Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot SX430 IS: milovník přírody

13.7.2017, Milan Šurkala, recenze
V dnešním testu se podíváme na nepříliš velký ultrazoom Canon PowerShot SX430 IS, který ale nabídne obrovský 45× optický zoom. V útrobách sídlí 20MPx CCD senzor a nás bude zajímat, jak si tato kombinace povede v praxi.
Malému snímači s velkým rozlišením teorie nenahrává moc do karet, takže se podívejme, jak si s protisvětlem a vysokým dynamickým rozsahem skutečně poradí.
 
Canon PowerShot SX430 IS protisvětlo 1
 
expoziční čas 1/1000 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení
 
Ve stinných částech to opravdu nevypadá hezky, kresba je bez výraznějších barev, rozpitá a chybí detaily. Objektiv vytváří světlý flek (odlesk).
 
Canon PowerShot SX430 IS protisvětlo 2
 
expoziční čas 1/30 s, clona F5, citlivost ISO 400, ohnisko 54 mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení
 
Ani zde nebudu hýřit nadšením. Tmavé plochy jsou rozpité a téměř bez barev. Znovu je tu odlesk a tentokrát jde vidět i chromatickou aberaci.
 
Canon PowerShot SX430 IS protisvětlo 3
 
expoziční čas 1/1000 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení
 
Stinné plochy jsou znovu bez výraznější kresby, v obloze je naopak velký přepal. Je ale nutné poznamenat, že dynamický rozsah této scény byl skutečně extrémní.
 
Canon PowerShot SX430 IS protisvětlo 4
 
expoziční čas 1/1000 s, clona F8, citlivost ISO 200, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení
 
S technologií i-Contrast fotoaparát navolí poloviční expozici a vytáhne stíny. Výsledkem je, že přepal je mnohem menší a obloha skutečně vypadá mnohem lépe. Na druhou stranu již tak tmavé stíny byly vyfoceny s ještě horší expozicí, což pak po silném softwarovém prosvětlení způsobí, že jsou úplně rozmyté s velmi nevýraznými barvami a spoustou šumu.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.