Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Casio Exilim EX-Z850: Dobře vybavený expres

27.4.2006, Marek Kuřina, recenze: specifikace produktu
Zdá se, že trh s malými, vskutku kapesními, fotošperky není ještě zdaleka nasycen, a tak výrobci vytřepávají z rukávu stále další a další digitální fotopřístroje, které ovšem aby se prosadily, nabízejí stále více zajímavých funkcí a některými parametry přerůstají svou kategorii. To potvrzuje i novinka společnosti Casio - Exilim EX-Z850, která nejenom, že dobře vypadá, je raketově rychlá, ale také produkuje na svou třídu solidní fotografie.
Širokoúhlé ohnisko a teleobjektiv

Jak na nekonečné cestě k letohrádku Hvězda můžete názorně vidět, tak trojnásobný optický zoom příliš špionážní fotografie neumožňuje. Při širokoúhlém snímání je znatelná soudkovitost. Chromatická aberace je viditelná až na několikanásobné zvětšenině, vinětace je minimální.

Ikona Odkaz na databázi
Ikona Odkaz na databázi
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Širokoúhlé ohnisko
Teleobjektiv


Chromatická aberace (snímek 3:1)

Vinětace

Makro

S modelem můžete pořizovat i Makro snímky, a to sice až z deseti centimetrů, přesto se krásy jara zachytit dají. Spíše nás zarazilo, jaké měla novinka problémy s vykreslením kresby na "ostře" bílých květech...


Makro

Citlivost

Co se týká šumu, tak toto nové Casio nezklamalo, ale ani nepřekvapilo. Šum už je relativně výrazný již od hodnoty 200 ISO. Pokud ovšem zvolíte nižší rozlišení než maximální osmimegapixelové a jako tiskový výstup například velikost 10 x 15 centimetrů, tak si šumu prakticky nevšimnete.

Výřezy z 8 Mpix snímků


Kalibrace bílé

U modelu EX-Z850 pracovala automatická kalibrace bílé spolehlivě, snímky pořízené v automatickém režimu a v režimu Žárovka jsou téměř identické - to odpovídalo existujícímu umělému osvětlení. Pouze nás překvapil téměř stejný barevný nádech snímků pořízených v režimech Slunečno, Zataženo a Stín...


Auto
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Slunečno Zataženo
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Žárovka Stín
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Zářivka N Zářivka D