Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
9.12.2011, Milan Šurkala, aktualita
Potom, co už spousta typů paměťových karet zmizela, objeví se patrně nový standard XQD. Tyto paměťové karty by se měly stát menší a rychlejší alternativou Compact Flash karet. Využívají rozhraní PCI-Express známé z počítačů.
Seth (7) | 12.12.201114:04
Jestli to chapu spravne, tak se jedna velikostne o novy typ. Je to mensi nez CF a vetsi nez SD. Docela jsem zajasal, kdy po letech nejruznejsich karet se ustalily formaty na CF a SD. Cena karet klesla, ruzni vyrobci a rychlosti, siroke uplatneni. Ted jsem zvedav, jak se tento format uchyti a co se stane s ostatnimi formaty.

Predpokladam, ze novy typ bude asi primarne urcen do profi fotaku a postupne asi vytlaci CF. Zajimalo by me, jestli by se dalo neco podobneho napasovat do ­"CF­" nebo ­"SD­" tela, aniz by se musela menit dira, konektory a stacil by jen upgrade fw zarizeni. =­) To je ale asi uz moc velke Sci­-Fi...
Odpovědět0  0
bat1 | 12.12.201114:17
No, vzhledem k tomu že by měla být menší než CF tak by třeba byla možná redukce, ale nejsem si jistý, jestli by nebyl problém s konfliktem rozhraní... Taky předpokládám že by měla u profi těl vytlačit CF.
Odpovědět0  0
frasve (131) | 9.12.201111:09
Prakticky pěkná zmenšenina poctivé čtyřmilimetrové CF karty. SD mi svou tenkostí byla vždycky protivná. Jedna z mnoha mi odešla, zatímco CF za těch víc než deset let funguje bezchybně ­- včetně IBM gigového disku.
Překvapivá je očekávaná rychlost přenosu ve srovnání s teoretickými hodnotami. Dvacetina ­(čtyřicetina­) teoretického předpokladu je nic moc. Ovšem na dpreview píší ­"...a vyšší­". Tedy nikoliv ­"maximum­". Povzbudivé.
Kéž by se karty ustálily na dvou, maximálně třech rozměrech. A to i z hlediska slotů. Také by se mi líbila povinnost výrobce uvádět garantovanou přenosovou rychlost pro definované typy dat. Něco jako spotřeba benzínu u auta. Kupuji teď do tabletu microSD a je to skutečné dobrodružství. Holt tam něco strčím a nebudu si s tím lámat hlavu. Podobně jako si neláme Vaše redakce hlavu s ­"prostě lidskými...­" fejetony Jany Oborné. Místopřísežně však slibuji, že když to nebude fungovat, kartu vyměním. A Vy snad JO jednou konečně řeknete NE. Ony totiž i ty uměle forzírované diskuse časem lidi omrzí. Na rozdíl třeba od Vašich článků, které mají hlavu, patu a srdce, to fotografické :­-­)
Odpovědět3  0
bat1 | 9.12.201113:10
Je třeba rozlišovat MB­/s a Mb­/s, aneb byte není totéž co bit ;­) Rozdíl velké­/malé písmenko u jednotky a co to udělá :­) 5Gb­/s linka umí maximálně 625MB­/s, takže je to pětina, navíc udávaná hodnota může být garantovaná rychlost a ne maximální ­(jako class 4,6,10 ap.­), takže teoreticky třeba zvládne i víc...
Odpovědět1  0
frasve (131) | 9.12.201113:26
Díky! Ujelo mi voko :­-­) Takže žádná revoluce se nekoná a pokrok v mezích zákona je ještě mírnější, než jsem si nad ránem myslel. Ale je­-li rychlost garantovaná ­(jak píší na dpreview a jak naznačujete i Vy­), tak přece jen jisté zrychlení se koná. Tak teď jen co na to praxe a konečné ­"portfolio­" všech možných formátů karet.
Odpovědět0  0
bat1 | 9.12.201113:41
:­) Njn, tady se člověk překoukne raz dva :­)
Garantovaných 125MB­/s už je slušné, v podstatě při běžné velikosti foto souborů se na ní reálný přenos těžko doškrábe kvůli přístupovým dobám, akorát při kopírování videa to bude hodně znát. A samozřejmě sériové snímání do rawu při slušném HW těla.
Teď je otázka, jak to v konkurenci SDXC u výrobců prosadí, ale počítám, že by to nevyvíjeli kdyby neměli předběžně nasmlouvané uplatnění.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.