Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Coolpix S3: Malý tenký černý automat

9.11.2005, Marek Kuřina, recenze: specifikace produktu
Praktický malý obrazový zápisník s velmi jednoduchým ovládáním, jak se na správný na nic si nehrající automat sluší a patří - to je ve zkratce novinka společnosti Nikon označená jako Coolpix S3. Je již třetím modelem ve své řadě velmi tenkých fotopřístrojů a kromě nepřehlédnutelného 2,5 palcového displeje zaujme také rychlým startem, solidně svižným ostřením nebo sadou přednastavených scén, které umožní trefit správnou expozici i úplnému začátečníkovi.
Kapitoly článku:
Model Coolpix S3 se, přestože je velmi úzký, relativně docela dobře drží, jenom si musíte pohlídat, abyste si omylem neclonili prstem před objektivem. Ten je totiž periskopický a tak se při zoomování nevysouvá do prostoru a snadno tak nechtěně zasáhnete do záběru. Novinka se zapíná na horní straně příslušným tlačítkem, kousek opodál je velké tlačítko spouště, takže tyto dvě naprosto rozdílné funkce aparátu si rozhodně nespletete.


Ostatní ovládací prvky najdete na zadní straně modelu, a to pouze v její pravé části vedle velkého LCD panelu - čtyřpolohový ovladač s potvrzováním uprostřed, jehož jednotlivá ramena ovládají postupně blesk, makro a samospoušť, dále trojice tlačítek určených ke vstupu do Menu, do režimu prohlížení snímků a k mazání snímků. V dolní části zadní strany najdete přepínač, který se většinou nachází na horní straně (což je asi praktičtější), kterým přepínáte mezi režimem snímání, videozáznamem a Menu pro scénické režimy. Vpravo nahoře je ještě kolébka zoomu.



Do pravého boku se zasouvá paměťová karta typu Secure Digital, která je v chodu kryta plastovou krytkou. Na spodní straně najdete už pouze plastový závit pro stativ, prostor pro akumulátor (s pojistkou) a konektor pro připojení ke kolébce.



Už jsme vám prozradili, že se dostanete do Menu přes takto označené tlačítko a nyní se podíváme, co vás zde čeká. V režimu snímání se objeví na displeji designově strohé Menu tvořené z osmi položek, přičemž hned první je klasický Set up (zde nastavíte třeba datum a čas nebo jas displeje, ale také aktivaci indikace rozmazané fotografie). Dále zde nastavíte rozlišení snímku (a v nejvyšším rozlišení i dva různé kompresní poměry), dále teplotu bílé (včetně manuální kalibrace), korekci expozice, způsob snímání, citlivost, ale také funkci BSS nebo několik barevných filtrů (například vivid, kyan, černobílý anebo sépie).


V režimu prohlížení můžete pochopitelně snímky mazat, zamknout, kopírovat z karty do vnitřní paměti, ale také z paměti na kartu. Můžete odtud také poslat snímek na tisk. Poslední Menu, které u tohoto Nikonu najdete, je to, které aktivujete přepnutím do režimu přednastavených scén, kromě výběru některé scény zde můžete opět nastavit rozlišení snímků, anebo také natočit hlasovou poznámku.