Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Casio Exilim EX-Z120: Digitál, kamera a audiozáznamník v jednom

16.1.2006, Petr Hájek, recenze: specifikace produktu
Pokud se průměrně znalého našince zeptáte, jaké zná značky digitálních fotoaparátů, jistě bude na čelních pozicích jmenovat firmy jako Canon, Nikon, Fujifilm či Olympus, značku Casio bude znát dozajista jen málokterý, případně ji bude mít zafixovanou s jinou oblastí - hodinkami, kalkulačkami či hudebními keyboardy. I tato, na poli digtálů již velmi zkušená firma, ale umí připravit svým zákazníkům zajímavý produkt...
Rozlišení, Kvalita a Formáty

Model Casio Exilim EX-Z120 je vybaven 1/1,8" CCD snímačem s celkovým rozlišením 7,41 Mpix (efektivním 7,2 Mpix), fotografie tak díky němu můžeme pořizovat v rozlišeních 3072 x 2304, 3072 x 2048 (2:3), 2304 x 1728, 1600 x 1200, 1280 x 960 a 640 x 480. Snímky ve všech jmenovaných rozlišeních lze ukládat v celkem 3 kvalitativních stupních: Fine, Normal a Economy. Kolik se v jaké kvalitě a rozlišení vejde na paměťovou kartu si povíme za chvíli. Digitál zvládá také video - v rozlišeních 320 x 240 nebo 640 x 480, při 15 či 30 fps a s mono zvukem. Obrázky se ukládají jako JPEGy (EXIF 2.2), videa ve formátu AVI (Motion JPEG) a zvuk ve WAVech.

Optika

Optika zařízení sestávající ze 7 čoček v 6 skupinách (včetně asférických členů) má rozsah ohniskových vzdáleností 7,9 - 23,7 mm (38 až 114 mm v 35 mm formátu), umí tím pádem max. 3x optický zoom při světelnosti F2,8 - 5,1. Je tu i 4x zoom digitální.

Autofokus

Autofokus může být buď vícebodový či středový, běžně ostří od 40 cm do nekonečna, v makrorežimu od 6 do 50 cm. V manuálním režimu se uživatel dostane k celému rozpětí - 6 cm až nekonečno. AF bohužel nedisponuje přisvícením, tedy jeho ostření za tmy je nulové, pokud budete fotit s Casiem v noci, zřejmě se budete muset naučit využívat odhadu vzdálenosti u rovněž dostupného manuálního ostření.

Expozice

Měření expozice umí Casio Exilim EX-Z120 zonální (Multi pattern), s důrazem na střed a bodové. Expozici lze kompenzovat o +/- 2,0 EV po 1/3 EV.

Pracovní režimy

Kromě pohodlné automatiky (ikona čtyřlístku, zde se dostaneme pouze ku změně blesku, samospouště a rozlišení) tu dále máme: BS (režim Best Shot nejlepšího snímku), červený čtvereček indikuje prosté fotografování (něco jako Program AE), videozáznam, režim hlasového záznamníku, plný manuál, prioritu času a prioritu clony.




Závěrka

V závislosti na na pracovním režimu se rychlost závěrky mění tu více, tu méně na obě strany, skutečnými mezníky jsou až hodnoty pěkných 60 s na straně jedné a 1/2000 s na straně druhé.

Clonové číslo

Rozpětí clonových čísel je F2,8 - 4,0, pro 38 mm ohnisko a F5,1 - F7,4 pro 112 mm ohnisko, clona je pouze 2polohová, tedy nastavíme pouze 2 mezní hodnoty, mezi kterými je naprosto vždy vzdálenost právě 1 EV. Jistě, jemnější nastavení clony by rozhodně neuškodilo...

Vyvážení bílé

O vyvážení bílé může opět buď spočívat na virtuálních bedrech automatiky, sáhneme po některé z 6 přednastavených teplot nebo použijeme volbu Manual pro vlastní "namiř a zmáčkni" nastavení. Skvělé je, že jak listujete, stále se Vám v malém náhledovém okénku zobrazuje aktuální scéna s patřičně upraveným barevným podáním. Tuto funkci by rozhodně měli adoptovat i ostatní tvůrci digitálů, je totiž velmi návyková...




Citlivost ISO

Jak je zvykem, o citlivost ISO se může starat buď automatika nebo si můžeme sami manuálně nastavit ISO 50, ISO 100, ISO 200 či ISO 400.

