Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
18.3.2015, Milan Šurkala, aktualita
Už několik let jsme svědky postupného snižování prodejů digitálních fotoaparátů. Toto se dotýká ale nejen kompaktů, nýbrž i digitálních zrcadlovek a fotoaparátů s výměnnými objektivy obecně. Máme nejnovější čísla za leden.
Mireczech85 (67) | 19.3.20159:38
Prodeje klesají? Čím to bude? Modelový případ: lidé netrpělivě čekají na nástupce D7100, po dvou letech přijde na scénu téměř identický přístroj, který nabídne pár ostřících bodů navíc, Wifi a možná GPS ­(nejsem si jistý­). Kvalita videa, rychlost sekvenčního snímání zůstává téměř identická a to i přesto, že se chlubí novým procesorem. To vše za cenu o 1­/3 vyšší. Lidé to vtipně komentují, že jediné dobré na tom je, že klesne cena D7100. Pokud mluvím za sebe, uvažoval jsem o zrcadle, měl jsem v hledáčku právě nástupce D7100 ale po tom, co se stalo, budu čekat dalšího nástupce. Což má za následek, že si příští dva roky zrcadlo nekoupím. A to bude případě jistě více běžných uživatelů. kteří si chtějí udělat radost.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6663) | 19.3.201510:38
Cena, ta je pořád stejná. Pokud jste si kupoval D7100 na začátku výroby, tak D7200 si na začátku výroby zase pořídíte za stejnou částku. Tohle by platilo, pokud byste si koupil D7100 teď a za pár měsíců se rozhodl upgradovat na D7200. Cena se jeví vyšší jen proto, že platí vaše následující věta ­"klesne cena D7100­". Nástupce je vždycky dražší než výběhový model, ale je vždy v podstatě za tutéž částku, za kterou se začal ten výběhový model prodávat, když byl nový. Souhlasím s tím, že změny jsou poměrně malé a ještě vtipnější je v tomto nižší řada D5500 a její předchůdci, kteří se mezi sebou liší ještě méně ­(aby ne, když tu se vydává nový model snad každý rok­).
Odpovědět0  0
photomistr (48) | 18.3.20158:29
Proc Japonsko neni v grafu s Asii? Je to sice velky trh, ale stale v Asii... A Asie vcetne Japonska by mela temer 50% svetoveho trhu...

Jinak me naopak prijde, ze dnes je konecne nabidka fotaku zajimava a vybere si kazdy. Od super levnych, pres svetelne az po ultrazoomy, SLR byly vzdy. Za kvalitu si clovek samozrejme zaplati, ale pred 3­- 7 rokama nebylo mezi kvalitnimi kompakty z ceho vybirat ­(ostry ale svetelny objektiv, velky chip, rozumna velikost­). Vsechno bylo s malym chipem, nebo to nemelo svetelny objektiv, a kdyz uz byl svetelny, tak mizerne kreslil.

Odpovědět0  0
Kamil (3) | 18.3.20159:55
Naopak...:­) Já mám třeba Panasonic TZ5 ze zmiňovaného období před 3­-7 roky a dodnes ho nemám v dané kategori čím nahradit, abych si spíš nepohoršil. Když nepočítám video, tak kvalitou zpracování a světelností objektivu je daleko před dnešními svými nástupci. Inovace se naopak zpomalují, protože výrobci zjistili, že stačí pouhá změna designu a lidé neprokouknou reklamní lež. Toto platí mimo foto třeba i pro trh aut a pokud se jistý pan Kondratěv nepletl, jakože mu to zatím vycházelo, tak nás v tomhle ani moc inovací do budoucna nečeká, to nejlepší máme právě za sebou:)
Odpovědět1  0
photomistr (48) | 18.3.201511:31
no vida, nekdo ma rad holky, jiny vdolky ;o­) Pro me je idealni kompakt to, co ma objektiv se svetelnosti zacinajici na f1.8 ­- 2.2, velikost cipu 1­/1.7­" nebo vyrazne vetsi a zoom maximalne 5x ... coz jeste pred 3 a vice roky na trhu nebylo moc z ceho vybirat ­(Panasonic TZ5 nesplnuje ani jednu z tech podminek­) a dnes je v teto kategorii pomerne z ceho z ceho vybirat. Nez fotak s 1­/2.33­" cipem, tak to uz muzu rovnou fotit telefonem. I tak je to pro me jen az 3. fotak do rodiny pro manzelku, kdyz potrebuju kvalitu, tak fotim digitalnim stredoformatem a na cestach s D­-SLR ... ale asi nebudu uplne prumerny uzivatel ;o)
Odpovědět0  0
Kamil (3) | 18.3.201521:25
Jenže telefon nemá 10x zoom:­) To je právě ta kategorie, do které TZ5,7 spadaly. Sice f3,3, ale končí na 4,9 při 10x zoomu a vynikajícím objektivu Leica. Já potřebuji kapesní fotoaparát s podobnými o něco vylepšenými parametry a ten větší čip tam může být jako inovační bonus. Jenže veškeří nástupci napříč značkami v dané kategorii mají přehnané rozlišení, TZ řada minimálně po TZ55 pro mne skončila ­(právě by mne zajímalo jak je na tom novinka TZ70­), a až na Stylus 1 mne vůbec nic rozumného nenapadá. Bohužel jsem si zakoupil jako fanda Panasonic ultrazoom FZ72 se stejným čipem, ne pro super kvalitu fotek ale pro široké ohnisko a focení letadel, a to video z něj je oproti Stylusu1 taky lepší. Čekám pořád na nějakého nástupce TZ5 v této kategorii s větším čipem a zoomem tak do desíti a nic. Kvalita fotek šla oproti TZ5,7 rapidně dolů a zrcadlovku nebo měnit objektivy nechci. Fakt je to dilema, protože kromě LF1 od Panasonicu tu nic na trhu snad není, jenže ten má 7x zoom zatím, TZ 7 měla 12x a navíc parádní makro.
Odpovědět0  0
xvasek (240) | 19.3.20158:43
Je nutné si uvědomit, že zaprvé modelů s kvalitou jako TZ5 taky nebyly v té době desítky, ale maximálně jednotky ­- podobně je tomu dnes ­- a zadruhé i ta TZ5 byla pěkně drahá. Je fakt, že malé zoomové kompakty víceméně vyhynuly, ale zase tady máme třeba 1­" kompakty nebo 1­" ultrazoomy s dobrou světelnotí, které tehdy absolutně nebyly. Navíc dnešní snímače mají i přes ty megapixely o dost větší citlivost ­(menší šum­) na stejné ploše ­(nerovnávat per­-pixel­). Takže bych si tu dobu moc neidealizoval.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6663) | 18.3.201510:00
Japonsko je samozřejmě v Asii, ale CIPA jej rozděluje zvlášť. A protože takto máme více dat, nechal jsem to rozdělené i v článku ­(koho zajímají prodeje v Asii, tak si to jednoduše jenom sečte­).
Odpovědět0  0
lt (594) | 18.3.201512:49
Jakze pred 7 rokmi nebolo z coho ? Praveze vtedy ano, ten trend myslim zacal trosku neskor. A ano, dnes si sice clovek vyberie ale vsetko je to premegapixlovany odpad.
Odpovědět0  0
Choakinek (4783) | 18.3.201515:17
Asi proto, že Japonsko je výhradní výrobce fotoaparátů nebo alespoň vývojář, montuje se to vlastně jinde, zejména v Číně.

