrační sondu mám verzi PRO a na mém pc, který je tedy starší tak nejde víc jak 56%, jak je to možné? nebo je to normální, že starší notebook má holt už ten gamut barevnej špatnej?

Budu rád za odpověď, moc děkuji
Odpovědět0  0
Mirek_ | 22.1.201211:10
Asi to zatím nikdo nedokáže prakticky porovnat, že? Chtěl jsem pořídit XRite, určitě na mě dělá z recenzí lepší dojem, než Spyder3, ale třeba to 4 dohnala a případně předehnala?
Odpovědět0  0
jiriko (16) | 10.1.201220:42
Vím, že to je ­"jen­" aktualita, ale zajímalo by mě, jak to může fungovat.

Příklad: Monitor kalibruji např. za denního světla a večer mám jen lampičku. To se k monitoru přidá trvale senzor pro snímání hladiny okolního osvětlení a pak nějaký kalibrační program upravuje nastavení monitoru podle změřeného údaje?

Zatím jsem se nesetkal s kalibrací, která by takto fungovala, proto se omlouvám za možná naivní dotaz. Žiju v přesvědčení, že jsem si nechal kalibrovat monitor a mám to ­"nafurt­" dobře.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 10.1.201220:52
Ak som to spravne pochopil, tak si chces cez den, ked je svetla v miestnosti vela, nastavit monitor na vysoky jas­/kontrast, a vecer a v noci, ked je v izbe iba slabe svetlo malej lampy, si chces jas a kontrast na monitore zase stiahnut aby monitor poskytoval ociam ­"svetelnu pohodu­".

Presne toto tak robim aj ja. Vzdy ked som sa pytal na kalibraciu monitora v takychto podmienkach, bolo mi odpovedane, ze kalibracia sa vzdy tyka jedneho konkretneho nastavenia jasu a kontrastu, a ked sa tieto hodnoty nastavia inak, treba monitor zase nakalibrovat.
Odpovědět0  0
jiriko (16) | 10.1.201221:08
Taky jsem takto kalibraci pochopil. Proto mě tato možnost překvapila.

S tím ručním stažením jasu je to logické, ale je otázkou jestli pak mám ještě kalibrovaný monitor. Součástí kalibrace je i nastavení jasu.
Odpovědět0  0
mello_36843 | 21.1.20121:52
18.1.2012 mi konecne prisla sonda Spyder4Pro. Kdyby jste nekdo chtel poradit jakou verzi Spyder4 si koupit, tak rad poradim. Ted k odpovedim... :­)

Kalibrace u vsech sond s merenim svetla funguje tak, ze si sonda pred kalibraci zmeri okolni osvetleni a podle toho pak nastavi jas, kontrast a teplotu barev ­(pripadne vas vyzve k tomu aby jste tyto hodnoty manualne nastavili na monitoru a pak to po vas zkontroluje­).

Kdyz mate kalibraci hotovou, tak konkretne Spyder4 si muzete nechat pripojenou v USB a nastavit ji, ze treba kazdych 10 min bude kontrolovat osvetleni. Kdyz zjisti rozdilne podminky, tak pouze zcervena jeji ikonka u hodin na liste. To znamena, ze barvy na monitoru neodpovidaji skutecnosti. Vy pak spustite aplikaci a date ReCAL, coz je stejne jako plna kalibrace, jen sonda nekontroluje vsechny odstiny, takze je to rychlejsi, odhadem tak 2 min.

Vpodstate zadny typ monitoru nejde zkalibrovat ­"na furt­", protoze casem se jeho barevny gammut meni.

A proc to hlidani osvetleni? Protoze lidske oko v ruznych svetelnych podminkach vnima barvy monitoru rozdilne, sonda se vlastne snazi kalibrovat monitor tak, abych barvy na monitoru videl tak jak to ve skutecnosti vyleze z kalibrovane tiskarny.

Delam pres 4 roky grafika, delam obcas i grafiku do casopisu a z praxe muzu potvrdit, ze bez kalibrace to co bylo rano na monitoru cerveny, tak vecer je jinak cerveny :­) A kdyz pak poslete casopis do tiskarny, oni udelaji 10 tis vytisku a vsechno vam to vyleze jinak nez jste chteli... Pak se treba v tech lepsich grafickych studiich, nebo tiskarnach, davaji do osvetleni zarivky s presnou teplotou svetla, napr. 5000K. Aby v kteroukoliv denni hodinu melo na papire, pripadne monitoru, vsechno stejnou barvu.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.