Displej a Hledáček

Displej má Casio úhlopříčky 2" a s rozlišením 84 960 pixelů (354 x 240). Optický hledáček má přístroj také. Na fotografii níže si můžete sami prohlédnout, jak vypadá displej aparátu při zapnutí naprosto všech voleb, zejména si prosím povšimněte histogramu pro každý barevný kanál, to je na kompakty nevídaná věc...




Úložný prostor

Kromě 8,7 MB interní flashe disponuje digitál také slotem na SD/MMC karty, kolik pojme v různých kvalitách a rozlišeních snímků interní flash paměť i 256 MB SD karta je patrné z následující tabulky:




A ještě tatáž informace pro video:




Menu a Ovládání

Ovládání digitálu je velmi jednoduché, systém záložkových menu je přehledný a rozhodně by něměl činit výraznějších problémů k pochopení. Menu je rozděleno celkem na 3 tématické záložky - REC (sériové snímání, samospoušť, režim AF (Multi/Spot), Anti Shake, L/R key (co namapovat na levou a pravou šipku), Quick Shutter (fotí bez ostřicí AF prodlevy), Audio Snap (snímek se zvukem), Grid (zapíná/vypíná mřížku), Digital Zoom, Review (náhled po vyfocení) a Memory funkce, pak tu je Quality (rozlišení, kvalita snímku, kvalita videa, korekce EV, vyvážení bílé, citlivost ISO, měření expozice, Filter, Sharpness, Saturation, Contrast, Flash intensity a Flash assist) a Set Up,. na níž se podíváme v dalším odstavci.



Systémová nastavení

V systémových nastaveních aparátu, tedy na třetí záložce, nalezneme následující volby: Sounds, Battery type (kvůli správnému měření ukazatele), Startup, číslování souborů, světový čas, upravení času, styl data, jazyk (bez češtiny), uspání při nečinosti, auto-poweroff, REC/PLAY, styl USB (jak se bude digitál chovat po připojení k USB portu), video out, formátování paměti a reset nastavení na výrobní default.




Prohlížecí režim

Také v prohlížecím režimu máme všechny základní informace o obrázku pěkně pohromadě, jejich množství lze regulovat (včetně čistého displeje) opětovným stisknutím tlačítka DISP.




Kromě pohledu tradičního byl zabudován i pohled kalendářový, který zobrazuje a třídí snímky v závislosti na datu jejich pořízení. Výhody má tento režim hned 2 - jednak máte u sebe neustále aktuální kalendář a za druhé, fotografie pořízené v konkrétní čas (týdenní dovolená v Brdských lesích) se hledají dobře i na kartě se stovkami snímků.




Blesk

Blesk má Casio zabudovaný nevýklopný, podporovány jsou pracovní režimy Automatika, Vynucený stav On/Off a Redukce jevu červených očí. Blesk má dosah 0,4 - 3,1m (širokoúhlý záběr) nebo 0,4 - 1,8 m (teleobjektiv). Nejprve tu jako vždy máme foto očí ze vzdálenosti cca 2,5 m (standardní ISO 100) s aktivní redukcí jevu červených očí.



A nemohou chybět ani snímky s dosahem blesku v noci pro všechny dostupné citlivosti ISO (50, 100, 200 a 400):


Blesk - ISO 50 Blesk - ISO 100
Blesk - ISO 200 Blesk - ISO 400

Fyzické parametry

Přístroj má rozměry 90 x 60 x 28,7 mm a váží 136 g.

Vstupy a Výstupy

Kromě síťového DC in napaječe tu máme ještě porty A/V out a USB verze 2.0. Samozřejmostí je i mikrofon a reproduktor.

Časy

Přístroj nabíhá 1,5 s, vypíná se stejný čas. Blesk se nabije za maximálně 3 vteřiny. Ostření za velmi jasných podmínek trvá 0,3 - 0,4 s.

Napájení a Výdrž

Přístroj je napájen dvojicí AA akumulátorů, kolikpak a s jakým typem článků zařízení vydrží, je patrné z tabulky níže:



Sekvenční focení a Samospoušť

Jsou tu v podobě nastavení 10 s, 2 s a x3 (3 fotky za sebou v cca 1 s odstupu).

Další funkce a Vychytávky

Jak již bylo naznačeno v sekci o pracovních režimech, velmi atraktivní funkcí jistě bude pro spoustu uživatelů možnost použít aparát také jako digitální záznamník, tedy navíc k funkci půlminutové hlasové poznámky k právě vyfocenému snímku. Na čerstvě naformátovanou 1 GB SD kartu mi Casio sdělilo, že sem uloží až 50 h 55 m a 34 s záznamu, což znamená, že na hodinu hlasového záznamu je třeba počítat s cca 20 MB prostoru.