Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Další zetko u Kodaku

29.11.2005, Marek Kuřina, recenze: specifikace produktu
Společnost Kodak rozšířila svou povedenou řadu ultrazoomů označenou písmenem Z o další model - EasyShare Z7590, který nabízí až desetinásobný optický zoom. Snímač je pětimegapixelový a co se týká výbavy, tak ta je velmi slušná - manuální nastavení expozice, reálný histogram i 14 přednastavených scén vám umožní s modelem trefit správnou expozici velice přesně. Fotografie získané tímto modelem nás však příliš neohromily, především je již od hodnoty 200 ISO relativně výrazněji přítomen šum na snímcích.
Kapitoly článku:
Širokoúhlé ohnisko a teleobjektiv

Objektiv SCHNEIDER-KREUZNACH nabízí až desetinásobné optické přiblížení, jehož "sílu" si můžete názorně prohlédnout na následující dvojici fotografií. Optika měla ovšem docela problém přesně zaostřit na málo kontrastní sloupec kouře. Celkově byly snímky lehce nedoostřené, na druhou stranu byly na fotografiích docela dobře prokresleny i tmavší části. Vinětaci jsme sice téměř vůbec nepozorovali, ovšem chromatická aberace byla nepřehlédnutelná (viz prostřední snímek). Mírná soudkovitost při širokoúhlém snímání asi také nikoho nepřekvapí.

Ikona Odkaz na databázi
Ikona Odkaz na databázi
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Širokoúhlé ohnisko
Teleobjektiv

Aberace

Vinětace

Citlivost

Největším problémem z hlediska obrazové kvality je u tohoto Kodaku výraznější šum již od hodnoty 200 ISO, takže čtyřstovku nebo dokonce osmistovku (dostupnou pouze v 1,8 megapixelovém rozlišení) bychom vám již nedoporučovali příliš používat. Hodnoty 80 - 400 ISO jsme nasnímali při maximálním pětimegapixelovém rozlišení.



ISO 800 při 1552 × 1164 (klikněte si na původní rozlišení)

Rozlišení



2576 × 1932
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
2576 × 1716 2304 × 1728
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
2048 × 1536 1552 × 1164

Ilustrační fotografie


Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Makro
Blesk - cca 1 m
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Akce
Noční snímek