Nabídka rozhodně není lepší, zlepšila se možná jen trochu oproti nedávným rokům, ale byly tady určitě lepší roky, pokud logicky vynecháme technický vývoj a zaměříme se spíše na návrh, nabídku modelů atd., tak tu byly dříve roky, kde by sis prostě nedovolil nazvat nějaký model cvakátkem nebo mýdlovou krabičkou a ty naprosto zásadní logické chyby, jako byla např. absence PASM režimů na kolečku u Nikonu 1 za startovní cenu cca 19 000 Kč, to taky dříve rozhodně nebylo a takových průserů bych mohl vyjmenovat desítky!

Mimochodem druh fotoaparátu, který reprezentuje Olympus Stylus 1 je zastoupen pouhým jedním modelem, což je neuvěřitelné!
Odpovědět1  0
Choakinek (4783) | 18.3.20150:50
No a ono to někoho překvapuje? Tak to bylo jasný, že cvakátka postupně vytlačí telefony, protože se liší jen v zoomu a to zas tolik lidí neřeší. Kompakty ­(profi­-kompakty­) zobrazuje graf spolu se cvakátky, to je škoda, docela by mě zajímalo, jak si vedou kompakty samostatně.

No a DSLR + CSC jsou na tom skoro stejně, jako v lednu 2014, z toho bych žádný ­"haló­" nedělal.

Ale celkově ten obchodní model společností moc nechápu. Máme tu super drahé kompakty, dokonce i s pouhým pevným sklem, pak CSC, kde některé jsou sice za rozumnou cenu, ale bez sady kvalitních objektivů, které jsou velmi drahé, je to takové nemastné neslané. Pak tu máme DSLR, kde se poslední dobou s každým novým modelem snad jenom přepisuje modelové číslo ­(přičemž cena zůstává­), pak tu máme kompakty ­(profi­-kompakty­), které sice nejsou super drahé, ale zvětšili u nich snímač a začali to prodávat za dvojnásobnou cenu ­(přičemž původní modely předchůdců zrušily­), ale to platí asi hlavně pro Panasonic. No a pak tu máme několik modelů s různými logickými podivnostmi při návrhu ­(série Nikon 1 atd.­).

Takže jako celkově: nic moc tedy a tudíž odhaduji další průběh takto: Bude to klesat :­-­).
Odpovědět1  0
lt (594) | 18.3.201512:53
Tak ono ten priebeh a trh je typicky kapitalizmus. Teraz sa velmi tlacia mobily a po chvilkovom boome zrkadloviek ­(vdaka ich zlaceniu­) sa to vrati tam, kde predtym. Predavat sa budu take fotaky, ktore maju zmysel a ludia si ich zaplatia, lebo vedia co chcu. A cena pojde hore. Trh sa nasyti. V com vidim potencial je , ked na trh dojde lacny FF snimac, co uz sa deje, ale stale nie je dost lacny. To bude panecku marketingovych masazi .. a ciastocne to zlomi vaz formatu 4­/3. Tam je dobre uchyteny Panasonic kvoli videu a Olympus pokial sa donho poriadne neoprie, tak bude mat problem. Podobne bude mat problem Nikon, ked zo sebou nieco nespravi.
Odpovědět1  0
lt (594) | 18.3.201512:54
A este dodam .. je tu zolik a to su cinske firmy. Objektivy uz zacinaju prenikat ­(nemyslim Samyang, to je aj tak korea­) ale fakt pure China. A ked zacnu s fotakmi .. tak dovi­-dopo Canon,Nikon a ostatni.
Odpovědět1  0
Milan Šurkala (6663) | 18.3.201515:33
Otázkou je, zda se bude Číňanům chtít jít na trh, který spíše umírá. Je pravda, že co se týče objektivů, jsou tu nějaké pokusy.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.