Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

FinePix E900: Devítimilionový nadupaný kompakt

21.11.2005, Marek Kuřina, recenze: specifikace produktu
Malý černý kompakt FinePix E900 vypadá sice na první pohled velmi nenápadně, přesto patří k nejlépe funkčně vybaveným kapesním modelům současnosti, navíc nabízí jednu velice atraktivní kombinaci: devítimilionový Super CCD HR snímač a velmi nízkou hladinu šumu na poskytovaných fotografiích. Navíc maximální hodnota 800 ISO je dostupná i v nejvyšším rozlišení! Ke všemu naše testy potvrdily, že i tento, pro jiné modely vražedný, mix je použitelný - šum je vystopovatelný až při velkém zvětšení. Dále se také dočtete, že novinka je skutečný rychlík nebo také to, jak se vlastně ovládá.
Model FinePix E900 částečně vychází designově z fotopřístroje E550, takže vzhled novinky je spíše střízlivý, na atraktivitě získala především díky černé barvě. Novinku se naučíte ovládat rychle a snadno, žádné záludnosti nečekejte. Při fotografování se model drží pohodlně jen jednou rukou, snadno na horní straně i pouze podle hmatu rozeznáte velké tlačítko spouště a malé zapínání/vypínání modelu. Zde ještě najdete základní otočné kolečko, které představuje rozcestník pro všechny expoziční režimy a čtyři přednastavené scény a také videozáznam. Na horní straně je už pouze vyskakovací blesk, který je ovládán tlačítkem na zkosení z horní na zadní stranu.



Nově na zadní straně přibylo tlačítko sekvenčního snímání, což je určitě praktické. Jinak zde opět najdete dvoupalcový barevný LCD displej s rozlišením pouze 115 000 pixelů. Nalevo od tohoto zobrazovače je kromě zmíněného tlačítka snímání v dávce ještě tlačítko korekce expozice. Napravo je potom tlačítko pro vstup do režimu prohlížení pořízených fotografií, tlačítko Back, které kromě funkce "Zpět" vypíná displej, a také tlačítko s modrým F, kterým se dostanete do menšího, ale hlavního Menu.

Nesmíme přehlédnout ani ovládací kotouč s potvrzováním uprostřed a s vyvoláním Menu na LCD displej (jednotlivé kursory ovládají makro, blesk a mazání snímků) a kolébku zoomování. Na levém boku je již zakrytý USB konektor, AV výstup a také zdířka pro napájení. Paměťovou kartu i dvojici baterií zasunete potom zespodu do příslušného slotu a prostoru. Na spodní straně je umístěn ještě plastový závit pro stativ.




Pokud se podíváme na softwarový způsob ovládání, tak je Menu opět rozděleno na dvě části: menší (pod písmenem F) je určeno pro nastavení rozlišení a komprese snímků (pouze v maximálním rozlišení), citlivosti a barevných filtrů. Další funkce najdete ve velkém Menu: například samospoušť, kalibraci teploty bílé, způsob ostření nebo sekvenční snímání či ostrost snímků. Zde najdete také Set up - až v něm je uryté ukládání snímků ve formátu RAW.