Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Coolpix L3: levný automat v praxi

19.10.2006, Marek Kuřina, recenze: specifikace produktu
Tentokrát jsme se v redakci podívali, jak bude uživatel spokojen, pokud se rozhodne koupit si velmi levný automatický digitální fotoaparát, který nabízí pouze několik základních funkcí. Jako typického zástupce solidnějšího low-endu jsme si vybrali model Coolpix L3 od Nikonu. Ten nabízí pětimegapixelové rozlišení kombinované s klasickým trojnásobným optickým zoomem. Přestože nás nikterak funkčně ani rychlostně neohromil, ocenili jsme přítomnost funkcí jako D-lighting nebo dobře fungující tzv. "Ostření na obličej".
Pro koho je tedy Nikon Coolpix L3 určen? Pro začátečníka, nebo spíše pro svátečního digitálního fotografa, a to především vzhledem k tomu, že jde o expoziční automat, který disponuje pouze omezeným počtem funkcí. Ani optická část nás neohromila, protože objektiv trpěl klasickými vadami malých objektivů, tedy výraznou soudkovitostí při snímání na nejkratší ohnisko, na nejdelším zase nabízí slabou světelnost.

Při zpracování obrazu má automatika zase problém se šumem, proto v drtivé většině případů tlačí rovnou citlivost na hodnotu 50 ISO, kdy je ještě zrnitost na snímcích minimální. Ovšem pokud se vám povede donutit, například při fotografování noční scenérie, zvednout ISO na maximálních 200 ISO, tak je šum již výrazně a nepřehlédnutelně „přítomen“. Právě proto nás překvapila například možnost manuálního nastavení teploty bílé, praktické je také rychlé zaostření na obličej, samozřejmě pokud se vyskytuje v záběru nebo pokud ho automatika detekuje, což se také někdy nepodaří.
 


Na druhou stranu pokud fotografujete méně dynamické situace za solidního osvětlení (ať už přírodního nebo umělého), tak získáte vzhledem ke kategorii, ve které se model nachází, velmi slušné fotografie. Výše uvedenou kritiku také musíme poměřit s relativně nízkou cenou, za kterou tento model seženete, kdy v různých internetových obchodech jeho cena postupně klesá až ke čtyřem tisícům korun.

OvládáníPomalý provoz (zejména náběh)
Manuální nastavení teploty bílé Pomalejší ostření v interiéru
D-lighting Šum již od 100 ISO
Ostření na obličej (detekce)LCD displej (nízké rozlišení)
Nízká cenaAbsence histogramu
Kvalitní videozáznamRozsah citlivosti ISO
Nízká energetická náročnost provozuAbsence přisvětlovací lampy
Zdroj energie: 2 AA baterieIkona Odkaz na databázi
Orientační cena: 4 900,- Kč
Dostupnost na českém trhu: červenec 2006

Model na recenzi poskytla společnost Nikon, které tímto děkujeme