Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic se omlouvá a opraví stránky k 77 produktům s klamavými ilustračními fotkami

4.7.2024, Milan Šurkala, aktualita
Panasonic se omlouvá a opraví stránky k 77 produktům s klamavými ilustračními fotkami
Panasonic při uvedení fotoaparátu Lumix S9 utrpěl nemalý skandál. Prezentované fotografie nebyly z uvedeného přístroje. Interní audit nyní vede k tomu, že bude opraveno na 77 webových stránek a změní se i politika společnosti.
Není neobvyklé, že výrobci použijí k propagaci svých produktů a jejich schopností jiná zařízení než ta propagovaná. V minulosti se to často stávalo např. u smartphonů, kde byly ukázkové fotky pořízeny pomocí zrcadlovek. Huawei si to jen do roku 2020 slízl hned 4krát, stejný problém měl i Samsung nebo Nokia. Před pár týdny si ale velkou ostudu uřízla společnost Panasonic při uvedení nového kompaktního full frame fotoaparátu Lumix S9. U něj se totiž ukázalo, že prezentované ilustrační fotografie nebyly pořízeny tímto Lumixem (a ani ničím z produkce Panasonicu). Tyto snímky byly získány z fotobanky Shutterstock a některé byly dokonce fotografiemi od ambasadory značky Nikon. Společnost Panasonic své pochybení přiznala, omluvila se za své jednání a začala sjednávat nápravu.
 
Ze stránek Lumixu S9 zmizely kontroverzní fotografie a uspořádala interní audit, který měl za cíl najít další problematické snímky v rámci celého webu společnosti, alespoň co se fotografických produktů týče. Celkem se našlo 77 závadných stránek s fotkami, které nebyly adekvátní. Ty budou v průběhu následujících týdnů a měsíců přepracovány a nahrazeny odpovídajícími snímky.
 
Celkem se jedná o 8 stránek s fotoaparáty Lumix S, 17 objektivů pro Lumix S, 6 fotoaparátů Lumix G, 28 objektivů Lumix G a dalších 18 již nevyráběných produktů. Pro budoucnost byla také stanovena nová pravidla vkládání ilustračních fotek. Prvně musí být všechny fotografie pořízeny fotoaparáty Panasonic, ne vždy ale bude muset jít o konkrétní model. Bude ale muset jít o podobný fotoaparát stejného systému, nebo podobného rozlišení, a daný produkt, kterým byly fotografie pořízeny, bude také uveden.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.